Zlatibor Lončar zabranio sva naučna istraživanja na Medicinskom fakultetu u Beogradu

anajade

Elita
Poruka
22.327
U tekstu, koji je Ministrastvo zdravlja dostavilo Medicinskom fakultetu u Beogradu, a koji je potpisao ministar Zlatibor Lončar, između ostalog stoji da se od 18. avgusta ove godine, kada je Rešenje doneto, zabranjuje svim profesorima, saradnicima i studentima, da vrše naučna istraživanja. Ovo se odnosi na ispitivanja koja uključuju pacijente i/ili njihov biološki materijal.

U obrazloženju, iz Ministarstva navode da su u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Zakonom o pravima pacijenata utvrdili da određena naučna istraživanja, koja sprovode nastavnici, saradnici i studenti u zdravstvenim ustanovama, a koja uključuju pacijente, nisu dobila prethodnu saglasnost etičkih odbora ustanova, čime su pomenuti zakoni prekršeni

https://share.google/oT3JfklZieCwzCvEH

Ako nema prethodne saglasnosti etickih odbora a verovatno u mnogim slucajevima nema cim ministarstvo trazi saglasnosti i to od 2015 god ko ce tu da nadrlja.
Strasna je ovo prica .
Uzmes mi kao.pacijetu bioloski materijal a ne trazis od mene saglasnost da mi ide moje nesto ko zna gde.

Naime, pre bilo kakvog naučnog istraživanja, u svrhu kliničkog ispitivanja, pisanja magistarskog ili doktorskog rada, naučne teze, a koja uključuje pacijente ili njihov biološki materijal, informisana saglasnost tog pacijenta je po zakonu obavezna. On mora biti obavešten, tačnije mora da zna koji su mogući rizici, šta je cilj ispitivanja i tome slično.

Etički odbor ustanove u kojoj leži pacijent, takođe mora da potpiše saglasnost.

Zašto su obustavljena istraživanja?

Kako nam je nezvanično rečeno, povod za odluku o privremenoj obustavi istraživanja na Medicinskom fakultetu u Beogradu je „DNK Biobanka“ u vlasništvu dekanke prof. dr Tatjane Simić, koja, kako tvrde profesori, radi ilegalno. Iako zvuči kao da je reč o ustanovi, koja funkcioniše unutar Fakulteta, a koju je dekanka u naučnim publikacijama kao takvu i pominjala, ova ‘banka’ za čuvanje delova organa je, kako tvrde profesori sa Medicinskog, samo zamrzivač u kojem se čuvaju uzorci, tačnije biološki materijal pacijenata.

Tatjana Simić Foto:Newsmax Adria

„To nije nikakva banka, već skup uzoraka, tkiva, koje ona drži u zamrzivaču, a za to nema odobrenje. Međutim, kod nas zakonski te radnje nisu do kraja definisane, pa je nemoguće i pribaviti svu potrebnu dokumentaciju. Ipak, ako nema u Srbiji, onda se ide u Evropu po dozvole. Ne mogu takve stvari da se rade ofrlje, bez ikakvih pravila. Ta banka nije registrovana, već je samo saopšteno da postoji, a pominje se i u naučnim publikacijama, što je nedopustivo. Generalno je u Srbiji slabo regulisan taj etički momenat, čak i u zdravstvu, i do sada je većina radova uvek prolazila bez kontrole“, objašnjava za Nova.rs profesor sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, koji je zamolio da ostane anoniman.

Etički odbor Srbije, koji radi u okviru Ministarstva zdravlja, tražio je od Etičke komisije fakulteta da se izjasne oko te ‘Biobanke’, ističe on.

„Međutim, nakon što je stigao dopis, dekanka i deo Uprave, odgovorili su im da nisu nadležni za istraživanja koja se obavljaju na fakultetu. To su istraživanja u kojima učestvuju zaposleni na fakultetu, a oni su ujedno i ljudi, koji većinom rade i u Kliničkom centru, dok tenzija između fakulteta i Kliničkog ne pada, već ubrzano raste“, priča profesor sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Kada se istraživanja vrše u bolnicama, nad pacijentima, mora, po zakonu, da postoji etičko odobrenje zdravstvene ustanove u kojoj se istraživanja vrše.

„Ta odobrenja, međutim, najčešće samo potpiše šef odeljenja na klinici. Lično znam da gotovo svi profesori imaju bar jedan rad koji nema sve saglasnosti. Etički odbor Srbije je oduvek znao da se te saglasnosti ne pribavljaju za sve radove, ali niko nikad nije obraćao pažnju. Sad kad se zakuvala priča oko dekankine Biobanke, ministar i odbor su se naprasno probudili i oglasili“, kaže profesor.
************************************************************************************
Ово је део чланка који можете прочитати овде.

U tekstu, koji je Ministrastvo zdravlja dostavilo Medicinskom fakultetu u Beogradu, a koji je potpisao ministar Zlatibor Lončar, između ostalog stoji da se od 18. avgusta ove godine, kada je Rešenje doneto, zabranjuje svim profesorima, saradnicima i studentima, da vrše naučna istraživanja. Ovo se odnosi na ispitivanja koja uključuju pacijente i/ili njihov biološki materijal.

U obrazloženju, iz Ministarstva navode da su u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Zakonom o pravima pacijenata utvrdili da određena naučna istraživanja, koja sprovode nastavnici, saradnici i studenti u zdravstvenim ustanovama, a koja uključuju pacijente, nisu dobila prethodnu saglasnost etičkih odbora ustanova, čime su pomenuti zakoni prekršeni

https://share.google/oT3JfklZieCwzCvEH

Ako nema prethodne saglasnosti etickih odbora a verovatno u mnogim slucajevima nema cim ministarstvo trazi saglasnosti i to od 2015 god ko ce tu da nadrlja.
Strasna je ovo prica .
Uzmes mi kao.pacijetu bioloski materijal a ne trazis od mene saglasnost da mi ide moje nesto ko zna gde.
Strašno...uzmeš biološki materijal i radiš svašta sa njim.
Za razliku od prisilne vakcinacije, gde eksperimentišeš sa biološkim materijalom koji nije toliko bitan - zvanim "ljudsko biće" i gde niko nikada neće odgovarati.

Etički odbor Srbije, koji radi u okviru Ministarstva zdravlja, tražio je od Etičke komisije fakulteta da se izjasne oko te ‘Biobanke’, ističe on.
Тајна биолабораторија у Београду: Пљуште оставке чланова Етичке комисије!
od 18. avgusta ove godine, kada je Rešenje doneto, zabranjuje svim profesorima, saradnicima i studentima, da vrše naučna istraživanja. Ovo se odnosi na ispitivanja koja uključuju pacijente i/ili njihov biološki materijal.
sekta prodavala tkivo u dansku, koja ste vi banda sns!
prodajete bebe, prodajete leseve, prodajete i bioloski materijal, koja ste banda, `to nema nigde

i sad kao odjednom doktor smrt zabranio? pa jel do sada bilo dozvoljeno ovo? ajde KAKO je bilo dozvoljeno?

Poslednja izmena:

Back