Žgaravica

Najbolji lek je da se manes sikiracije a dotle, kad te napadne zgaravica, oma pij vodu, da ti se isperu kiseline iz zeludca jer ako ne ispres, pocinju da nagrizaju opnu i eto ti čir.

Poslednja izmena od moderatora:
Ne slušaj budalaste savete na forumu, nego idi kod lekara.

Ako imaš to redovno, verovatno postoji neki problem. Ima odličnih lekova za to, možda dobiješ preporuke vezane za hranu, sve zavisi šta je tačan uzrok. (a to ne može niko da ti kaže na forumu).

Često imam tu žgaravicu, ne znam jel to od hrane ili do čega? I kako šta da pijem, jedem ili ima li leka uopšte za žgaravicu?
Рефлукс? Ако је то провери да немаш хеликобактерију као и ја, и ништа на своју руку већ код доктора. За прву руку мени помагао Омепрол.

Ako imaš to redovno, verovatno postoji neki problem. Ima odličnih lekova za to, možda dobiješ preporuke vezane za hranu, sve zavisi šta je tačan uzrok. (a to ne može niko da ti kaže na forumu).
Nemem redovno, ali dođe pa prođe pa se nakon nekog vremena opet vrati
Inače uopšte ne idem kod doktora niti za veće probleme a ne za ovo još, najviše zbog svih tih onda pregleda na koje ću morati ići, smori te to

Nemem redovno, ali dođe pa prođe pa se nakon nekog vremena opet vrati
Inače uopšte ne idem kod doktora niti za veće probleme a ne za ovo još, najviše zbog svih tih onda pregleda na koje ću morati ići, smori te to
Do tebe je... nemoj da bude kao onaj deda koji 60 godina nije bio kod lekara i odjednom umro bez ikakvog razloga :mrgreen:

Šalim se malo, ali mora čovek da se pregleda redovno barem jednom godišnje u starijim godinama.

Svi ti lijekovi imaju nus pojave, sve do karcinoma želuca. Najbolje je napraviti gastroskopiju, je neugodno ali zaista neophodno jer nema boljeg uvida u želudac od toga. Najvažnije je prilagoditi prehranu, npr izbaciti kavu, gazirano, prženo, masno, salate, jabuke, umake i sl. Zapravo popis štetne hrane je zaista gole , ja sam kad mi je bilo najgore bio na goloj riži, blitvi i srdelama, kasnij sam širio jelovnik, sam najbolje vidiš što ti koliko škodi. Osim hrane tu je još faktor uznemirenosti i pušenja, tj treba biti smiren i prestati pušiti ukoliko pušite.

Obicno budu kile u pitanju fixne ili klizajuce a nastaju od nacina zivota.Medicinski idu lekovi a moze i manuelno da se zeludac vrati na pupak gde mu je i mesto.Lekove obicno treba uzimati celi zivot a kada se namesta zeludac 3/4 puta na pocetku posle odrzavanje ponekad da se ne vrati jer je opasan hronican problem ako je svakodnevno problem i dize dijafragmu.Ako se ne odreaguje zna da pravi i srcane probleme i gusenje.Gastroskopijom se ustanovi jel kila u pitanju.
Ali i bez gastroskopije je to relativno lako ustanoviti.Ima leka manuelno rukama i par nervnih tacaka zeludca se izmasira i bude dosta lakse.

Imala sam sa žgaravicom često problema. Pratila sam i ustanovila da mi je od svežeg hljeba. Smanjila sam unos, svježi izbjegavam i više nemam žgaravicu, zapravo jako rijetko me muči iako pijem puno kave i pušim.

Back