Zivotinjski rekordi

Lada

Legenda
Poruka
52.215
Najotrovnija životinja
Schrecklicherpfeilgiftfrosch-01.jpg


Otrovne gatalinke , poput vrste Dendrobates

leucomelas, izlučuju neke od najsmrtonosnijih

bioloških otrova na svijetu. Najjači otrov nalazimo


u koži zlatne otrovne gatalinke (Phyllobates

terribilis) koja živi u džunglama Južne i Srednje

Amerike.
 
Poslednja izmena:
Najbrža životinja



Prema rezultatima studije, najbrža životinja na svetu je – kalifornijska vaška!

Kada bi čovek visine 180 centimetara bio brz kao ovo stvorenje, prelazio bi 579 metara u sekundi, tvrde stručnjaci. Ova vaška za sekundu može da pređe razdaljinu 322 puta dužu od dužine svoga tela, koja je tri milimetra. To znači da vaška dostiže brzinu od 2.100 kilometara na sat.

Kalifornijska vaška, Paratarsotomus macropalpis, veličine je zrna susama.

Ako se uzme u obzir brzina i veličina životinje, onda je ta vaška najbrža životinja na svetu - naveli su zoolozi.



Tako gepard, koji obično važi za najbržeg živog stvora, ne može ni da se takmiči s ovom gnjidom: on u sekundi može da pređe razdaljinu 16 puta veću od svoje veličine, odnosno dostiže brzinu od svega 150 kilometara na čas.

Prethodna najbrža poznata životinja na planeti bila je gotovo dvostruko sporija od vaške – australijska tigar-buba kreće se samo 171 dužinu svoga tela u sekundi.

Najzanimljivije je što kada bi čovek mogao da u sekundi pređe razdaljinu dugačku koliko iznosi 322 njegove visine, kao što vaška može, a u slučaju da je reč o prosečno visokom čoveku od 180 centimetara, u jednoj sekundi bi prevaljivao 579 metara!

Kalifornijske vaške ima u svim područjima, a ne škodi joj čak ni vrelina asfalta od 60 stepeni Celzijusovih.


1603737778471.png
 
Najmanja životinja , vidljiva golim okom


Žaba.
Ili bolje rečeno – žabica! Najmanja životinja se sakrila na Novoj Gvineji, drugom najvećem otoku na našem planetu. Jedva su je znanstvenici pronašli, pošto se može odlično kamuflirati među lišćem. O ovoj se vrsti još ne zna puno, zapravo gotovo ništa o njenom načinu života i hranidbenim navikama.

Službeno se zove Paedophyrne amauentis i velika je oko 8mm. To ti je veličina graška.

Otkrivena je 2009. godine i trenutno nosi titulu najmanje životinje. No, tko zna, možda će znanstvenici uskoro otkriti neku totalno novu mini mini vrstu.

1603738683910.png
 
Najveća pričalica




Žako papagaj
je najveća pričalica među životinjama. Ovaj papagaj se smatra izuzetno pametnom pticom koja je sposobna da imitira ljudski govor. Može da zapamti do hiljadu reči i da govori u rečenicama. Hrani se biljkama, njihovim plodovima i semenkama. Živi u tropskim šumama zapadne i srednje Afrike.


1603886248133.png
 
Najduža zmija na svetu :mrgreen:




Mrežasti piton
je najduža zmija na svetu. Može da bude dugačak od 6 do 10 m, a težak i preko 200 kg. Telo mu je smeđe i maslinasto zelene boje sa crnim šarama i belim mrljama. Nije otrovan, plen davi svojim telom i guta ga celog. Hrani se toplokrvnim životinjama. Živi u močvarama jugoistočne Azije.



1603886479823.png
 
Pticiji svetski rekord
ilustracija-7.jpg


Preletela put između Aljaske i Novog Zelanda za 224 sata bez prekida.


Ptice vole tople predele, a ponekad tokom migracije lete na druge kontinente. One čine sve kako bi stigle na svoje destinacije pa čak i onda kad je udaljenost ogromna. Jedna ptica je nedavno oborila svetski rekord za najduži let nakon što je preletela put između Aljaske i Novog Zelanda. Let je pratila organizacija Global Flyway Network, koja sarađuje s naučnicima što proučavaju migracije ptica.

Radi se o crnorepoj muljači koja je nosila uređaj za praćenje, a satelitski podaci pokazuju da se radi o letu dugom 12.845 kilometara, koji je trajao 224 sata bez prekida. Ovo je zapravo rekordan let koji je nadmašio prethodni iz 2007. godine dug 11.680 kilometara. Crnorepa muljača oblikom podsjeća na borbeni avion, ima duga špicasta krila i aerodinamičan oblik tijela. Ovaj rekord je pokazatelj da priroda može postići mnogo više od tehnologije.

(Izvor Kliks)
 
Najduža zmija na svetu :mrgreen:




Mrežasti piton
je najduža zmija na svetu. Može da bude dugačak od 6 do 10 m, a težak i preko 200 kg. Telo mu je smeđe i maslinasto zelene boje sa crnim šarama i belim mrljama. Nije otrovan, plen davi svojim telom i guta ga celog. Hrani se toplokrvnim životinjama. Živi u močvarama jugoistočne Azije.



Pogledajte prilog 788474
Negde piše da je mrežasti piton, a negde da je anaconda najveća zmija na svetu

https://www.nationalgeographic.com/animals/reptiles/g/green-anaconda/
 
Nisam ja izmislila , našla podatak...
Možda nije bila odgovarajuća fotografija na tom izvoru gde ste našli podatak.
https://sr.wikipedia.org/wiki/Аксолотл
Ovaj vodozemac je vrlo intesantan, gledala sam emisiju o njemu. Ima veliku sposobnost regeneracije i ako se dobro sećam vrlo je ugrožen. Čini mi se da ga više ima u zatočeništvu (u laboratorijama ili akvarijumima) nego što ga ima u samoj prirodi. Meni deluje simpatično, pogotovo ova albino varijanta.
 
Poslednja izmena:

Back
Top