Zirgu diena o čemu je reč

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
71.641

Danas je Zirgu diena: Znate li o čemu je reč?​


Svake godine u Januaru jedna pribaltička država proslavlja dan najlepše životinje na svetu u čiju čast je objavljen i istoimeni strip​

Konji u Letoniji

Foto: Shutterstock/Julija Kumpinovica
U Republici Letoniji, jednoj od baltičkih zemalja koja se na severu graniči sa Estonijom, na jugu s Litvanijom, a sa Rusijom i Belorusijom na severu, danas se obeležava poseban dan posvećen jednoj od najlepših životinja na svetu.
Tradicionalno, svakog 17. januara, Letonija proslavlja dan posvećen konjima u kome učestvuju i njihovi ljubitelji, profesionalni jahači, poštovaoci konjičkih sportova i porodice sa decom koji vole i prate manifestacije gde konj zauzima centralno mesto.
Zirgu diena odnosno januarski dan konja u Letoniji privlači pažnju velikog broja ljubitelja konjičkih sportova.
Stoga su u ovoj zemlji osmišljene brojne manifestacije posvećene konjima koje se odvijaju cele godine
.

Tokom ovih dešavanja, ljubitelji konja imaju priliku da prate takmičenja, demonstraciju dresure uz muziku, paradu letonskih konja pri mnogim školama jahanja, metode treninga i slično.
Deca mogu da jašu ponije ili se voze kočijama, fotografišu se, uče o nezi i ishrani konja, ali i da učestvuju u tematskim radionicama.

U ovoj baltičkoj državi konj je toliko popularan da je u čast njegovog januarskog dana osmišljen i napravljen zanimljiv strip koji se zove isto kao i praznik posvećen konju.
izvor Telegraf.rs

 

Back
Top