Svetski putnici i travel profesionalci

Voleo bih da je tako, ali ipak postoje finansijska ograničenja.
Ustekas neku kintu i krenes, zatim objavljujes po drustvenim mrezama i tako uzimas kintu za dalja putovanja... tako su uradili svi ti koji objavljuju na Youtube-u, deluje lako ali treba se zestoko potruditi pa ako uspes teras dalje a ako ne uspes uvek imas gde da se vratis.

Upoznao sam jedan nas par, dosao je na neku slicnu foru u Kanadu, doduse dobili su neku radnu vizu za ulazak u zemlju, finansirali se u Kanadi nekim poslovima i putovali levo-desno (Alaska, Yukon, Oregon, Utah...), nesto objavljivali i po inteMetu ali su u jednom trenutku pukli, razisli se i svako za sebe se vratio u Srbiju. Nestali su i njihovi snimci sa Youtube-a, prosto su ljudi isparili...

A bio je na Youtubeu aktivan i nas par koji je imao naziv "Putujuci Duce", imali su oni neke putopisne vlogove iz Srbije dok se nisu otisli za USA, Cicago. Tamo su poceli raditi, praviti video zapise o njihovom zivotu, nije bas klasican traveler vlog ali pokazuje zivot negde drugde. Jednog dana su samo nestali sa interMeta i zigubih ih iz vida. Pre 2-3 godine u avionu iz Frankfurta za Beograd naletim na lika koga od nekuda znam, ko je bre on, hmm, i klik setih se, Duce sa interMeta. Pokusao sam sa tipom da pricam ali nije bio raspolozen, od.ye.bao me.

Sto se putovanja tice, danas ( mislim zadnjih 15-20 godina od kad postoji intezivnije koriscenje interMeta) to nije isto kao pre toga, nekada u '70-80-tim su putovanja bila nesto sasvim drugo, cesto se putovalo samo na osnovu nekih uopstenih ili maglovitih prica. Ljudi nisu znali sta ih ocekuje bukvalno na 30km od mersta gde su a n u nekoj udaljenoj lokaciji. Pa su tako u staroj a pocivsoj SFRJ nili popularni tadasnji svetski putnici Zeljko Malnar, Tibor Sekelj pa i Zoran Petrovic Pirocanac (prva ozbiljnija informacija o gradu i delu sveta u kom danas zivim je bila njegova emisija na TV BGD mislim 1984-85, napravio je putopis o ovom delu sveta i prikazao ga u nekoj emisiji te je na neki nacin "odgovoran" zasto sam ovde prvi put dosao jos 1997).
Ja sam 1984 bio u vojsci u Puli, i tog leta sam bio u domu JNA koji je bio smešten u nekoj zgradi koju je pravio još Franjo Josip, da ne kažem Franz Joseph I Of Austrougarska. Velelepno arhitektonsko zdanje, tu je bio centar Pulskog Filmskog festivala i uopšte nešto kad se se dešavalo u gradu dešavalo se tu. I tako je jednog dana došo Željko Malnar sa nekom ekipom, onako tek banuo i pošto sam ja bio dežurni pitao me ono kao dečko, jel možeš da nam budeš gajd i provedeš nas i pokažeš nam zgradu? Mislim da je on tu bio i ranije sigurno ali ovo je bilo verovatno zbog likova sa kojima je bio. Ma reko mogu bre Željko, nema frke...iako dom JNA zgrada je bila javna, tu je bio i bioskop i još što šta i mogo je da dodje ko gog je hteo. Nisam ja bio tada neki svetski putnik ali sam bio prošao već priličan deo Evrope a i Željko je u to vreme bio jedan od naj cool likova cele Juge tako da mi je bilo zadovoljstvo da ih vodim okolo.

Inače nije bilo interneta ali je bila biblija svih putnika, Lonely Planet i u njoj si mogao detaljno da se obavestiš o većini stvari u nekom gradu ili mestu, za mesta za koja je bila izdata. Kod nas to nije bilo toliko popularno jer je bilo na englskom ali zapadnjaci bez toga nigde išli nisu. Pogootovu za Aziju je Lonely Planet bio popularan jer u Indiju i jugoistočnu Aziju bez toga nisi ni smeo da polaziš.

Bacio sam pogled na moj Tripit App, koji koristimo za planiranje putovanja, i pored kovid pandemije, napravili smo veliki broj putovanja u zadnje tri godine,
Imali smo 79 putovanja, 69 gradova, 14 zemalja, a ukupno leteli 366.000 milja (oko 590.000 km). 😀
Zavidna miljažica, nemam taj app ali onako odokativno mislim da sam u proseku na 50-ak hiljada milja godišnje zadnjih 10 godina. Za vreme Covida sam još i najviše putovao.😅 Na žalost ne baš u mnogo novih zemalja.

Svaka čast. :super: Pogledaću tu app.
Odlična, čak i besplatna verzija veoma korisna.
Povežeš svoj emajl za app, i čim dobiješ emajl za svoju rezervaciju avio karte, hotela, ulaznice…app prepozna i ubaci u “raspored” (sa sve booking informacijama)
Onda možeš da dodaješ detalje, podeliš info sa osobama sa kojima putujes itd
Placena verzija jos ima notifikavije razne u vezi promene letova recimo i slicno

Odlična, čak i besplatna verzija veoma korisna.
Povežeš svoj emajl za app, i čim dobiješ emajl za svoju rezervaciju avio karte, hotela, ulaznice…app prepozna i ubaci u “raspored” (sa sve booking informacijama)
Onda možeš da dodaješ detalje, podeliš info sa osobama sa kojima putujes itd
Placena verzija jos ima notifikavije razne u vezi promene letova recimo i slicno
Koliko vidim, ovo je od koristi kod ljudi koji intenzivno putuju, posebno avionom. To nije baš moj slučaj...za sada. :D

Ja sam 1984 bio u vojsci u Puli, i tog leta sam bio u domu JNA koji je bio smešten u nekoj zgradi koju je pravio još Franjo Josip, da ne kažem Franz Joseph I Of Austrougarska. Velelepno arhitektonsko zdanje, tu je bio centar Pulskog Filmskog festivala i uopšte nešto kad se se dešavalo u gradu dešavalo se tu. I tako je jednog dana došo Željko Malnar sa nekom ekipom, onako tek banuo i pošto sam ja bio dežurni pitao me ono kao dečko, jel možeš da nam budeš gajd i provedeš nas i pokažeš nam zgradu? Mislim da je on tu bio i ranije sigurno ali ovo je bilo verovatno zbog likova sa kojima je bio. Ma reko mogu bre Željko, nema frke...iako dom JNA zgrada je bila javna, tu je bio i bioskop i još što šta i mogo je da dodje ko gog je hteo. Nisam ja bio tada neki svetski putnik ali sam bio prošao već priličan deo Evrope a i Željko je u to vreme bio jedan od naj cool likova cele Juge tako da mi je bilo zadovoljstvo da ih vodim okolo.

Inače nije bilo interneta ali je bila biblija svih putnika, Lonely Planet i u njoj si mogao detaljno da se obavestiš o većini stvari u nekom gradu ili mestu, za mesta za koja je bila izdata. Kod nas to nije bilo toliko popularno jer je bilo na englskom ali zapadnjaci bez toga nigde išli nisu. Pogootovu za Aziju je Lonely Planet bio popularan jer u Indiju i jugoistočnu Aziju bez toga nisi ni smeo da polaziš.

Zavidna miljažica, nemam taj app ali onako odokativno mislim da sam u proseku na 50-ak hiljada milja godišnje zadnjih 10 godina. Za vreme Covida sam još i najviše putovao.😅 Na žalost ne baš u mnogo novih zemalja.
Tamo do sredine '80-tih ti u YU nisi imao previse mesta gde si mogao kupiti inostrane turisticke bedekere, mozda par knjizara oko Terazija i Kneza, mozda na kiosku kod Politike i prodavnici dubrovackog Atlasa ( na mestu gde je vec 35 godina zgrada Progresa u Knezu). U nekadasnjevoj JAT-ovoj agenciji kod crkve Sv.Marka ili Putniku na Marasla Tita mogao si kupiti vodice za YU ali ne i za inostranstvo. Secam se da je u bivsoj Jugoslovenskoj knjizi u palati Albanija bio deo sa stranim knjigama i casopisima, oni su bili najopremljeniji u BGD, tamo je bilo i stranih mapa Evrope, Italije, velikih svetskih gradova (tamo sam kupio mapu San Francisca 1981-82 a u taj grad sam prvi put otisao skoro 20 godina posle). A bilo je i casopisa, ali se ne secam da li su imali i casopise tipa National Geographic i sl, nije me bas preterano interesovalo.

Tamo do sredine '80-tih ti u YU nisi imao previse mesta gde si mogao kupiti inostrane turisticke bedekere
Ma ne, kod nas Lonely Planet nikada nisam ni video niti bilo šta slično. Ni mape, ako ti je trebala mapa za puteve to se obično kupovalo u zemlji u koju dodješ. Mada ja sam iz YU otišao još početkom 80-ih, to vojska je bio kratak povratak.

Back