- Poruka
- 22.372
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Prosječna neto plaća:
A kako to misliš u Hrvatskoj imaš rešeno stambeno pitanje a u Nemačkoj nemaš? Kakva je to vrsta prednosti?Mislim da sad sa plaćama kod nas i nije Njemačka više u takvoj prednosti. A plaće će kod nas još rasti.
Sve zavisi od troškova stanovanja u Njemačkoj, stanarina + režije. A to je tamo preko 1000€. Ako u Hrvatskoj imaš riješeno stambeno pitanje, a u Njemačkoj nemaš, a pod uvjetom da i tu i tamo radiš za prosječnu plaću, mislim da se u Njemačku ne isplati ići, a ni bilo gdje drugdje, da je bolje ostati kod kuće.
Pa velika. U Njemačkoj moraš plaćati stanarinu + režije, a u Hrvatskoj samo režije. Podstanarstvo nije jeftino.A kako to misliš u Hrvatskoj imaš rešeno stambeno pitanje a u Nemačkoj nemaš? Kakva je to vrsta prednosti?
Hoćeš da kažeš u Hrvatskoj posedujes stan, pa placas samo režije?Pa velika. U Njemačkoj moraš plaćati stanarinu + režije, a u Hrvatskoj samo režije. Podstanarstvo nije jeftino.
Da, točno to. Više od 91% stanovnika Hrvatske ima svoju vlastitu nekretninu za koju ne mora plaćati stanarinu.Hoćeš da kažeš u Hrvatskoj posedujes stan, pa placas samo režije?
Jasno, ali fer poredjenje bi onda bilo….da li da ostanem u Hrvatskoj, plaćam režije (jer posedujem stan) i primam odredjenu platu, ili druga opcija, da li da idem za Nemačku, prodam svoj stan, ponesem tih $150k -$300k i tako rešim pitanje stanovanja, i onda plaćam režije i primam nemačku platu.Da, točno to. Više od 91% stanovnika Hrvatske ima svoju vlastitu nekretninu za koju ne mora plaćati stanarinu.
https://novac.jutarnji.hr/novac/akt...m-s-previse-ljudi-ovo-je-objasnjenje-15418201
Zašto bih prodao svoj stan? Gdje ću se vratiti kasnije? Gdje ću dolaziti? Hajde da si rekao da ga iznajmljujem, još i nekako, ali da ga prodam? Nema mi smisla. A i pitanje je da li bih u Njemačkoj mogao išta kupiti za te novce koje bih dobio prodajom stana?Jasno, ali fer poredjenje bi onda bilo….da li da ostanem u Hrvatskoj, plaćam režije (jer posedujem stan) i primam odredjenu platu, ili druga opcija, da li da idem za Nemačku, prodam svoj stan, ponesem tih $150k -$300k i tako rešim pitanje stanovanja, i onda plaćam režije i primam nemačku platu.
Ne kažem ja da prodas stan, nego ako poredis uslove zivota u razlicitim zemljama, mora se postave isti kriterijumi.Zašto bih prodao svoj stan? Gdje ću se vratiti kasnije? Gdje ću dolaziti? Hajde da si rekao da ga iznajmljujem, još i nekako, ali da ga prodam? Nema mi smisla. A i pitanje je da li bih u Njemačkoj mogao išta kupiti za te novce koje bih dobio prodajom stana?
U Njemačkoj bi u većim gradovima poput Minhena i Hamburga za 150-300 000 $€ mogo kupit veću garažu ili u vrh glave jednosoban stan.Zašto bih prodao svoj stan? Gdje ću se vratiti kasnije? Gdje ću dolaziti? Hajde da si rekao da ga iznajmljujem, još i nekako, ali da ga prodam? Nema mi smisla. A i pitanje je da li bih u Njemačkoj mogao išta kupiti za te novce koje bih dobio prodajom stana?
Pa i ja kažem da se više ne isplati ići van. Mislim, isplati se, mlađima, možda samcima koji misle duže ostati i spremni su biti neko vrijeme ili cijelo vrijeme sa potpunim strancima i dijeliti životni prostor... Evo recimo meni su ovdje prosječne režije oko 220-230€ (bez mobilnih telefona) za 4 osobe. Vani je to vjerojatno puno više. Iskreno, ja mislim da mi se odlazak van ne isplati..Ne kažem ja da prodas stan, nego ako poredis uslove zivota u razlicitim zemljama, mora se postave isti kriterijumi.
A ze tebe je to:
Hrvatska - uloženih 150-300k i osrednja plata
Nemacka - dva kofera i bolja plata.
Ja dugo živim u inostranstvu, i mogu odmah da ti kažem ( iskustvo sa mnogim porodicama koje su dosle, ostale ili se vratile nazad), ko se vodi logikom sigurnosti (sto ne tvrdim da je loše) bolje mu je da ostane u svojoj zemlji. Odlazak i promena sredine, uklapanje poslovno i kulturološki je mnogo složen i zahtevan proces, nije dovoljna samo želja da se negde ode za više novca…
.Naravno, ja pricam o slučajevima gde neko želi da promeni sredinu na dugi niz godina, ne da ode na privremeni rad na 6 meseci ili slično.
I s tim ne dobiješ ništa. Dobiješ ako si samac i misliš tamo ostati. Ali opet, nije to to. Nedovoljno je.U Njemačkoj bi u većim gradovima poput Minhena i Hamburga za 150-300 000 $€ mogo kupit veću garažu ili u vrh glave jednosoban stan.
To je 4220€. To je jako puno. Iako ovako samo napisani troškovi ne znače ništa kad se ne zna ni za koliko osoba niti išta. Treba više podataka da bi se dobila korisna informacija.
To je 4220€. To je jako puno. Iako ovako samo napisani troškovi ne znače ništa kad se ne zna ni za koliko osoba niti išta. Treba više podataka da bi se dobila korisna informacija.