ccaterpillar
Legenda
- Poruka
- 56.059
За то је требало упитати Карађорђевиће и њихове спонзоре, шта им је био циљ и да ли је толико жртвовање вредело...
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
За то је требало упитати Карађорђевиће и њихове спонзоре, шта им је био циљ и да ли је толико жртвовање вредело...
Nisam naišao na validne podatke, ali, čitajući o bugarskim zločinima tokom WW1 u Srbiji, cenim da su Bugari odgovorni za više od pola celokupnog gubitka ljudstva Srbije tokom WW1.
To što su Bugari radili je strašno. Nisam mogao da verujem kada sam čitao. Naročito su bili pogani zločini prema ženskoj populaciji. Veoma veliki broj žena, devojaka i devojčica je silovan, zabeležen je veliki porast obolelih od sifilisa nakon završetka rata, kao i veliki broj dece rođene iz silovanja. Što je najgore, to nisu bili ispadi, to je bilo podsticano od strane oficira, ali i čak od sveštenstva, pa i nekih bugarskih episkopa. Poganija najgora! Nigde ne mogu da nađem, kakav je bio zvaničan stav BPC tada, ali i sada o tim zločinima.
Dosta toga piše u Golgota i vaskrs Srbije 1915-18.
Moja baba iz Dragačeva mi je svojevremeno pričala i o zločinima Bugara u WW2, kada su u čačanski kraj dolazili kao kaznena ekspedicija. Pričala je i kako su bili odvratni izgledom, dronjavi, nikakvi...
Sve u svemu, Bugari su nas zadužili jedva nešto manje od Hrvata. Ogavnost i strahote njihovih zločina itekako su uporedivi sa zločinima Hrvata u Mačvi i Podrinju, ali i tokom WW2.
Inače, imam knjigu o Dragačevu, pa jedan deo se odnosi na period austrijske okupacije. Piše već sve ono što ste pomenuli. Da je bilo veoma teško za život, da je okupatorska vlast gulila kožu s leđa seljacima, da je bilo batinanja i streljanja. Ali, koliko mi se čini, opet je u austrijskoj okupacionoj zoni od 1915-1918 bilo bolje nego u bugarskoj, kao i u područjima okupiranim tokom 1914.
Ајд...Da obnovimo malo temu, mozda dobijemo jos neko zanimljivo misljenje ili neku cinjenicu
Da obnovimo malo temu, mozda dobijemo jos neko zanimljivo misljenje ili neku cinjenicu
Evo cinjenice...Ako ne znas ko ti je neprijatelj,udri Bugarina...neces pogresiti...
Чуо сам за ову изјаву.Неко од знаменитих историјских личности је то изјавио,али не знам ко.Знаш ли ти?