Zene koje odbacuju feminizam

Da li vi kao zene odbacujete feminizam i feministicki pokret?

• Da, feminizam ni nije potreban

• Odbacujem neke ideje koje mi se ne dopadaju

• Ne, prihvatam feminizam potpuno

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Citam jedan clanak jutros:

http://www.ijreview.com/2014/07/156463-15-women-share-reasons-dont-need-empowered-feminist-movement/

Navodno, ove zene su dale razloge zbog kojih one odbaciju feministicki pokret. Ne zele da krive muskarce za sve, ne zele da izigravaju zrtve, i mozda najkontraverznija od svih tema, smatraju da su zene koliko-toliko odgovorne za nacin na koji se oblace i reakciju sredine, barem koliko sam ja razumeo. Da se razumemo, ovo ne deluju kao zene koje zele da sede kuci, udaju se, radjaju decu, ciste i kuvaju, jer zena ne zna za bolje i da slusaju i rade kako im muz kaze, vec jednostavno odbijaju ideje feministickog pokrete i ne trebaju im te ideje da se osecaju mocno, jako i samostalno.

Da li je u 21 veku ok odbacivati feminizam i njegove ideje (mislim da se ovde ipak misli na onaj radikalniji feminizam) ili je zenama potreban feminizam?
Da li vi kao zene odbacujete feminizam, neke njegove ideje ili ne i zasto?

Samo tri žene od svih koje su se u ovoj anketi predstavile kao antifeministkinje su rekle i razloge zašto ne žele da budu feministkinje. I sve tri su pogrešile. Zbog toga ova tema gubi smisao i trebalo bi je zaključati.
Drugo, izvor je jako diskutabilan i bilo bi lepo (ako se tema ne zaključa) da žene koje su se bavile feminizmom ovde javno ukažu i na druge izvore i da svoje stavove brane i potvrde kroz diskusiju i reference koje su validne.

Poslednja izmena:

http://www.ijreview.com/2014/07/156463-15-women-share-reasons-dont-need-empowered-feminist-movement/

Navodno, ove zene su dale razloge zbog kojih one odbaciju feministicki pokret. Ne zele da krive muskarce za sve, ne zele da izigravaju zrtve, i mozda najkontraverznija od svih tema, smatraju da su zene koliko-toliko odgovorne za nacin na koji se oblace i reakciju sredine, barem koliko sam ja razumeo. Da se razumemo, ovo ne deluju kao zene koje zele da sede kuci, udaju se, radjaju decu, ciste i kuvaju, jer zena ne zna za bolje i da slusaju i rade kako im muz kaze, vec jednostavno odbijaju ideje feministickog pokrete i ne trebaju im te ideje da se osecaju mocno, jako i samostalno.

Da li je u 21 veku ok odbacivati feminizam i njegove ideje (mislim da se ovde ipak misli na onaj radikalniji feminizam) ili je zenama potreban feminizam?

Ne možeš da uzmeš radikalni feminizam kao reper, jer se on graniči sa šovinizmom i ja lično ne mogu uvek da povučem granicu.
A žene koje odbacuju feminizam kao feminizam su ili dovoljno neobrazovane pa ne znaju šta ta reč znači ili imaju neku žešću patologiju u glavi. To bi bilo isto kao reći da odbacuješ svoja prava kao ljudsko biće.

Mrzi me da citam ali recimo da sam i sama protivnik (donekle). Ne razumem takmicenje sa muskim rodom. Volim sto sam zensko i uopsteno i u m-z odnosima. Kada bi zene vise bile zene a manje suparnici muskarcima, lakse bi se dopunjavali i cinili celinu u odnosima.
I kada imamo problem, mislim da smo najvise ponizavane od strane muskaraca koji i nisu dovoljno muskarci. Pravi muskarac/Muskarac nema tu potrebu.

Ne mogu da citam ovaj link pa cu ti odgovoriti uzimajuci u obzir samo post.

Mislim da zene koje odbacuju feminizam nisu bas edukovane kako valja.
Poenta feministickog pokreta nije u muskarcima i krivici.
Postoje tri faze u razvoju feminizma, prva se odnosi na "greh drustva" i borbu za licna prava koja su pripadala samo muskarcima, druga je vazna zbog krilatice "od zena, za zene" i prvenstveno se bavi pitanjima objektivizacije pola, odnosa subjekt - objekt, nadredjeni - podredjeni, (ocigledno su pomenute u toj fazi i ostale) a treca faza obuhvata raslojavanje samih zena (ranije, pa i danas, feminizam se odnosi pre svega na srednju klasu relativno slicnih sto svakako treba prosiriti).

Dakle, sta je feminizam? Feminizam je pravo zena na odluke o svom zivotu koje su podrzane od strane drustva (pre svega od strane drugih zena) i zasticene zakonom.
Iza domacice i iza karijeristkinje stoji slobodna volja - to je poenta.
Muskarce treba iskljuciti iz price. Feminizam se u svojoj srzi njih ne tice.
Danas u nekim krajevima sveta zenama seku klitoris, drze male hareme i trafikuju bez dokumenata.
Ne razumem zasto je moj pol protiv pokreta koji im je omogucio da se skoluju i zaradjuju, zaista ne mogu da shvatim takvu pasivnost i neodgovornost.

Mrzi me da citam ali recimo da sam i sama protivnik (donekle). Ne razumem takmicenje sa muskim rodom. Volim sto sam zensko i uopsteno i u m-z odnosima. Kada bi zene vise bile zene a manje suparnici muskarcima, lakse bi se dopunjavali i cinili celinu u odnosima.
I kada imamo problem, mislim da smo najvise ponizavane od strane muskaraca koji i nisu dovoljno muskarci. Pravi muskarac/Muskarac nema tu potrebu.

e taman sam zeleo ovo da utefterim kad ga uprska sa zadnjom recenicom.
a sta je pravi muskarac? onaj koji se ne ponasa kao zena?
e to ti je pravo lice feminzima, zene mrze sebe ako se vide u muskarcu.

tacno tako
osecaju se ugrozenima

da dodam
feminizan potrosacko drustvo i generalno kapitalizam su ubili porodicu i vrednosti
muskarac nije samo po prirodi dominantan vec po drustvenim normama jer je jaci od zena, fizicki, a trebalo bi i mentalno
samim tim zena je po nekim stvarima podredjena
mozda takve postavke i treba da postoje
da se razumemo
nije manja kao bice vec sposobnostima

tacno tako
osecaju se ugrozenima

da dodam
feminizan potrosacko drustvo i generalno kapitalizam su ubili porodicu i vrednosti
muskarac nije samo po prirodi dominantan vec po drustvenim normama jer je jaci od zena, fizicki, a trebalo bi i mentalno
da se razumemo
Ma kokakola, malboro, suzuki...

Elem, živeo feminizam čiji produkt su jednaka prava i pristup tekovinama društva svim ljudima, bili oni muškarci ili žene.
Takođe živeo feminizam čiji produkt je sloboda svake žene (ne i jedina mogućnost) da izabere ulogu koju želi, spram svog psihičkog, socijalnog i finansijskog statusa - pa makar to bila i uloga podređene osobe manje po sposobnostima koja (još uvek, u eri 21. veka) važe (ili vaga???) i bavi se pitanjima koji pol je jači i ko bi mentalno trebalo da je jači.

tacno tako
osecaju se ugrozenima

da dodam
da se razumemo
Zapravo, slicne teme su mi i besmislene. Mislim na sukob polova...
Moze te sikanirati i druga zena. Zato sto si mladja, imas manje kg, vece grudi, guscu kosu, savrsene nokte a opet pun spajz domace zimnice, i porodicu i karijeru,... Stvar je u slabim karakterima. Tako i sa muskarcima. Ako se samoprecenjuje, ima visak samopuzdanja, i samo busa u grudi a opet nista opipljivo da to i opravda... jos kada dodamo pogresno vaspitanje. Takav soj ljudi ce imati potrebu da omalovazi i prosecnu a kamo li kvalitetniju (ako se moze izvagati) osobu. Nije stvar u polovima nego u slabima koji spustajuci druge misle da dizu sebe. Tuzno i jadno.
Ali uopsteno, kao zena se nikada nisam osetila ugrozenom.

Ma kokakola, malboro, suzuki...

Elem, živeo feminizam čiji produkt su jednaka prava i pristup tekovinama društva svim ljudima, bili oni muškarci ili žene.
Takođe živeo feminizam čiji produkt je sloboda svake žene (ne i jedina mogućnost) da izabere ulogu koju želi, spram svog psihičkog, socijalnog i finansijskog statusa - pa makar to bila i uloga podređene osobe manje po sposobnostima koja (još uvek, u eri 21. veka) važe (ili vaga???) i bavi se pitanjima koji pol je jači i ko bi mentalno trebalo da je jači.

Zapravo, slicne teme su mi i besmislene. Mislim na sukob polova...
Moze te sikanirati i druga zena. Zato sto si mladja, imas manje kg, vece grudi, guscu kosu, savrsene nokte a opet pun spajz domace zimnice, i porodicu i karijeru,... Stvar je u slabim karakterima. Tako i sa muskarcima. Ako se samoprecenjuje, ima visak samopuzdanja, i samo busa u grudi a opet nista opipljivo da to i opravda... jos kada dodamo pogresno vaspitanje. Takav soj ljudi ce imati potrebu da omalovazi i prosecnu a kamo li kvalitetniju (ako se moze izvagati) osobu. Nije stvar u polovima nego u slabima koji spustajuci druge misle da dizu sebe. Tuzno i jadno.
Ali uopsteno, kao zena se nikada nisam osetila ugrozenom.
ja jesam za jednakost, nikad to doduse ne moze biti apsolutna jednakost ali na relaciji dopune da
muskarci su sposobniji za jedno zene za drugo
i kod vaspitavanja dece oba roditelja treba da budu autoriteti, a obicno zene koje provode vise vremena sa decom, decu uce da je otac autoritet veci,
sto je po meni glupost, al to su zene koje same sebe stavljaju u takve polozaje

Bogomoljka je lepo definisala- slabi karakteri, tacno.

ja postavljam samo pitanje, cime su ozlojedjene feministkinje pa se busaju da su jake ili jace ili bolje od muskaraca?

slusala sam jednog psihologa koji je rekao da feminizam nije los, da je podstakao zene na obrazovanje pravo glasa i teznju za jednakoscu u svemu, u odnosu na muskarce
ali je onda porodica kao osnovna celija drustva izgubila poentu jer se u prevodu, ne zna ko kosi a ko vodu nosi
da je zato mnogo razvedenih i samih i da je sve vise devijacija u ponasanje jer... da bi drustvo bilo zdravo i porodica, sam odgoj dece i odnosi u porodici moraju biti zdravi
valjda sam dobro objasnila

Ja uopšte ne mislim da feminizam ima ikakve veze sa busanjem u grudi žena po pitanju njihove slabosti ili jačine u odnosu na muškarce, a još manje ima veze sa slabošću ili jačinom karaktera.

Takođe se direktno još nisam osetila ugroženom zbog svog pola, no to je možda zbog toga što nisam zalazila u delove sveta gde recimo odsecaju klitorise devojčicama i ženama (tako da je moj klitoris još uvek na broju) i gde žene ne mogu slobodno da voze bajs (druge stvari da ni ne pominjem), a ja ga vozim na posao svaki dan i to u suknjici i štiklama, heeeej, bez da me iko uhapsi zato što mi se vide gola kolena i listovi koji pedaliraju.
A možda je i zato što su se nekadašnje feministkinje izborile da ja uopšte mogu da se školujem i da idem na posao, sama ulicom i bez pratnje muškarca i pojasa nevinosti čije ključeve ima gospodar moje duše i tela.

Pa, ovo je tema o feminizmu, zar ne? ;)
A valjda se zna šta je feminizam i koje su njegove tekovine.

Šikaniranje na poslu zbog dobrih sisa od strane drugih žena, sviranje iz kola i slabosti/jačine karaktera, kapitalizam, konzumerizam, topljenje leda na severnom polu i cunami su neka sasvim deseta tema.

Lako je tebi i meni da govorimo o svim našim pravima, kada smo se rodile sa punim pravom da budemo i živimo kako nam je volja, a ne kakvo je moranje.
Da li je tebi nekada neko zabranio da imaš momka i seksualne odnose?
Da li te je neko natjerao da se udaš?
Zabranio ti da i razmišljaš o školovanju?
Oskrnavio ti genitalije?

Kod nas se i najmanje miješanje u tuđ život naziva malograđanštinom i ne smatra pristojnim niti poželjnim, a kod ogromnog broja žena ne postoji pravo da donese ni najmanju odluku za sebe.
To nema veze sa utrkivanjem sa muškarcima. To se odnosi na borbu sa društvom.
Na stranu ove gluposti oko prava da ne nosiš majicu, i slično, to je banalizovanje.

tema je ustvari da li odbacujemo feminizam

ne, ali ga u potpunosti ne podrzavam
... uz koje rame stoji pitanje šta feminizam zaista jeste - da bi uopšte mogli da odgovorimo na pitanje o odbačaju, je l`.
A nešto mi se čini da žene koje bi olako odbacile priličan broj feminističkih koncepata baš i nisu u potpunosti sigurne šta je to zaista feminizam.

pa sta je feminizam?
Između ostalog i to da ti i ja sada možemo da, imajući u vidu 21. vek i deo sveta u kojem živimo, u svoje slobodno vreme/pauzu posle ručka kod kuće/pauzu na poslu (jer se neko izborio za naše pravo na rad) da sedimo za kompom i iznosimo svoje mišljenje, i to pismeno jer znamo abecedu pošto se neko izborio za obavezno pohađanje osnovne škole za sve, a time i za nas žene, a pored ostalog nismo u faktičkoj i formalno-pravnoj svojini oca ili muža koji bi nam možda ukinuo to slobodno vreme/pauzu posle ručka kod kuće/pauzu na poslu ako mu se tako hoće, pa nam se može da mrsomudimo po forumima.

Za sve ostalo što ulazi u definicije obratiti se zvaničnim definitorima.

Back