Zene rade tri puta vise od muskaraca!!!

drdoktor

Elita
Banovan
Poruka
23.062
75 % kućnih poslova obavljaju žene, a preostalih 25 muškarci
31.500 dinara mesečno bi u proseku zarađivale žene u Srbiji kada bi im se plaćali domaći poslovi
17,8 % manje plate od muškaraca imaju žene u zemljama Evropske unije, dok je ta razlika u SAD još veća (oko 22%)
7 % manje zarade imaju žene u Srbiji u odnosu na kolege
Pospremanje u kući obaveza lepšeg pola u 71 odsto slučajeva
Pranje veša, prostiranje i peglanje obaveza žena u 80 odsto slučajeva
Kuvanje se podrazumeva kao ženski posao u 60 odsto slučajeva
Muškarci menjaju sijalice u 84 odsto slučajeva
Muškarci plaćaju račune u 61 odsto slučajeva (misli se na odlazak do šaltera, a ne na finansiranje)

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/204356/Žene+rade+tri+puta+više+od+muškaraca.html

E crne one. z:cry:

31.500 dinara mesečno bi u proseku zarađivale žene u Srbiji kada bi im se plaćali domaći poslovi
17,8 % manje plate od muškaraca imaju žene u zemljama Evropske unije, dok je ta razlika u SAD još veća (oko 22%)
Muškarci plaćaju račune u 61 odsto slučajeva (misli se na odlazak do šaltera, a ne na finansiranje)

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/204356/Žene+rade+tri+puta+više+od+muškaraca.html

:aha: ...a neke su i plave...

Vodimo za sijalice malo li je

Zene to ne mogu da shvate. Zamisli koliko je to rizicno. Dok odvrnes ili zavrnes, zena moze da klikne na prekidac i da dodje do ... ne smem ni da zamislim. Pa dok se popenjemo na merdevine, dok odvrnemo, zavrnemo, ej evo dok sam samo ovo napisao umorio sam se.z:lol:

:aha: ...a neke su i plave...

Duboko se izvinjavam.z:cry:

Не знам тачно шта је смисао теме, али јеста истина да нам је еманципација донела то да жене више раде сад него раније.
Саме су себе довеле до тога.
Навикле вековима да спремају по кући, наставиле тако кад се врате са свог радног места.
И што је најгоре, жене су веома велики дискриминатори жена!

Не знам тачно шта је смисао теме, али јеста истина да нам је еманципација донела то да жене више раде сад него раније.
Навикле вековима да спремају по кући, наставиле тако кад се врате са свог радног места.

Ваистину!

Prvo kad je rec o razlici u platama, ona je u korist zene jer su zene placene vise za isti posao. To je neporeciva cinjenica koju sam vise puta objasnjavao.
Drugo, kad je rec o opterecenosti zene kucnim poslovima, niko im ne brani da ostave svoj posao i budu samo domacice. Ako im ta varijanta ne odgovara neka se jednostavno ne udaju i nemaju decu. Dakle, sve je stvar licnog izbora i ne treba kritikovati muskarce, drzavu, drustvo i koga sve ne i traziti da te kompenzuju za nesto sto si sam odlucio, a nisi zadovoljan.

OMG...pa ja sam i sijalice sama menjala :zroll:

istina, ali i drustvo i odnos prema radu u kuci se menjaju polako.
stizu generacije koje ne zele da se igraju mame sa partnerima, mada zemlja je uzasno osiromasena i nisu sve zene i devojke ekonomski nezavisne. kada jesi, imas izbor, kada nisi... zavisi koga imas pored sebe.

drugo, razmisljam, nije tacno da zene vise rade danas, nego rade drugacije stvari.
sada rade zene koje ranije nisu uopste - one koje su u drustvu bile povlascene, necije cerke i zene... a njih nikada u srbiji nije bilo puno. zato je nadnicarki bilo koliko hoces.
te zene, siromasne, sto je ogromna vecina bila i bice, su radile danju i nocu, i na njivi i u kuci, samo plate nisu primale - a ledja su im se od posla slamala.

Мојра, и сад много жена иде у надницу, ни сама не бих знала да нисам директно упућена у то. А кад се врате из поља где мало зараде, рибају код својих кућа, кувају и шире веш. Такви слојеви најчешће то и раде.
Образоване жене мало ређе пристају на сличне ствари, али ја морам да кажем да мене колегинице с посла гледају ,,испод ока'' што излазим док мој муж кува ручак. а и ја већину горе наведених послова радим, поред три мушкарца у кући, колико год да смо слободоумни и модерни - ниједан од њих се неће сам латити да ориба купатило, на пример..

Nikad nisam ribao kupatilo ali zato moja žena nikad nije bacala bale deteline ili razbacivala stajnjak po njivi, hranila svinje ili išla u šumu da seče drva, to su sve moje obaveze.

Posao je uglavnom podeljen po principu da svako uradi ono što može za vreme dok ostali ukućani rade nešto drugo.

Najbolje je kad konji vuku kola u istom smeru. Ako svaki konj vuče u svoju stranu , ta kola nigde daleko neće da doguraju.

pa radis, ne kazem ali to nije doslo emancipacijom - tj, nije emancipacija donela vise posla zeni, to je obicna laz. zene su i ranije radile tako i toliko, uvek su imale vise obaveza od muskaraca - osim onih najbogatijih. kad to prosecna srpkinja nije morala da radi i u kuci i van nje?
ajde one turske hanume bele i debele, ali nase zene ni pre toga nisu bile oslobodjene poslova. naravno da idu u nadnicu, i tek ce da idu, jer ako izuzmemo onih 50 godina socijalizma, srpska zena nikada nije imala luksuz da radi samo po kuci - tako porodice ne bi ni mogle da prezive. ko je radio dok su muskarci ratovali?
za momke smo mi krive, da razdelimo posao po kuci i da se zna sta je cija duznost, ne bi bilo tako - jel' bi smeo i jedan da ti kaze "necu"? nema sanse.
jos je ziva ona generacija baba rodjena pre rata u kojoj su se zene klele u beli ves i isheklani stolnjak, pa se i oseca njihov uticaj, zato koleginice gledaju ispod oka - ali prolazi njihovo vreme. tj, proci ce ako ova beda ne vrati stvari na staro.

Ако неће да скува, стави веш у машину (да, измишљена је машина која им је ускратила мучеништво прања веша на потоцима), да поспреми понекад,...шта ће нам? Ако не чини део породице него је "самостална, независна, еманципована"...коме треба цимер, узме цимера а не жени се.
Двадесет евра једном недељно решава проблем уцене сексом.

408857_251650021581963_116132578467042_563958_269508449_n.jpg

pa radis, ne kazem ali to nije doslo emancipacijom - tj, nije emancipacija donela vise posla zeni, to je obicna laz. zene su i ranije radile tako i toliko, uvek su imale vise obaveza od muskaraca - osim onih najbogatijih. kad to prosecna srpkinja nije morala da radi i u kuci i van nje?

Nije laž. Prije su žene radile "samo" kućne poslove. Ti poslovi su im danas u mnogome olakšani pojavom mašina za veš i suđe. Postoje usisivači,tepisi se peru u praniocama. Čak i u selu rijetko ko više mijesi hljeb. Ok još uvijek se kuvanje smatra ženskim poslom. Ali na to smanjemo vrijeme za kućne poslove su dodale radno vrijeme od po 8 i više sati.

ma kako, samo ako ti ne poverujem. pa nema ovde svako 15 godina pa da se ne seca svog detinjstva i zena koje idu u kopanje i branje, prevrtanja sena i plastenja... ja imam gazdinstvo, imali smo uvek sluge i nadnicare, muskarce i zene. te price mozes nekom drugom da prodajes, ja znam da nije tako. uostalom, otkidaju se zene i danas od posla na njivi, pa sa zivotinjama a ne onda - samo mi nije jasno cemu toliko izmisljanje. ja kad dajem zemlju za napolicu, odlicno vidim ko sta radi. kakvi tepisi i servisi, hleb se vala mesi uveliko jer je jeftiniji, mleko se muze i dalje, sir se siri... cepaju se drva, hrani se stoka.
a u gradu su radile snajderke, moja baba je bila jedna od njih, pa je bilo drugih zanata, pa kad zavrsis ides u bastu da sadis i kopas, a onda i na njivu ako imas negde van grada... koja emancipacija i osam sati posla - to je blagoslov u odnosu na ono vreme. na njivu kad ides, ustajes u 5 ujutru, uprtis decu na ledja i trcis da hranis kokoske ili vec sta drzis. onda kuvas i sijes i peres, peglas i sve, pa opet predvece da zalijes sta treba.
nego nemate pojma, mislite da vam babe nisu nista teze od kasike digle pa pricate o emancipaciji kao strasnom sudu maltene.

ma nisu ranije radile manje, nema sanse. moja baba je imala radno vreme kao snajderka, pa posle radila sve ostalo a ona za emancipaciju nije cula. emancipacija je samo ogranicila radno vreme, nije ga uvela. i ovde u sred francuske su zene isle na posao u fabriku ili u rudnik, pa posle na kopanje njive, a kamo li u srbiji.

Rade žene tri puta više od muškaraca ako muškarca boli pedu za ženu.

Mm pomaže u kućnim poslovima i oko dece da bi meni ostalo bar malo slobodnog vremena za sebe i za nas dvoje bez dece.
Samo muškarac koji se oženio da bi imao kućnu pomoćnicu može da digne sve četiri u vis dok se žene raspada od posla. U tom slučaju se postavlja pitanje šta žena radi u toj vezi jer tu nema ni ljubavi ni poštovanja ni zadovoljstva. Samo čemer i jad.

hm...
cini mi se da propaganda nije bila ovakva..u smislu znala se tacna podela posla,prava duznosti, hijerarhija...sada su avioni kamioni, silikoni, marketing...u srbiji generalno nema discipline....
jos je problem u tome sto obrazovanoj zeni tesko pada takav status u kuci...ako su nekad zene toliko radile, nisu toga bile svesne...moja baba je celog zivota sama, deda je radio u inostranstvu..domacica, opeglana ustirkana, komplet rucak, kucu izgradila,njiva, stoka, vinogradi, majku oca svekra i svekrvu zbrinula, cerku skolovala, dadada stizale gomile para odnegde...ali neko je sa njima radio, a ne uzivao...ima 88 godina...
nepravda je da zene sve rade dok muskarci citaju novine, ja kao zena mrzim kucne poslove...

Много пута сам чула да се више види кад се уради неки "мушки" посао: постави се струја, поправи или направи нешто и то после траје до неког квара. Ови типични "женски" послови: обришеш прашину, она за два дана напада, скуваш или умесиш, па се поједе у року од дан-два, испеглаш и одмах после једног ношења на прање и тако стално. То се свима смучи, па је најбоље да се некако поделе обавезе, то јест, да се наизменично извршавају те досадне обавезе. Уколико то партерима одговара, наравно.

Back