zene koje ostave decu kod oca

Pa to je ono nekako se po nekom nepisanom pravilu podrazumeva u vecini slucajeva da deca ostaju kod majke , verovatno rodjenjem deteta ,majke po nekom zakonu prirode postaju automatski njihov staratelj, dok otac tu je , ali i ne mora.To nam dodje nekako urodjeno, da jeste cudno ako bi otac rekao , da on nikada ne bi ostavio svoje dete.

A šta kad deca posle razvoda pripadnu ocu?
Jel' i to ostavljeno dete od strane majke nemajke?

da :kafa:
samo što majku čini nemajkom ne čin ostavljanja deteta već razlozi za to

ne daj mi Bože da MORAM da ostavim decu bilo kome bilo gde
možda je neka žena morala da ih ostavi ocu, tj procenila da im je kod oca bolje :kafa:
uostalom o tome ne odlučuje samo majka, već i otac
ima i kad otac neće decu ....

da :kafa:
samo što majku čini nemajkom ne čin ostavljanja deteta već razlozi za to

ne daj mi Bože da MORAM da ostavim decu bilo kome bilo gde
možda je neka žena morala da ih ostavi ocu, tj procenila da im je kod oca bolje :kafa:
uostalom o tome ne odlučuje samo majka, već i otac
ima i kad otac neće decu ....

A sta ako se majka bori za decu,ali sud proceni da je deci bolje kod oca?

A šta kad deca posle razvoda pripadnu ocu?
Jel' i to ostavljeno dete od strane majke nemajke?

Zavisi kako se majka postavi prema toj deci.

Učila sam dva brata, razlika između njih je godinu dana. Divni dečaci, lepo vaspitani, uvek čisti, dobri đaci. Dugo nisam znala da ih je majka ostavila kod oca, prešla s druge strane ulice i udala se za devera. Podigla ih je maćeha, sa još jednim, svojim detetom.
Ova majka-nemajka rodi još petoricu sinova s deverom, a da prvence nikada nije pogledala,iako sve vreme žive u komšiluku. Dođe najstariji u peti razred (od drugog muža), beži iz škole, nevaspitan je, ponavljao je dva puta, uvek prljav, smrdi na mokraću. I žali se kako bivši muž njegove majke traži alimentaciju od dotične. E, ništa lepše nisam čula, jer znam da je to iz revolta, a ne iz potrebe.

Pa to je ono nekako se po nekom nepisanom pravilu podrazumeva u vecini slucajeva da deca ostaju kod majke , verovatno rodjenjem deteta ,majke po nekom zakonu prirode postaju automatski njihov staratelj, dok otac tu je , ali i ne mora.To nam dodje nekako urodjeno, da jeste cudno ako bi otac rekao , da on nikada ne bi ostavio svoje dete.

Ali tako ne kaze i Porodicni zakon RS.

meni je mnogo fascinantnije zasto muskarci napustaju decu u daleko vecem procentu nego zene,a sa druge strane uvek tvrde kako imaju isto pravo na dete kao i zena, kako imaju pravo da odluce da li ce zena da abortira ili ne,a ako nece da mora da rodi jer se njemu hoce itd....a ovamo,koliko ima napustene dece od strane oceva,to je bruka :confused: meni inace nije jasno kako neko moze da napusti bilo sta o cemu je svesno prihvatio da se stara,bilo to dete ili pas ili bilo sta drugo sto zavisi od nas,al ocito da ima raznih ljudi...u tom smilu ostavljanje od strane majke mi nije nista gore od ostavljanja od strane oca.

Ja sam baš u onom pitanju i mislila na slučaj kada nakon razvoda sud dodeli decu ocu, privremeno ili trajno, i gde se majka slaže sa tim.
Znači, isto kao u onim uobičajenijim slučajevima kad deca ostanu sa majkom odlukom suda, samo obrnuta situacija.

I šta onda, u prvom slučaju je majka nemajka, u drugom je sve normalno?

Volela bih da cujem kako su zene koje su to uradile uspele da prezive.
Narocito osudu okoline kada su decu ,,ostavile,,.... posto oni nikada ne ostavljaju, ali kada to urede zene!!!!!!!

p.s ne znam ni kako bi neki novi muskarac reagovao na zenu koja je ostavila svoju decu.

Zvuci surovo ali sta znam, verovatno majke ostave decu kod oca jer znaju da ce im kod oca biti lepse, jer misle da ce im kod oca biti lepse, jer se nadaju da ce im kod oca biti lepse. Retke su majke koje ostave decu iz nekih sebicnih razloga.

Знам жене које оставиле децу код оца, али их нису напустиле. Брину о њима,виђају их, али им је углавном финансијски боље код оца, и зато су тамо.
И то не замерам.
Знам жене које су оставиле децу код оца и не занимају их деца. Е то не могу да разумем, а оправдање не постоји!

Ne znam na kojim bih mukama morala da budam:eek:
Pa opet ne bih ostavila svoju decu nikome:mazi:
Mada je moja kuma ostavila dete:think:
Ali nije smela ni da je trazi na sudu.Ne osudjujem je jer joj je zivot bio pakao:evil:
A od jednog pakla je napravila jos veci.
Udala se za nekog kretena koji joj je koske namestao:worth:
Sa njim ima sina i na kraju je i odatle zapalila kad je klinac napunio 16god.
Cujem da je sama i da zivotari.Mada je deca obilaze ali....

A mene vise zanima koji je razlog da majka ostavi decu?:think:

Moja dobra drugarica je ostavila cerku od 5.5gog kod bivseg muza,razveli se ljudi...nije islo....
Kad je rekla da ne zeli da mu da svu slobodu sveta i da ce mu pokazati sta znaci voditi racuna o temperaturi,prolivu...ja sam zanemela i nikad nisam smogla snage da je pitam "kako mozes iscoolirati njen polazak u skolu?ocene?crteze?Oblacenje?sitne dnevne probleme i svadje s drugom decom...strahove,nadanja i radovanja...?"

Ni danas mi nije jasno kako je mogla da je ostavi?Prosto mislim da cu je dozivotno (licemerno )osudjivati.:per:

Moja dobra drugarica je ostavila cerku od 5.5gog kod bivseg muza,razveli se ljudi...nije islo....
Kad je rekla da ne zeli da mu da svu slobodu sveta i da ce mu pokazati sta znaci voditi racuna o temperaturi,prolivu...ja sam zanemela i nikad nisam smogla snage da je pitam "kako mozes iscoolirati njen polazak u skolu?ocene?crteze?Oblacenje?sitne dnevne probleme i svadje s drugom decom...strahove,nadanja i radovanja...?"

Ni danas mi nije jasno kako je mogla da je ostavi?Prosto mislim da cu je dozivotno (licemerno )osudjivati.:per:

Sve te radosti (u slučaju tvoje drugarice) koje si navela..ocene, creteži, strahovanja itd, nisu ništa u odnosu na opsednutost i mržnju koju gaji prema bivšem mužu. Sebično od nje, ali da je i ja ne bi olako osuđivala, da li često obilazi ćerku i provodili vreme sa njom?
Ako su posete česte, i kvalitetno provodi vreme sa ćekom (ako ne kudi na oca stalno), ako je dete super, onda nije za neku preveliku osudu.

Sve te radosti (u slučaju tvoje drugarice) koje si navela..ocene, creteži, strahovanja itd, nisu ništa u odnosu na opsednutost i mržnju koju gaji prema bivšem mužu. Sebično od nje, ali da je i ja ne bi olako osuđivala, da li često obilazi ćerku i provodili vreme sa njom?
Ako su posete česte, i kvalitetno provodi vreme sa ćekom (ako ne kudi na oca stalno), ako je dete super, onda nije za neku preveliku osudu.

Donekle i jesi u pravu:rumenko:,
jer zaista provodi kvalitetno vreme s cerkom koja sad ima 15god i bash je fina i lepo vaspitano dete sto je ustvari rezultat indirektnog truda,istini na volju znam nekoliko naizgled zdravih porodica gde i odrasli i deca zastrane nepovratno....
Otprilike i mrznja jeste jaci razlog u ovoj prici...sve i dalje pokusavam realno sagledati.:brus:
No,.....
Ipak NE opravdavam ostavljanje male dece ocu.

za mene svaka žena koja ne živi sa svojim maloletnim detetom je ostavila svoje dete

Pazi sad ovu situaciju.

Bracni par se razvodi. Imaju jedno dete starije od 10 godina.
Razvode se zbog stalnih svadja i haosa po kuci. Prema detetu su dobri oboje.

Elem majka odlazi i vodi dete sa sobom. U centru za socijalni rad dete pitaju kod koga ce da zivi posto roditelji imaju iste uslove i primanja (po zakonu se dete pita) i dete kaze ja hocu kod tate jer mi je tamo skola i drugarice sa kojima je iz jaslica.
Centar daje "presudu" da dete dodeljuje ocu. Sud ne pita dalje. Dete pripada ocu, u toku nedelje, dok ide u skolu a vikendom kod mame. Mama daje alimentaciju za dete.

E sad, da li je ta majka ostavila svoje dete? Ili je nemajka i nesto nije u redu sa njom posto je dete izabralo da zivi kod tate?

Ili...da li je majka ostavila dete ako ona mora da ode od kuce, posto je kuca njegova, a ona nema gde da povede svoju decu...Vidja ih vikendom i u toku nedelje kad moze, pomaze finansira i podrzava? Ali je nemajka jer maloletno dete ne zivi sa njom? Napustila je decu? Ostavila?

P.S. Da napomenem...drugi slucaj je moj, ja sam dete razvedenih roditelja, gde je majka otisla iz kuce i nije imala gde nas da vodi. I nikada nisam racunala da me je ostavila, jer za sve sto mi je trebalo (mislim na pomoc, podrsku i savet) sam se obracala njoj. Posle nekoliko godina su se stekli uslovi i ja sam otisla kod mame da zivim.

Ne mora neko da spava na istoj adresi da bi brinuo o tebi :roll: I tad je bilo telefona...

Poslednja izmena:
Знам жене које оставиле децу код оца, али их нису напустиле. Брину о њима,виђају их, али им је углавном финансијски боље код оца, и зато су тамо.
И то не замерам.
Знам жене које су оставиле децу код оца и не занимају их деца. Е то не могу да разумем, а оправдање не постоји!

Ova prva varijanta uglavnom je posledica materijalnih prilika ili neprilika, uz još neke elemente o kojima sudovi vode računa, uključujući i volju deteta.
Deca tu nisu ostavljena, uređen je način vršenja roditeljskog prava.
Ako se dovoljno trude, uspevaju da sačuvaju bliskost, jer se bave decom, viđaju ih, doprinose njihovom izdržavanju,
izvršavaju svoje roditeljske obaveze na način da deca nemaju doživljaj da su se roditelji rastavili sa njima i da su prepuštena samo jednom roditelju.

Ova druga varijanta je znatno dramatičnija, jer se tu jedan roditelj jednostavno gubi iz života deteta.
Razlozi su različiti, nemaju veze sa detetom, a najviše trpi upravo dete, jer odrasta bez jednog roditelja sigurno i teško mu je da se ne oseti napuštenim.
Često se brani mržnjom ili prezirom prema onome ko ga je ostavio, a ponekad to odlučujuće utiče in a njegove stavove prema drugim ljudima, životu uopšte.

Za roditelja koji je napustio dete teško je naći opravdanje.
Zbog posebne biološke veze majke i deteta, još teže je za ženu .

Neke od mogućih situacija i objašnjenja su: maloletnica rodi dete, a i sama dete, nije ni mentalno spremna za brigu o detetu, a nema ni materijalne mogućnosti da ga izdržava, jer i nju izdržavaju roditelji.
Učini im se najjednostavnijim prepuštanje bebe nekome ko je voljan da se o njoj stara.
Kasnije, od novog muškarca se neretko skriva postojanje deteta.
Ili, žena sa sela, domaćica, bez zanimanja, prihoda i podrške, zaljubi se u drugog muškarca i ostavlja muža i dete, u nadi da može započeti nov život, kao da te “epizode” nije bilo.
Pokušaj novog početka bez tereta prati i promena sredine, pa se tako umanjuje moguće podsećanje ili osuda.
Nekad je ostavljanje uslov, koji postavlja novi partner, nekad ni sama ne želi ništa da je podseća na bivše.

Kad se sretnu posle više decenija, dete i roditelj su potpuni stranci.
Videla sam nekoliko takvih primera. Majka praznog pogleda i dete (sad već odrastao čovek) sa izrazom prezira.
Utisak je da su te žene ipak negde račune za neizmirene obaveze platile svojom nesrećom ili krnjom srećom.

Primer iz komšiluka:

Mlada udovica, lepa, zgodna, nezaposlena sa sinom od sedam godina, upoznaje čoveka za koga se udaje.
Sina na zahtev novog supruga, ostavlja svojim roditeljima. Dete raste sa bakom i dekom, koji ga vole, paze, čuvaju.
Ona radja devojčicu, dolaze zajedno u posete njenim roditeljima.

I dan danas, srce mi se steže kada se setim prizora, ona odlazi grleći devojčicu u pratnji novog muža, a sin jeca, doziva je tako da se meni kao detetu srce lomilo, dečak doziva majku koja se ne okreće i odlazi...
Uvek sam mislila i sada mislim..Kakva kučka!

Volela bih da cujem kako su zene koje su to uradile uspele da prezive.
Narocito osudu okoline kada su decu ,,ostavile,,.... posto oni nikada ne ostavljaju, ali kada to urede zene!!!!!!!

p.s ne znam ni kako bi neki novi muskarac reagovao na zenu koja je ostavila svoju decu.
ako ima dovoljno samopouzdanja, nije joj potrebno ni "prezivljavanje" ni bilo kakvo obaziranje na "osudu okoline i drustva"

imam u mjestu zenu koja je "zasluzeno" rodila "muzu" djete zaostalo u razvoju, jer je "bog kaznio" zato sto je "ostavila svoju djecu i ponovo se udala"
citava ideja je kranje debilna
i potice uglavnom od ostavljene strane i porodice iste, olajavanje onog ko je otisao
i olajavanje svega sto je zensko jer se naucilo da tako treba, od eve pa nadalje

Back