Zoran Jov
Elita
- Poruka
- 16.194
Ova tema je više nego problematična. Srednji vek se završio, ali neki njegovi recidivi su ostali do dana današnjeg. Recimo, ima ljudi koji veruju da je Zemlja ravna ploča, a žive u XXI veku, jer tu priču pretpostavljaju kao svoj temelj za svetsku zaveru, samo mi nije jasno sa kojim ciljem. Vele “po modelu ravne Zemlje”, ne znajući da se to zove “Ptolemejev sistem sveta”, koji je oboren krajem XVI veka, a ne “Model ravne Zemlje”.
E, pa, slagao vas je Ptolemej. Zemlja nije ravna ploča. Ali možda je kocka i možda izgleda ovako nekako:
Ili još bolje, ovako nekako:
E, sad, ivice ove kocke nisu oštre, kao što je ovde prikazano, nego su zaobljene, toliko da brod ne može da padne na drugu stranu kad prelazi sa stranice na stranicu.
Da se razumemo, ja u ovo ne verujem. Samo iznosim kao moguću teoriju zavere, da pariram nebulozama o ravnoj Zemlji, što je izmislio Ptolemej, a i danas ima budala koje veruju u tu teoriju.
Šta mislite o ovome?
E, pa, slagao vas je Ptolemej. Zemlja nije ravna ploča. Ali možda je kocka i možda izgleda ovako nekako:

Ili još bolje, ovako nekako:

E, sad, ivice ove kocke nisu oštre, kao što je ovde prikazano, nego su zaobljene, toliko da brod ne može da padne na drugu stranu kad prelazi sa stranice na stranicu.
Da se razumemo, ja u ovo ne verujem. Samo iznosim kao moguću teoriju zavere, da pariram nebulozama o ravnoj Zemlji, što je izmislio Ptolemej, a i danas ima budala koje veruju u tu teoriju.
Šta mislite o ovome?