Zemljotres - bežati iz kuće ili ne?

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Buduća legenda
Poruka
25.106

Kad počne zemljotres, obavezno pogledajte u LUSTER​

Milan Stevančević, inženjer u penziji, otkrio je nešto po čemu svi možemo da znamo da li nam sledi razoran potres
Zgrade srušene kao kula od karata, ljudi zarobljeni u ruševinama, ranjena deca koja plaču i mole za pomoć - deo su stravičnih slika koje ovih dana stižu iz Turske, nakon razornog zemljotresa koji je pogodio tu zemlju.

Kolika je razorna moć današnjeg zemljotresa u Turskoj i Siriji govori činjenica da je kod njega oslobođena 1.000 puta veća energija od onog u Kraljevu iz 2010. godine.
Milan Stevančević, inženjer u penziji, gostujući na TV Pink objasnio je da po samo jednom znaku možemo znati kakav zemljotres sledi i da li da bežimo napolje ili odmah tražimo zaklon.
zemljotres.jpg

- Lako se može saznati da li treba izlaziti ili tražiti zaklon u kući. Treba uvek da se pogleda luster. Ako se luster ljulja, znači da smo daleko od epicentra. Ako luster podrhtava, ide gore dole, i vrti se u krug, onda smo u epicentru i treba odmah tražiti zaštitu - pojasnio je Stevančević.

Kada se, kaže, neko nađe u epicentru, teško da kuća bilo koje konstrukcije može da izdrži.

- Ako izdrži biće uvrnuta, donji deo će se pomeriti, gornji ostati isti. Ako luster podrhtava, treba tražiti zaklon hitno, kod vrata, prozora... Bilo šta što pomaže da sačuvamo glavu - zaključuje on.

SD

tu noc sanjam san. u snu se nalazim u necijem stanu, sa nekom poznatom zenskom osobom(ne mogu da se setim kojom) i ona me pita.. jel osecas zemljotres? rekoh ne. onda ona kaze evo opet osecam kako se pomera pod. u snu je pitam.. da ti se nije zavrtelo u glavi? i kako sam postavio to pitanje okrenem glavu ka lusteru i vidim da se ljulja i to se dobro zaljuljao.
sad posto sanjam svaku noc po nekoliko snova i u glavnom ih se dobro secam. svi su realni, osim kad letim. a letim ne tako retko u snu.
ujutro, odlazim na posao i sve po protokolu. zaduzim sluzbeni auto i uvek ukljucim radio 202-jku. kad ono pricaju o zemljotresu u turskoj.
i to mi nije prvi put da sanjam nesto sto se desva na javi. nekad sanjam po dan, dva unapred. i to su uglavnom neke katastrofe, koje nose mnogo patnje
ako me neko ubedi, da sanjamo iskljucivo iz podsvesti, onda neka me ubedi kako je moguce da sanjamo desavanja unapred, pre samih desavanja.

dodacu jos i to da mislim da svi sanjamo tako, samo sto ljudi ili ne obracaju paznju na snove ili ih se ne secaju.

Била је чини ми се 1976.
толико је љуљало да сам једва протрчао до излаза
и побегао напоље.

А таман сам легао са својом првом љубави у кревет,
са нејасном слутњом првог коитуса, кад улеће ћале:

"Децо земљотрес !"

sto se tice spasavanja u toj situaciji, nekako mi logicno da ne istrcavam nigde, jer zemljotres kida kako kida, a ti ne znas da li ce ispred kuce ili preko kuce, tj. pod kucom. znam za savete koji su mi pricali stariji, a to su stokovi i prozori, jer iznad vrat i prozora se obicno liju betonske armirane grede. logicno je da je to najsigurnije mesto u slucaju jakog zemljotresa.

sto se tice spasavanja u toj situaciji, ...

До сада сам доживео неколико разорних земљотреса,
и сваки пут сам другачије (инстиктивно) реаговао.

Било је када ме нешто терало да бежим,
а било је и када станем у шток врата и не померам се.

Живим на 10-ом спрату.

...
dodacu jos i to da mislim da svi sanjamo tako, samo sto ljudi ili ne obracaju paznju na snove ili ih se ne secaju.

Сањам "узбудљиве" снове, помало ружне,
када ми је хладно.

Пробудим се, обучем боље, и до јутра спавам ко бебица.
Дал' сањам немам појма, кад ми је топло не памтим !

Обрати пажњу на ово што ти рекох !

Bila sam tinejdžer kad je zatreslo u mom rodnom gradu, mislim da je bio oko 5,5 jačine, jedan od jačih na ovim našim terenima. I evo sad razmišljam da li bih bila isto onako sabrana i gotovo hladna ili bi me uhvatila panika :think: Nisam po prirodi paničar, ali ko zna...Znam da se jedno kod mene nije promenilo, ne volim zatvoren prostor, stava sam ako bi me zadesilo u stanu, biće šta bude, ne bi mi tu puno pomoglo sklanjanje ispod nosivih zidova. Mislim da bih npr. sad da drmne ostala sedeti gde i jesam sačekavši da vidim ishod. :think:

stava sam ako bi me zadesilo u stanu, biće šta bude, ne bi mi tu puno pomoglo sklanjanje ispod nosivih zidova. Mislim da bih npr. sad da drmne ostala sedeti gde i jesam sačekavši da vidim ishod. :think:

Нема ту "става", нешто те потера на акцију !

Ипак, не мислим да је блокада добра ствар,
иако је статистички гледано исто - стао или бежао !

to mi je i bio cesto pokazatelj zamljotresa..kad god osetim ljuljanje pogledam u njega:D

Šalu na stranu, jeste luster alarm :), nego sam ja u namćorasto-ironičnoj fazi i na komentar uopšte me naterala činjenica da danas ima sve manje lustera, a i moraš da se zadesiš baš ispod njega da bi ga primetio na vreme. No verujem da si me razumeo :)

Kad počne zemljotres, obavezno pogledajte u LUSTER​

Milan Stevančević, inženjer u penziji, otkrio je nešto po čemu svi možemo da znamo da li nam sledi razoran potres
Zgrade srušene kao kula od karata, ljudi zarobljeni u ruševinama, ranjena deca koja plaču i mole za pomoć - deo su stravičnih slika koje ovih dana stižu iz Turske, nakon razornog zemljotresa koji je pogodio tu zemlju.

Kolika je razorna moć današnjeg zemljotresa u Turskoj i Siriji govori činjenica da je kod njega oslobođena 1.000 puta veća energija od onog u Kraljevu iz 2010. godine.
Milan Stevančević, inženjer u penziji, gostujući na TV Pink objasnio je da po samo jednom znaku možemo znati kakav zemljotres sledi i da li da bežimo napolje ili odmah tražimo zaklon.
Pogledajte prilog 1294257

- Lako se može saznati da li treba izlaziti ili tražiti zaklon u kući. Treba uvek da se pogleda luster. Ako se luster ljulja, znači da smo daleko od epicentra. Ako luster podrhtava, ide gore dole, i vrti se u krug, onda smo u epicentru i treba odmah tražiti zaštitu - pojasnio je Stevančević.

Kada se, kaže, neko nađe u epicentru, teško da kuća bilo koje konstrukcije može da izdrži.

- Ako izdrži biće uvrnuta, donji deo će se pomeriti, gornji ostati isti. Ako luster podrhtava, treba tražiti zaklon hitno, kod vrata, prozora... Bilo šta što pomaže da sačuvamo glavu - zaključuje on.

SD
A šta ako nemamo luster ?

Back