Ženska filmska režija

Julie Taymor
Screenshot_1.jpg
Američka režiserka jevrejskog porekla čija se stvaralaštvo ne ograničava isključivo na sferu filma. Naprotiv, prestižnom Tony Award (koja je u svojih 50 godina postojanja prvi put za režiju pripala ženi) nagrađena je za muzikl The Lion King, a poznata je, pored pozorišta, i kao režiserka opera. Spisak njenih teatarskih režija obuhvata i adaptaciju čuvene kvir drame M.Butterfly, a na operskoj sceni Čarobnu frulu i fantastičnu Štrausovu Salomu.

Titus filmska adaptacija Šekspirove tragedije Tit Andronik, bio je njen (i to kakav) filmski debi. Ovo je možda jedna od najsurovijih adaptacija pomenute tragedije, sa snažnom političkom porukom i estetskom najavom novog milenijuma. Ova tragedija daje prostora da se, osim priče o političkom mešetarstvu i perpetuiranoj osveti, posmatra i sudbina žena u muškim sukobima, što je njen Titus više nego efektno uradio. Jedini ozbiljan nedostatak je poslednja scena u filmu. Glumačka ekipa vrvi od slavnih imena, a Entoni Hopkins je maestralan kao Tit Andronik.

Osim Titusa, Julie Taymor režirala je i biografsku dramu Frida o čuvenoj meksičkoj umetinici, još jednu adaptaciju Šekrpira, ovog puta Bure , a ove godine izašao je i njen film The Glorias o ikoni feminističkog pokreta u Americi 70ih godina, Gloriji Štajnem.

4 strane i koliko videh na blic niko da pomene Kat Bigelow moju omiljenu reziserku. Strange Days je moj omiljen film, vizuelni masterpiece od Kat. Jedini film koji sam gledao 2 puta za redom, dve projekcije, pa posle dva dana isao opet da ga gledam. :ok:

Vidim da pominjete i neke reziserke iz afrike. Onda na primer Laïla Marrakchi, mada sam njene filmove vise gledao zbog glumice Morjane Alaoui. z:lol:

Konacno sam pogledala Capernaum koliko mracna prica, kao da je rediteljka ovaj put odustala od vere da covecanstvo moze biti bolje. Caramel i Where Do We Go Now imaju jak aktivisticki momenat koji je nekako optimistican, motivisan, ovaj film je bas onako mracna jedna panorama danasnjeg sveta u kome jedino sto mozes da uradis - da ne donosis nova nesrecna bica na ovu nesrecnu planetu.

Klinac koji glumi Zaina je fantastican.

Back