Ženama zakon ne dopušta da se brane!

• Začetnik teme Začetnik teme Jacob
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Jacob

Buduća legenda
Poruka
49.565
Beograđanin star 29 godina uhapšen je pre dva dana zbog sumnje da je poznanici upao u stan i silovao je. On je pred inspektorima negirao da je zlostavljao devojku i celu priču pripisao je njenoj zavisnosti od narkotika.

Samo mesec i po dana ranije, na Zvezdari je ženi s leđa prišao manijak naoružan nožem i prisilio je na seksualni odnos. Pošto se brutalno iživeo nad njom, pripretio joj je da ništa ne prijavljuje policiji. Za njim se i dalje traga.

Čak tri žene su u prethodne tri nedelje prijavile da su ih u prevozu neprimereno dodirivali manijaci.

U prilog tome da su žene gotovo svakodnevno na meti zlostavljača ide i poražavajuća statistika, po kojoj je svaka treća žena u Srbiji žrtva fizičkog nasilja, dok je svaka deseta barem jednom silovana ili seksualno zlostavljana. Iako su pripadnice nežnijeg pola lak plen za manijake i razbojnike, sredstva kojima bi mogle da se odbrane mahom su ilegalna. Tako je od široke lepeze različitih, nesmrtonosnih oružja izrađenih isključivo za samoodbranu dozvoljena je samo odbrana ‘’golim rukama’’, vrištanjem ili biljnim, biber sprejem.

O tome da je zakon žene ostavio na milost i nemilost manijacima govori i podatak da je tokom protekle godine samo u Beogradu silovano 19 žena, a 2.500 njih bile su žrtve oružane pljačke.

Podsetimo, ove godine uhapšen je serijski silovatelj iz Kragujevca, kao i njegov ‘’kolega’’ Saša Mega, višestruki seksualni prestupnik iz Beograda, koji je, pre nego što mu je policija stavila lisice na ruke, brutalno silovao i unesrećio čak četiri žene.

„Oružje“

Vrištanje(Džabe)
- Ne košta ništa! Jedna od retkih metoda legalne samoodbrane.

Pištaljka (pet do 200 dinara)
- Košta između pet i 200 dinara, u zavisnosti od materijala i veličine. Može da zbuni i preplaši napadača, kao i da privuče pažnju prolaznika. Legalna je.

Suzavac (1.000 dinara)
- Sredstvo za samoodbranu u spreju. Izaziva nepodnošljivo peckanje kože i suzenje očiju, kašalj i stezanje u grudima. Domet suzavca u proseku je oko četiri metra. Kod nas je njegovo držanje i nošenje protivzakonito, ali se može naći u slobodnoj prodaji a pakovanje od 50 mililitara košta oko 1.000 dinara.

Šoker (3.500 do 6.000 dinara)
- Električni šokeri su uređaji za samoodbranu u slučaju bliskog fizičkog napada. Razlikuju se prema izlaznom naponu: 10.000 volti, preko 100.000 volti i čak iznad 1.000.000 volti. Kod nas je njihovo nošenje i korišćenje kažnjivo zakonom. Međutim, povremeno se mogu naći na buvljim pijacama ili u ilegalnoj prodaji, i to po ceni od 3.500 do 6.000 dinara.

Gasni pištolj (10.000 do 20.000 dinara)
- Pištolji koji se pune sredstvom iz suzavca. Osiguravaju precizan i pun pogodak sa bezbedne udaljenosti. Efektivni domet im je od pet do 6,5 metara.

Biber sprej (400 dinara)
- Najdelotvorniji sprej za samoodbranu na prirodnoj bazi. Sadrži vrlo jak ekstrat iz ljute paprike. Izaziva iritaciju očiju - pečenje, svrab, suze pa i privremeno slepilo, kao i iritaciju kože i sluznice nosa. Ne ostavlja trajne posledice po zdravlje. Može se naći u slobodnoj prodaji a cena se kreće oko 400 dinara. Uglavnom se pakuje u bočicama od 40 ml i 50 ml.

Kursevi samoodbrane (2.000 do 3.000 dinara)
- Legalni su i u proseku koštaju između 2.000 i 3. 000 dinara.

http://www.kurir-info.rs/crna-hronika/zene-bez-zastite-51804.php

Suzavac (1.000 dinara)
- Sredstvo za samoodbranu u spreju. Izaziva nepodnošljivo peckanje kože i suzenje očiju, kašalj i stezanje u grudima. Domet suzavca u proseku je oko četiri metra. Kod nas je njegovo držanje i nošenje protivzakonito, ali se može naći u slobodnoj prodaji a pakovanje od 50 mililitara košta oko 1.000 dinara.

Šoker (3.500 do 6.000 dinara)
- Električni šokeri su uređaji za samoodbranu u slučaju bliskog fizičkog napada. Razlikuju se prema izlaznom naponu: 10.000 volti, preko 100.000 volti i čak iznad 1.000.000 volti. Kod nas je njihovo nošenje i korišćenje kažnjivo zakonom. Međutim, povremeno se mogu naći na buvljim pijacama ili u ilegalnoj prodaji, i to po ceni od 3.500 do 6.000 dinara.

Gasni pištolj (10.000 do 20.000 dinara)
- Pištolji koji se pune sredstvom iz suzavca. Osiguravaju precizan i pun pogodak sa bezbedne udaljenosti. Efektivni domet im je od pet do 6,5 metara.

Biber sprej (400 dinara)
- Najdelotvorniji sprej za samoodbranu na prirodnoj bazi. Sadrži vrlo jak ekstrat iz ljute paprike. Izaziva iritaciju očiju - pečenje, svrab, suze pa i privremeno slepilo, kao i iritaciju kože i sluznice nosa. Ne ostavlja trajne posledice po zdravlje. Može se naći u slobodnoj prodaji a cena se kreće oko 400 dinara. Uglavnom se pakuje u bočicama od 40 ml i 50 ml.

За сузавац и шокер је наглашено да је њихово ношење и употреба кажњива законом, а како стоје ствари са гасним пиштољем и бибер спрејом?

Nije loša ideja ,,kurs samoodbrane", a može i da posluži auto lak- pa bi ga brzo i pronašli!
auto%29lak999905V.gif

Pa jashta... e sada shto su mnogo cheshce zene zrtve takvih stvari, to nije jer su po zakonu nejednake itd... nego zato shto je priroda tako napravila da su slabije... pa su onda na meti raznih manijaka cheshce, shto je i logichno... nismo mi krivi zbog toga, npr. evo ti i ja poshtujemo zene tretiramo ih skroz ispravno a ispada sada da ih tretiramo loshe... c c c...

bezveze...najbolje da donesu zakon o legalizaciji javnih kuca pa se silovanja ili ne bi desavala ili bi ih manje bilo...Kad to cujem vidim da ima toliko primitivizma jos u drustvu da me prosto strah...Ne znam zasto je to jos uvek kod nas tabu tema...Legalizacijom prostitucije i javnih kuca drzava bi ubirala porez a demokratsko je pravo svake osobe da se bavi cim zeli...Jedino jos kod nas cujem da postoje silovanja a kao hocemo u Evropu...

bezveze...najbolje da donesu zakon o legalizaciji javnih kuca pa se silovanja ili ne bi desavala ili bi ih manje bilo...Kad to cujem vidim da ima toliko primitivizma jos u drustvu da me prosto strah...Ne znam zasto je to jos uvek kod nas tabu tema...Legalizacijom prostitucije i javnih kuca drzava bi ubirala porez a demokratsko je pravo svake osobe da se bavi cim zeli...Jedino jos kod nas cujem da postoje silovanja a kao hocemo u Evropu...

...nema to veze sa legalizacijom javnih kuca... taj suzavac je dobar pa neka se posle zali kome hoce

Silovanja retko kad imaju veze samo sa sexom...

Tako da legalizovanje javnih kuca nem veze sa tim.

[Ne_Vazim_Se];15580807:
Ummm... oprosti, ali... shta je ovde nefer?

Pa isti ovi zakoni vaze i za mushkarce? :dontunderstand:

Ovo je samo skroz glup naziv iz Kurira, ako cemo pravo zakon ni mushkarcima ne dopushta da se brane...

Ne mozemo imati isto pravo na odbranu jer fizicki nismo jednaki.
Zene danas mogu skoro sve postici kao i muskarci ali fizicki su i dalje slabije.
Zasto onda dati jednako pravo na odbranu kada nisu sexualni delikti jednako rasporedjeni na oba pola?

Ne shvati me pogresno, ja sam protiv svake vrste nasilja, nikada nisam nosila suzavac niti bih nosila,
nikada nisam niti cu ikada kupiti oruzje ali sasvim razumem zene koje se osecaju sigurnije sa suzavcem u tasni.
Ne mozemo se izjednaciti po riziku od potencijalnog silovanja sa muskim rodom jer je statistika ubedljivo na strani zena...
zar ne zasluzuju neku vrstu zastite, neki oblik koji ne obuhvata tatu i decka?

Nisi u pravu.

Zakon bi morao biti refleksija drustva, ne moze u svakom drustvu, na bilo kom stupnju drustvenog razvitka krivicni zakon propisivati identicne sankcije ili davati identicne beneficije.
Poenta bilo kog zakona je uskladjenost sa realnim stanjem dok je tvoja tvrdnja vise vezana za teoriju. U teoriji se ja sa tobom slazem ali kako je statistika silovanja zastrasujuca,
kazne koje izricu sudovi su premale i to van specijalnog minimuma, sam opsti opseg je prenisko odredjen, sigurno ti je poznata ucestalost napada manijaka "na prepad" koji su
u osnovi bezopasni ali srce ti u momentu stane a nema zene koja nije dozivela prepad manijaka smatram da je celishodno dozvoliti suzavac.

Procenat silovanja, sexualnog zastrasivanja, napada manijaka kod zena u predjenju sa procentom kod drugih drustvenih grupa govori u prilog cinjenici da je potrebna veca drustvena zastita zenama ne zbog toga sto su zene vec zato sto su statisticki najugrozenije.

Ne bih rekla.

Po toj logici bi silovanje postalo eksluzivno krivicno delo jer njega gotovo nikada ne cine zene, skoro uvek su izvrsioci muskarci dok zene i muskarci imaju jednako pravo na odbranu, to je nelogicno.

Kakvo je to jednako pravo kada ga koriste iskljucivo zene? Da bi nesto bilo jednako mora rizik biti pravicno jednak sto ne znaci 50-50% sansi ali makar 70-30% dok je u realnosti odnos sveden na manje od 90-10%...kako onda moze biti jednako...

Ne zalazem se ja za soker, licno ne znam ni sta je to, suzavac je vec druga stvar...ukoliko ga upotrebi bez razloga moze joj biti odredjena novcana kazna na osnovu prekrsaja na primer, medjutim u isto vreme je moze spasiti silovanja...zakon je "ziva stvar", po mom misljenju on mora da da bude prilagodjen ulici zbog lakseg zivota ljudi...ne moze se tako kruto posmatrati kako ti posmatras
Do cega onda dolazimo - do krsenja zakona...mislis da policajac napise devojci prijavu kada joj u tasni pronadje suzavac...sigurna sam da ne, zasto praviti zakon koji ce da se krsi od strane same policije?

Glup naslov.Svako mora sam da proceni da li je u opasnosti i šta treba da uradi.Život je jedan i bolje je deo provesti u zatvoru nego pustiti nekog da te ubije,osakati ili povredi.Naravno,cela priča ne vredi bez pretpostavke da je čovek potencijalna zver i bez brisanja nekih besmislenih principa iz sopstvene svesti.

ne.

zasluzuju zaštitu zakona i drustva čije je volje zakon odraz.

pored žena slaba su i deca, starci, bolesnici i bogalji, pa opet nemaju pravo na oružje.

Sam zakon je nakaradan. Ako zena umre kao posledica silovanja, maksimalna kazna je 10 godina zatvora. A ako je samo ubijes onda mozes da zaglavis i do 40 godina. Ispada da je manje kaznjivo muciti zenu do smrti, nego je samo ubiti. :roll:
Da ne pricamo o mukama koje zene imaju na samom sudjenju, da nije retko da je okolina protiv zrtve, a ne protiv pocinioca, da imas smesne situacije, da pocinioc siluje nemocnu zenu o kojoj treba da vodi racuna u ustanovi za brigu o njima, provede 6 meseci u zatvor i vrati se na isto radno mesto u bliski kontakt sa zrtvom.

Nas zakon je nenormalan, a ni mi nismo bolji kad ga podrzavamo i postujemo. :evil:

Ne mozemo imati isto pravo na odbranu jer fizicki nismo jednaki.
Zene danas mogu skoro sve postici kao i muskarci ali fizicki su i dalje slabije.
Zasto onda dati jednako pravo na odbranu kada nisu sexualni delikti jednako rasporedjeni na oba pola?

Ne shvati me pogresno, ja sam protiv svake vrste nasilja, nikada nisam nosila suzavac niti bih nosila,
nikada nisam niti cu ikada kupiti oruzje ali sasvim razumem zene koje se osecaju sigurnije sa suzavcem u tasni.
Ne mozemo se izjednaciti po riziku od potencijalnog silovanja sa muskim rodom jer je statistika ubedljivo na strani zena...
zar ne zasluzuju neku vrstu zastite, neki oblik koji ne obuhvata tatu i decka?

Hm, dobro sa te strane je tachno, ali onda bi to otvorilo brojne mogucnosti zloupotrebe, slazesh se?

Back