Zena kojoj se divite:knjizevnica, borac za prava,...

Како то космички ред налаже за ову прилику ваља изабрати три дивне жене, све три су из друге половине 19. и прве половине 20. века.

Једна је из породице, једна је из "рода и племена", једна је из "бијела свијета".

Ова из породице то ми је прабаба, змај жена. Родила је 24. деце (14-оро је касније имало своју породицу) живела је 91. г. служила се са три језика (говорила, читала, писала)

и најзаслужнија је што је породица с минималним губицима прошла кроз Први светски рат.

Ова из "рода и племена", је Милунка Савић, змај жена. Што би рекла Естер имала је сисе, имала је муда и срце "ко Русија".

Девет пута у борбама рањавана, жена са највећим бројем ратних одликовања, одбила да се пресели у Француску и прима француску војну пензију

већ је остала у Београду да ради као чистачица (на част и образ тадашњој власти) и одгајила и одшколовала своју ћерку, три усвојене и још двадесетак деце из свог села.

Ова из "бијела свијета" је Марија Кири, змај жена. Супруга нобеловца (Пјера), мајка нобеловке (Ирене), а сама двострука нобеловка из физике и из хемије.

Нису је примили у Француску академију (на част и образ тадашњим академицима).

Значи жене људине!

И што је најлепше ко год хоће може и сад ту око себе видети такве дивне жене, јест да немају тако звучна имена, али ту су, око нас су, чак неке пишу и на Форуму.

И шта рећи за крај осим: "Живеле дивне жене!"

Evo pocecu ja. Kraljica Marija Karadjordjevic, Simon de Bovoar

- - - - - - - - - -

Katarina Velika, Majka Tereza

Šta znam, uopšte ne mogu da se setim nekih muškaraca i žena kojima se naročito divim.
Cenim talenat, uspeh, predanost radu ili cilju, ali ako se uopšte divim, onda se divim ljudima se nisu prozlili, ljudima koji se pod teškim okolnostima bore za članove svoje porodice ili za nekog drugog, koji se zalažu za neke pomake u društvu bez materijalnog interesa. To su mahom obični ljudi...

Postujem kevu legendu.
.....

Od istorijskih zenskih licnosti postujem veoma Milunku Savic.
.........

Ne divim se nikome jer 'ne pravi sebi idola niti kakva lika nemoj im se klanjati niti im sluziti' je sustinski bitno u praksi.Mozda deluje nekome kao 'sta ova pise,forum je forum' ali prva asocijacija na naslov teme mi je to i pitanje cemu pogresan koncept 'divljenja' osobi.

Postujem kevu legendu.
.....

Od istorijskih zenskih licnosti postujem veoma Milunku Savic.
.........

Ne divim se nikome jer 'ne pravi sebi idola niti kakva lika nemoj im se klanjati niti im sluziti' je sustinski bitno u praksi.Mozda deluje nekome kao 'sta ova pise,forum je forum' ali prva asocijacija na naslov teme mi je to i pitanje cemu pogresan koncept 'divljenja' osobi.

al zato kad odes u njihovu filijalu, ispostuj svece i ikonu. i oprosti nam pdv kao sto oprastas patrijarhu svome <3

Back