Život u Nemačkoj

• Začetnik teme Začetnik teme Nikbg
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Screenshot_20230829-224003.png

Рекао бих да то није тачно. То је тако само ако се гледају људи са српским папирима али у Немачкој има више Срба са БиХ, хрватским или мађарким документима и они када раде пријаву воде се као држављани тих земаља а етнички су Срби.

Рекао бих да је Минхен први али могуће и Штутгарт.
Рекао бих да у Минхену и околини, тзв. минхенска метро област, има 40-50 000 Срба са свим пасошима.
Такође, у околини Берлина нема градова са неком великом спрском зјаедницом, то је бивши ДДР. Док у околини Минхена или Штутгарта има их гомила попут Ингоштада, где су по званичној статистици 3% популације Срби.

Из и за Минхен сваки дан има два аутобуса за Србију и то се чека да се нађе слободно место. Авиони су исто пуни.

После Беча мислим да је Минхен главни што се тиче емиграције. То је логично јер је најразвијенији град у Немачкој са огромним могућностима. Мада студентерија воли Берлин иако су најбољи Универзитети у Немачкој баш у Минхену. Али Берлин је бољи за младе од Минхена због ноћног живота. Проблем Минхена су цена некретнина и тешко их је наћи јер је прилична навала на град.

Дошло је до промене локације емиграције од 60их до данас. Некада се ишло у Рајнладн, међутим како је Рајнлад заостајао са развојем за Баварском и Б-В, тако се све више ишло на југ. Плус је Баварска најближа Србији од свих покрајина. Ако живите у Минхену или Розенхајму, то као да сте у Аустрији.
Некоме из Дортмунда, Келна, Хамбурга па и Берлина, Минхен скоро дође на пола пута до Србије.

Poslednja izmena:
Negde na fb vidim neki oglas za stan negde u De. 800 evra je i vidi se na slici da je neki market pored zgrade. Ja stavim komentar rado bih plaćao taj stan i radio u toj prodavnici pored. Neka zena se javi da mi kaze kako je to slabo, to je bez TV-a , neta, grejanja i struje. Ispada skuplje nego što jeste. Ako bih neko radio u marketu mala plata i ne vredi dolaziti. Ja se zahvalim. Kazem ok onda da cekamo oglas za direktora BMWa. Ona uzvrati kad si tako pametan da znaš da je država stavila na crnu listu za podizanje kredita ljude iz Rumunije i Bugarske i Makedonije sa BG pasošem.

Mislim da sad sa plaćama kod nas i nije Njemačka više u takvoj prednosti. A plaće će kod nas još rasti.
Sve zavisi od troškova stanovanja u Njemačkoj, stanarina + režije. A to je tamo preko 1000€. Ako u Hrvatskoj imaš riješeno stambeno pitanje, a u Njemačkoj nemaš, a pod uvjetom da i tu i tamo radiš za prosječnu plaću, mislim da se u Njemačku ne isplati ići, a ni bilo gdje drugdje, da je bolje ostati kod kuće.

Mislim da sad sa plaćama kod nas i nije Njemačka više u takvoj prednosti. A plaće će kod nas još rasti.
Sve zavisi od troškova stanovanja u Njemačkoj, stanarina + režije. A to je tamo preko 1000€. Ako u Hrvatskoj imaš riješeno stambeno pitanje, a u Njemačkoj nemaš, a pod uvjetom da i tu i tamo radiš za prosječnu plaću, mislim da se u Njemačku ne isplati ići, a ni bilo gdje drugdje, da je bolje ostati kod kuće.
A kako to misliš u Hrvatskoj imaš rešeno stambeno pitanje a u Nemačkoj nemaš? Kakva je to vrsta prednosti?

Da, točno to. Više od 91% stanovnika Hrvatske ima svoju vlastitu nekretninu za koju ne mora plaćati stanarinu.
https://novac.jutarnji.hr/novac/akt...m-s-previse-ljudi-ovo-je-objasnjenje-15418201
Jasno, ali fer poredjenje bi onda bilo….da li da ostanem u Hrvatskoj, plaćam režije (jer posedujem stan) i primam odredjenu platu, ili druga opcija, da li da idem za Nemačku, prodam svoj stan, ponesem tih $150k -$300k i tako rešim pitanje stanovanja, i onda plaćam režije i primam nemačku platu.

Jasno, ali fer poredjenje bi onda bilo….da li da ostanem u Hrvatskoj, plaćam režije (jer posedujem stan) i primam odredjenu platu, ili druga opcija, da li da idem za Nemačku, prodam svoj stan, ponesem tih $150k -$300k i tako rešim pitanje stanovanja, i onda plaćam režije i primam nemačku platu.
Zašto bih prodao svoj stan? Gdje ću se vratiti kasnije? Gdje ću dolaziti? Hajde da si rekao da ga iznajmljujem, još i nekako, ali da ga prodam? Nema mi smisla. A i pitanje je da li bih u Njemačkoj mogao išta kupiti za te novce koje bih dobio prodajom stana?

Zašto bih prodao svoj stan? Gdje ću se vratiti kasnije? Gdje ću dolaziti? Hajde da si rekao da ga iznajmljujem, još i nekako, ali da ga prodam? Nema mi smisla. A i pitanje je da li bih u Njemačkoj mogao išta kupiti za te novce koje bih dobio prodajom stana?
Ne kažem ja da prodas stan, nego ako poredis uslove zivota u razlicitim zemljama, mora se postave isti kriterijumi.
A ze tebe je to:
Hrvatska - uloženih 150-300k i osrednja plata
Nemacka - dva kofera i bolja plata.

Ja dugo živim u inostranstvu, i mogu odmah da ti kažem ( iskustvo sa mnogim porodicama koje su dosle, ostale ili se vratile nazad), ko se vodi logikom sigurnosti (sto ne tvrdim da je loše) bolje mu je da ostane u svojoj zemlji. Odlazak i promena sredine, uklapanje poslovno i kulturološki je mnogo složen i zahtevan proces, nije dovoljna samo želja da se negde ode za više novca…
.Naravno, ja pricam o slučajevima gde neko želi da promeni sredinu na dugi niz godina, ne da ode na privremeni rad na 6 meseci ili slično.

U Njemačkoj bi u većim gradovima poput Minhena i Hamburga za 150-300 000 $€ mogo kupit veću garažu ili u vrh glave jednosoban stan.

Ne kažem ja da prodas stan, nego ako poredis uslove zivota u razlicitim zemljama, mora se postave isti kriterijumi.
A ze tebe je to:
Hrvatska - uloženih 150-300k i osrednja plata
Nemacka - dva kofera i bolja plata.

Ja dugo živim u inostranstvu, i mogu odmah da ti kažem ( iskustvo sa mnogim porodicama koje su dosle, ostale ili se vratile nazad), ko se vodi logikom sigurnosti (sto ne tvrdim da je loše) bolje mu je da ostane u svojoj zemlji. Odlazak i promena sredine, uklapanje poslovno i kulturološki je mnogo složen i zahtevan proces, nije dovoljna samo želja da se negde ode za više novca…
.Naravno, ja pricam o slučajevima gde neko želi da promeni sredinu na dugi niz godina, ne da ode na privremeni rad na 6 meseci ili slično.
Pa i ja kažem da se više ne isplati ići van. Mislim, isplati se, mlađima, možda samcima koji misle duže ostati i spremni su biti neko vrijeme ili cijelo vrijeme sa potpunim strancima i dijeliti životni prostor... Evo recimo meni su ovdje prosječne režije oko 220-230€ (bez mobilnih telefona) za 4 osobe. Vani je to vjerojatno puno više. Iskreno, ja mislim da mi se odlazak van ne isplati..

moras iste kvadrature i lokacije porediti. ja izdajem u srb 48kv stan 350e , a 75 kv stan u nemackoj placam 800e warm , znaci uracunato grejanje voda smece itd. zivim u 27 kv vise i oduzmi te troskove i racune sto ne placam.
realna razlika je 250e a plata mi 5x veca...

To je 4220€. To je jako puno. Iako ovako samo napisani troškovi ne znače ništa kad se ne zna ni za koliko osoba niti išta. Treba više podataka da bi se dobila korisna informacija.

U Njemacku ides bogatiji da zivis ne siromasan to mnogi ne razumiju, znam lika koji radi programerski posao otisao za Njemacku da zivi al prije nego sto je otisao vec imao platu jedno 6 hiljada mjesecno a nije lik trosadzija ,a taj posao moze raditi bilo kuda,lik je ono rastao sa poslom a jako vrijedan i kada je vidio da je stabilan ekonomski otisao za Njemacku

pa mislim da je ovo domacinstvo , i to u nekom vecem gradu u nemackoj ako je tolka stanarina.
imaju kredit pa otplacuju ,i daju dosta za prevoz i zabavu. tu ode preko 1000e.
Ali 2 plate po 2,500e i deciji dodatak 500e je 5,500e mesecno. tako da lagano sve pokriju.

Back