ZIVOT U LONDONU

E sad, ajde ti meni objasni kako moze covek da zivi sa 80 funti nedeljno kada je u to vreme samo jedna prosecna soba za rentanje bila 50-tak funti, nedeljna metro karta 10 funti, hoces da mi kazes da sa ostalih 20 funti covek moze da jede i da zadovolji osnovne potrebe? Nikako prika moj..........

Hehe,ja sam skoro dosao u London i jedem sa 20 funti nedeljno u ASDA-i,doduse imam hranu na poslu,al snasao bi se ja i bez toga :-)

Evo da i ja kazem moje iskustvo.Tu sam vec 2 ipo meseca,naravno zaglavio sam u kuhinji kao i vecina stranaca i radim za minimum i trazim drugi posao istovremeno. Sto se tice grada mislim da je fenomenalan za mlade,jako se brzo zivi i nikad nije dosadno,upoznao sam dosta interesantnih ljudi svih nacija,ali u ovom gradu definitivno nikom ne bi pozeleo da podize decu.Britanci su debili(najodvratnija nacija koju sam upoznao),a deca su im jos gora.Trudne tinejdzerke na sve strane,kriminal gde god se okrenes.Meni je lepo za sada,ali sigurno ne planiram da ostanem ovde kao i velika vecina ljudi sa kojima sam pricao.Sto se tice koliko novca treba za preziveti,ja mogu da izguram sa 500 funti ako ne izlazim,znaci samo prezivljavanje,a minimalna plata sa 40 sati rada nedeljno kad se plate taxe je oko 800 funti.Dobra stvar u britaniji je sto nema zakon koliko sati maximalno mozete da radite,tako da ako ste u stanju 100 sati nedeljno da radite mozete bez problema :-)....

hehehe........a kod nas možeš da radiš 100 sati....pa dobijes samo 200 evra...a sa
tim nemožeš da preživis ni slučajno..........i niko ne poštuje ono što obeća kad te
primi na posao.....eeeeeee......nikad kod nas neće doći to vreme da te plate onoliko
koliko stvarno radiš........:mad:

ZA ONE KOJI HOCE U BRITANIJU...MOJE ISKUSTVO I STO ZNAM...
klika je dobro opisao kako je ovde...
doci je moguce...tesko...treba biti invetivan, uporan ili imati srece...ili sve troje.
ako dodjes pripremi se na 'no mercy' rezim bar prvih godinu dana, ...a i kasnije je daleko od bajke. U prevodu to znaci nedeljno nekih 60..70 sati rada...ciscenje kancelarija, restorani, fast-food, gradjevina (za neke) i slicno...sve u svemu ubijacina...za minimalac koji je ovde oko 5 do 6 funti.(Od toga odbi porez koji moze biti i do 25%) Soba ti je 300 do 450 za mesec dana, hrana oko 150, plus prevoz, odeca...bla,bla, plus dug koji trebas vratiti ako pozajmis kad dolazis ovde.
Zasto svejedno vredi doci?...probacu 'debilizirati' odgovor.... Da ne moras stedeti za patike 6 meseci!
Ilegalno je vrlo tesko ovde...svako te moze zeznuti, nemas nikakvih prava...
Ja sam dosao kao student, legalno i mogu reci jedan od nacina kako doci...
Govoricu uopsteno...
1. Nadjes sponzora...fiktivnog (osim ako si toliko sretan da imas pravog)...za to su najbolje..humanitarne organizacije, religiozne institucije... koje ce te 'sponzorirati' da ides da studiras u inostranstvo, a ti ces 'raditi' za njih kasnije. Oni te ti 'daju novac' (napisu potvrdu sa koliko te sponzoriraju i na koliko vremena i koji studij...dok ti sam ustvari zaradis kad stignes) za ambasadu...za dobivanje vize.
Ovde je moguce takodjer da ces morati imati izvod iz banke o stanju na racunu svog sponzora.
2. Upises se(neko te upise i posalje ti potvrdu o upisu) na jedan od klosarskih 'koledza' kojih u Londonu i okolici imas na pretek. Najpopularniji studiji su Accounting, Computing...nesto u tom stilu i naravno 'usavrsavanje engleskog' jezika...s cime je najbolje poceti.
3. Trebas nekoga u UK...znam da ovo moze biti zeznuto...ali treba ti garantno pismo kod koga dolazis(taj neko treba biti legalno ovde)...kao garancija... Postoje i druge mogucnosti verovatno...ali ovo je kako sam ja dosao.
To je otpirilike to...
Zasto je dobro doci legalno...zato jer onda lako mozes doci do BANKOVNOG RACUNA I NACIONAL INSURANCE NUMBER-a sto je apsolutno neophodno za normalan boravak ovde..da mozes dobiti legalan posao (da se ne moras oslanjati na 'kes u ruke' poslove gde te mogu lako nasamariti, i manje ti platiti ili ti uopste ne platiti jer ovde ilegalaca ima skoro milion).
Neda mi se vise pisati...al to je to u globalu...ostalo su detalji....

Hello:)
Upravo sam zavrsila ekonomiju iii
zelim da se preselim u London.

Moze li sestra da mi najde posao u Londonu(ona je drzavljanin)
ii da mi ta firma posalje papire??
Ili tako ne moze jer pustaju samo strucnjake?

Moze li bilo koja firma da me pozove da radim za njih??
Mogu li potom da promenim posao nakon,recimo 6 meseci ili 1god??

Pomagajte, hocu da pobegnem odavde:)

Pozdrav .Zanima me kakve su mogucnosti nasih samostalnih slikara da se pojave i opstanu sa svojim delima u Londonu? Ima li tamo nasih slikara i koliko su raspolozeni da kotaktiraju samnom?Na koji nacin bih mogla proslediti adresu svoje galerije nasim ljudima u Engleskoj? Sve informacije bi mi jako dobrodosle i unapred vam se zahvaljujem na njima.Vasa slikarka Mirivan:andjeo:

Cao, zovem se Nebojsa i kao i mnogi od vas zanimame zivot i rad u Engleskoj. Imam 25 godina pa supruga i ja planiramo da se okusamo u takvom izazovu da zivimo i radimo u Engleskoj. Nemamo nikakvo iskustvo niti kakav kontakt o zivotu u Engleskoj, jedino sto smo mogli procitati na forumima,pa zato vas molim ako neko moze makar iz bliza da nam kaze o cemu je rec. Za grad smo mislili da to bude London,mada nije nam toliko bitno moze bilo gde. Razmisljali smo da to ucinimo s proleca 2010,ali treba da dobijemo prinovu pa smo odlozili do 2011, imamo na umu da je tesko naci posao pogotovo sto dolazimo iz Srbije. Oboje znamo da koristimo engleski jezik,tako da nam to nece prestavljati veci problem,i planiramo da ponesemo jedno 2000 funti cisto da nemoramo odmah da trazimo posao i da bi imali za koliki toliki zivot. Zato vas molim ako neko moze da nam olaksa i pomogne neka nam javi. Hvala unaptred

Poslednja izmena od moderatora:
pa ovako...
prvo sto vam treba je stan. ovde su stanovi nenormalno skupi.uglavnom se iznajmljuju sobe i recimo neka prostranija za vas 3 bi bila oko 120- 150 funti nedeljno.zavisi od dela grada. iskreno,nisam cula za nekog ko iznajmljuje sobu,a ima dete... vama bi vise odgovarao stan,a recimo da je jednosoban oko 700-1000 funti mesecno.
prevoz je stvarno dobar. mesecna markica za autobus je £56,a za metro tj. tube,kako se to ovde zove je oko £100,u zavisnosti od zona.u to ti je uracunato i neogranicena upotreba autobusa.
sad,sto se tice posla...zanemaricemo radne dozvole,vize i ostale gluposti,recimo da to vise ne postoji. pa...racunaj da cete u pocetku imati slj poslove,gradjevina,konobarisanje,butici itd. za te poslove je plata oko £1000.recimo malo manje od toga.
za bolje poslove je ovde konkurencija uzas,ovde ljudi zavrsavaju fakultete,vise skole sa 19 godina...
ne znam kakav vam je engleski,imate dosta vremena pa mozete i da polazete neki test( IELTS na pr).
hrana nije skupa uopste...
a sto se tice toga da je tesko naci posao ako si iz srbije,to nije istina.ovde ima ljudi iz celog sveta.nema to veze.
to je sto se tice osnovnih stvari.
a ovako zivot u londonu... hm.. ne bih volela da moja deca ovde rastu...

posao nije teško naći, lakše je nego u Srbiji i bolje je plaćen. najteže je otići. ne možemo da prenebregnemo vize jer čak i ako dobijemo beli šengen, Britanci nam neće ukinuti vize. što se viza tiče, procedura je dosta komplikovana, ali nije strašno, važno je da je dobro proučiš, imaš ova dva sajta:
https://www.visainfoservices.com/Pages/Welcome.aspx i http://www.ukvisas.gov.uk/en/
a za engleski ti treba ielts general, to možeš da vidiš na sajtu british councila
2000 funti vam je dovoljno za mesec i po dana, maximum 2
stan je takodje relativno tesko naci, zato sto su skupi to prvo, a drugo svasta se izdaje i u losem stanju, i trece, tesko je naci preko neta, odn. iz Srbije. pogledaj eventualno gumtree.com

Zasto je toliko tesko za decu?fPosto nebismo dosli bez para razmisljali smo i da neko od nas dvoje (tj.ja) upisem neke studie u Londonu postojili onda neke povlastice u vidu vize ili bilo sta sto omogucava trajno ostajanje u UK.Uredu za sengen gledao sam na tv-u bio je razgovor izmedju britanske i nase vlade i dogovili su se da od ove tri drzave koje dobijaju sengen (Makedonija, Crna Gora i Srbija) jedino nama dozvole ulazak i uk, e sad koliko je to stvarno videcemo. Engleski odlicno govorim i citam malo slabije pisem tako da to nece biti problem. Supruga i ja ovde zaradjujemo prilicno dobro oko 55000 dinara priblizno 500 funti, sto je za Srbiju dovoljno za preziveti i nesto da ostane jedino u Beogradu je ovo primanje beda cela Srbija radi i zivi za Beograd. Nema problema sa tim sta bi radili niti gde ziveti jednostavno zelimo da probamo dok to jos mozemo, i naravno ako neuspemo uvek se mozemo vratiti hvala Vam puno. Ako imate jos nesto da dodate slobodno navalite

prouci obrasce na sajtu za vize postoji nekoliko kategorija i studenata i radnika. kao student imas povlasticu da ako zavrsis skolu u eng produzis vizu na 2 god ako ti neko da tj. ponudi posao
engleska deca su blesava i histericna ali opet sve ide iz porodice bla bla tesko je to nekako generalizovati. sto je srbija bolja da deca u njoj odrastaju? ne znam bas. za moju generaciju nije bilo bas lovely

Ma nije nista bolje moze samo gore i gore. Slusaj primer kao i vecina firmi po srbiji i moja je se privatizovala vlasnik je nemac firma se bavi proizvodnjom opeke i blokova i sve je automatizovano bas sve.
Firma ima oko 50 radnika znaci od kancelarije do kuhinje,i kao sto to uvek bude dolaskom novog gazde bila su tu nova obecanja o povecanju plata itd. I krenulo je dobro plata mi je bila 60000 i sve je izgledalo previse dobro nisam se zalio. Onda poce kriza i tako dobar razlog da se plate smanje drasticno smanjene su nam plate i ispod onog proseka sto je novi gazda zatekao.Firmu vodi njegov menadzer poreklom iz ceske i ima itekakva prava stan od 100 kvadrata auto od 25 000 eura i ko zna kolika plata a to naravno sve ide na racun firme sve mu je kupljeno ali da je samo to. Onda je poceo da dovodi svoje rodjake da rade, da makar rade nego se setkaju po pogonu imaju po 4000 eura platu manji stan i osrednja kola,ne kao on .A nama (Srbima) ako mogu tako da se izrazim nista se nemenja nemas kome da se zalis jer lako si zamenljiv.. I tako je svugde u srbiji sve sto se prodalo prodalo se lose za radnike. Rauch je otvorio fabriku u mom mestu i kao preslikano ista prica isto sve. Tako da nasa buduca deca ovde nemaju buducnost jer im mi to necemo moci da omogucimo.

lepo je sto zelite da probate,sto da ne...
e sad sto se tice tvojih pitanja...
studiranje u londonu.hm..
mozes da studiras gde god hoces. i na oxford se nije problem upisati.ima univerziteta i koledza koliko hoces.za nas je problem skolarina:( za nas su skolarine u proseku 3 puta skuplje nego za drzavljane eu.ako je njima skolarina 3000,za nas je neverovatnih 12000.puta 3 godine,pa ti vidi.stvarno mi je dopada sistem obrazovanja ovde i ima svakakvih kurseva:confused:
da bi dobio studentsku vizu moras da ispunis odredjene uslove,to si verovatno i video ako si gledao sajt.moras da mi pokazes veliku sumu novca na racunu.recimo nekih £7000.to mozes da uplatis,uzmes potvrdu i odneses u ambasadu.ne proveravaju posle.
sa studentskom vizom mozes da radis samo part time posao tj, 20 sati nedeljno.
post graduate work-nacin da ostanes 2 godine nakon diplomiranja u uk i radis je nazalost ukinut.
a za decu sto sam rekla..pa..hm.. ne moze to da se objasni.treba da dodjes ovde i da vidis kakvo je ovo drustvo.
mada,to je moje subjektivno misljenje.ne razmisljaju svi ljudi isto i nisu nam bitne iste stvari.ali ako mene pitas srbija je mnogo normalnija zemlja. ne moze da se poredi,barem za mene...

ma ne mos Srbija biti normalinija - korupcija i kriminal i tranzicija i siromastvo na sve strane! ne moze biti normalo da je prosecna plata u srbiji 2009. godine 300 funti. brate tu nesto smrdi do jaja. kapiram da samo albanija ima nizi dohodak od nas. mnogo smo siromasni i jadni.
svaka druga kultura je cudna zato sto nije nasa. to je stvar identiteta, a ne te druge kulture.

Ne bih bas rekao da je zivotni standard uopste u Engleskoj najjaci u Evropi......

A kad vec neko pomenu Irsku, da , tacno je, GDP per capital u 2005. kaze ovako:
Irska = $ 37,660
GB = $ 29,000

Prilicna razlika, ne verujem da je zivot skuplji u Irskoj ..........

Mala ispravka: Nije GDP per calital, već per capita (lat. po glavi).

Hehe,ja sam skoro dosao u London i jedem sa 20 funti nedeljno u ASDA-i,doduse imam hranu na poslu,al snasao bi se ja i bez toga :-)

Evo da i ja kazem moje iskustvo.Tu sam vec 2 ipo meseca,naravno zaglavio sam u kuhinji kao i vecina stranaca i radim za minimum i trazim drugi posao istovremeno. Sto se tice grada mislim da je fenomenalan za mlade,jako se brzo zivi i nikad nije dosadno,upoznao sam dosta interesantnih ljudi svih nacija,ali u ovom gradu definitivno nikom ne bi pozeleo da podize decu.Britanci su debili(najodvratnija nacija koju sam upoznao),a deca su im jos gora.Trudne tinejdzerke na sve strane,kriminal gde god se okrenes.Meni je lepo za sada,ali sigurno ne planiram da ostanem ovde kao i velika vecina ljudi sa kojima sam pricao.Sto se tice koliko novca treba za preziveti,ja mogu da izguram sa 500 funti ako ne izlazim,znaci samo prezivljavanje,a minimalna plata sa 40 sati rada nedeljno kad se plate taxe je oko 800 funti.Dobra stvar u britaniji je sto nema zakon koliko sati maximalno mozete da radite,tako da ako ste u stanju 100 sati nedeljno da radite mozete bez problema :-)....

Malo mi nije jasno kako to razmisljas i da izlazis, ako radis 100 sati nedeljno. (ovo 800 funti si vjerovatno mislio mjesecno)

Lepo je hypnotic ukratko opisao zivot u Londonu:lol:

Smanjili su broj radnih sati za strane studente- sada je samo 10h nedeljno:( To je otprilike 200 futi mesecno. ni za stan,a kamoli za prevoz i hranu...

Dobar dan svima.Evo sve postove smo pročešljali,a o Engleskoj smo čuli sve naj bolje,čak smo i bili tamo... Tako da sad razmišljamo o mogućem preseljenju,s vremenom. Ko prvo ja sa bavim sljedećim poslovima:rad na zaštiti i sanaciji pokosa,rad na visinama,postavljanje čeličnih mreža protiv odrona na pokos usjeka,injektiranje kaverni,izvedba zaštitne ograde za prihvat odrona,radovi u izgradnji i rekonstrukciji cesta,postavljanje gabiona,postavljanje zaštitnih zidova(buka i sl.).
Imam više od 3 godine iskustva u ovom poslu,a prije toga sam radio u građevini kao pkv zidar. I tamo sam radio 4 godine. Supruga je kemijski tehničar bez iskustva. Imamo dvoje djece. Naj više me zanima kako stoji moja profesije u Engleskoj,i da li se tako nešto uopće radi tamo.Ako netko zna kakvu firmu tamo kojoj bi se mogao javiti nek stavi link.... Hvala svima unaprijed ps.engleski odlično znamo oboje
p.s.mi smo iz hr

Back