Žene u dvobojima

Sensei

Master
Moderator
Poruka
41.232
Dvoboj se smatra prerogativom muškaraca, ali...

Žene su takođe takođe bile sklone međusobnoj borbi, štaviše dueli između njih nisu bili tako retki i uglavnom su bili mnogo krvaviji i sofisticiraniji.

Iz nekog razloga, najlegendarnijim ženskim duelom smatra se dvoboj između markize de Nesle i grofice de Polignac u jesen 1624. Ne želeći da delei naklonost vojvode od Rišeljea, koji je kasnije postao kardinal, dame, naoružani mačevima i pozvanim sekundantima, otišli u Bois de Boulogne, gde su se borile.

Duel je završen pobedom grofice, koja je svoju rivalku ranila u uvo. Ovaj duel nije bio nešto posebno, ali je, zahvaljujući Rišeljeu, u čijim beleškama se pominje ovaj slučaj, i sećanjima samih duelista, ostavio traga u istoriji.

history-of-womens-duels-1.jpg
 

Sensei

Master
Moderator
Poruka
41.232
Vrhunac mode za ženske duele pao je sredinom XVII veka. U Francuskoj, Italiji, Engleskoj i Nemačkoj, žene su ukrštale mačeve ili podizale pištolje gotovo u svakoj prilici. Iste haljine, ljubavnici, pogled popreko — samo je deo onoga što je bio povod za duel.

Žene kao da su poludele. A brutalnost koju pokazuju u duelima je šokantna. Od deset duela između žena, osam je bilo kobno (poređenja radi, u četiri od deset duela muškaraca završili su se ubistvom).

Ženski dueli, naime, nisu imali pravila. U toku duela, takmičarima koji se takmiče često su se pridruživali njihovi sekundanti; duelisti su vrhove svojih mačeva mazali nadražujućim jedinjenjima, tako da je svaka rana izazivala strašne bolove; boreći se iz pištolja, takmičari su pucali sve dok jedan od njih nije ubijen ili teško ranjen…
 

Sensei

Master
Moderator
Poruka
41.232
Ruskinje su takođe znale dosta o duelima. Štaviše, ova vrsta obračuna je aktivno kultivisana u Rusiji. A sve je počelo, što je najinteresantnije, u dalekoj Nemačkoj.

U junu 1744. nemačka princeza Sofija Frederika Avgusta od Anhalt-Cerbsta dobija izazov na dvoboj od svoje rođake, princeze Ane Ludvig od Anhalta. Nije poznato šta ove dve petnaestogodišnje devojčice nisu delile, ali su, zaključavši se u Sofijinu spavaću sobu, počele da dokazuju svoj slučaj mačevima.

Na sreću, princeze nisu imale srca da stvar dovedu do tačke ubistva, inače ne bi videle Katarinu II Rusku, koja je vremenom postala Sofija Frederika.

A upravo sa usponom na presto ove velike carice počeo je ruski bum ženskih duela. Ruske dvorske dame su se borile sa guštom — samo 1765. bilo je 20 duela, od kojih je u osam sama kraljica.ila sekundant

Inače, uprkos propagandi oružanih borbi između žena, Catherine je bila teška protivnica fatalnih ishoda. Njen slogan su bile reči: "Pre prve krvi!" - i stoga su tokom njene vladavine bila samo tri slučaja pogibije duelista.

history-of-womens-duels-3.jpg
 

Sensei

Master
Moderator
Poruka
41.232
Godine 1770. princezi Ekaterini Daškovoj dogodila se ne baš prijatna priča. Desilo se to u Londonu, u kući grofice Puškin, supruge ruskog ambasadora. U posetu grofici došla je vojvotkinja od Foksona, koja je važila za jednu od najobrazovanijih žena u Engleskoj. Razlog njenog dolaska bila je želja da razgovara sa Daškovom, i ako je moguće, da razgovara sa njom. Posle pola sata razgovora došlo je do žestoke svađe između dama. Rivali su bili dostojni jedni drugih, pa je situacija brzo eskalirala.

Razgovor je pokrenut, a Engleskinja je, u žaru rasprave, uputila uvredljivu primedbu svom protivniku. Nastala je zloslutna tišina.

Princeza je polako ustala i pokazala vojvotkinji da ustane. Kada je sledila zahtev, Daškova se približila ženi uvređenoj i ošamarila je. Vojvotkinja nije oklevala da uzvrati. Grofica Puškin je došla sebi tek kada su njeni rivali zahtevali mač. Nakon što je bezuspešno pokušavala da pomiri žene, konačno im je predala oružje i odvela ih u baštu. Borba nije dugo trajala i završila se ranom Daškove u ramenu.

history-of-womens-duels-4.jpg
 

Sensei

Master
Moderator
Poruka
41.232
Posle ere Katarine II, ženski dueli u Rusiji su pretrpeli snažne promene. Ruskinje su zavolele duele. Ženski saloni postali su sklonište za ženske oružane duele. U tome su posebno uspele dame iz peterburškog društva. Dakle, u salonu gospođe Vostrouhove (nažalost, nema detaljnih podataka o ovoj ženi), samo 1823. godine održano je 17 duela.

U beleškama francuske markize de Mortene, koja je često posećivala ovu instituciju, kaže se: „Ruske dame vole da rešavaju stvari jedna sa drugom uz pomoć oružja. Njihovi dueli ne nose nikakvu gracioznost, što se može primetiti kod Francuskinje, ali samo slepi bes, usmeren na uništenje protivnika“.

Markiza je, kao i mnogi njeni zemljaci, preterala u svojim beleškama. Za razliku od Francuskinja, Ruskinje su retko dovodile duel do tačke ubistva, a oko elegancije se može raspravljati. Činjenica je da su tih godina u Francuskoj ušli u modu dueli u kojima su se žene borile polugole, a kasnije potpuno gole. Da li je to dodalo eleganciju je diskutabilno, ali, prema istoj markizi de Mortenet, dueli su dobili pikantnost.

history-of-womens-duels-7.jpg
 

Sensei

Master
Moderator
Poruka
41.232
Posebno su bili brutalni dueli zbog muškaraca, samo što povrede nisu zadovoljile nijednog takmičara. Samo smrt je mogla očistiti put do srca izabranog. Ako smrt nije odgovarala ni jednoj strani, onda su pribegli sofisticiranim tehnikama.

Prijateljstvo slavne francuske spisateljice Žorž Sand sa velikim kompozitorom Listom dovelo ju je do žestokog duela. Marija d'agu, kompozitorova ljubavnica, postala je ljubomorna na Sanda i izazvala je na dvoboj, odabravši za oružje oštre eksere. Suparnici su se sastali u kući Lista, koji se zaključao u svoju kancelariju i napustio je tek kada su se žene smirile.

U ovoj borbi niko nije pobedio, ali je Žorž Sand odlučila da se skloni s puta temperamentnoj grofici.
 
Da biste mogli da otvarate nove teme i trajno koristite svoje ime - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.