Zlatibor i okolina

SmallPox

Početnik
Poruka
9
Ove godine ja i moja devojka smo se dogovorili da na leto posetimo neku planinu i odlucili smo se za Zlatibor. Odsescemo u hotelu Satelit.

Ono sto mene najvise zanima su lokacije u blizini Zlatibora koje vi smatrate da se isplati pogledati. (uglavnom bi da posetimo prirodne lepote)

Buduci da u tom periodu kola ce nam biti nedostupna zamolio bi' da kazete i kako bi bio najbolje da se organizujemo i posetimo ta mesta.

Hvala unapred.

Ove godine ja i moja devojka smo se dogovorili da na leto posetimo neku planinu i odlucili smo se za Zlatibor. Odsescemo u hotelu Satelit.

Ono sto mene najvise zanima su lokacije u blizini Zlatibora koje vi smatrate da se isplati pogledati. (uglavnom bi da posetimo prirodne lepote)

Buduci da u tom periodu kola ce nam biti nedostupna zamolio bi' da kazete i kako bi bio najbolje da se organizujemo i posetimo ta mesta.

Hvala unapred.

Ako dolazis kolima,pre Zlatibora nalazi se selo Potpec (na putu Pozega-Uzice) i tu imas fenomenalnu Potpecku pecinu.Postoji vodic (karta je 100 din.ako nije poskupela) i imas takodje u istom selu,etno restoran Terzica avlija,koji radi zajedno sa muzejom.A na putu Uzice -Zlatibor,kod skretanja za Kremnu ima sjajno mesto za izlet Jokino vrelo,pa ako uspes ti svrati.
Ukoliko pak nemas auto,na Zlatiboru ima agencija koje organizuju razne izlete,tako da je bolje da ti ja nista ne pricam nego ces videti na licu mesto.Lepo provod zelim.

Ako dolazis kolima,pre Zlatibora nalazi se selo Potpec (na putu Pozega-Uzice) i tu imas fenomenalnu Potpecku pecinu.Postoji vodic (karta je 100 din.ako nije poskupela) i imas takodje u istom selu,etno restoran Terzica avlija,koji radi zajedno sa muzejom.A na putu Uzice -Zlatibor,kod skretanja za Kremnu ima sjajno mesto za izlet Jokino vrelo,pa ako uspes ti svrati.
Ukoliko pak nemas auto,na Zlatiboru ima agencija koje organizuju razne izlete,tako da je bolje da ti ja nista ne pricam nego ces videti na licu mesto.Lepo provod zelim.

Hvala na brzom odgovoru i predlozima : ) Nazalost, ne idemo kolima, ali cu se raspitati za te agencije. Da li imas mozda neku da preporucis?

Šteta je bez auta otići tamo...Ima svašta da se vidi u okolini...

Nazalost necemo biti u prilici da odemo kolima. Mozda neki drugi put : )

Hvala na brzom odgovoru i predlozima : ) Nazalost, ne idemo kolima, ali cu se raspitati za te agencije. Da li imas mozda neku da preporucis?

Nazalost necemo biti u prilici da odemo kolima. Mozda neki drugi put : )

Ne znam ni jednu agenciju posto sam iz tog kraja pa mi ne trebaju :D.Ali nemas brigu,videces reklame na sve strane tako da ne mozes da promasis.Pozzzz

Pa, vec sam pronasao par agencija i one organizuju sasvim solidne izlete (sa par njih cak mozes ici na rafting, paraglajding i slicno). Izgleda da se ipak moze bez auta : )

pa dobro, nije da ne moze, ali to sto vode agencije ja zovem nemacke-babe-turizam
mozda bi mogli da iznajmite brdski bicikl (200 din sat, 300 dva sata, 400 ceo dan) pa ako imate kondicije zapucajte brdskim stazama do ribnickog jezera, tornika, gostilja,ljubisa, mozete cak i do mokre gore (ima precica brdskim putevima), prespavate tamo u unapred rezervisanom apartmanu i sutradan se vratite. avantura za pamcenje, veruj mi.

Hvala unapred.

moj predlog je da se posetish infocentar Turistichke organizacije Zlatibora :) http://www.zlatibor.org.rs/str/turisticka-organizacija-zlatibor
imaju infopult na samom ulazu u Kraljeve vode, malo dalje od jezera i mogu ti dati informacije o svemu shto te zanima :)
vredi ici na izlete u njihovoj organizaciji, vodichi su sve mladi ljudi :) (moje kolege s fax-a :D)
organizuju razne izlete...na Mokru Goru/Drvengrad, na Taru, Sirogojno, Stopica pecina... http://www.zlatibor.org.rs/k/sta-posetiti
ja sam sa drugaricom ishla u Stopica pecinu, etno selo Sirogojno(pravo autentichno etno selo, a ne neko novoizgradjeno), selo Trnava i vodopad u Gostilju..ovo je sve bio jedan celodnevni izlet :)
na Torniku imash opciju da se provozash zicharom, kazu da puca pogled boli glava :D, to mi je zao shto nisam bila jer ne radi svaki dan..a mozete probati i tubing-spushtanje gumama niz padinu...

evo i spisak vidikovaca
http://www.zlatibor.org.rs/k/preporucujemo
znachi procheshljaj njihov sajt, a kad odesh na lice mesta vec cesh iamti predstavu shta zelish da vidish;)

Poslednja izmena:
evo izleta koje rade TOZ
Мокра Гора
Потпећ- Злакуса- Ужице
Специјални резерват Увац
Стопића пећина- Сирогојно
Тара- Перућац- манастир Рача
Торник
http://www.zlatibor.org.rs/k/program-izleta
Potpecka pecina, selo Potpec nadomak Uzica...
pecina je fan-ta-stichna! :klap:
uredjena je za posete, ulaznica koshta 150-200din, obilazak traje oko 45minuta..vodich je kod pecine svakim danom od 10-19h, a obilasci su na svaki pun sat...
ono shto je interesantno za ovo pecinu je da se u nju ulazi bukvalno navishe, ili shto bi ja rekla ide se u sred brda:lol: naime rechica koja istiche iz pecine ponekad plavi donji nivo pecine tako da se stepenicama penje u brdo:)
par slika da vam zagolica mashtu ;)

inache selo je poznato po ribnjacima koji su nastali pregradjivanjem rechice koja istiche iz pecine, tako da nakon obilaska, uz put mozete svratiti u neki od restorana na riblju chorbu ili pastrmku :jede:

ulaz, gledan iz pecine neodoljivo podseca na mamuta/slona :) i prva odaja na ulazu

pecina je izuzetno bogata svim vrstama pecinkog nakita:stalaktitima, stalagmitima, stalagmatima, helititima, a ovo je samo delic

:)

Uploaded with ImageShack.us

shto se tiche Potpecke pecine, evo malo i o njoj

stopica pecina-fascinantan prilaz i sam ulaz, ali unutra malo za videti. tamo gde je najlepse mogu samo speleolozi
sirogojno-par starih kuca i to je to. ko je god imao babu i dedu na selu vec je dosta toga video, ali vredi popiti njihov caj
tornik-cist vazduh i lep pogled
sve je to lepo, ali potpuno bezveze za tako nesto dati agenciji da te dere
jedino ako ne nadjes drugo resenje mozes preko agencije sargansku osmicu, ali pazi...cena dvoiposatne voznje sa razgledanjem je 600 kinti, pa ti vidi koliko je preko agencije i odluci
siguran sam da ces upoznati nekoga sa kolima pa mozete zajedno sve to obici i bez "vodica"
moja preporuka su gostiljski vodopadi i pastrmka u ljubisu

Da, vec smo se dogovorili da cemo otici jedan dan biciklovima do Ribnickog jezera, nije daleko, a prijatelji su nam rekli da put (uzbrdo - nizbrdo) nije tako strasan. Hvala ti, Crnicrnjo, za sve informacije : ) Znam da bi bilo puno lepse da idemo kolima, ali nismo u prilici tada kada budemo isli. Nadoknadicemo to vec neki drugi put : )

Hvala ti puno, Majchezmajche! Svakako si nam prodala Potpecku pecinu : ) Ako ista spomenucemo tebe pa da dobijemo specijalni tretman :P

stopica pecina-fascinantan prilaz i sam ulaz, ali unutra malo za videti. tamo gde je najlepse mogu samo speleolozi
sirogojno-par starih kuca i to je to. ko je god imao babu i dedu na selu vec je dosta toga video, ali vredi popiti njihov caj
tornik-cist vazduh i lep pogled
sve je to lepo, ali potpuno bezveze za tako nesto dati agenciji da te dere
jedino ako ne nadjes drugo resenje mozes preko agencije sargansku osmicu, ali pazi...cena dvoiposatne voznje sa razgledanjem je 600 kinti, pa ti vidi koliko je preko agencije i odluci
siguran sam da ces upoznati nekoga sa kolima pa mozete zajedno sve to obici i bez "vodica"
moja preporuka su gostiljski vodopadi i pastrmka u ljubisu

chovek lepo reche da nema auto, a kako ce do ljubisha,gostilja, mokre gore ako ne autom..nije to na pljuvomet od zlatibora, a mozda im se ne vrte tochkovi po brdima:confused:
a sasvim je jedna stvar obilaziti samostalno, i obilaziti sa nekim ko zna da ispricha prichu..
to je bar moje mishljenje..
drugo..ukusi su razlichiti...mozda je tebi sirogojno samo "par starih kuca", mozda je za nekog malo vishe od toga...sve zavisi kako gledash na nashe nasledje, a i shta te interesuje kad odesh negde...
neko voli da vozi bajs, peca, planinari...neko voli da obilazi kulturno nasledje..a neko voli da bleji ceo dan u kaficu i ispija kafe :lol:

chovek lepo reche da nema auto, a kako ce do ljubisha,gostilja, mokre gore ako ne autom..nije to na pljuvomet od zlatibora, a mozda im se ne vrte tochkovi po brdima:confused:
a sasvim je jedna stvar obilaziti samostalno, i obilaziti sa nekim ko zna da ispricha prichu..
to je bar moje mishljenje..
drugo..ukusi su razlichiti...mozda je tebi sirogojno samo "par starih kuca", mozda je za nekog malo vishe od toga...sve zavisi kako gledash na nashe nasledje, a i shta te interesuje kad odesh negde...
neko voli da vozi bajs, peca, planinari...neko voli da obilazi kulturno nasledje..a neko voli da bleji ceo dan u kaficu i ispija kafe :lol:

hvala Bogu, ono poslednje nisam:D

hvala Bogu, ono poslednje nisam:D

pa skontala sam chim si predlozio bajsom do mokre gore :lol:
mene najvishe nervira ta poslednja kategorija..ode na odmor i ne mrdne dalje od hotela, kafica...
meni to neshvatljivo...
ja volim da vidim, chujem, osetim destinaciju na kojoj sam...da pronjushkam malo dalje od ulickanog centra i kafica...
ne nuzno bajsom po brdima:lol: ipak sam ja dete ravnice, al mogu da se pentram kojekude :D
ali dobro..ima nas raznih, ne zamisljamo svi odmor jednako..

meni je izlezavanje, cvarenje i malo sopinga rezervisano na moru, a posle toga pravac na zlatibor na razmrdavanje misica:D
na zalost, to nije ostvarivo svake godine, ali kad jeste, od te kombinacije nema boljeg odmora
zlatibor je majka
tamo se ozderem od kajmaka, sira, prsute, cevapa, ali se, zahvaljujuci aktivnostima, vratim mrsaviji par kilograma

Back