Zemlja je ipak ravna

Manga Hilux

Stara legenda
Poruka
84.350

Sedam teorija koje prema ravnozemljašima "dokazuju" da je Zemlja ravna​

0

Iz nekog razloga pokret "ravna Zemlja" je zabeležio neverovatan rast popularnosti poslednjih godina. Nije najjasnije kako nešto što negira i baca u vodu vekove naučnih dokaza može da zadobije toliko pažnje. Zašto bi neko ...
horizont_tekst_876660304
IZVOR: FOTO: SHUTTERSTOCK
Od pregršt tekstova na internetu, kao i video snimaka koji opisuju zašto je Zemlja ravna, u tekstu koji piše Iflscience možete pročitati sedam teorija koje prema ravnozemljašima "dokazuju" i pokazuju da je Zemlja ravna, ali i zašto su one neverovatno pogrešne:

1. Horizont nije zakrivljen
Neki od ravnozemljša navode da je prava linija horizonta glavni dokaz da je Zemlja ravna ploča.
Izgleda da ovi ljudi zaboravljaju da je prečnik Zemlje 12.741 kilometara. Drugim rečima, velika je. Zamislite mrava koji sedi na nepravilnoj lopti koja je prekrivena mahovinom i prečnika je 1.000 metara - jednostavno ne bi uspeo da vidi zakrivljenje.
Takođe su i studenti fizike sa Univerziteta u Lesteru napravili neke fenomenalne fotografije stratosfere i zakrivljenja Zemlje korsiteći meteorološki balon.

2. Niko, nikada nije prešao "zid" Antarktika
Iz Flat Earth pokreta takođe tvrde da je Antarktik džinovski, ledeni zid koji je osmišljen kako bi nas zadržao da ne padnemo sa našeg sveta u obliku diska. Kako bi podržali ovu teoriju, navode da još niko nije prešao čitav kontinent.
Međutim, ljudi su prelazili Antarktik mnogo, mnogo puta. Čak postoji i tačka nepristupačnosti na Južnom polu, koja je najudaljeniji unutrašnji neo kontinenta. Ovde ćete naći radio kolibu, napuštenu sovjetsku laboratoriju i bistu Vladimira Lenjina.
3. Zemlja je nepokretna
Trenutno se Zemlja kreće brzinom od 1.600 kilometara na sat. Ako je tako, zašto ne letimo okolo?
Zamislite da ste u putničkom avionu i da letite brzinom od 926 kilometara na čas. Pored poletanja i sletanja (kada se promeni brzina), osećate se neverovatno mirno. Možete da šetate kroz avion, sipate piće i odete do toaleta bez problema. Rotacija Zemlje je konstantna, tako da je efekat isti.
Ali opet, ako bi se naša planeta zaustavila, iz nekog kosmički neobjašnjivog razloga, sigurno bismo osetili promenu.
4. Sve fotografije Zemlje iz svemira su obrađene

Foto: Shutterstock
Najočigledniji dokaz da Zemlja nije ravna ploča je fotografija naše planete iz svemira. Međutim, iznenađujuće veliki broj ljudi kaže da su fotografije i snimci obrađeni.
Ako mislite da neke od neverovatnih fotografija iz svemira deluju veštački, to je zato što to nisu uvek prave boje fotografije. Međutim, to su fotografije koje su spojene od stvarnih podataka, često sa dodatom boju za ilustraciju, ili za poboljšanje i isticanje određenih delova.
5. Moja čula mi tako govore
Zetetička metoda je kamen temeljac razmišljanaj ravnozemljaša. Za razliku od uobičajene naučne metode, ovaj sistem kaže da vaša čula vladaju. Znanje o stvarnosti treba postići direktno kroz lično posmatranje, izgradnju teorije, a potom testirati da li je istina ili ne. Prema ovoj metodi, naše lično iskustvo na Zemlji nam govori da je ona ravna i da izgleda ravno.
Narano, ne treba puno dokazivati da čulima ne treba uvek da se veruje; samo pogledajete optičke iluzije. Znamo da postoje mnoge stvari iznad sopstvenog opažanja i iskustva. Daltonista može da percipira da je cvet zelen, ali to nužno ne znači da je istina.
6. Venera i Merkuk mogu da se vide na noćnom nebu
Neki ljudi iz pokreta "ravna Zemlja" takođe pitaju kako je moguće da se planete između Zemlje i sunca vide na noćnom nebu.
Zapravo, tokom noći i ne možete videti Merkur i Veneru. Takođe je vrlo retko da se Merkur ugleda golim okom. Međutim, ponekad možete videti ove planete u toku sumraka za vreme zalaska, ili izlaska sunca, zato što ove planete nisu uvek direktno između Sunca i Zemlje.
Važno je da znate da planete nisu uvek savršeno postavljene kao što možete videti na dijagramu iz osnovne škole. Svaka planeta ima svoju orbitu i brzinu kojom se kreće.
7. Zraci Sunca
zraci_sunca_605684224

Software:GoogleIZVOR: PROFIMEDIA/SHUTTERSTOCK

Foto: Shutterstock
Ravnozemljaši kažu da zraci Sunca dokazuju da Sunce nije toliko udaljeno. Ako je sunce stvarno udaljeno 149,6 miliona kilometara, onda bi zraci padali paralelno na našu planetu, a ne pod raznim uglovima.
Nažalost, zraci su stvarno paralelni. Ovaj raspršujući efekat je samo iluzija izazvana ljudskom percepcijom. To je ista iluzija koja čini da se šine voza spajaju u daljini dok ih posmatrate.

Ja ću da postanem glavni ravnozemljaš na svetu ako budem video sazvežđe Južni Krst iz Evrope. Da smo na ploči, jelte, svi bismo videli iste zvezde i sazvežđa. Dajem ti priliku da me preobratiš... i zaradiš na tome...

Dakle...

Kad je na severnom polu dan na južnom je noć, i obrnuto, dok na ekvatoru u toku cele godine dan i noć traju skoro tačno po 12 sati. To je nemoguće na ravnoj ploči, već je moguće samo na lopti. Tačka.

Kad mi budeš pokazao tačku u Evropi sa koje se može videti sazvežđe Južni Krst, em što ću ti dati 5000 €, em što ćeš me ubediti da je Zemlja ravna ploča, jer da jeste, jelte, svi bismo videli iste zvezde i sazvežđa, ne bismo imali polove, ekvator i godišnja doba. Dakle? Ti si na potezu.

U čemu je problem? Đe ba zapelo?

Pošto je ovde od strane protivnika zdravog razuma i logike pomenuta logika...

Svi vrlo dobro znamo da Sunce ovako zalazi...

sunset10.jpg

Ako bismo bili na ploči - kad jednom zađe Sunce cela “ploča” bila bi u mraku. :hahaha:

Svi vrlo dobro znamo da nije tako, već da imamo časovne zone. Čista logika.

Jadni ravnozemljaši (ali “ravnozemljaši, aha ha ha ha ha ha ha, kako neko sam sebe može tako da nazove), izmislili su kako je profesor i doktor fizike Božidar Nikolić ravnozemljaš... pa kad je jadni profa saznao za to morao je da ih demantuje...

http://www.blic.rs/vesti/drustvo/dj...ar-tvrdi-da-je-zemlja-ravna-ploca-evo/p2j8q1h

Kako ih je razbio. Šta li će sada izmisliti?

Uzgred, ovom video klipu -
- nedostaje kraj (namerno, tačnije zlonamerno, je isečen), gde profesor završava priču time da je Zemlja lopta i da je namerno provocirao studente ne bi li više mislili svojom glavom. Na šta se primaju neznalice. Dno dna.

“Na kraju je iznet zaključak da je Zemlja, naravno, lopta, ali na Youtube se pojavio snimak iz koga je taj zaključak isečen. I šta je ostalo? Doktor Nikolić ravnozemljaš...” :sad2:

https://www.youtube.com/watch?v=3B28diaD10w&t=05m40s

Ovo pokazuje kakve su njihove namere i kakvi su to ljudi... mislim na takozvane “ravnozemljaše”. Ravnozemljaši. :rida: Ali “ravnozemljaši”. :cepanje: Koliko miligrama mozga mora imati neko ko živi u XXI veku pa da sam sebe ovako nazove i da veruje u ove srednjovekovne nebuloze? :bljak: Fuj.

Pre mnogo meseci, tačnije 22. decembra, u Evropi je počela zima i najkraći je dan u godini, a na severnom polu je noć, u Australiji je počelo leto i najduži je dan u godini, a na južnom polu je dan, a za sve to vreme na ekvatoru dan i noć traju skoro tačno po 12 sati (uz mala odstupanja) u toku cele godine. To je nemoguće na ravnoj ploči. Tačka.

Ako je tačno to da je Zemlja ravna ploča, to znači da ja uz pomoć teleskopa koji je dovoljno jak za amaterske upotrebe, kojim posmatram Mesec, mogu sa Tajvana da vidim Kaliforniju, preko Tihog okeana; ili sa Gibraltara da vidim Bahame, preko Atlanskog okeana; ili sa Grenlanda da vidim Južni pol, preko Atlanskog okeana... Nešto ne verujem da sa druge strane, pošto je Zemlja ravna, a voda apsolutno ravna, ne postoje plime niti oseke. Koja budala može da poveruje u tako nešto?

Takođe, upravo mi je pao na pamet i elementarno jednostavan način za dokazivanje da je Zemlja lopta, preko koordinata, geografske širine i dužine, i fizičke udaljenosti dve tačke izrađene u stepenima LAT i LON. Razmisli kako bi se kretala vrednost fizičke udaljenosti (u metrima) između dve tačke ugaonog rastojanja od recimo jednog stepena?

Na loptastoj Zemlji je ta vrednost najveća na ekvatoru, a severno i južno se smanjuje, dok bi se na “palačinka-Zemlji” povećavao konstantno od severnog pola do ruba. Svako ko ima GPS i dva grama mozga u glavi bi to lako mogao proveriti upoređivanjem sa mapom i fizičkim merenjem rastojanja. Geometri na južnoj hemisferi bi imali mnoogo više posla. Piloti ne bi mogli da lete, i ceo sistem koordinata bi bio neodrživ.

Prevara bi, naravno, odmah bila primećena od strane geodeta, pilota, geografa, i običnih ljudi koji imaju GPS i kalkulator.

Kako to da su sva nebeska tela, sve zvezde i sve planete u svemiru, loptastog oblika? Zato što se sva materija u svemiru zbija u gomilu, formira loptu i stvara gravitaciju. Ista ona nauka koju ravnozemljaši mrze, pošto je ne razumeju. Ista ona nauka uz pomoć koje je danski fizičar i astronom Ole Kristensen Remer 1692. godine, dakle krajem XVII veka (možda bi oni videvši ovu godinu rekli krajem XVI veka, ha ha ha) izmerio brzinu svetlosti uz pomoć 9 sveća i 9 ogledala, i njegovo merenje se malo razlikuje od merenja brzine svetlosti koja se obavljaju laserima u naše vreme. Sve sam rekao. Pametnom dosta.

Dakle, nauka je egzaktna stvar, a nebuloze koje ravnozemljaši skidaju sa YouTube ne vrede ni pet para i treba im se rugati. I kada kuvate ručak, u šerpi se kuvani sadržaj skupi na dnu šerpe u pravilan krug - dvodimenzionalno telo, a u svemiru bi se skupio u loptu. Dakle, nijedno nebesko telo ne može da postane ploča.

Dalje, objasnite vi nama kako je sada, dok je kod nas jesen, u Južnoj Americi, Južnoj Africi i Australiji proleće, ako je Zemlja ravna ploča? Aha ha ha ha ha ha ha. Da je ravna ploča svi bismo imali istu klimu, odnosno samo jedno godišnje doba. Dalje, objasnite vi nama kako to da mi na severnoj hemisferi ne vidimo sazvežđe Južni Krst, dok ljudi na južnoj hemisferi ne vide sazvežđa Veliki i Mali Medved, kao ni Zvezdu Severnjaču. Aha ha ha ha ha ha ha. Da je Zemlja ravna ploča svi bismo videli isto nebo nad nama, odnosno ne bismo imali takozvane karte severnog i južnog neba. Dalje, objasnite nam kako niko ko je išao avionom ili brodom na put oko sveta nije udario avionom ili brodom ni u kakav “zid”, niti došao do “kraja ploče”, već se vratio na istu tačku sa koje je pošao. Aha ha ha ha ha ha ha. Možda ne možete zato što se nikada u životu niste vozili brodom i avionom. Štaš. Dalje, objasnite nam kako to da imamo časovne zone, jer da je Zemlja ravna ploča svi bismo imali jednu časovnu zonu. Aha ha ha ha ha ha ha. Ali objasnite svojim rečima, bez postavljanja besmislenih video klipova sa YouTube.

Ne znam kome terate inat ovim pričama. Samo nastavite da se ponižavate i da pravite budale od sebe.

Da je Zemlja ravna ploča ne bismo imali solsticije...

Ko ne zna šta je Solsticij, evo mu objasnila WIKIpedia:

http://sr.wikipedia.org/wiki/Solsticij

Da je Zemlja ravna ploča, kako veli odvratna sekta “Flat Earth”, ne bismo imali Letnji solsticij 22. juna, kao ni Zimski solsticij 22. decembra. Pametnom dosta.

Zoran Jov, ti imas zesci problem. Ja bih brate prvo ispitao sebe da sam na tvom mestu. Ne spamuj teme sa tvojim copy paste glupostima. Drzi se ti sazvezdja i Kaleta i nema greske.
Šta te briga šta sam i kakav sam, nisam te zvao da živiš sa mnom. Ja sam umetnik, objavio nekoliko knjiga (kako pravo govorio tako mi bog dao pameti i zdravlja), obrazovan, erudita, čovek koji sluša klasičnu muziku, obilazi muzeje, crta, slika, piše poeziju, putuje po svetu, zdravo se hrani i zdravo živi, ne jede meso, mleko i jaja, ne pije alkohol, ne puši, ne konzumira droge, ne sluša turbo folk, ne tetovira se i ne pirsinguje, i veoma žestoko se sprda po Internetu...

Back