Женско монаштво

sve je to fino i lepo al kakve veze ima sa nečijim odlaskom u manastir? evo čitam par dana i trudim se majke mi da razumem o čemu se tu u stvari radi i uzalud...
ko hoće da ode negde pokupi prnje i ode, ne pita za savet i šta misli Pera, Žika, Laza...i bi i ne bi spirio, e pa jednim dupetom ne može na dve stolice i šlus...
Odlazak u manastir smo izgleda rasčistili. :)

Upravo tako, ne samo kada je reč o manastiru, ko hoće, samo pokupi prnje i ode!

Što se tiče stolica - zavisi koliko je dupe!:hahaha:

Nevezano za temu, ne sme zaboravati da je natalitet najveći u nerazvijenim krajevima, najviše dece ima neobrazovano i siromašno stanovništvo. Njihova deca nemaju skoro nikakve šanse za napredak, i nastavljaju da žive isti život kao i njihovi roditelji (zbog prenaseljenosti čak i gori)...a vremenom procenat takvog stanovništva Zemlje postaje sve veći i veći...

I kakve to veze ima sa zenskim monastvom?!
Nema nikakve.
Ne prave one decu po Africi i siromasnim krajevima.
I kakve veze ima da li je zensko ili musko monastvo,ako smo vec jednaki i ravnopravni?
Moze se raspravljati o monastvu uopste,ali to je tema za religiju ili psihologiju,nije za pdf zene. U svakoj nauci je jako bitna podela,klasifikacija,standardizacija...da bi se lakse izucavala sustina i da bi se znalo sta je sta. Da ne bude: "Pricajte usta da niste pusta",kao sto se ovde desava.

...ovde smeta drugaciji zivotni izbor od licnog, ne radi se o monahinjama ili nerotkinjama, karijeristkinjama, zenama koje su se necemu posvetile...sto budi staru, dobru zensku nesolidarnost. Zato se i ne prica o monasima, o muskarcima koji rade to isto jer je kod nas emancipacija mrtvo slovo na papiru i dokazuje se povrsno. Mi smo nacije koja nije prosla kroz sustinsku emancipaciju i nasim zenama treba objasniti da ne podrazumeva samo razvod ili nacin oblacenja vec pravo na zivotni izbor. Niko ne moze sa pouzdanjem tvrditi da je monahinja losa majka odraslom detetu, kao sto ni svaka majka koja sedi kuci nije dobra. Koliko je njih samo deklarativno za deciju slobodu dok istu tu decu manipulacijama, samocom i precutnim zahtevima zahvalnosti vezuju za sebe.

I kakve to veze ima sa zenskim monastvom?!
Nema nikakve.
Ne prave one decu po Africi i siromasnim krajevima.
I kakve veze ima da li je zensko ili musko monastvo,ako smo vec jednaki i ravnopravni?
Moze se raspravljati o monastvu uopste,ali to je tema za religiju ili psihologiju,nije za pdf zene. U svakoj nauci je jako bitna podela,klasifikacija,standardizacija...da bi se lakse izucavala sustina i da bi se znalo sta je sta. Da ne bude: "Pricajte usta da niste pusta",kao sto se ovde desava.

Ti si napisao ovo:

Natalitet ne pije vodu,na zemlji nas ima sve vise i vise,cak i previse. Ne mozemo ih znaci okriviti zato sto ne radjaju.

Na to sam odgovorila.Da nije sve jedno ko i gde rađa decu, tj. da nije bitan samo njihov broj.
Kada bi sve devojke postale monahinje ne bi se rodila sledeća generacija na tim prostorima. To nije put kojim treba da ide većina.

Ti si napisao ovo:

Na to sam odgovorila.Da nije sve jedno ko i gde rađa decu, tj. da nije bitan samo njihov broj.
Kada bi sve devojke postale monahinje ne bi se rodila sledeća generacija na tim prostorima. To nije put kojim treba da ide većina.

To ti je kao kad bi svi muskarci postali gay,ne bi se rodio niko.
A to svako zna da je nemoguce,pa i ti,i zasto to uzimati kao primer,nema svrhe,izlisno je.Nikad ne mogu sve zene biti monahinje,niti pak muskarci monasi,i zasto da pricamo o tome,gubimo vreme.

...cerka .....................................svi pisu iz tog ugla gledanja na stvari.

Meni bi bilo zao da ode u monahinje bilo kad. Ali to je moj licni stav
Za odlazak dok je dete malo osudjujem, za odlazak kad je dete samostalno i ne treba tu majku ne osudjujem ali ne podrzavam

Моја ћерка нема везе са овом темом јер ја не бих била монахиња ни за шта а свету ни пола дана а камоли дуже. Зато тему коју сам поставила уопште не треба повезивати са мном.

п.с. Обриши део свог поста који задиру у приватност трећих лица.

Monastvo se istice? Naprotiv,oni zive jako povuceno posveceni teskom radu i molitvi,retko cak mozes i na ulici da vidis monaha.Pa kako se on to istice,Obrnuto,on zivi u radu,molitvi i tihovanju.

Противници религија најчешће бркају монахе и позерске вернике-скоројевиће па сам зато поновила овај део твог поста у којем се очитава разлика - да се не заборави.

Противници религија најчешће бркају монахе и позерске вернике-скоројевиће па сам зато поновила овај део твог поста у којем се очитава разлика - да се не заборави.

Nemam nista protiv sto si citirala deo moga posta,moram da dodam kako sam bio jako fini ,da nisam,rekao bih gospodji koja kaze da se monasi "isticu" kako umesto mozga ima surutku.Ali posto sam jako fini ja to necu da kazem,recicu samo da je guskica,sa tendencijom da preraste u pravu gusku. Da ne bi guglala,tendencija je niz pojavnih oblika u razvoju,kod kojih je vremenski blizi oblik slicniji sadasnjem od vremenski udaljenijieg oblika. A i ne uci se to tamo gde se diplome kupuju,sto da se deca muce.:think:

Back