Na nasim prostirima ljudi ulazu ili u zlato ili u nekretnine, dionice ili neke druge opcije su veoma zapostavljene.
Zasto svi ulazemo u zlato a ne u dionice?
https://mytetka.com/dionice-ili-zlato-sto-je-bolje/
Треба улагати у све, диверзификовати. Е сад, проблем са некретнинама у Србији је што немаш фондове, где можеш улагати у некретнине са мањим износима, да то не мора да буде куповина стана од 150 хиљада евра. Додуше појавио се један ''инвестирам на квадрат'' и ту си имао прилику да купиш једна квадрат или више, односно не да купиш него да инвестираш, а добит је око 10-11% годишње, на две године колико је планирано да траје изградња те зграде.
У УСА, тамо можеш уложити и 100 долара, фонд само усмерава новац у разне пројекте. Добит наравно није 10%, али немаш ни ризик као са нашима који ће пробити рокове.
Дакле, диверзификација, рецимо 10-20% инвестираш у некретнине, 10-20% деонице, 10 крипто, 10-20 злато или етф злато, 10% у штедњу, 10-20 у неке фондове, обвезнице итд.
Upravo tako, za mene je to kockanje i rulet..ko misli da nije neka izvoli pa proba.
А ти си пробао, па си то доживео као коцку, тако си прошао ?
Koja to banka daje 4.5 posto na štednju?
У Србији БПШ је прошле године имала промо период и ја сам ухватио ту понуду, тада је на динарску орочену штедњу од 3 године, била камата од 5,5%, сада падају камате и ове године до краја априла је такође промо период код БПШ, али су спустили на 4,5 % на две године.
Zbog trenutne nesigurnosti koja se uvek odrazava i na berzi uglavnom ce barem neko vreme ulagaci izbegavati deonice i ulagati u zlato- sto je tipican slucaj za vreme nesigurnosti, tako da ce cena zlata narasti tokom 2025 jer ce ulagaci poleteti da kupuju zlato, no mislim da su deonice na duze staze bolje resenje tj trebati ce vremena no rekao bih da ce biti vise profita, samo treba diversifikovati- narocito geografski.
Несигурност на берзи, односно пад вредности деоница на берзи је као да имаш распродају у супермаркету. Мени је сад криво што нисам купио више акција СНП и још неких ЕТФова када је берза лупила о дно, пре две недеље, али ок погодио сам дно, добио више акција за исте паре, него у јануару.
Исто и са златом, па нећеш ваљда да купујеш сада када сви причају о злату, то је требало макар прошле године.
Када сви причају о нечему и сви купују, бежи од тога, а када сви паниче и када сви продају, тада купуј, јер тада је распродаја.
Bitkoin je kocka,zasto su dionice kocka ?
Биткоин је још и добар, јер је добио свој ЕТФ и има подршку институција, али опет си у праву, јер у поређењу са берзом која постоји 4-5 векова, чак и биткоин је коцка, да не спомињемо друге криптов валуте.