Život u Nemačkoj

• Začetnik teme Začetnik teme Nikbg
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
u srbiji mi lose uradio zubar plombu.
Morao sam u Nemackoj na vadjenje zivca sa anestezijom i lecenje zuba 2x , + plombiranje , 3 puta dolazak kod lekara,- AOK platilo 3/4 , ja platio 60e. manje nego u srbiji haha.
plus profi rad i alati su im vrh.

u srbiji mi lose uradio zubar plombu.
Morao sam u Nemackoj na vadjenje zivca sa anestezijom i lecenje zuba 2x , + plombiranje , 3 puta dolazak kod lekara,- AOK platilo 3/4 , ja platio 60e. manje nego u srbiji haha.
plus profi rad i alati su im vrh.
nisu ni svi zubari u Srbiji losi, a niti svi u Nemackoj dobri, a nije ni sve u Nemackoj sto se tice usluga tako povoljno, naprotiv....
u DE idem redovno na preglede, prof. ciscenja zuba, ako treba neka zamena plombe i sl. a u Srbiji sam radio nekoliko implatata - pojedinacni zubi koje nisam hteo da nadogradjujem, stavljam krunice i sl. to mi je bilo jednostavnije/povoljnije da u SRB izvadim i da mi usrafe implantat i miran dok sam ziv :mrgreen:

Sabina je za pet godina u Nemačkoj kupila pet stanova i plac, a sad je otkrila kako i kako: "Došla sam da radim i ostvarim određene ciljeve"
Sa svojim suprugom, koji takođe ima visoku platu i dodatne poslove, investira u nekretnine i planira izgradnju kuće na kupljenom placu.

Sabina Kotorobai, Rumunka koja radi u Nemačkoj, uspela je za pet godina da kupi pet stanova i jedno zemljište

Sabina koja radi u Nemačkoj otkrila je kako je za samo pet godina uspela da kupi pet stanova i jedno zemljište, a sada od njih zarađuje izdavanjem. Iako joj nije ostalo mnogo ušteđevine, kaže da je ostvarila svoj cilj i da se njen trud isplatio.

"Za osam godina rada u Nemačkoj uštede su mi male, jer sam ih usmerila na kupovinu nekretnina. Uspela sam da kupim tri stana, ulažući 20% kapitala za svaki. Sada od njih imam koristi jer ih većinu izdajem", kaže Sabina Kotorobai, Rumunka koja živi i radi u videu na TikToku.

Sabina istu strategiju primenjuje i danas, a u svemu joj pomaže suprug. Oboje imaju visoke plate i dodatne poslove, što im omogućava da ulažu u nove projekte. "Radimo oboje i imamo dobre plate, uz to imamo i dodatne poslove. Smatram da se štednja može postići, ali samo ako postavite konkretne ciljeve. Ne bih ostala u Nemačkoj da nisam planirala ovako velike investicije", dodaje ona.

Kupili kuću sa četiri stana i zemljište
Trenutno živi u kući sa četiri stana, gde koristi jedan stan za sebe, dok su ostali izdati. Takođe, iznajmljuje stan u Augsburgu, koji je ranije kupila. "Uložila sam u trosoban stan u Augsburgu, kao i u kuću sa četiri stana. U jednom živim, a tri su izdati. Iznajmljujem i stan u Augsburgu", navodi Sabina.

Planira da gradi kuću i izda deo nekretnine
Osim stanova, Sabina i njen suprug kupili su i plac na kojem planiraju da izgrade kuću. Deo te kuće takođe će izdavati, kako bi im donela dodatni prihod. "Kupili smo i zemljište na kojem planiram da gradim kuću u narednim godinama. Tu ćemo živeti, ali ćemo jedan deo nekretnine verovatno izdavati", objašnjava Sabina, koja je u Nemačku došla kako bi ostvarila svoje finansijske ciljeve.

Rumunka u Nemačkoj kupila 5 stanova i plac za samo 5 godina – otkrila tajnu uspeha - Blic https://share.google/z9ldn4PkZaRp268eT

Ispade mi ovo na fb.

1000025528.jpg

Bavarska ukida vec odlucen Kinderstartgeld od 3000€!

Bavarska vlada odustaje od „Kinderstartgeld“-a, koji je trebao biti uveden od nove godine.
To znači da roditelji male djece više neće primati ni porodični dodatak (Familiengeld), ni pomoć za jaslice (Krippengeld), a gube i pravo na jednokratnu isplatu od 3.000 eura.

Premijer Markus Söder (CSU) izjavio je nakon sjednice vlade da će se sav novac koji se time oslobodi usmjeriti u vrtiće i njihovo održavanje.
Cilj je spriječiti zatvaranje vrtića zbog sve većih troškova poslovanja.
„Kakva je korist roditeljima od novca koji dobiju direktno, ako nemaju gdje da pošalju dijete u vrtić?“, rekao je Söder.

Zbog toga je odlučeno da se sva sredstva preusmjere „u sistem“, jer su mjesta u vrtićima ključni faktor za svaku regiju.
Troškovi rada vrtića stalno rastu, a budžetska pravila moraju se poštovati — zato je donesena teška odluka:
„Mjesto u vrtiću ima prednost nad direktnom isplatom.“

Već prošle godine bavarska vlada je odlučila da prepolovi porodične isplate, koje su bile jedinstvene u Njemačkoj.
Odluka je potvrđena tokom ljeta, a istovremeno je ukinuta i pomoć „Krippengeld“, koja je smanjivala troškove vrtića za roditelje.

Do sada su roditelji male djece iz Bavarske od države dobijali najmanje 6.000 eura.
Sada će se ta sredstva preusmjeriti direktno u finansiranje vrtića i dječijih ustanova.

Prema ranijim planovima, od 2025. godine trebalo je da se uvede „Kinderstartgeld“ — nova pomoć od 3.000 eura po djetetu, koja bi se isplaćivala na prvi rođendan djeteta.
Roditelji blizanaca ili trojki trebali su primati taj iznos za svako dijete posebno.
Međutim, sada je i taj plan
u potpunosti ukinut.

Back