Život je neprijatna činjenica koju treba savladati... Dejan Mijač

Soradze

Elita
Moderator
Poruka
21.212
Proslavljeni srpski pozorišni reditelj Dejan Mijač preminuo je 5. aprila o.g. u 87. godini.
Iza sebe je ostavio brojne predstave, bolje reći kreacije, koje malo koji pozorišni reditelj
današnjice može da domaši. Mijačeve kreacije se već danas slave kao najbolje koje ima
srpski, ali i eks jugoslovenski teatar.

Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja. Od toga osam Sterijinih nagrada.
Profesor... Odškolovao generacije studenata...
Akademik SANU od 2021.

Šta možemo još reći o dragom Dejanu Mijaču?

Odgovor na to pitanje možemo naći u nekim intervjuima...

Evo šta kaže o ljubavi Dejan Mijač:

Screenshot_284.png

"Nagledao sam se patnje u detinjstvu"...

Screenshot_285.png

Screenshot_286.png

Dejan Mijač o gubicima i ožiljcima na duši...

O supruzi Ljiljani:

Screenshot_287.png

Screenshot_288.png

O samoubistvu njegove mlađe ćerke...

Screenshot_289.png

Screenshot_290.png

Screenshot_291.png

Hvala vam i zbogom, dragi, mudri profesore!

🌺

🌺 🌺

Izuzetan covek.Danas sam saznao jednu stvar o njemu,za koju kako je rekao novinar,kojem je Mijac dozvoljavao da prisustvuje probama.Kaze "Kada glumac ne odigra na pozornici ono sto je on zamislio,sam izadje i pokaze glumcu kako bi to trebalo izvesti".On je ziveo za pozoriste i te glumce koje je uzimao da glume u njegovim predstavama.Neka mu je vecna slava i veliko hvala na mnogo toga sto je lepoga ostavio nama i buducim generacijama.

Jedna od glavnih karakteristika njegove režije je da je svakom delu ostavio nadu za kraj...
Nadu u ono što dolazi, veru da će biti bolje...Gledaoci su sa nadom odlazili svojim kućama,
bez obzira koje je delo režirao... To je umeo on, kao što je to umeo i Ingmar Bergman...

Inače, reditelji "umeju" da izađu na binu i da pokažu kako treba glumac da radi... Takav je
bio i Bojan Stupica... Skakao je na binu, pokazivao i glumcima i glumicama i kako da hodaju
i kako da govore i koje gegove da prave... svakom ko je na sceni... pa se onda vraćao u
gledalište i odatle posmatrao kako to izgleda... Stupica je probio led krutom ponašanju
reditelja koji su, pre njega, iz gledališta režirali predstave...

Poslednja izmena:
Jedna od glavnih karakteristika njegove režije je da je svakom delu ostavio nadu za kraj...
Nadu u ono što dolazi, veru da će biti bolje...Gledaoci su sa nadom odlazili svojim kućama,
bez obzira koje je delo režirao... To je umeo on, kao što je to umeo i Ingmar Bergman...

Inače, reditelji "umeju" da izađu na binu i da pokažu kako treba glumac da radi... Takav je
bio i Bojan Stupica... Skakao je na binu, pokazivao i glumcima i glumicama i kako da hodaju
i kako da govore i koje gegove da prave... svakom ko je na sceni... pa se onda vraćao u
gledalište i odatle posmatrao kako to izgleda... Stupica je probio led krutom ponašanju
reditelja koji su, pre njega, iz gledališta režirali predstave...
Bojan i Mira su zaduzili narod mnogo,a napravili mnoge glumce,pa cak i one koji su bili skoro odbaceni.Malo je takvih osoba,koji zele posto poto da pomognu nekome.

Ali SANU nije ono sto je bio, zato je bolje da ga pamtimo van SANU slosere, ako se slazete?!
Dobar je znak da se SANU "otvorio" primivši umetnike Mijačevog kalibra. Otvorio je prostor koji ranije nije postojao.
Verujem da je time načinjen prvi korak da se umetnosti da značaj kakav mora da ima u njenoj omnipotentnosti, da bi ona
pokazala svu blagonaklonost prema ljudima...

Hvala za info koje nisam znala.Mislila sam da je i dalje ono sto ne treba

P/S Malo sam izasla iz stosa,ali zahvaljujuci tvojim tekstovima vidim da nam Pozoriste nece odumreti kako u RL, tako ni na forumu.
Dokle god "duša ište pozorište", pozorišta će živeti...

U Engleskoj ima oko 1.500 pozorišta!

U Beogradu 7- 8 glavnih i desetak scena... Možda u ostatku Srbije postoji još dvadesetak pozorišta, ne znam koliko manjih scena...
Svakako je ovo tužan podatak u odnosu na bogatiji deo Evrope... ne želim reći kulturniji...

Teši činjenica da su vrata pozorišta otvorena za sve ljude gladne lepote i mudrosti...

Hvala za info koje nisam znala.Mislila sam da je i dalje ono sto ne treba

P/S Malo sam izasla iz stosa,ali zahvaljujuci tvojim tekstovima vidim da nam Pozoriste nece odumreti kako u RL, tako ni na forumu.
U SANU jos ima dobrih i odgovornih ljudi,koje ne interesuje politika,vec samo umetnost i to je dobro,st se jos odrzava i prima zasluzne clanove u svoje okvire.

Back