Ženska solidarnost

Kakve veze ima poslodavac? Sretneš se sa nepoznatom ženom negdje u toaletu restorana, bioskopa ili tržnog centra, potreban joj je uložak i kažem da bih joj dala. Tema je o tome. 🤷‍♀️
po firmama, boljim ugostiteljskim objektima, aerodromima, tcima, skolama... sve vise po svijetu ima u nekom obliku...
u tom kontekstu ima veze poslodavac
meni to kad udjem u wc u nekoj firmi kaze da se vodi racuna o potrebama zaposlenih na vrlo lijep nacin
ok, kod nas se sve zivo krade, al mislim da ce vremenom postati uobicajena praksa

https://mainichi.jp/english/articles/20220624/p2a/00m/0li/033000c

po firmama, boljim ugostiteljskim objektima, aerodromima, tcima, skolama... sve vise po svijetu ima u nekom obliku...
u tom kontekstu ima veze poslodavac
meni to kad udjem u wc u nekoj firmi kaze da se vodi racuna o potrebama zaposlenih na vrlo lijep nacin
ok, kod nas se sve zivo krade, al mislim da ce vremenom postati uobicajena praksa

https://mainichi.jp/english/articles/20220624/p2a/00m/0li/033000c
Tokio? Pa oni su druga dimenzija u odnosu na nas.

Drage dame šta je to po vama što trebate učiniti za bilo koju pripadnicu ženskog pola makar bila i potpuni stranac?

Što se mene tiče uvijek skrenuti pažnju da ima karmin na zubima, dati higijenski uložak ako joj je potreban....nastavite dalje. Hvala! 😃
Ne vidim kakve ovo veze ima sa solidarnoscu.

Solidarnost mi ne djeluje kao osobina koja krasi vecinu zena. Ne samo kada je pomoc u pitanju, nego uopste razumijevanje, odsustvo traca usmjerenog ka nekome, prihvatanje...
Odsustvo solidarnosti je razlog zbog kog vjerujem da se zeni nikada nece popraviti status u drustvu.
Zanimljiva mi je bila rasprava od nedavno, zena je izjavila da smatra da bi trebalo da ima privilegovan polozaj prilikom smjenskog rada tokom praznika jer ima djecu. Muskarci su podrzali, zene su je napale.
Zanimljiva mi je takodje i ona da li bivsa robijasica, koja je pricala kako nema telefona u zenskom zatvoru. U muskom se uvijek prokrijumcari a kod zena ne, zenama vise znaci da uskrati drugoj nego da ga i sama ima.

A ovo za karmin, to je kao da pitas da li si solidaran i da li bi pruzio ruku nekom na ulici ko je pao...

Ja sam uvek na strani žena, možda čak i previše solidarna. Zašto? Jer smo se napatile kroz istoriju, bile smo skrajnute, maltretirane, ponižavane, morale smo da se borimo da dobijemo pravo glasa, pravo na rad, na školovanje… u mnogim zakonicima je žena bila izjednačena sa detetom. Danas su žene na dobroj poziciji samo u zemljama prvog sveta, ostatak planete je još uvek u polu-mraku. Mada i tamo su žene više angažovane na slabije plaćenim poslovima.

Briga o ženi je mnogo zahtevnija od brige o ljudima i ljudskim pravima, recimo žena kao radnik više košta od muškarca zbog porodiljskog odsustva i to se ne sme uzeti kao njen nedostatak jer su deca, šire gledano, potrebna čovečanstvu.

Lažni patrijarhalni moral se kao kobac obrušava na ženu koja treba da bude smerna i pokorna dok muškarac luduje.

Žene! Solidarnost! I u nove pobede!!!

Back