Zivot posle zivota?

poreklo ucenja o paklu

je pagansko

Otkuda potječe učenje o ognjenom paklu?

U vjerovanjima starog Babilona i Asirije “podzemni svijet (...) prikazivao se kao mjesto grozota, a njime su upravljali izuzetno snažni i okrutni bogovi i demoni” (Morris Jastrow mlađi, The Religion of Babylonia and Assyria, Boston, SAD, 1898, stranica 581). A prve tragove vjerovanja u vatru koja po učenju kršćanskih crkvi gori u paklu nalazimo još u religiji starog Egipta (Ernest Alfred Wallis Budge, Egipatska religija — ideje o životu poslije smrti, Paralele, Split, 2005, stranice 93-96). U budizmu, koji je nastao u 6. stoljeću pr. n. e., s vremenom se počelo naučavati postojanje i hladnih i vrućih pakala (The Encyclopedia Americana, 1977, svezak 14, stranica 68). Prikazi pakla koji se nalaze u katoličkim crkvama u Italiji imaju etruščanske korijene (Werner Keller, La civiltà etrusca, Milano, 1979, stranica 389).
No pravi korijeni tog bogohulnog učenja mnogo su dublji. Takve đavolske predodžbe o mučenju u paklu predstavljaju klevetu za Boga, a potječu od glavnog Božjeg klevetnika, Đavla (čije ime i znači “klevetnik”), onoga za koga je Isus Krist rekao da je “otac laži” (Ivan 8:44).

poreklo ucenja o paklu

je pagansko

U vjerovanjima starog Babilona i Asirije “podzemni svijet (...) prikazivao se kao mjesto grozota, a njime su upravljali izuzetno snažni i okrutni bogovi i demoni” (Morris Jastrow mlađi, The Religion of Babylonia and Assyria, Boston, SAD, 1898, stranica 581). A prve tragove vjerovanja u vatru koja po učenju kršćanskih crkvi gori u paklu nalazimo još u religiji starog Egipta (Ernest Alfred Wallis Budge, Egipatska religija — ideje o životu poslije smrti, Paralele, Split, 2005, stranice 93-96). U budizmu, koji je nastao u 6. stoljeću pr. n. e., s vremenom se počelo naučavati postojanje i hladnih i vrućih pakala (The Encyclopedia Americana, 1977, svezak 14, stranica 68). Prikazi pakla koji se nalaze u katoličkim crkvama u Italiji imaju etruščanske korijene (Werner Keller, La civiltà etrusca, Milano, 1979, stranica 389).
No pravi korijeni tog bogohulnog učenja mnogo su dublji. Takve đavolske predodžbe o mučenju u paklu predstavljaju klevetu za Boga, a potječu od glavnog Božjeg klevetnika, Đavla (čije ime i znači “klevetnik”), onoga za koga je Isus Krist rekao da je “otac laži” (Ivan 8:44).

najveca kleveta za boga je onaj armanigedon,tj boziji rat gde ce licno on unistiti sve navodno zle ljude...kakva djavolska rabota..nista niste naucili od adama i eve a proslo tolko godina..:(

ne znaci had to nego ti ne znas

po obicaju ne znas nije Biblija mitologija

Hades

http://sh.wikipedia.org/wiki/Hades

U Hebrejskim pismima Biblije riječ ”pakao“ prijevod je hebrejske riječi šeol. Ona se pojavljuje 65 puta, i u Autoriziranom prijevodu Biblije kralja Jakova prevedena je 31 put sa ”pakao“, 31 put sa ”grob“ i 3 puta sa ”jama“. U Grčkim pismima tog biblijskog prijevoda riječ ”pakao“ prijevod je grčke riječi Hades na svih njenih deset mjesta. I šeol i hades znače opći grob čovječanstva, i nikada se ne odnose na bol ili vatrene muke[t

Hades (pron.: /ˈheɪdiːz/; from Greek ᾍδης (older form Ἀϝίδης), Hadēs, originally Ἅιδης, Haidēs or Άΐδης, Aidēs (Doric Ἀΐδας Aidas), meaning "the unseen"[1]) was the ancient Greek god of the underworld. The genitive ᾍδου, Haidou, was an elision to denote locality: "[the house/dominion] of Hades". Eventually, the nominative came to designate the abode of the dead.

Mike Dixon-Kennedy, "Encyclopedia of Greco-Roman Mythology "

Neko vikipediju, neko enciklopediju...

- - - - - - - - - -

poreklo ucenja o paklu

je pagansko

http://wol.jw.org/en/wol/d/r19/lp-c/1101989234 :lol:

nije metafora nego pogresan prevod

ovako pise

Otkrivenje 20:14

14 A smrt i grob bili su bačeni u jezero ognjeno. To jezero ognjeno predstavlja drugu smrt.

izvorne reci koje stoje umesto pakao su sheol i hades ili had i znace grob

takodje ucenje o paklu nije hriscasnko i ne moze postojati u Bozjoj reci..

ajd kad si tako pametna sta znaci taj stih
sta je smrt, sta je grob
samo se odluci da li objasnjavas bukvalno ili hipoteticki

ajd kad si tako pametna sta znaci taj stih
sta je smrt, sta je grob
samo se odluci da li objasnjavas bukvalno ili hipoteticki

jednostavno je oni ce biti unisteni, druga smrt je konacna smrt ili unistenje
smrt iz koje nema vaskrsenja
smrt je smrt
grob je grob
ili da nacrtam

smrt i grob nece vise postojati... bice unisteni i ljudi ce vecno ziveti......

sto je u skladu sa stavkom Biblijskim gde Bog kaze da ce SMRT biti unistena...

takodje da Bog obecava ljudima vecni zivot :

A poslednji neprijatelj koji će se uništiti bit će smrt. (1. Korinćanima 15:26)

Jer je plata za greh smrt, a dar Božji je život večni u Isusu Hristu, Gospodu našemu. (Rimljanima 6:23)

- - - - - - - - - -

a sad idem

laku noc

jednostavno je oni ce biti unisteni, druga smrt je konacna smrt ili unistenje
smrt iz koje nema vaskrsenja
smrt je smrt
grob je grob
ili da nacrtam

smrt i grob nece vise postojati... bice unisteni i ljudi ce vecno ziveti......

sto je u skladu sa stavkom Biblijskim gde Bog kaze da ce SMRT biti unistena...

takodje da Bog obecava ljudima vecni zivot :

A poslednji neprijatelj koji će se uništiti bit će smrt. (1. Korinćanima 15:26)

Jer je plata za greh smrt, a dar Božji je život večni u Isusu Hristu, Gospodu našemu. (Rimljanima 6:23)

- - - - - - - - - -

a sad idem

laku noc

ebes ti mene ako sam te ja ista razumeo:confused:

ajd laku noc

A kako će to smrt biti uništena? Da li je smrt biće pa može da bude uništeno, ili ličnost? A kako će stanje biti u tom vašem raju na zemlji? Ako niko neće da umre, uskoro će doći do problema sa previše populacije. Ili neće biti ni rađanja, a samim tim ni seksa?

A kako će to smrt biti uništena? Da li je smrt biće pa može da bude uništeno, ili ličnost? A kako će stanje biti u tom vašem raju na zemlji? Ako niko neće da umre, uskoro će doći do problema sa previše populacije. Ili neće biti ni rađanja, a samim tim ni seksa?

Teško je to objasniti, ali Bog će već da nađe rešenje. Možda će višak stanovništva da ekspeduje na druge planete, a možda će da deli antibebi pilule...

a sta ako je neko spaljen i rasut po vetru?

ne razumem pitanje... nista.... isto kao da je umro i pokpan...

- - - - - - - - - -

lepo nece vise postojati...

u Bozjem raju na Zemlji ce biti stanje savrsenstva i vecni zivot...

spavas pa se dignes pa ponovo spavas i tako...lepo..

e sad zamisli, posto mi objasnjava bukvalno
kaze smrt je smrt a grob je grob, e sad sta je ognjeno jezero u bukvalnom smislu:think:
ma oni to ne moraju ni da znaju, bitno je da slede kulu i zadobice vecni zivot, samo ne znam zasto se petlja u nesto sto ne razume:D

Poslednja izmena od moderatora:
Pozdrav svim diskutantima!

Ako neko hoće da izbegne žalosnu sudbinu svih grešnika...

Rev 20:15 I ko se ne nađe napisan u knjizi života, bačen bi u jezero ognjeno.

neka prihvati STVORITELJEVU milostivu ponudu upućenu svim ljudima...

Joh 3:16 Jer Bogu tako omile svet da je i Sina svog Jedinorodnog dao, da nijedan koji Ga veruje ne pogine, nego da ima život večni.
Joh 3:17 Jer Bog ne posla Sina svog na svet da sudi svetu, nego da se svet spase kroza Nj.
Joh 3:18 Koji Njega veruje ne sudi mu se, a koji ne veruje već je osuđen, jer ne verova u ime Jedinorodnog Sina Božijeg.

Zašto bi bilo ko odbacio ovakvu ponudu???

Evo zašto mnogi odbacuju svetlost (Isusa Hrista)...

(piše u nastavku)

Joh 3:19 A sud je ovaj što videlo dođe na svet, i ljudima omile većma tama negoli videlo; jer njihova dela behu zla.
Joh 3:20 Jer svaki koji zlo čini mrzi na na videlo i ne ide k videlu da ne pokaraju dela njegova, jer su zla.
Joh 3:21 A ko istinu čini ide k videlu, da se vide dela njegova, jer su u Bogu učinjena.

(videlo = svetlost)

John 3:20
(Serbian SPc) Јер сваки који чини зло мрзи свјетлост и не иде ка свјетлости, да се не разоткрију дјела његова, јер су зла.
(Serbian EC) Svaki, naime, koji rđavo radi, mrzi svetlost i ne ide na svetlost, da se ne obelodane njegova dela;
(Serbian SA) Ko god čini zlo, mrzi svetlost i ne izlazi na svetlost da njegova dela ne izađu na videlo.

.. jer ljudi hoće da žive u grehu!

Poslednja izmena:
lep citat koji ukazuje kakav je greh neverovanje-poricanje naspram svih ostalih grehova što je čovek u stanju da počini; a to opet ukazuje na nešto drugo i tako...

Da li ste čuli za Božji PLAN SPASENJA...

(ovo je čuveni citat o Mesiji proroka Isaije ~600 god. PNE)

Isa 53:3 Prezren beše i odbačen između ljudi, bolnik i vičan bolestima, i kao jedan od koga svak zaklanja lice, prezren da Ga nizašta ne uzimasmo.
Isa 53:4 A On bolesti naše nosi i nemoći naše uze na se, a mi mišljasmo da je ranjen, da Ga Bog bije i muči.
Isa 53:5 Ali On bi ranjen za naše prestupe, izbijen za naša bezakonja; kar beše na Njemu našeg mira radi, i ranom Njegovom mi se iscelismo.
Isa 53:6 Svi mi kao ovce zađosmo, svaki nas se okrenu svojim putem, i Gospod pusti na Nj bezakonje svih nas.
Isa 53:7 Mučen bi i zlostavljen, ali ne otvori usta svojih; kao jagnje na zaklanje vođen bi i kao ovca nema pred onim koji je striže ne otvori usta svojih.
...

Via Dolorosa (english, spanish (español))
aguliev

...
Isa 53:8 Od teskobe i od suda uze se, a rod Njegov ko će iskazati? Jer se istrže iz zemlje živih i za prestupe naroda mog bi ranjen.
Isa 53:9 Odrediše Mu grob sa zločincima, ali na smrti bi s bogatim, jer ne učini nepravdu, niti se nađe prevara u ustima Njegovim.
Isa 53:10 Ali Gospodu bi volja da Ga bije, i dade Ga na muke; kad položi dušu svoju u prinos za greh, videće natražje, produžiće dane, i šta je Gospodu ugodno napredovaće Njegovom rukom.
Isa 53:11 Videće trud duše svoje i nasitiće se; pravedni sluga moj opravdaće mnoge svojim poznanjem, i sam će nositi bezakonja njihova.
Isa 53:12 Zato ću Mu dati deo za mnoge, i sa silnima će deliti plen, jer je dao dušu svoju na smrt, i bi metnut među zločince, i sam nosi grehe mnogih, i za zločince se moli.

Ispunjenje proročanstva:
:
Joh 1:29 A sutradan vide Jovan Isusa gde ide k njemu, i reče: Gle, jagnje Božije koje uze na se grehe sveta.

GREŠNIK MOŽE DA SE ZAUSTAVI U BEZAKONJU...

Eze 33:11 Reci im: Tako bio ja živ, govori Gospod Gospod, nije mi milo da umre bezbožnik, nego da se vrati bezbožnik sa svog puta i bude živ; vratite se, vratite se sa zlih puteva svojih, jer zašto da mrete, dome Izrailjev?
...
Eze 33:14 A kad kažem bezbožniku: Doista ćeš poginuti, a on se obrati od greh svog i stane činiti sud i pravdu,
Eze 33:15 I vrati bezbožnik zalog, i vrati šta je oteo,i stane hoditi po uredbama životnim ne čineći bezakonja, doista će biti živ, neće umreti.
Eze 33:16 Od svih greha što je zgrešio ništa mu se neće spomenuti; činio je sud i pravdu, doista će živ biti.

... I SVAKI BEZBOŽNIK MOŽE DA PRIHVATI BOŽJI PLAN SPASENJA!

ŠTA ĆETE IZABRATI?

Rev 22:14 Blago onome koji tvori zapovesti Njegove, da im bude vlast na drvo života, i da uđu na vrata u grad.
Rev 22:15 A napolju su psi i vračari i kurvari i krvnici i idolopoklonici i svaki koji ljubi i čini laž.
Rev 22:16 Ja Isus poslah anđela svog da vam ovo posvedoči u crkvama. Ja sam koren i rod Davidov, i sjajna zvezda Danica.
Rev 22:17 I Duh i nevesta govore: Dođi. I koji čuje neka govori: Dođi. I ko je žedan neka dođe, i ko hoće neka uzme vodu života za badava.

"...i ko hoće neka uzme vodu života za badava."

...

Poslednja izmena:

Back