Zet u zatvoru

TheMakica

Aktivan član
Poruka
1.537
Morala sam posebno da otvorim temu jer mi je bas potrebno da ovaj moj problem bude u centru paznje, a ne da se posle 3 odgovora zakopa u zaborav.. Ko ne voli zamrsene porodicne odnose, neka ne cita jer je podugacko :) Ne volim ih ni ja..
Pitanje je dakle sta biste vi uradili?
A sada cu vam malo opisati situaciju...
Zet pravio cuda u mladosti, sudio se nekih 10tak godina, odlagao zatvor, silne pare dao advokatima, pravio decu da ne bi isao u zatvor i na osnovu toga dosta odlagao.. E sad je dosao momenat kad je svemu dosao kraj, deca "velika" .. Oni su godinama cutali o tome, ali kad su videli da je djavo odneo salu i da mu ne gine zatvor, rekli nam sve...Bar mi mislimo da je sve... Ispricali nam pre godinu dana, i tu je nekako uspevao da odlaze, na osnovu ne znam ni ja cega.. Kao da zaradi pare da ostavi deci.. I mi nismo verovali da ce stvarno da ode, jer svaki cas te ide 15og, te 1og.. Pa za 2 meseca, pa onda kazu ide u ponedeljak, pa kao sledeci ponedeljak.. Medjutim juce je stvarno otisao..
Dobio je 3 godine, tek posle 2 godine ima pravo da pise molbu za skracenje.. Kuci zena i 2 dece, jedno predskolac, drugo 4 godine..
Zena ne radi nigde, on nikad nije imao stalan posao.. Imanje imaju, ali ne rade.. Ona prima samo decji dodatak 5k..
Odelili su se na sprat, posto on ima brata koji je ostao sa roditeljima, brat takodje ima 2 dece..
Mi ne mozemo nesto preterano da pomognemo tu, i sami imamo troskova za zivot, racuna, planova, renoviranja oko kuce.. Bebu cemo
dobiti u Septembru.. Sestra od mm ne planira i ne moze da radi, zivi u maloj sredini bez vrtica, a i ima samo 8 razreda(rano se udala) tako da i posao neki ne moze da nadje da finansira porodicu.. Prvo posla nema, drugo nece da radi dzabe.. Bar tako ona kaze..
Pitam sinoc mm: Sta bi ti radio da si na njegovom mestu? On je samo rekao da nikad ne bi bio na njegovom mestu, na sta sam samo ucutala, jer je u pravu. Jako je posten covek, i ne bi mogao pola stvari da pokusa da uradi sto je ovaj uradio..
Sad je mm rastrzan na 5 strana, radi u firmi, radi privatno da zaradi neki dinar(i to ima vremenski rok kad mora da zavrsi)posle posla.. Kuci spava i jede.. A sestra ga jos juce cima da joj popravi nesto kuci.. Danas ga zove da je vozi u posetu.. Pa mi se cini da cemo tu mm i ja izvuci najdeblji kraj.. Sto se tice para, i slobodnog vremena koje nemamo..
Sta biste vi uradili na mom mestu? Kako biste pomogli/doprineli? Svekrva zivi sa nama, ali je u kreditima do grla, njemu platu i ne vidjamo. Zena radi, na bolovanje ne sme mora posao da cuva, tako da ne moze da cuva unuke.. Od moje zaove svekrva radi takodje.. Jedino njena jetrva moze da cuva decu, ali ima i svoja 2.. tako da je i to neizvodljivo svaki dan.. I nehumano maltretirati nekoga.. I ta zena hoce da bude nekad sama sa svojom decom, da proseta jednostavno.. Ona nikad nece da prica o tome kako ce i sta ce.. Pitala sam je milion puta sta planirate, jel ste pricali? Ona samo snacicemo se.. Ja sto se ne desava meni pa `ocu da svisnem... Sinoc nisam mogla da spavam..
Sta biste uradili na mom/njenom/njegovom/mmovom mestu...?

Gadna situacija.
Ako je imanje veliko i na zgodnom mestu moze da se da nekome u zakup ili da se proda sto je najgora varijanta po meni.

Razumem zelju da pomognes familiji ali ne verujem da mozes puno da ucinis.

Gadna situacija.
Ako je imanje veliko i na zgodnom mestu moze da se da nekome u zakup ili da se proda sto je najgora varijanta po meni.

Razumem zelju da pomognes familiji ali ne verujem da mozes puno da ucinis.

Tu na snagu stupa pijani svekar i deda(zetov otac i deda).. Prvo imaju dosta zemlje, nesto od toga zaista vredno u industrijskoj zoni do auto puta.. Papiri te zemlje nisu dobro "sredjeni", mora da se ode na sud i da se ulaze dosta da se prevede to. Pa tek onda da se proda.. Pricali su oni da ce to da prodaju, medjutim nema od toga nista.. Ne da deda, matoro izlapelo.. Cuva da ponese u grob.. A i moja zaova i njena jetrva se ne obozavaju preterano, tako da ce tu verovatno i ova da skoci da trazi "deo" za njenu decu..
Pricao je zet pre nego sto je otisao u zatvor da hoce to da proda da joj ostavi 2-3k eura da ima da zivi.. A ja mm i svekrva znamo da ona ne ume da raspolaze sa novcem, i da to njoj ne bi sastavilo godinu dana.. A gde je 3 godine..

Ako je veliko imanje nabavi im koze, a nek im tvoj muž sklepa neki objekat (od drveta može), pa nek' muze sestra i prave sir i prodaju po malo, a imaće za djecu uvijek mlijeka/jogurta/sira/kajmaka... inače, zatvor i nije tako loša stvar, tamo zet može da nauči svašta da radi i valjda će da se opameti poslije toga...

- - - - - - - - - -

Tu na snagu stupa pijani svekar i deda(zetov otac i deda).. Prvo imaju dosta zemlje, nesto od toga zaista vredno u industrijskoj zoni do auto puta.. Papiri te zemlje nisu dobro "sredjeni", mora da se ode na sud i da se ulaze dosta da se prevede to. Pa tek onda da se proda.. Pricali su oni da ce to da prodaju, medjutim nema od toga nista.. Ne da deda, matoro izlapelo.. Cuva da ponese u grob.. A i moja zaova i njena jetrva se ne obozavaju preterano, tako da ce tu verovatno i ova da skoci da trazi "deo" za njenu decu..
Pricao je zet pre nego sto je otisao u zatvor da hoce to da proda da joj ostavi 2-3k eura da ima da zivi.. A ja mm i svekrva znamo da ona ne ume da raspolaze sa novcem, i da to njoj ne bi sastavilo godinu dana.. A gde je 3 godine..
Gdje je to tačno, koje mjesto? ne moraš javno...

Zaova mi je malo "posebna" nadam se da ce se sada promeniti na bolje sto se tako tih stvari tice.. Oni zive na selu a ponasaju se kao da su iz grada, jer sve kupuju..
Ona nece da poseje bastu, jer racuna da se ne isplati koliko to nesto kosta u marketima sto donekle i bude tacno.. Ali na primer ko ce sada da je odvede u market kolima?
I ko ce da joj da pare da kupi to nesto sto je do sad kupovala.. Ima ona puno dvoriste objekata(kos za kukuruz, obori, kokosar, garaza ogromna(ispod cele kuce)) ali sve to "zvrji prazno" .. Jer ne moze ona da sidje da hrani svinje na primer, nema ko da joj cuva decu.. I to je oduvek bio izgovor za sve.
Ja otkako sam ovde, svekrva moja seje bastu i nosi joj sargarepu, luk, krompir... I lepo joj kad joj se donese, a ovamo to se ne isplati ode da kupi..
Kao sto rekoh nadam se da ce sad malo da se "otrezni" i spusti na zemlju, da shvati da nije sve tako lagano.. I da mora da se radi..
A sto se tice koze konkretno, ne jede kozji sir, ni kozje mleko.. Niti daje deci ono sto ona ne voli.. Tako da to odmah pisi propalo..

Tipicna spska sapunica. Probaj da napises scenario, pa prodaj nekoj producentskoj kuci svoja prava. Ovo bi sigurno gledali Turci, kada mi gledamo one njihove bljuvotine.

Poslednja izmena:

Ako je veliko imanje nabavi im koze, a nek im tvoj muž sklepa neki objekat (od drveta može), pa nek' muze sestra i prave sir i prodaju po malo, a imaće za djecu uvijek mlijeka/jogurta/sira/kajmaka... inače, zatvor i nije tako loša stvar, tamo zet može da nauči svašta da radi i valjda će da se opameti poslije toga...

Cim je video da je gusto poceo je da se uvodi u red ali kasno.
Poljoprivreda je najbolje resenje, neka koza, krava, kokoska, bastica.
Imace za njih a mozda ce imati i sta da prodaju.

Posto sa dedom nema dogovora moracete da cekate da umre.
To je najrealnije resenje pa da se posle dogovorite ako mozete.

Za boldovano se slazem. Mozda naprave boljeg coveka od njega tamo.

Tipicna spska sapunica. Probaj da napises scenario, pa prodaj nekoj producentskoj kuci prava. Ovo bi sigurno gledali Turci, kada mi gledamo one njihove bljuvotine.

Totalno se slazem sa tobom.. Ja inace dolazim iz porodice bez skandala i peripetija.. Ovo je totalno novo za mene..

EDIT: Sto je najgore ja cisto sumnjam da ce zatvor da ga promeni, jer je vec bio jednom.. To smo isto skoro saznali.. Ali nije tada bio ozenjen, bio nekih 5-6 meseci. Kad se tad nije trznuo nikad nece.. Pogotovo sto on konstantno nastavlja da krade i tako te stvari..
Dok se vodio taj kranji postupak(poslednji koji je uspeo da odlozi) priveli su ga jer je ukrao u selu motokultivator koji vredi nekih 400e kako sam razumela.. I prodao ga.. Oni ga nahvataju. Znaci bas tad kad nikako nije smeo da radi te stvari, da bude miran kao bubica on nastavlja po svom.
Ne znam, mozda sam los covek, ali meni ga nije zao nikako. Zao mi dece.
A i pricam sa mm, njemu je zena fakticki saucesnik sve ove godine, jer je znala sta radi i cutala nije se bunila, bilo joj lepo.
Ali ne kapiraju da nista nisu "profitirali" kad su te iste pare davali advokatima i sudijama. I tapkali u mestu.
Steta samo sto moja mama kaze, to ce sve deci da se obije o glavu..

Poslednja izmena:
Totalno se slazem sa tobom.. Ja inace dolazim iz porodice bez skandala i peripetija.. Ovo je totalno novo za mene..

EDIT: Sto je najgore ja cisto sumnjam da ce zatvor da ga promeni, jer je vec bio jednom.. To smo isto skoro saznali.. Ali nije tada bio ozenjen, bio nekih 5-6 meseci. Kad se tad nije trznuo nikad nece.. Pogotovo sto on konstantno nastavlja da krade i tako te stvari..
Dok se vodio taj kranji postupak(poslednji koji je uspeo da odlozi) priveli su ga jer je ukrao u selu motokultivator koji vredi nekih 400e kako sam razumela.. I prodao ga.. Oni ga nahvataju. Znaci bas tad kad nikako nije smeo da radi te stvari, da bude miran kao bubica on nastavlja po svom.
A i pricam sa mm, njemu je zena fakticki saucesnik sve ove godine, jer je znala sta radi i cutala nije se bunila, bilo joj lepo.
Ali ne kapiraju da nista nisu "profitirali" kad su te iste pare davali advokatima i sudijama. I tapkali u mestu.

Imam ja jedan takav slučaj kod bliskih ljudi (relativno)... on je sad ponovo u zatvuru (i on je odlagao to)... navodno se popravio i kad dolazi kući preko vikenda radi na dnevnicu da zaradi nešto...

Pa dobro, meni se cini da se ovaj nikad nece promeniti.. Uslo mu to u krv..
A sto se tice posla, ko zaposljava robijasa/bivseg robijasa? Isto neskolovanog? Jedino gradjevina i fizikalija.. Ali nece ni on biti vecno mlad i sposoban to da radi, ode tu zdravlje
kad nadodju godine.. Ni to nije trajno resenje..

Hoce. Ona nevina stradaju i bice obelezena za ceo zivot kao deca lopova.

Ako se ne popravi posle te 2-3 godine moze da dodje do ozbiljnih posledica po njega.
Moju komsiku koja voli da krade po njivama su sacekali jedne veceri pa je celo leto provela u gipsanom koritu.

Hoce. Ona nevina stradaju i bice obelezena za ceo zivot kao deca lopova.

Ako se ne popravi posle te 2-3 godine moze da dodje do ozbiljnih posledica po njega.
Moju komsiku koja voli da krade po njivama su sacekali jedne veceri pa je celo leto provela u gipsanom koritu.

Tuzno je kako je to nekada bilo sramota, a sada u tom selu svaka druga kuca svi su nesto robijali, krali, varali, kucali automobile.. sekli...
To je kod njih normalno.. Gledam zaovu, ona se ponasa najnormalnije, kao da se to svima desava..
Mene bi bilo sramota od mojih roditelja, brace... Stid neki mora da postoji..

Pa dobro, meni se cini da se ovaj nikad nece promeniti.. Uslo mu to u krv..
A sto se tice posla, ko zaposljava robijasa/bivseg robijasa? Isto neskolovanog? Jedino gradjevina i fizikalija.. Ali nece ni on biti vecno mlad i sposoban to da radi, ode tu zdravlje
kad nadodju godine.. Ni to nije trajno resenje..

Nek' se hvata inostranstva, tamo bauštelci mogu dobro zaraditi... ako ne, nek' ide u CG da šljaka... samo ako batali lopovluk, ako ostane isti, savjetuj švecu da ga ostavi, to joj je bolje rješenje...

I najtuznije od svega... On se vise brinuo dal ce zena da ga "ceka" kad izadje, nego dal ce deca da imaju sta da jedu..
Zivot kosta.. oni su decu naucili da moraju da nose NIKE patike, a ne neke bilo kakve.. I da jedu samo carnex proizvode, ne bilo koje.
Koliko puta su dosli kod mene i nece da jedu, ja kupim u matijevicu.. U stvari kupim gde stignem, gde se zadesim..
Pa gde je garderoba, skolica, uzina.. Lekari, sirupi..

I najtuznije od svega... On se vise brinuo dal ce zena da ga "ceka" kad izadje, nego dal ce deca da imaju sta da jedu..
Zivot kosta.. oni su decu naucili da moraju da nose NIKE patike, a ne neke bilo kakve.. I da jedu samo carnex proizvode, ne bilo koje.
Koliko puta su dosli kod mene i nece da jedu, ja kupim u matijevicu.. U stvari kupim gde stignem, gde se zadesim..

Još kad djeca krenu u školu troškovi su 3 puta veći...

- - - - - - - - - -

Za šta je osuđen, koje krivično djelo?

Nek' se hvata inostranstva, tamo bauštelci mogu dobro zaraditi... ako ne, nek' ide u CG da šljaka... samo ako batali lopovluk, ako ostane isti, savjetuj švecu da ga ostavi, to joj je bolje rješenje...
Zaova ne sveca :D
Pa ja sam je savetovala da ode preko, da radi na crno da joj salje pare... Da pobegne fakticki i da se ne vraca.. Pa jednog dana da odvede i nju i decu ako uspe..
Ona se bila "primila", ali on nije hteo da cuje.Ona je bila i nasla nekog da ga vodi.. On je hteo da odrobija jer ne moze da zamisli zivot van Srbije.. Jer je polupismen, i navikao je ovde da muva i preprodaje, krade.. Toga nema u inostranstvu. Isto navikao je danas radi, sutra nece.. A toga tamo isto nema..
A da ga ostavi? Da dodje kod mene sa 2 dece? Ju bezi jos mi to treba.. Mislim volim ih i to. Ali ne mogu da ih izdrzavam..

Još kad djeca krenu u školu troškovi su 3 puta veći...

- - - - - - - - - -

Za šta je osuđen, koje krivično djelo?

11 tacaka optuznice.. Izmedju ostalog kradja, auta, pretnja ubistvom(pretio sa pistoljem igrackom) a to se tereti kao hladno oruzje valjda.. Jer onog koga presretnes otkud on zna
jel pravi ili nije.. Pretrpljeni stresovi, strahovi.. Bas svasta nesto..
Prvobitno je trebao dobiti 15 godina.. Pa su godinama jedno po jedno skidali..

EDIT: Ma nije mi ga zao uopste. I zasluzio je. I malo je to sto je dobio.

Trebaš ovoj svojoj debeloguzoj zaovi savjetovati da ide brati koprive ako su gladni .
Kakav carnex , pun je aditiva a koprive su zdrave . Pune su gvoždja i džabe su .

Tuzno je kako je to nekada bilo sramota, a sada u tom selu svaka druga kuca svi su nesto robijali, krali, varali, kucali automobile.. sekli...
To je kod njih normalno.. Gledam zaovu, ona se ponasa najnormalnije, kao da se to svima desava..
Mene bi bilo sramota od mojih roditelja, brace... Stid neki mora da postoji..

Slazem se da je lopovluk sramota za familiju.

Ovo drugo je njihova velika greska i to ce takodje upropastiti decu.
Dete ne treba da bude golo i gladno ali ne mora da jede skupu hranu i da nosi skupe patike.

Zaova mi je malo "posebna" nadam se da ce se sada promeniti na bolje sto se tako tih stvari tice.. Oni zive na selu a ponasaju se kao da su iz grada, jer sve kupuju..
Ona nece da poseje bastu, jer racuna da se ne isplati koliko to nesto kosta u marketima sto donekle i bude tacno.. Ali na primer ko ce sada da je odvede u market kolima?
I ko ce da joj da pare da kupi to nesto sto je do sad kupovala.. Ima ona puno dvoriste objekata(kos za kukuruz, obori, kokosar, garaza ogromna(ispod cele kuce)) ali sve to "zvrji prazno" .. Jer ne moze ona da sidje da hrani svinje na primer, nema ko da joj cuva decu.. I to je oduvek bio izgovor za sve.
Ja otkako sam ovde, svekrva moja seje bastu i nosi joj sargarepu, luk, krompir... I lepo joj kad joj se donese, a ovamo to se ne isplati ode da kupi..
Kao sto rekoh nadam se da ce sad malo da se "otrezni" i spusti na zemlju, da shvati da nije sve tako lagano.. I da mora da se radi..
A sto se tice koze konkretno, ne jede kozji sir, ni kozje mleko.. Niti daje deci ono sto ona ne voli.. Tako da to odmah pisi propalo..

Prvo,basta se isplati,ali mora da se radi.Imam svoju bastu,koju ne radim iz nemastine,vec zelim da deci dam zdravu hranu,ne prskam nicim,i ima velike koristi.Prosle godine od povrca nista kupovala nisam,a mlade vocke su od ove godine pocele radjati.
Tema@.Tvoja zaova je nezrela i tesko ces joj bilo kakvom donacijom pomoci.Zakazi joj kod psihologa termin,idi sa njom,pomoci ce joj savetima kako da stvori odgovornost u svom zivotu!Psiholog nije sramota,vec pomoc za one situacije kad ne znamo kako dalje.Prvo mora da radi na sebi,bez obzira na muza kakvog je odabrala,tu se sad ne moze mnogo toga uraditi jer tu su i deca.To je po meni jedino sta ti mozes uciniti za nju,da joj pomognes da SAMA vodi svoj zivot!

Zaova ne sveca :D
Pa ja sam je savetovala da ode preko, da radi na crno da joj salje pare... Da pobegne fakticki i da se ne vraca.. Pa jednog dana da odvede i nju i decu ako uspe..
Ona se bila "primila", ali on nije hteo da cuje.Ona je bila i nasla nekog da ga vodi.. On je hteo da odrobija jer ne moze da zamisli zivot van Srbije.. Jer je polupismen, i navikao je ovde da muva i preprodaje, krade.. Toga nema u inostranstvu. Isto navikao je danas radi, sutra nece.. A toga tamo isto nema..
A da ga ostavi? Da dodje kod mene sa 2 dece? Ju bezi jos mi to treba.. Mislim volim ih i to. Ali ne mogu da ih izdrzavam..

Na zapadu se radi,a i ovde ima posla za one koji hoce da rade!Primer imas u svojoj kuci,moz ti radi duplo!

Prvo,basta se isplati,ali mora da se radi.Imam svoju bastu,koju ne radim iz nemastine,vec zelim da deci dam zdravu hranu,ne prskam nicim,i ima velike koristi.Prosle godine od povrca nista kupovala nisam,a mlade vocke su od ove godine pocele radjati.
Tema@.Tvoja sestra je nezrela i tesko ces joj bilo kakvom donacijom pomoci.Zakazi joj kod psihologa termin,idi sa njom,pomoci ce joj savetima kako da stvori odgovornost u svom zivotu!Psiholog nije sramota,vec pomoc za one situacije kad ne znamo kako dalje.Prvo mora da radi na sebi,bez obzira na muza kakvog je odabrala,tu se sad ne moze mnogo toga uraditi jer tu su i deca.To je po meni jedino sta ti mozes uciniti za nju,da joj pomognes da SAMA vodi svoj zivot!

Mislim da itekako ima smisla to sto kazes.. Ona treba sad da bude musko i da se zauzme za porodicu. A ne da joj mi svi okolo resavamo probleme jer time cemo joj samo odmoci.
Ako joj svako malo drugi resava probleme, nikad nece nauciti da se bori sama sa "vetrenjacama" .. Bas ti hvala, bilo mi je potrebno takvo razmisljanje nepristrasno iz tudjeg ugla.

Mislim da itekako ima smisla to sto kazes.. Ona treba sad da bude musko i da se zauzme za porodicu. A ne da joj mi svi okolo resavamo probleme jer time cemo joj samo odmoci.
Ako joj svako malo drugi resava probleme, nikad nece nauciti da se bori sama sa "vetrenjacama" .. Bas ti hvala, bilo mi je potrebno takvo razmisljanje nepristrasno iz tudjeg ugla.

Ne treba ona da bude musko,vec odgovorna za svoj i zivot svoje dece!Kasni sa tim,ali uvek ima nade!Veliki propust u njenom vaspitanju su upravo ucinili njeni roditelji jer je nisu sazrevali,ali nije bitno ko je kriv vec da se natera da odraste,a ako joj vi i dalje budete titrali,nece nikad!Sta da joj je muz umro(daleko bilo)ali zene su nakon npr II Svetskog rata odgajale same decu,iskolovali ih i napravili ljude od njih.Moja pokojna prababa je odgajila bez ijednog razreda skole troje dece,muza su streljali partizani pred njom i decom jer je bio u cetnicima.Nemoj reci da je tad bilo drugo vreme,jer je bilo gore nego sad,bila je etiketirane kao cetnicka zena,a za to vreme to je bila drustvena kuga.Zato,moj ti je savet,da ne osecas grizu savesti ako joj ne dajes novac,jer je to magareca usluga,razgovaraj sa muzem i izlozi mu ideju da odes sa njom kod psihologa,pa nek odraste na brzaka!Nema joj druge.

Back