Zivot u dvoje i nacionalno pitanje

Eto ja iz Hrv-dosla da zivim u Srbiju-zbog naravno ljubavi.Jedno dete krsteno u katolickoj crkvi-drugo u pravoslavnoj-slavimo sve,i postujemo sve,a tako ucimo i decu.Ja sam ta ,koja je supruga naterala na krstenje (pravosl.crkva-roditelji ga nisu krstili)i smatram,da je sve do dogovora i medjusobnog postovanja.Za nas su verski praznici-nesto najlepse,sto ce deca verujem upamtiti,drzimo do obicaja(sto mi se recimo jako svida u pravosl.veri-primer su slave-jedino mesto gde se rodbina 1.god-okupi)) Kod nas katolika je iskreno sve pomalo hladno,i nema tt,neke prisnosti-nazalost! Podrska za mesovite brakove!

ma kad se dvoje ljudi ne slazu a razlicitih su nacija odmah kazu to je zbog toga..on ili ona nisu nasi ne ide to...al ima primera da se ljudi odlicno slazu i mislim da je kao i svuda potrebno dosta obostrane tolerancije da bi se opstalo...

Osim obostrane tolerancije,važan faktor je i tolerancija sredine,tj.bar bližnjih...Možemo se mi praviti da to nema uticaja,ali ima itekako...Džaba i što bi se ti lično slagao sa nekim,kad bi ti čitav život zagorčavali drugi samo zbog bračnog partnera druge nacije ili vjere...Nije isto biti u miješanom braku i živjeti na našim prostorima ili npr.u Americi...

Mnogo toga zavisi od sredine- Vojvodina je takva multinacionalna pa su mešoviti brakovi češći od ''čistih''. Inače, moja sveki, etnički čista katolikinja udata za pravog Srbina, Šumadinca koji je odande došao zbog ljubavi, na čačkanje familije na temu vere, uvek je govorila- Bog je jedan, a kalendara dva.

Eto ja iz Hrv-dosla da zivim u Srbiju-zbog naravno ljubavi.Jedno dete krsteno u katolickoj crkvi-drugo u pravoslavnoj-slavimo sve,i postujemo sve,a tako ucimo i decu.Ja sam ta ,koja je supruga naterala na krstenje (pravosl.crkva-roditelji ga nisu krstili)i smatram,da je sve do dogovora i medjusobnog postovanja.Za nas su verski praznici-nesto najlepse,sto ce deca verujem upamtiti,drzimo do obicaja(sto mi se recimo jako svida u pravosl.veri-primer su slave-jedino mesto gde se rodbina 1.god-okupi)) Kod nas katolika je iskreno sve pomalo hladno,i nema tt,neke prisnosti-nazalost! Podrska za mesovite brakove!

...do neke sledeće prilike kad ćemo ponovo bratski da se pokoljemo sa Hrvatima...:think:zaheban ovaj Balkan

Једно дете православац, друго католик! Већ сте их поделили? :eek:

Osim obostrane tolerancije,važan faktor je i tolerancija sredine,tj.bar bližnjih...Možemo se mi praviti da to nema uticaja,ali ima itekako...Džaba i što bi se ti lično slagao sa nekim,kad bi ti čitav život zagorčavali drugi samo zbog bračnog partnera druge nacije ili vjere...

Pa dobro, ako nisi dovoljno zreo da umes sam da odlucujes o sebi i svojoj sudbini, i da dozvolis da ti drugi biraju zenu/muza... (ne ti licno, ova(j) iz primera)

Nije isto biti u miješanom braku i živjeti na našim prostorima ili npr.u Americi...

Bas naprotiv, isto je (ako ne i gore). Samo pitaj kako je belcima koji su ozenjeni crnkinjama i crncima koji su ozenjeni belkinjama. Kod njih se takvi brakovi zovu mesovitim, i da znas kroz sta su sve ti parovi prosli a i dan danas prolaze.

Pa dobro, ako nisi dovoljno zreo da umes sam da odlucujes o sebi i svojoj sudbini, i da dozvolis da ti drugi biraju zenu/muza... (ne ti licno, ova(j) iz primera)

Bas naprotiv, isto je (ako ne i gore). Samo pitaj kako je belcima koji su ozenjeni crnkinjama i crncima koji su ozenjeni belkinjama. Kod njih se takvi brakovi zovu mesovitim, i da znas kroz sta su sve ti parovi prosli a i dan danas prolaze.

Ma,možeš ti sam da biraš koliko hoćeš i da sam izabereš,ali ja govorim o zagorčavanju života,pa i problemima koji neće imati baš nikakve veze sa odnosom između njih dvoje...

Gore je Amerikancima kad su u Americi,ali da su u nekoj drugoj sredini,bilo bi im isto kao u primjeru "naših"kad odu u Ameriku...Znaci,poenta je u promjeni mjesta boravka...nisu dobrodošli tu gdje žive...Sad malo iskomplikovah objašnjenje,ali nadam se da me razumiješ...

Ma,možeš ti sam da biraš koliko hoćeš i da sam izabereš,ali ja govorim o zagorčavanju života,pa i problemima koji neće imati baš nikakve veze sa odnosom između njih dvoje...

Gore je Amerikancima kad su u Americi,ali da su u nekoj drugoj sredini,bilo bi im isto kao u primjeru "naših"kad odu u Ameriku...Znaci,poenta je u promjeni mjesta boravka...nisu dobrodošli tu gdje žive...Sad malo iskomplikovah objašnjenje,ali nadam se da me razumiješ...

Da prevedem, ako nemaš ništa protiv...Zvezdice, misli na Srbina i Hrvaticu ovde i Srbina i Hrvaticu u Americi...i u pravu je, mislim. Preko smo svi ista gomna, nema tog pritiska sredine.

Pazi, to sve stoji, i da ce biti onih sto ce da zagorcavaju, i sve. Ali ako se za ovo ne treba boriti, za sta ces se boriti?

Kod mesanih brakova i veza jedino treba naci osobu koja ima slicne poglede kao i ti i slican odnos sa rodbinom i da bude jednako spremna da se bori ako zatreba. A ne da on(a) insistira samo na svojim verskim praznicima i ne zeli da se posvadja sa svojom ordbinom ako treba, a ti si spreman(na) na to.

Mada, kada bolje pogledam, to ti treba i za "nemesani" brak.

Pazi, to sve stoji, i da ce biti onih sto ce da zagorcavaju, i sve. Ali ako se za ovo ne treba boriti, za sta ces se boriti?

Kod mesanih brakova i veza jedino treba naci osobu koja ima slicne poglede kao i ti i slican odnos sa rodbinom i da bude jednako spremna da se bori ako zatreba. A ne da on(a) insistira samo na svojim verskim praznicima i ne zeli da se posvadja sa svojom ordbinom ako treba, a ti si spreman(na) na to.

Mada, kada bolje pogledam, to ti treba i za "nemesani" brak.

Da sve je to lijepoi,ali stalna borba i iscrpljuje...
A obično bude protiv vjetrenjača...Ne kažem da nema i drugačijih primjera...

Ti si jako mala pa se ne secas da su se 90-ih godina, na pocetku rata, nejveci broj mesovitih brakova u Srbiji raspao...

I da su nosili tajno decu na krstenje u "svoju" crkvu, da onaj drugi partner to ne zna.

Eto zato.

a gde si ti to procitao majke ti
i kako znas da je razlicita nacionalna pripadnost najvise tome doprinela
kako to ti si se razveo iz prizemnih razloga a svi ostali mesoviti brakovi....to najveci broj mesovitih brakova se raspao u Srbiji....bas iz drugih razloga koji su nacionalne prirode a?:roll:

ima toga kolko oćeš
i uopšte se ne smatra nikakvom podelom..nego čak suprotno..kao zank poštovanja i jedne i druge vere

Pa da...jedno dete u cetnike,drugo u partizane...da se bolje postuju?!
Primer: Zivorad i Hasan,jedan kod drugoga na slavu a ovaj kod njega na Ramazan.Ko je tu lud?!
Deca se ne smeju razdvajati.Vas brak je vas problem,a mlada ako si se udala ima da se udas i prihvatis veru muza.!

Poslednja izmena:
prvo, katolici i pravoslavci a ni muslimani i pravoslavci nisu zaraćeni niti se mrze pa da ih porediš sa četnicima i partizanima
drugo, ja i moj muž smo iste vere, ne brini, ne pričam o sebi
treće, ja pričam kako to ljudi doživljavaju i shvataju, ne da li je ispravo ili ne...tako ljudi rade i tačka, ne mora to nama da se dopada niti da se mi slažemo sa tim...i ja bih drugačije postupala, ali nije o meni reč

prvo, katolici i pravoslavci a ni muslimani i pravoslavci nisu zaraćeni niti se mrze pa da ih porediš sa četnicima i partizanima
drugo, ja i moj muž smo iste vere, ne brini, ne pričam o sebi
treće, ja pričam kako to ljudi doživljavaju i shvataju, ne da li je ispravo ili ne...tako ljudi rade i tačka, ne mora to nama da se dopada niti da se mi slažemo sa tim...i ja bih drugačije postupala, ali nije o meni reč

:lol:

jok,vole se...naročito na našim prostorima...a i šire...:D

možemo mi gledati kroz ružičaste naočari,ali da tako kažem...na makro nivou se ne vole,da ne upotrebljavam teže riječi kao što je mržnja...to što ti pričaš je "mikro" nivo i zavisi od čovjeka do čovjeka...
inače da se svi tako vole,ne bi bilo ni potrebe za ovom temom...

:lol:

jok,vole se...naročito na našim prostorima...a i šire...:D

možemo mi gledati kroz ružičaste naočari,ali da tako kažem...na makro nivou se ne vole,da ne upotrebljavam teže riječi kao što je mržnja...to što ti pričaš je "mikro" nivo i zavisi od čovjeka do čovjeka...
inače da se svi tako vole,ne bi bilo ni potrebe za ovom temom...

da
ja pričam o "mikro" nivou
pa ajde da bar na "mikro" nivou budemo ljudi....da gledamo ko je kakav čovek, a ne koje je vere i nacije...
kad već ne možemo da utičemo na makro plan

Back