"Zivot je patnja" - Buda

To sto to do sada jos nikome nije uspjelo, ne znaci da je nemoguce.

Tacno, danas je sve moguce

Mora postojati greska kad postoji kvarenje.

Ali ovo ide u prilog filozofiji budizma, telo je kvarljivo i propada, iluzija, prolazno.

U skladu sa sistemom koji osoba prihvati takvi ce biti i rezultati, ukoliko koristimo materijalno zemaljsku logiku.

Ali i na nas sad ceka budizam, jer smo i mi vec odavno zastranili. I kod nas postoje "stvari po sebi". I kod nas postoji "pravo po sebi" (prirodno je da je pravo ugovor izmedju dva subjekta, a ne "duznost"), i kod nas postoji "istina po sebi", "stvar po sebi", i sad nas tom "stvari po sebi" razne propalice ucjenjuju, jer u prirodi ne postoji nista "po sebi" i sve je promnjenjivo i bas zato svako ko ima monopol nad "stvari po sebi" moze da porice sve sto je u prirodi, i sam zivot.

Zar nije onda najveca duznost, zivototvorna duznost svakog slobodnog covjeka da porice "stvar po sebi"?

po budizmu nakon smrti opet se radjamo, problem je taj kako kaze i naslov da zivot je patnja

ovakvu filozofiju mogu prihvatiti samo oni koji su mazohisti i ne vole zivot sa svim njegovim bogatstvom

ovo mi nije jasno
ljudi umiru, umiru na sve strane, očajni su za života što će skončati..
i pričaju o tome sa strahom, nemoćni, tužni..a onda se javi neko iz gomile i kaže "ej, ima jedna knjiga koja kaže da se rađamo opet!"

- samo jedna knjiga?
- pa..da..
- okej..daj šta daš. Ura..?
- ura.aa...

po budizmu nakon smrti opet se radjamo, problem je taj kako kaze i naslov da zivot je patnja

ovakvu filozofiju mogu prihvatiti samo oni koji su mazohisti i ne vole zivot sa svim njegovim bogatstvom

Nisam budista, budizam smatram jedinom podnošljivom religijom, posle naše, naravno.
Nisam nikako ni mazohista, život se sastoji od lepih i manje lepih trenutaka, zato sam napisala da je šaren.
A ponovno rodjenje...
"Kad bi postojala neka ruka za koju možeš da se uhvatiš i kad predeš s one strane! Ali ne verujem da postoji ona strana. Sve što postoji, traje samo do svoga kraja. Ali neka ruka je obično poslednje što čovek drži."

Kako sam ja to shvatila, po budizmu - svaki čovek ima sopstveni izbor
u životu. Ako si pohlepan, alav,gramziv, nezasit, imaš preterane zahteve,
očekuješ previše od sebe, od drugih,od života, od sveta, a u neskladu sa
mogućnostima - biće to samo patnja, a tvoj život pakao.Ali ako uspeš da
se oslobodiš nepotrebnih prohteva, postićićeš mir i zadovoljstvo, a možda
sreću i blaženstvo .Da li je život patnja, ili ne - od TEBE zavisi.

Back