Moje ime je Đurđija.
Poznat
- Poruka
- 7.293
Plavi rak
Jarkoplavi rak je endem za Floridu u SAD i vrsta je slatkovodnih rakova.
Jarkoplavi rak je endem za Floridu u SAD i vrsta je slatkovodnih rakova.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Koja vam se od ovih plavih životinja najviše sviđa?![]()
Pažljivo sam pratila predstavljanje i čekala pitanje
Koji?Ovaj plavi brka što ima nedoumicu![]()
![]()
Aha.. misliš na plavog raka?Ovaj plavi brka što ima nedoumicu![]()
![]()
Aha.. misliš na plavog raka?
Da, on jeste baš lep!![]()
Jeste.. meni se čini kao da gleda u kamermana i pita se "ko li je sad ovaj i šta hoće od mene?"..Imala sam već favorite ali ovaj mislilac me je na kraju oborio s nogu svojim oštroumnim pogledom.![]()
Čitala sam ranije članak o najotrovnijim životinjama na planeti i ovaj oktopod spada u jednu od njih. Npr. ako se ne uzme protivotorov u roku od odmah smrt je neminovna i bolna. Ako čak i postoji protivotrov, ne sećam se tačno.Plavoprstenasti oktopod
Pogledajte prilog 1572870
Postoje četiri vrste ove veoma otrovne hobotnice, i iako su relativno poslušne, kada su uznemirene, bljeskaju svojim impresivnim plavim prstenovima da upozore predatore na njihov ugriz.
Koliko znam, nema protivotrova za njegov otrov.. a kao i svi neurotoksini, blokira rad nervnog sistema i izaziva paralizu.. pa je jedini način da osoba preživi da bude što pre na aparatima za disanje, koji će joj održavati vitalne funkcije dok se otrov u telu ne razgradi. E, sad, kojom brzinom će neko doći do bolnice je pitanje. Posebno što kažu da ujed tog malog oktopoda uopšte nije bolan i da ljudi gotovo i ne primete da se desio, samo primete da im je odjednom loše.Čitala sam ranije članak o najotrovnijim životinjama na planeti i ovaj oktopod spada u jednu od njih. Npr. ako se ne uzme protivotorov u roku od odmah smrt je neminovna i bolna. Ako čak i postoji protivotrov, ne sećam se tačno.
Pored njega tu je irukanđi meduza i kamena riba koja je nešto najsmrtonosnije i najbolnije što pliva okeanima.
Rekla sam sebi - ne ideš u Australiju Lule![]()
Nadam se da ga je i pojeo?Mačak mi je skoro ulovio zelembaća, i to lep primerak sa definisanim plavo zeleno crvenim bojama.
Međutim nisam stigla da ga spasim...
Naravno da ih ne pojedu, samo ih muče. Lepo se vidi kako im lupa srce od straha kroz elasičnu kožu.Nadam se da ga je i pojeo?
Nije ni trebalo da ga spašavaš.. to je prirodni lanac ishrane i u to se nikada ne treba mešati.
Off topic, ali kad smo se već dotakli toga.. - meni su najsmešniji ljudi koji hrane mačke po ulicama, iz tobožnje ljubavi prema njima. Pa valjda kad nešto voliš se i informišeš i naučiš nešto o tome. Mačke su među najboljim lovcima na Zemlji, ako ne i najbolji. Šta čovek misli da njima treba u okruženju prepunom ptica, miševa i glodara?I baš sve od toga je za mačku zdravije nego bilo šta što će joj čovek dati. Naročito jer joj lov angažuje i um i instinkte i mišiće.
Niko ko zaista voli mačke ih neće hraniti kupljenom hranom. Osim kada je reč o mačkama koje ne izlaze slobodno napolje, naravno.
Moje mačke su izlazile napolje i ja sam im uvek davala samo po neku poslasticu, tek radi druženja.. i puštala ih da budu ono što zaista jesu: vrhunski perdatori.. kao i da igraju ulogu u celom ekosistemu koja je njihova.
(U mom gradu ljudi hrane mačke na sve strane, a onda se žale što pacovi vršljaju po pekarama noću..![]()
)
Da.. i to je samo još jedan od razloga zašto čovek ne treba da ih hrani - jer kad su site rade to što si opisala: samo bespotrebno iskasape i namuče drugo biće, a ne pojedu ga.Naravno da ih ne pojedu, samo ih muče. Lepo se vidi kako im lupa srce od straha kroz elasičnu kožu.Meni onda bude žao pa ih oslobodim. Mačke su predatori- šetočine jer love ne samo iz potrebe nego i iz zezanja.
Skoro druga mlada maca uhvatila guštera i unela ga u kuću, sva se izbuljila i reži - Moj gušter ne dam. Dobro. Malo kasnije vidim ispred vrata gušter mrtav a ona leži pored. Uzela da ga bacim, on se skroz ukočio. Ali srce mu lupa i ukapirm da je živ. Pustila ga u korov i čim je osetio zemlju opustio se i šmugnuo.
Gušteri imaju neverovatnu sposobnost da prežive - prvo to što otpuste rep kad ga mačka poklopi a posle fingiraju da su mrtvi da besni predator odustane.
Zapravo, one preživljavaju skroz perfektno! To im je sasvim prirodan i zdrav način življenja.. a ako su u gradu, onda su čak i bezbedne, jer nema predatora nad njima. Naravno, ako su dovoljno pametne da se sačuvaju od automobila.Da, mačketine mogu da ulove i prežive nekako...
Ma nisu ni oni jadni - i oni bi se uspešno snašli, samo kada ih ljudi ne bi lovili.ali zato su jadni psi lutalice osuđeni na milost čoveka.