Zene,manipulatori,snishodjenje i odgovornost

...niko ne moze nikom uraditi nista osim ono sto sami dozvolimo . Zena je jaca i mudrija strana ovoga svijeta a ja za drugi svijet ne znam i sve sto mi zene rade neka im je prosto osim kad ne uspijem kod onih kojima se bliziti hocu...a, i to im prosto jer Faraonn mozda misli da je sve u domenu djetinje psihologije, igrati se i ...i igrati ...igra je najozbiljnija stvarnost Ovoga Svijeta samo, pravila se moraju postovati ...

- mama, oprosti sto sam zakasnio jer smo se nas dvoje zaigrali .
Dobro, ali jeli bila djevojcica ili djecak ?
Ne znam mama,- bili smo goli !!!

Ja ovde vidim problem jer je moderno shvatanje bez dubljeg shvatanja zagazilo i kod muskaraca...

Nigde niko nikog ne prisiljava , osim sto se moraju znati odnosi u porodici...
Mogu li i smem li da predpostavim da SVE zene zele da u porodici bude sledeca situacija:
-Da nema glave porodice
-da nema temelja porodice u smislu pruzanja stabilnosti
-da nema dominantnog u obezbedjenju materjalnih potreba i sredstava...

Muskarci imaju problem sa odbacivanjem tradicionalne podele posla na podelu po pola...
Vecina zbog nekog svog sujetne gordosti, ali ostali , ne mali broj , zbog neprakticnosti...
Znaci, preduslov za ovo je da SVI mogu da se odreknu i vaspitanja, i oblikovanja i arhitipa i rodne uloge (unisex) i tradicionalnog u psihologiji , tj epigenetici (nagoni, teznje, memorisani refleksi u reagovanju).

Ja mislim da ne mogu njih malo , a ne cak svi da se odreknu onog u glavi i genetskoj nagonskoj rutini i nagonu...
Ali teza emancipatorki je da su svi tako promenjljivi i izbrisivi i da ne primecuju sta je u njihovom dvoristu tako da u skladu sa savremenim vremenom da se sve lako moze, mozemo da prihvatimo i ovu tezu...

Dakle, licno , moj stav, je da ja vrlo rado hocu da prihvatim i da kuvam stalno i da budem sa decom , a zena neka radi i donosi kes, i da peglam i da perem, i apsolutno mi nista nece smetati, osim zvocanja ako bude od mene trazeno da budem i stari i novi...
Doduse, poznajuci zene, nesto ne verujem da se nece javiti zelja da one budu glava porodice.
Situacija da oboje budemo glava porodice mi je smesna...
Kao kod navedenog doktora iz prethodnog posta, ti radi sta ti hoces, ja cu sta ja hocu , a decu ce u skolu da vodi komsija .....sipak....
U situaciji krize u porodici , tj ne u porodici vec u okolnostima u kojima se porodica nalazi, mudre odluke mora donositi zena, ne muskarac....u skladu sa glavom porodice i svakodnevnom rutinom dodeljivanja zaduzenja i organizovanja obaveza....
Meni to licno ne smeta, bas kao i u drustvu , nisu oni na vlasti pametniji i mudriji od mene, pa nije propala drzava skroz, tako nece ni porodica, do pola neka, nije strasno...

Imam samo jedno pitanje za zene, iako znam da ce slagati....

Da li SVE zene ocekuju u porodici da se porodica oslanja na njih?
U najkriticnijim situacijama , bas na osnovu argumenta da su mentalno snaznije, pametnije i snalazljivije, da budu mudre i da ne stvaraju pritisak materjalnog i novcanog doprinosa na svog muskarca, jer niti je muskarac kao glava porodice to radio zeni , pa nije red ni zena kao glava porodice da to radi muskarcu...
Takodje postavljam pitanje da li zene ocekuju i traze pametnijeg muskarca od sebe , SVE, neke , vecina, trecina......?
Ako se glava porodice odredjuje kao ona koja je manje snalazljivija i stabilnija,onda do mora donositi neke druge prednosti u drustvu...tj drustvo mora dobrano kompenzirati tu slabost na osnovu pola.....i nema problema.Siguran sam da ako bude prednost u porodici da zena bude glava porodice u drustvenom smislu , da ce u vecini porodica to i biti....i muskarac ce postati vrat , a zena glava...

Demokratija je rasulo, dve glave su kao kod sijamskih blizanaca, obe sputane, obe hendikepirane....

--------------------------------------
Licni stav mi je da budem prilagodljiv....iako je kuca mesto moj hram, tj spavanje i odmor i porodica su mi vazni , najvazniji , ali kad su ovakva vremena, mora dva puta da udje da bi malo pomirisao srecu, pa ako mora mora....

U praksi na zalost, moje iskustvo pokazuje da zene uopste nisu odustale ni od jednog kriterijuma i pogodnosti patrijarhalnog, a ocekuju muskarca koji je i patrijarhalan i nepatrijarhalan....
Mozda se neke i nalozile na to ekonomsko "emancipovanje" jer tako tumace tu rec, a to je daleko od reci emancipovanje....Ali u krizi ocekuju podrsku , od osobe muskog pola, partnera , od koga su ocekivale vecu emotivnost , vecu iracionalnost , toplinu i samim tim koja je podlozna itekako ako ne i vise toj krizi....zanimljivo...
Kao poznaju psihologiju , a ja u ovome vidim rascepljenu licnost, ili flegmatika ili glumca i prevaranta...

Nemoj da pretpostavljas jer neces biti u pravu.
Ja nemam problem s tim da muskarac u porodici i bude muskarac, da bude vazan faktor stabilnosti i sigurnosti, snazniji deo zajednistva...I ne, ne zelim da budem najveci oslonac u kuci, jezim se nepouzdanih, nezrelih muskaraca (to su osobine koje verujem malo koja zena smatra privlacnim) tim vise sto ne mogu da ne primetim da danasnji muskarci, bez obzira na godine, sve cesce imaju 'sindrom vecitog decaka'.
Dobro, ja sam u svojoj sustini patrijahalna, jer sam tako vaspitana, ali uz to vaspitanje mi je pruzen primer zajednistva koje se potpuno bazira na ravnopravnosti...
I nemam nikakve konflikte sama sa sobom zbog toga, niti problem mirenja svog vaspitanja sa savremenim shvatanjima.
Nekako imam osecaj da ti analiziras svaku pojavu pojedinacno, i kod onog ko cita namece se potreba da se svrsta u neki red, da li to bio 'emancipatorke',ili neke od ostalih 'vrsta' zene koje spominjes...
A stvari su malo kompleksnije. Ja licno ne znam ni jednu 'emancipatorku' u klisheisanom obliku, glasnu i zeljnu da dominira nad muskarcima,da vlada svetom.Gde su se te 'emancipatorke' sakrile?

Zanemarujete psihologiku....
Za mrava:
Naravno da ti neces naleteti na ortodoksnu emancipatorku, niko nije takav...niko to ne vidi , a svi daju po malo na taj tas, na tu gomilu....to je i sustina teme...

Ja samo pokusavam da vam priblizim percepciji te finese koje se i kreiraju da ne budu uocljive vecini jer ce biti ili odbijene ili prezrene...od vecine...

Ja smatram da postoje u izvesnom broju muskarci koji su po svom karakteru, hajde da ga tako nazovem, oblikovanju , upravo takvi da mogu da budu "vrat" i da budu potpuno dusevno ispunjeni.
Da koordinisu i razmisljaju i budu potpuno sretni sa paralelnim "vodjenjem porodice" , tj oni ce vestacki preuzimati inicijativu , vise kao licni odgovor na zahtev koja se zahteva od njih , ne kao sopstvenu inicijativu i potrebu....

Medjutim , smatram da ima dela muskaraca koji su bas zahtevni za dominacijom , a mislim da ima i dela muskaraca koji su zahtevni za uravnotezenim ali inicijativnim i optimalnim uredjenjem u porodici.
Obe ove grupe ce se u emancipatorskoj vezi osecati kao osoba koja je zaljubljena u jednog a zivi sa drugim...
Mislim, nije to ni tako retko , nije ni katastrofalno, desavalo se mnogo u proslosti, ali ne mora da se desava i u sadasnjosti , ali izgleda mora...
Trenutno se to ne primecuje jer je ekonomska kriza pa ljudi to maskiraju tim nedacama, ali ili ce ekonomska kriza ostati zanavek ili ce ovo o cemu pricam postati uocljivije...

Dobar deo devojaka koje upoznajem su tragaoci ovih muskaraca koji su uravnotezeni i teze optimalnom u vezi, ali same nisu imune na stereotipe i manifestacije emancipatorskog trenda.
To daje signale, i posto je dusa vrlo osetljiva po mnogim detaljima, imamo tihu frustraciju , koja se cesto ne manifestuje prevarom ili raskidom, zbog straha, ali cesto se i manifestuje tako...
Nema potrebe za tim,ali je izgleda veci deo toga podsvesno ili nesvesno , to bi bilo tacnije.

Mali mrav pokazuje nesto sto takodje treba analizirati...
Odakle vam uopste ideja da patrijarhalna porodica u proslosti i do sada nije insistirala na ravnopravnosti...
Emancipatorke navode nasilje , neke planince , neke crnogorce u glavi ili bosance u glavi...
Prosecna patrijarhalna porodica ili nek bude i 10% patrijarhalnih porodica po starom rezimu pruza zeni vecu emancipaciju nego sto ovi novi modeli pruzaju emancipaciju i ispoljenje zeni...
Apsolutno sam svestan da je stvorena klima i stereotipi da je to laz.
Jer su glasnija deca razvedenih roditelja, ostavljenih i prevarenih majki, tucenih majki, dok su deca emancipovanih porodica tiha i sretna...
Moji poznanici su u blagoj vecini iz neemancipovanih patrijarhalnih porodica...statisticki...
Ali vidim da se po ovom vremenu patrijarhalno definise kao upravo tako "neemancipovano patrijarhalno"
Pa postoji potreba da se naglasi ovo emancipovano, a ne ovo kompletno emancipovano patrijarhalno...

To znaci da moja porodica nije postojala nikada, porodice vecine mojih drugara iz detinjstva nisu postojale...a znam situaciju jer tada nije bilo "vremena za posete" vec smo spavali jedno kod drugih, i upoznavali se detaljnije nego danas...

To ipak nije fer i donosi velike posledice...jer masa ljudi koja ne zeli da bude planinski patrijarhalna, odjednom biva proemancipatorska, umesto proemancipovana...

A to je vazan detalj iako se svima ovde cini nebitan...plus psihologika duse i tihe frustracije duse, i to je ocigledno totalno nebitno ili se shvata kao da moze biti reseno sa dva kompromisa u zivotu i ne javlja se vise...sipak....

P.S. Postove koji pokusavaju da oboje moje iznosenje ovde kao licni problem ili kao frustraciju ili kao neuravnotezeno misljenje, radikalan stav ili sta je vec u kom trenutku pogodno a da se sami ne etiketiraju istim, ignorisem...to je sastavni deo razmisljanja mnogih u "argumentovanoj" debati...
Licno sam mangup i mogu da radim sta god hocu i umem da porobim zrtvu, ali ne umeju svi, i ja moram da redovno neutralisem razne emancipatorske arome koje me okruzuju, ali prepoznajem ih i neutralisem...tako da ja licno i nemam problema sa ovim sto je tema...tj imam u smislu da ima puno prasine pa moram da menjam krpu za brisanje i filtere...ali to je sitan problem u odnosu na tudje probleme drugara i poznanika...
A i problem mi je u smislu analize i istinitog prezentovanja u javnosti nekih psiholoskih odnosa...
Znaci ne u privatnom zivotu vec u psihoanalizi i obojenju drustva...
Izgleda da ce biti malo prezivelih...u smislu neobojenih...

Na tv je bila emisija bas o emancipaciji...
I tu jedna vrlo odmerena gospodja rece sledece...
"Red je da sada kad i zena donosi novcana sredstva , moc muskarca kao glave porodice bude raspodeljena ravnopravno......."

To se slaze sa vrlo cestom definicijom i shvatanjem emancipacije u Srbiji, pa mi pade na pamet motiv zena....

Znaci udarnu snagu emancipacije i emancipatorki cine one koje nisu radile u patrijarhatu ili su zivele u porodicama gde majke nisu radile, a zelele su i pricale kcerima da imaju svoj dinar da bi bile nezavisne....
Tako da rec emancipacija ima dominantno znacaj novcane nezavisnosti , a nema veze sa emancipacijom....

To mi malo razjasnjava i nezaokruzenost u stavovima i ocekivanjima zena emancipatorki kad su MZ odnosi u pitanju , jer one jedino i sagledavaju samo to materjalno i novcano kao nezavisnost i emancipaciju...
Ali to ne menja posledice nesvesnosti u vezi drugih uvezanih promena koje takav stav donosi...

Znam da mnogi ne shvataju od novopecenih pevaca i pevacica koliko je smesno ili jadno to sto se sale time da su bile u situaciji kad su prvi put otisle u pozoriste da gledaju sekspira a menadzer ih zove mobilnim da sidju , jer je ispred njihove zgrade...ali oni u tim emisijama salju poruku i deluju iako ne shvataju nista od toga (ni kao lose ni kao dobro).

Amerikanci već dugo nazivaju Evropsku Uniju starim svijetom. Sad imaju još jedan razlog za takav stav. Naime Evropa stari mnogo brže nego Novi Svijet. Evropske zemlje ubrzano pripremaju mjere za zaustavljanje ” bjele kuge”.
Danas EU ima 455 mil. stanovnika.
Amerika ima 295 mil. stanovnika.
Do 2050 godine: EU ce imati 430 mil. stanovnka , a Amerika (odn. SAD ) 420 mil. stanovnika.
Glavni razlog je što Evropljanke imaju sve manje djece. Nakon drugog svjetskog rata ”baby boom” se održavao do 70.-tih godina 20. vijeka, kad je naglo opao. Amerikanci su uspjeli podići natalitet-troje djece po jednoj ženi, dok Evropa to nije uspjela.
U Evropi stopa nataliteta je ispod nulte stope i iznosi 1,5 djece po jednoj ženi (u Njemačkoj, Španiji i Italiji ona je samo 1,3).
Prosječna životna dob u Njemačkoj 2000. godine iznosila je 40 godina, a 2050.godine iznosit će 47 godina.
U Italiji prosječna životna dob već 2025 iznosit ce 50 godina.
U Americi 2050.godine prosječna životna dob iznosit ce 40 godina (danas iznosi 35 godina).
PROBLEM-koji ce se javiti je MANJAK RADNE SNAGE.
Italija-2005-2050-broj stanovnika starijih od 65 godina iznosit ce 44%.
Naglo ce porasti BROJ OVISNIH STANOVNIKA O RADNOM STANOVNISTVU sa 32% 2005. na 67% 2050.godine.
2050.godine. NA JEDNOG RADNO PRODUKTIVNOG STANOVNIKA DOĆI CE DVA RADNO NEPRODUKTIVNA.

RJEŠENJA:

1.IMIGRACIJA-potrebno 3,5 miliona imigranata Njemačkoj što je politički teško održivo.

2.Povećati dobne granice za mirovinu. Preporuke Evropske komisije-DOBNA GRANICA ZA MIROVINU BI SE TREBALA POMJERIT NA 67 GODINA

3.LISABONSKI SAMIT 2000.- cilj da do 2010 dostignu stopu zaposlenosti od 70%. Najviše da se zaposli stanovništvo izmedju 55 i 65 godina starosti i to do 50%.
Rast stope zaposlenosti je poželjan sa stajališta konkurentnosti, a istovremeno ublažava negativan efekat starenja stanovnistva.

4.Alternativa je i povećati stopu nataliteta, ali efekti se često svode samo na to da žene odlučuju ranije zanijeti, a ne mijenjaju odluku o planiranom broju djece.

Stopa nataliteta je posebno niska u Mediteranskim zemljama gdje je relativno malo žena zaposleno, ali je mnogo veća u Skandinavskim zemljama gdje je većina žena zaposlena. SKANDINAVSKE ZEMLJE SU IZGLEDA PRONAŠLE NAČIN PODIZANJA NATALITETA POPUT POJAČAVANJA UKUPNE DJEČIJE SKRBI. U ŠVEDSKOJ JE RECIMO ŠKOLOVANJE OD OSNOVNE ŠKOLE DO UNIVERZITETA POTPUNO BESPLATNO. TE MJERE PODSTAKNULE SU MNOGE ŽENE DA RODE DVOJE DJECE.

Pojedini regioni u svijetu se nalaze u različitim fazama demografskog razvoja. Ipak globalno se beleži smanjivaje stope prirodnog priraštaja, što znači da"demografska eksplozija" ili "baby boom" malaksava. Uzrok tome je tendencija smanjivanja nataliteta i u nedovoljno razvijenim zemljama kao i urbanizacija, razvoja obrazovanja, poboljšanja socijalnog položaja žena, antinatalističke demografske politike pojedinih zemalja. Danas na planeti živi oko 6,3 milijardi ljudi.

U DEMOGRAFSKO RAZVITKU najviše su napredovale zemlje iz Istočne Azije (Japan, Južna Koreja, Tajvan, Kina). Odlikuju se malim prirodnim priraštajem stanovništva što znači da se nalaze u posljednjoj fazi demografske tranzicije ili su prešle u savremeni tip prirodne reprodukcije.
Najviše raste broj stanovnika u Zapadnoji i Južnoj Aziji.To je posljedica kasnog stupanja u demografsku tranziciju - tek 1960 godine. Slično je i sa Afrikom. Većina Afričkih zemalja je u početnim fazama tranzicije i to je uzrok visokog tempa njihovog demografskog rasta. NATALITET na kontinentu je preko 40 promila a smrtnost brzo opada.
U siromašnim zemljama Istočne Afrike (Somalija, Uganda) i Zapadne (Niger, Benin) natalitet dostiže 50 promila, dok je u razvijenim zemljama (SAR, Tunis, Maroko) znatno niži. U AFRICI ŽENE rađaju u prosjeku po šestero djece.
U AZIJI - natalitet 23 promila -Islamske zemlje (Oman, Jemen, Avganistan, Pakistan) imaju prosječan natalitet 40 promila. U tim zemljama žene rađaju prosječno šestero djece.
U LATINSKOJ AMERICI natalitet je prosječno 20 promila. Najviši je u SREDNJOJ AMERICI (Haiti, Gvatemala, Nikaragva). Prosječna plodnost žena je oko troje djece , a u Haitiju, Gvatemali, Hondurasu i Boliviji oko 4,5.
U SEVERNOJ AMERICI natalitet je 15 promila. Prosječna plodnost žena je preko dvoje djece.
U AUSTRALIJI I NOVOM ZELANDU natalitet i prosječna plodnost žena su slični kao i u SEVERNOJ AMERICI, dok su u OKEANIJI ovi pokazatelji dvostruko veći.
EVROPA se odlikuje najnižim natalitetom u svijetu što je posljedica nepovoljne starosne strukture stanovništva, odmakle faze demografskog razvitka i dr.faktora

MORTALITET je drugi vodeći element prirodne reprodukcije stanovništva. Najveća smrtnost je u Africi, zbog visoke smrtnosti odojčadi, pothranjenosti, epidemija i dr.faktora. U nekim zemljama južno od sahare smrtnost prelazi 20 promila, a u Sjevernoj Africi je 8 promila.
Visoka je smrtnost u Južnoj Aziji oko 13 promila.
U Australiji i Okeaniji niska 7 promila, Sjevernoj Americi 9 promila, a u Evropi povišena 11 promila zbog starenja stanovništva.

MOŽEMO OČEKIVATI DA ĆE SE UPOREDO SA POPRAVLJANJEM EKONOMSKE SITUACIJE I ZDRAVSTVENE ZAŠTITE SMANJIVATI NIVO SMRTNOSTI U GLOBALNOM I REGIONALNOM RAZMJERU.

DEMOGRAFSKA TRANZICIJA

Prema razmjerama zamjene roditeljskog pokoljenja sa djecom,razlikuju se tri tipična REŽIMA PRIRODNE REPRODUKCIJE.

1.PROSTA REPRODUKCIJA, se karakteriše relativnom ravnotežom između pokoljenja roditelja i djece (na dva roditelja dolazi dvoje djece).

2.PROŠIRENA REPRODUKCIJA, kad je pokoljenje djece brojnije od pokoljenja roditelja (na dva roditelja dolazi troje ili više djece). To daje mogućnost da se stanovništvo uvećava. Brak treba da ima najmanje troje djece, od toga najmanje jedno žensko da bi se obezbedila proširena reprodukcija.

3.SMANJENA REPRODUKCIJA, kada je pokoljenje roditelja brojnije od pokoljenja djece.To uzrokuje smanjivanje stanovništva u budućnosti (depopulacju). Dvoje živorođenje djece po jednoj ženi u reproduktivnom periodu je granica biološke depopulacije.

TEMPO PRIRODNOG PRIRAŠTAJA svijetskog stanovnistva se istorijski mijenjao. Razlikuju se dva istorijska tipa reprodukcije-TRADICIONALNI I SAVREMENI.
TRADICONALNI TIP-reprodukcije se odlikuje brzom smijenom pokoljenja roditelja s pokoljenjima dijece. Karakteriše ga visok natalitet i mortalitet, kratko trajanje života i ograničen prirodni priraštaj stanovništva. Ovaj tip je bio karakterističan za sve narode svijeta do početka 20. vijeka, a za neke je ostao i dan danas.
SAVREMENI TIP reprodukcije se karakteriše niskim natalitetom i mortalitetom, produženim trajanjem života i sporim porastom stanovništva. Takvu reprodukciju ima većina naroda Evropske Unije.

Svaki narod prelazi u svom demografskom razvitku od tradicionalnog na savremeni tip prirodne reprodukcije. Period kroz koji se mjenja tip reprodukcije naziva se DEMOGRAFSKA TRANZICIJA (ILI DEMOGRAFSKI PRELAZ).
Tranzicija počinje u različito vrijeme u različitim regionima i zemljama svijeta, i ima različitu dužinu trajanja. Zbog toga se danas pojedine zemlje nalaze u različitim fazama tranzicije.
Najrazvijenije zemlje se nalaze u četvrtoj fazi, što znači da su već prešle u savremeni tip prirodne reprodukcije.
U većini zaostalih zemalja Afrike, Azije, Latinske Amerike tranzicija je počela poslije drugog svjetskog rata kad su se promijenili ekonomski i politički uslovi u tim zemljama. U Evropi je počela još u 18. vijeku.
UZROK DEMOGRAFSKE TRANZICIJE JE PRE SVEGA OPADANJE STOPE MORTALITETA.

Prema promjenama u natalitetu, mortalitetu, fertilitetu (prosjek dijece po jednoj ženi), prosječno trajanje života, bračnosti i razvodivost, u demografskoj tranziciji se razlikuju četiri faze.

U 1. FAZI -žene rađaju prosječno preko šestero djece, a prosječno trajanje života je ispod 45 godina. Smrtnost odojčadi (do jedne godine starosti ) je visok- preko 50 promila.
Prirodni priraštaj stanovnistva u toj fazi raste zbog opadanja mortaliteta, a održavanja visokog nataliteta. U toj fazi se nalaze najsiromašnije zemlje Afrike.
U 2. FAZI –tranzicije žene rađaju prosječno oko četiri djeteta, a trajanje života dostiže 55 godina. Smrtnost odojčadi i ukupan mortalitet brzo opadaju, a visok natalitet se održava. Zbog tog nesklada dolazi do visokog prirodnog priraštaja, koji u nekim zemljama dostize 25-30 promila i uzrokuje “demografski bum”. Danas se u toj fazi nalaze mnoge zemlje Latinske Amerike, Azije, Afrike.
U 3. FAZI – tranzicije prirodni priraštaj stanovnika opada. Žene rađaju prosječno tri djeteta, a trajanje života je prosječno 65 godina. U toj fazi počinje “planiranje” djece u porodici, zbog uvećanih zahtjeva roditelja pri njihovo odgajanju. U ovoj fazi nalazi se niz zemalja S.Afrike, Istočne i Zapadne Azije.
U 4. FAZI –tranzicije je jasno izražena tendencija opadanja prirodnog priraštaja koji se približava nuli. Žene rađaju prosječno dvoje ili manje od dva djeteta, a prosječno trajanje života je 65 godina. Zaključju se kasni brakovi, a razvodivost je visoka. Stanovništvo raste ali usporenim tempom, tako da se javlja “demografska kriza”. U takvoj fazi nalaze se razvijene Evropske zemlje. Tu spadaju i Srbija i R.Srpska iako nisu razvijene.

Zasto bi bogatasa zanimalo kako ce se izvlaciti iz guzve drzava kad tako osim velikog bogatstva dobija i veliki uticaj i popuste drzave?

Dakle bogatas ce ici na izazivanje smanjenog ekonomskog statusa jer tako povecava priliv radne snage...
Posredno ce traziti i dobijati povecanje penzionog staza, i ostale olaksice u radu penzionera...
Ne odgovara bogatasu da bilo sta ulaze da bi se povecala brojnost stanovnistva...
To se radi preko crkava i preko koncentracije infrastrukture...

Jos uvek ne shvatate, ali shvatice te...
U kapitalizmu se razvija infrastruktura cak i bolje nego u socijalizmu , ali iskljucivo u elitnim krajevima gradova...u ostalim delovima grada ili gradova, se manje razvija infrastruktura, bolnice, kvalitetna struja, brane, telefon, kvalitetna voda i kanalizacija...
Tako da kvalitet zivota u radnickim naseljima ili slabijim ruralnim sredinama nije ni blizu socijalistickog razvoja infrastrukture...To ce te tek videti kad pocne uvodjenje ili prodor neke infrastrukture koja nije iz socijalistickog doba...
Sarene laze su da ce humana infrastruktura biti na nivou socijalisticke ....

Jedna sumacija mog projekta
Radeći projekat o natalitetu došla sam do jednog zabrinjavajućeg zaključka. Potrebno je samo uporediti cifre nataliteta i prosječne starosti jedne nacije da bi došao do zaključka da, ako se nešto ne uradi, i sve nastavi ovim tokom neće nam trebati (dragi moji bjelci) konc. logori da nestanemo sa lica zemlje; naš konformizam, loša politika, neobavještenost će to učiniti puno bolje.
-.stopa nataliteta u EU je 1,5 (Njemačka, Španija i Italija samo 1,3)
- 2050.godine prosječna starost Njemca će biti 47 godina; Talijana 50.godina, Amerikanca 40.godina
-Prosječni Srbin već ima 40 godina
-Bjele žene u SAD-u rađaju u prosjeku dvoje djece,a Evropljanke jedva jedno
-bez obzira na nerazvijenost,prosječni stanovnik RS ima 37.godina
U Australiji je situacija kao i u SAD-u
-Rusija se jedva oporavlja od gubitka 750 000 Rusa godišnje, Putinovim novim programom (vidjet će se šta će biti od toga)

-Na drugom kraju Zemlje natalitet u Africi iznosi 40-50 promila, većina žena rađa više od šestero djece, u nekim regionima maksimalno četvero
- U Islamskim zemljama Azije (Oman, Jemen, Avganistan, Pakistan) rađa sepreko šestero djece po jednoj ženi
-U Latinskoj Americi (Bolivija, Honduras, Haiti, Gvatemala) prosjek je 4,5 djece po jednoj ženi

U cjelini za 100 godina, od 1950-2050.godine stanovništvo Afrike će se uvećati za 8 puta, najmnogoljudniji kontinent biće i dalje Azija sa 2 milijardi ljudi. Broj stanovnika Evropeće se smanjiti za 3 puta (7% ukupnog stanovništva).Broj stanovnika SAD-a će se neznatno uvećati (1,2 puta), a Kanada (1,3 puta)

Zaključak: Bijelo stanovništvo ''polako'' nestaje (Američko stanovništvo nije ni na šta boljem putu), dok Islamske Afričke i Azijske zemlje ne žele da sudjeluju u globalnoj politici i nerazumno i dalje osuđuju sebe na siromaštvo i bolest...ili ko zna šta?
Brine li ikoga budućnost civilizacije? Hoćemo li se sjetiti da će se o nekim narodima (uključujući i nas) jednog dana možda pričati kao Troji ili nekoj drugoj legendi i pravo pitanje Hoćemo li se sjetiti na vrijeme...

To je zauzimanje kvota u buducem populacionom planu....ako nas je vise na pocetku bice nas vise i na kraju...

Misliš neizvjesno je? ...možda i jeste ..vidjet će se..hoće li nas Kinezi ili Islam pregaziti vidjet ćemo ... sva ova svjetska kriza nije da nema veze sa tim ... koliko su para razvijene zemlje ulagale u nerazvijene da bi ubrzale demografsku tranziciju, ali neki to jednostavno odbijaju ..da li zbog gluposti i li namjerno ...:think: ...

Ne nego se pare otimaju, pa je razumno ono tumacenje somalijaca i etiopljana, kad ih pitaju da li je u redu da traze otkupnine...
Oni kazu, beli covek doneo samo bedu i bolesti, red je malo da plati....kad ga vec to interesuje...a ovo prvo ne...

Da ali postojala je tedencija nekih organizacija, zbog sveopšteg dobra da se izjednače standardi svugdje u svijetu ...

PODACI OUN-a
1.Postoji tabelarni prikaz ujednačavanja (po zakonu demograf.tranzicije) broja rođene djece po jednoj ženi, u razvijenim i nerazvijenim zemljama u zadnjih 100 godina.

Do 2050.g. i u razvijenim i nerazvijenim zemljama odnos je trebao biti isti 2,1 djete po jednoj ženi.
1950g. u nerazvijenim zemljama rađalo se 6,2 djece po ženi a u razvijenim 2,8.
1988.godine nerazvijene zemlje 3,3 djece po jednoj ženi, razvijene 1,5..i 2050 godine se trebao izjednačiti broj.

Optimistički stavovi OUN-a se nadaju da će 2050.godine broj rođene djece svugdje u svijetu biti podjednak i da će omogućiti prostu reprodukciju cijelog ljudskog stanovništva. Naime Planeta Zemlja može da prehrani samo osam milijardi stanovnika i zato (pored i drugih altruističkih razloga) je taj projekat i smišljen.

2. Postoji tabelarni prikaz očekivanog trajanja života 2050. s obzirom na 1950. u razvijenim i nerazvijenim zemljama.

1950 godine trajanje života u prosjeku u nerazvijenim zemljama je iznosilo 44 godine, a u razvijenim 66 godina.
1998 godine nerazvijene zemlje 63, razvijene 75 godina u prosjeku, a
2050.godine nerazvijene zemlje 75 godina - planovi i predviđanja, a razvijene 81 godina (prosječno trajanje života.

Takođe se predviđa produženje života stanovništva u nerazvijenim zemljama na otprilike 76 godina ,a u razvijenim na 81. godinu, što je s obzirom na prije 100 godina značajno približavanje standarda života......međutim postoji opiranje i nerazumno ponašanje mnogih nerazvijenih zemalja , pa ćemo vidjeti kako će se situacija razvijati.

Mnogo se ulagalo u nerazvijene zemlje i u ovaj projekat - koji bi svima donio dobro .. ali nije tako ispalo, niti će ...zašto pravo je pitanje?

Ima toga što si ti rekao ..daj pare..a za ostalo me baš briga ....
I kad hoćeš uraditi dobro potrebne su dvije strane ... sama želja da uradiš ispravnu stvar izgleda nije dovoljna ..
..ne znam..zanimljivo mi je to globalno kretanje...
Kako u kojoj zemlji, ali čini mi se da Islamske - posebno fundamentalističke ne žele smanjiti natalitet, niti poboljšati stanje žene u svojim zemljama ...
..hoće li i ovoga puta varvari pregaziti ''iznutra trule napredne civilizacije'' ?

Obratite paznju na zarez izmedju zene i manipulatori, to nije isto,to su dva subjekta.

U svakom polu postoje pojedinci koji sire nesocijalno ponasanje prema drugom polu.
Nisam rekao suprotnom polu jer to je jedna od floskula koje takodje sire nesvesno antagonizam (suprotnost i sukob).Cak sugestivno deluju na to da se jacaju sklonosti ka suprotnostima, sto pre ili kasnije dovodi do napetosti i sukoba...

Dominantan polozaj muskaraca je vec dugo, pa se zbog toga razvilo vise metoda i iz ugla muskaraca i iz ugla zena za sputavanje dejstva muskaraca koji su sa nesocijalnim (ja bih upotrebio neasocijativnim ali se mislim kako cete to tumaciti) ponasanjem.

Karijera i sloboda izbora u kreiranju svog zivota je jedno, a kreiranje i sugestija drustvenog modela musko zenskih odnosa je nesto sasvim drugo.
I dok se kod prvog govori o slobodi izbora, emancipaciji (koja nije isto sto i prvonavedeno, dotle se kod drugog govori o narcizmu i manipulaciji javnog mnjenja i modifikacijama koje trenutno jacaju opstu frustriranost.

Stvaranje novih drustvenih modela musko zenskih odnosa treba da postoji, i za zenu posvecenu poslu i za zenu ambicioznu u karijeri i za zenu koja ne zeli decu ili zeli decu uz surogat majku iskljucivo.Ali ne treba da se pretvara u medijsko nihilizovanje , dezintegrisanje drugacijih zena, a to se intezivno cinilo kao negativno uspostavljanje i destrukcija prethodnih odnosa u proslosti , od 90tih pa do danas, ali sad vec ide u nesto mnogo ozbiljnije...
I svetski trend je u nudjenju zabave najvecim trosadjijama iliti zenama, pa su i tu u medijima jako naglaseni upravo odnosi MZ koji ne sugerisu sinhronizam vec asinhronizam izmedju muskarca i zene...
Masovni zenski junaci, van dam borci, vrhunski detektivi koji misle na muski nacin, imaju muske potrebe i muski su nekulturne...

Ta preterana inercija ka suprotnom od konzervativnog vec stvara reakciju.
Medju mladim decacima vec imate radikalnu komponentu koja je uskladjena sa "sve mi se moze" prisutno kod zenskog sveta.
Izuzetno destruktivno nepoverenje, dominacija, eksplozija nasilja prilikom emotivnih povredjivanja, i konstruisanje odnosa samo na osnovu forme i uobicajenih signala i situacija , a ne na osnovu izgradjivanja i izgradjenosti emocija...

Forsiranje seksa , seksualnih potreba nad emotivnim potrebama...
Za emociju vam treba dvoje...
Iz emocije se radja potreba za produbljivanjem emocija i kroz seksualnu pozudu i potrebu , kao nesvesni put kao zacecu i ka stvaranju porodice, ili kako se psiholoski i socioloski tumaci ka zelji da se veza uozbilji...
Medjutim to je vec davno proslo vreme.
Seks vise nije akcija posle uozbiljavanja veze, vec odavno...
Kao i emocije i seks stvara zavisnost....
Nije to narkomanska ali jeste endorfinska teznja , zavisnost....i verovatno podrzana prirodnim nagonima...
Medjutim , za razliku od emocija , za seks vam ne treba dvoje....
Ne mislim na onaniju i masturbaciju.
Mislim na to da se emotivno i psiholoski covek prema seksu bez emocija odnosi iz licnog , narcisticko egoistickog ugla, , tj emocije kreira sam, dozivljaj sam i utisak i uticaj kreira sam...
Ima uticaja seksa na pozudu , a preko pozude na emocije, ali preko toliko posrednosti lako je link i karike prekinuti...
I onda ostaje seks kao odnos pojedinca, a emocija ljubavi kao odnos dve osobe , ili vise...
Svaki pojam koji je pozitivan ima svoje mimikrije, tj ljude koji teze da budu u domenu , budu obuhvaceni tim pojmom...
Tako i kod ljubavi , imate ljubav koja se definise kao emocija ljubavi , a druga osoba ne postoji.Ta narcisticka ljubav je bila poznata od davnina.

Jednakost muskih i zenskih u previranjima....
Iako se za skoro sve odnose moze reci da kroz iteracije i interakcije (prvo znaci jedna promena, pa promena izaziva promenu , pa onda tu promenjenu stvarnost uzimamo kao novi pocetak i tako ciklus po ciklus;a interakcija znaci medjusobno reagovanje) imaju slicno dejstvo i odgovornost kod oba pola, neke razlike postoje...
!!!!!!!
Muskarac ma kako jacao trend narcizma i izolacije od drugog pola, nikad nece dovesti takav trend do dominacije....jer naravno zena je polno presudna...za razmnozavanje.
Medjutim kod zena ta potreba ne postoji, jer se sve moze resavati na milion raznih nacina...
Zato i ova tema.
Jer nece postojati negativna povratna reakcija koja ce suzbiti dalji tok ka jednostranom gledanju i razvoju odnosa...

Muskarci i snishodjenje zenama jeste galantan cin i tako treba i da ostane, jer to i zenama prija.
Medjutim obrazovanje muskaraca mora da se unapredi i da pocnu selektivno da cine to snishodjenje, ne na osnovu pola jedino ili na osnovu estetike, vec na osnovu stavova i odnosa koje zena cini.
Same zene bi to jos bolje ucinile unutar svoje grupe, ali one su izgubile bitku unapred, jer vecina manipulatorki i jesu ekonomski jace, pune slatkih prica , avanturizma i dinamike (vrlo vazna je dinamika, to je nagonski deo).
I tu dolazimo do onog sto sam pomenuo nekad davno a to je sukob dve zene , jedna sa albumima slika sa putovanja po svetu, zabava i prepune fijoke sa nakitom i haljinama i druge koja ima par slika sa svojom decom, kojoj zivot skoro da je svaki dan isti, i koja na izgled pomalo i zavidi avanturistkinji, ali zivi svoj zivot prozivljavajuci i lepe i ruzne trenutke svoje dece i porodice...
Muskarac ne treba da se mesa u oblikovanje i brojnost prve ili druge grupe, ali treba da se mesa u medijski namet , cenzuru svih i suptilno oblikovanje mlade dece oba pola.

Ovo manipulatori u naslovu je usmereno na zene agresivnog modernog shvatanja, koje obezvredjuju razlicita misljenja od svojeg, koje agituju , koje cak i ismevaju razlicitosti, a ne na ono musko tumacenje muskarac je glava a zena vrat, lukavstvo zene i vecita uporna ucenjivanja muskarca....
Te sitne trikove zene ka muskarcu ostavljam kao slatkise od kojih boli stomak i izazivaju bolest kad se unose gladni , a dobro dodju posle rucka kad je emocionalni stomak sit.....

Valjda ce neko razumeti i drugacije od muskog sovinizma...

moram reci da se uopste ne slazem sa ovom konstatacijom da je za emocije potrebno dvoje a za sex jedno, mozda je do mog shvatanja , ali kosi se principima kauzaliteta. JA kao jedinka mogu bezgranicno voljeti i kao ista takva biti usamljena u toj svojoj ljubavi... znaci ja volim, sama, a za sex, ako nije rijec o pukom onanisanju, koji i nije sex ako se drzimo definicija je ipak potrebno dvoje. Ove dvije kategorije su odvojive i ne moramo ih promatrati, (bar ne danas ) kao cjelinu, jer se svasta nudi za sex, a tako malo za emocije i tantru u pravom smislu te rijeci.

Kako ste od ne-milkanja stigli do prebrojavanja nasih okota? Napravite im bolji svet, pa ce se malo radije mnoziti. U stvari cekaj, oni se zapravo mnoze zato sto su i sami tuzni pa rode dete kako bi osetili da su napravili nesto od seb. Kako stvari stoje, uglavnom se maloumni i gladni mnoze. Ne treba da vas plasi sto se ne mnoze ljudi (ionako nema vise mesta za sve) treba da vas plasi to sto ce gladni doci da pojedu one ugojene, jednom kada se prekoraci sva granica. Ne brinite, kloniranje ce biti bezbolno, jednom kada se usavrsi, i decu cete moci sastavljati koristeci paletu pozeljnosti. Oh, radosti, Ja_ver.2.1, popij mleko pa na spav.
Pogledam danas iz busa, jedan stariji covek, zamislim da je profesor, predavac, prilicno obrazovan ali gansta. Krece se ulicom kao da je njegova, ima 40 ili tako, ali uklanjaju mu se sitniji mladici. Pomislim kako mi lici na zivotinju, u ovom mesnatom svetu kome jos ne mozemo pobeci. Pomislim da je autobus od mesa, a mi kao neka creva drzimo se za sipke i pokusavamo da ne zurimo jedni u druge. Cak i takav covek, otvorenog uma i prilicnog znanja i sposobnosti oseca zov, to ludilo i strujanje. Zamislim ga tako barem.
Sta rade mladenci, hmm... opijeni dogovorom koji su napravili pred svima i medju sobom posmatraju se i razmisljaju da li ce mu ramena uvek biti ovako cvrsta a njoj lice nasmejano, hoce li joj dati decu i kada ce morati da prestanu da se pretvaraju.
I onda, ako prezive koliziju, mozda ce nastaviti dalje. Ukoliko su stariji bice tolerantniji, ukoliko su moderniji, otici ce to brzo.
Brak je neprirodna, ali zanimljiva ideja. Overe te pred bogom i pred ljudima, i sad si ti kao sklopio dil neki sa necim nebeskim i mora da trpis i radis i mnozis, mozes i da uzivas, ali tesko je uzivati ako je nesto unapred dogovoreno, kao neka prisilna zurka, ili fuca dogovorena za 6 meseci, ko zna hoce li ti se igrati za 6 meseci. Prakticna upotreba braka je to sto drzava moze da belezi svu decu i kome pripadaju, manje zabune, i zna se ko je sin obucara, krojaca, pekara, dilera, politicara. A ako znaju ciji si i odakle dolazis, onda imaju jasniju predstavu toga ko si i sta moraju da ti daju a sta mogu da otmu. Ostavstina prokletog mracnog doba.
Hm, mozda brak i ne treba da bude zabavan. Mozda sam jos mali.
Bolji sistem sigurno postoji, ali potrebni su bolji ljudi da ga naprave i upotrebe. Dzaba tebi patike 45 i po, ako ti je stopalo 37. Mrzeces tu patiku.

Back