Zemlja za cveće gde ima u bg?

Šta je gore (ili bolje) živeti u neznanju ili u svetu laži ?

@mario80 za čega hoćeš zemlju ? - tj supstrat
Gde ima zemlje treba mi cca 40 litara, tj dva velika džaka.

Pre x god sam kupio u žutoj kesi kada je bio sajam cveća na trgu markxa i engelsa, unutra bio farbani mleveni šut 😑
"zemlja" koja je domaća radinost ima čistu jedinicu za ocenu. Svi ti što pakuju svoju mešavinu iz Srbije. žive i u neznanju i u laži!
Samo uvozna zadovoljava (minimum) kvaliteta,.. neka i više, ali je naše veleprodaje ne uvoze zbog cene - uvoze najjeftiniju (ali je i ta bolja od domaće)
Nije mi jasno ovo 40 litara a dva džaka - u nas su džakovi od 50 do 100 litara.
Solidnan spstrat je Florabela ( ocena 2+ )
Florabella-supstrat-za-rododendrone-i-hortenzije-40l.jpg

Poslednja izmena:
@mario80 sve države oko nas imaju bolje supstrate koje prodaju I Mađarska i Grčka i Rumunija,.. Hrvatska,..
Sve imaju viši standard, pa ne moraju ljudi da se snalaze, pakovanjem, mešanjem "zemlje" za cveće i da varaju, mada najčešće to rade iz neznanja.
Možeš dobar supstrat kupiti i u Lidlu ili u Garden centru, jer su uvozni.,.. ali na pijacama ili po vašarima i sajmovima jako retko.
I u poljoprivrednim apotekama, ako je domaća, ja ne kupujem,.. ni ne gledam je.
Mora da ima karakteristike napisane na pakovanju, a to daju samo ozbiljne firme:

Pogledaj ovu temu :

https://forum.krstarica.com/threads/koristimo-staru-zemlju-za-cvece-supstrat.972683/

Šta je to dobra "zemlja" za biljke? - za cveće ?

Po čemu poznajemo dobru "zemlju" ?-- tačnije - dobar supstrat.

Ili ćemo da čekamo da vidimo kakva će biljka da bude u tom supstratu ?. - kad je presadimo pa posle mesec.dva ?

I koliko je dobra, ta "zemlja" koju će da hvale prodavci, ili mušterije,.. .
Možda se biljka popravila od bolje svetlosti, od bolje vode, boljeg đubriva,.. toplije klime,.. a mi ćemo da hvalimo da se popravila od bolje "zemlje".

kako razlikujemo dobru, bolju i najbolju "zemlju" ?

Rasađujem palme nikle na sve strane što sam posadio, u jednoj saksiji sad imam 5 malih pa bi to da prebacim tj odvojim.
Palme su tolerantne na pH,.. pa nisu izbirljive po pitanju kiselosti. Vole ( osim veće vazdušne vlage) supstrat sa više organskog đubriva - najbolji je humus od glista i dosta drenažnog sastojka u supstratu (mešavini), - krupnog peska ( a-frakcije 1-2mm).

Još kada bi nam neko preveo :)

Slabo divanim mađarski, ili da sačekaš malo .
Ukucaću slovo po slovo u Prevodioca.

pH je odličan, tolerancija takođe... količina hraniva je univerzalna ( 1 gram na litru)..
Sve odgovara... Vrlo verovatno je bolja od Florabele (slika gore) ..
Zanima me samo da li ima još neki sastojak osim svetlog treseta?

Gde ima zemlje treba mi cca 40 lit tj dva velika džaka.

Pre x god sam kupio u žutoj kesi kada je bio sajam cveća na trgu markxa i engelsa, unutra bio farbani mleveni šut 😑
Farbani mleveni šut me asocira na ZEOLIT... a to jeste "zemlja za cveće", ali za posebnu vrstu gajenja ili za mešavinu sa drugim sastojcima :) .
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
img_20231028_195211-jpg.1436782

OK,.. dobra je "Zemlja" - ocena je i dalje Dobar (3) jer nema crni treset, samo Litvanski ( Baltički - svetli ) i Humus .

Ovo ću analizirati natenane,.. a važan podatak odatle je EC . Electrical conductivity (EC) - ELEKTRIČNA PROVODNOST - SALINITET - koliko ima soli u njoj.
AGRO.png
Loš je prevod, Zadnja rečenica je ustvari ELEKTRIČNA PROVODNOST u miliSimensima po dužnom centimetru - iznosi 1,2 , a to odgovara da je Hranljivost (max) !,2 grama po litru ili 1,2 kilograma po m3 .
To je blago hranljivi supstrat, ali je dobar i za male biljke, da im ne popeče fine žilice. Lako je dodati još đubriva - za veće biljke ( ali je nemoguće osiromašiti - oduzeti).

Poslednja izmena:
Inače, po mojemu, ocenu odličan (5) od supstrata koji se mogu kupiti ovde ima Klasmanov Štekmedium :
1698517406238.jpeg
ili u većem pakovanju:
1698517509645.jpeg

Ili supstrati, kao što je opisani u drugoj temi
Ima i boljih,... sa dodatkom gline, vermikulita ( agroPerlita, zeolita, itd,.. ). To su najbolji supstrati i mahom ih koriste profi uzgajivači.
U zavisnosti od EC , supstrati su za male, srednje ili odrasle biljke, a pH* treba da bude prema biljkama koje se gaje u tom supstratu.

*pH - . = potentia Hydrogenii,

Poslednja izmena:

Back