Zemlja gde svako plaća svoj račun

To sa picem je donekle i ok. Ja nosim pice kad su neka veca okupljanja, zurke, svadbe, sedeljke kod prijatelja. Donesem kao poklon pa ako mi se ne svidja to sto se nudi, zatrazim svoje. Poodavno na jednoj svadbi desilo mi se da sam dva dana prelezala kao bolesna koliko je pice bilo lose. Neko belo vino u bokalcicima sipano, ko zna kakva hemija… a nisam se napila, nisam popila vise od onoga koliko mogu da podnesem, da me opusti.

Могуће је да је то визија среће за менталитет Швајцараца.
Мислим да за наш менталитет то није визија среће и да не би смо покварили сопствени менталитет зарад избегавања чекања у реду за фт1п (а у реду се некад упознају фини људи, жене, девојке) мислим да та визија среће није за нас.

Sve,sve...ali ovo pozivanje na rodjendan,a ti sam sebi donosis hranu i piće mi ne ide u glavu.
Ajde bar da je ono da svi donesu ponesto,pa da zajednicki jedu i piju...to mogu jos i da razumijem.Ali moze se valjda i onaj koji nesto slavi potruditi da bude bar malo gostoprimljiv.
Ali je zanimljivo da ti koji vas nece ugostiti nicim jer im je takva "kultura", nikad nece odbiti ili se zahvaliti na vasem gostoprimstvu.
Na vasem rodjendanu ce pojesti tortu koju ste im ponudili...nece odbiti.😂
dno dna od kulture i civilizovanog ponasanja.
Najgori u evropi su svajcarci a najbolji grci, portugalci...............razlog je po svoj prilici u bogatstvu.
Na jednoj strani imamo bogato svajcarsko egoisticko djubre a na drugoj strani siromasne gostoprimljive mediterance.
Iz cega se izvlaci pouka da BOGATSTVO DEHUMANIZUJE COVEKA. Bogat covek ce uvek ubiti i dete zarad jos veceg bogatstva dok ce siromah dati poslednju koru leba nekome kome je to preko potrebno.
Svi zivimo dovoljno dugo da smo svedoci ovog cementiranog pravila u ljudskoj civilizaciji.
Evo par primera: jednog vruceg leta bio sam sa drugarom u Atini, na periferiji, ostali smo bez vode u termosu i zazvonili na kapiju neke kuce. Izasla je starija grkinja, pozvala nas u kucu i dok nas je castila domacim sladoledom, punila nam termos sa ladnom vodom iz frizidera. Na kraju nas ispratila i pozelela sretan put.
Drugi primer, na kratkom izletu sam sa svojom zenom u Monaku, tacnije na dokovima pored onog velikog bazena, gde su privezane velelepne jahte. Kad smo dosli do ogromne jahte princa Endrjua, zamolio sam jednu mladu damu koja je bila u prolazu, da nas uslika ispred ove jahte...............Ne mogu opisati sa kakvom nas je arogancijom mlada dama pogledala , .........prosao sam mnogo zemalja, naroda, kultura,........al ovako nesto mi se nikada nije desilo.....osim u Monaku.
Primer tri: vracam se sa drugarima u kasne sate i vidimo, sljiva u dvoristu pored ograde , rodila ko grozdje, pa da nas niko ne vidi, pruzimo ruke da naberemo pune dzepove. Izlazi domacin, pali svetlo u dvoriste, dolazi do kapije i govori nam "momci, udjite u dvoriste, lakse se dovati"......................................................

Verovatno ste i vi puni primera sotonskog bogatog zapada i humanog siromasnog ostalog sveta.

То се не дешава, лол. У Швајцарској нико не гладује и свако може да приушти годишњи одмор. Само, неко може да приушти у Лошињу, а неко на Тајланду.

Људи се везују једни за друге зависно од имовинског стања. Прво, јер се углавном упознају на местима на којима бораве људи слични њима (факултет, посао), а ако се упознају "спотнатно", онда веза најчешће не успе већ након пар недеља када један партнер жели да једе у мишелин ресторану а други у Мекдоналдзу. Ако је жена "сиромашнија" онда је то мањи проблем, али ако мушкарац пристане да буде са сиромашнијом женом то исто има своје разлоге (нпр. жена из конзервативнијег друштва која свој лош материјални статус надомести тиме што је спремна да роди четворо итд).

Drugim recima oni ne traze emotivnog/zivotnog vec poslovnog partnera i stupaju u vezu ili brak onako robotski i povrsno cisto radi nekog komfora ili interesa (kao e oboje imamo po 5 soma franaka platu pa kao kad bi bili i ziveli zajedno podelili bi troskove i svakom bi ostalo vise love ili imali bi vise love za nesto drugo) i naravno da cim neko izgubi posao ili ostane bez love da odma i te veze ili brakovi pucaju , tako je to kad si sa nekim radi interesa, ono cim ponestane love ili nema vise interesa automatski i veza/brak puca i posle se cude zasto je na zapadu brak kao institucija mrtav, zasto je sve manje dece, zasto ima toliko depresivnih ljudi , zasto je toliko ljudi na koje kakvim drogama, alkoholu, antidepresivima, sedativima, itd.

Jednom recju jedno antihumano, krajnje otudjeno i bezdusno drustvo i opsta propast.

Dozivela :D

Grupa zena, na jednom projektu smo radile, jedna je bila iz Nemacke ili Svajcarske ne secam se. Kaze ona nama da joj je rodjendan da cemo posle ici zajedno na rucak, predlozi ona i restoran. Mi se posle na pausi nekako organizovale, kupile poklon. I tako porucila svaka od nas po nesto i na kraju pozove ona konobara i vadi neki sitnis i plati svoj rucak a mi ostadosmo ovako 😳 Mislim da se i konobar zbunio a nama bilo potrebno neko vreme da se osvestimo i pocnemo da vadimo novcanike.
Hahaha
Звучи онако, клошарски са њене стране.

Pa ne, kad bolje razmislim ceo mentalni sklop joj je bio takav, kao da si u drustvu neke masine, pravi predstavnik svoje vrste a ne znam koliko to ima veze odakle je bila.
Требали сте да јој тражите паре од поклона који сте јој купили. :lol:
Мени се то десило у иностранству али са "нашим" човеком. Наручили смо и он је више времена провео гледајући шта колико кошта и колико он треба да плати. Мајка му стара, изашао сам да проведем неко квалитетно време а не да рачунам 5 долара горе доле. Сутра ме зове и пита где ћемо увече, реко, имам нека посла нећу излазити ових дана.

Требали сте да јој тражите паре од поклона који сте јој купили. :lol:
Мени се то десило у иностранству али са "нашим" човеком. Наручили смо и он је више времена провео гледајући шта колико кошта и колико он треба да плати. Мајка му стара, изашао сам да проведем неко квалитетно време а не да рачунам 5 долара горе доле. Сутра ме зове и пита где ћемо увече, реко, имам нека посла нећу излазити ових дана.
Ima nas raznih i medju nama (mislim na Srbiju i okolinu) i medju njima. Neko se lepo oseca kad daje neko voli cist racun. Nema pravila.

Ovde se vidi pristup ako nisi kao ja onda si nikakav...
A plus se vidi i pristup , ako sam ja seljak , nekako su svi protiv mene i distancirani...

Ja ne znam svajcarce ali znam njihove studente kad dolaze u Srbiju...
To su vrlo value orjented ljudi...znaci ti svajcarci procenjuju ljude maksimalno , uopste se ne stide da to rade, i muski i zenski..
Ako te procene kao dobrog u necemu onda zele da budu u tvojoj blizini ili da te imaju na oku...
To rade i neki pametniji Srbi a rade i pametni Ameri , tj zato postoje harwardi....

Razlika izmedju Svajcaraca i nordijaca studenata je sto kod nordijaca ne mozes da prodjes, tj oni ne valorizuju ljude, oni podignu neke zidove i to je to..
Cak i kad hoce nesto....A Svedjani su malo otvoreniji , Svedjanke jos otvorenije...

Ali kad mi je tip koji je pobegao za CH pricao sta mu smeta u CH, to je ispalo sve pozitiva, nego je on nas Balkanac...
Njemu je smetalo predrasude, ali ne zato sto su naprecac donesene, nego su prvo krenuli blago , pa da ga upoznaju , pa onda pomogli , pa onda malo jace, on se pokazao na nas nacin, uzmi sve sto mozes i zaboravi od koga si uzeo...
I onda su mu samo malo uskratili forsaz, tj ajd malo sam se snalazi...bez gurke...i tu mu je zapelo...jer nije taj kalibar...
Njegovi predlozi biznisa i projekata se ne razlikuju ponekad u smislu ideje, ali se vidi da ne sagledava ni 10% upletenih odnosa...niti vidi gde je problem a gde je dobit..

Vole posten odnos prema radu....ako su lokalci , ako nisu , nego kos, turc, srb, onda znate to nase kvazi postenje..

Ima nas raznih i medju nama (mislim na Srbiju i okolinu) i medju njima. Neko se lepo oseca kad daje neko voli cist racun. Nema pravila.
Ja sam imao uvek razumevanja za ljude koji paze koliko trose za racun..
Jer sam imao drugare koji su imali oceve dzekove, znaci skupe se u kafani i rokaju sve ko ce vise para da baci....a deca imaju onaj cudni pogled kad delis cokoladu , znaci gladna su cokolade i uzimaju po jednu kockicu...navika u kolicini koju dobijaju kuci...

Tako da znam Srbe po najgorem... bahati ocevi i bedna deca...
A kad odraste kao bednik, on ili ona naviknu da im je normalno da gledaju jer su od svojih usta odvajali da imaju zdravu ishranu dok su im roditelji bahato bacali kroz prozor...
Bednik takvog tipa nije los covek ali je bednik...uzasna etiketa u Srbiji.
I zene se etiketiraju kao da su sponzoruse, ili grebatorke, a one nisu , nego ne znaju da postave pitanje, jer u porodici nisu imali nikad debatu, znalo se, roditelji razbacuju , a njoj ostaci, i nema debate...pa nema debate ni sa muskarcem, ali nije grebanje u pitanju...

Jer sam imao drugare koji su imali oceve dzekove, znaci skupe se u kafani i rokaju sve ko ce vise para da baci....a deca imaju onaj cudni pogled kad delis cokoladu , znaci gladna su cokolade i uzimaju po jednu kockicu...navika u kolicini koju dobijaju kuci...

A kad odraste kao bednik, on ili ona naviknu da im je normalno da gledaju jer su od svojih usta odvajali da imaju zdravu ishranu dok su im roditelji bahato bacali kroz prozor...
I zene se etiketiraju kao da su sponzoruse, ili grebatorke, a one nisu , nego ne znaju da postave pitanje, jer u porodici nisu imali nikad debatu, znalo se, roditelji razbacuju , a njoj ostaci, i nema debate...pa nema debate ni sa muskarcem, ali nije grebanje u pitanju...
Ne ide mi to da se roditelji razbacuju a da deca gledaju gladna, naprotiv deca takvih roditelja su bahata i ne cene novac. Trose ko ludi na sve i svasta, pravi potrosaci.

Ne ide mi to da se roditelji razbacuju a da deca gledaju gladna, naprotiv deca takvih roditelja su bahata i ne cene novac. Trose ko ludi na sve i svasta, pravi potrosaci.
Kad bi deca bila razmazena, ali nisu , nego su zrtve preko kojih roditelji odrzavaju svoj zamisljeni , imidz...
Nije to jedan skolski pa da sam iznenadjen...to je vise mojih drugara u takvim pozicijama..

To sto roditelji ili roditelj trosi novac nije znacilo da deca dobijaju novac ili da mogu da ista dobiju...
Pola odelenja mi nije islo na ekskurziju , a njihovi roditelji su neki imali fabrike, tj imali su u efektivi bar pola miliona evra...
Ali nemaju za ekskurziju....a bila skupa....trebalo puno ako hoces kao srednjoskolac da zaradis ....

Srbija je zemlja u kojoj nema gladnih , a opet ja znam ljude koji umiru od gladi i hladnoce...toliko o tome da se sve zna , a zna se samo u sta se veruje..

To sa picem je donekle i ok. Ja nosim pice kad su neka veca okupljanja, zurke, svadbe, sedeljke kod prijatelja. Donesem kao poklon pa ako mi se ne svidja to sto se nudi, zatrazim svoje. Poodavno na jednoj svadbi desilo mi se da sam dva dana prelezala kao bolesna koliko je pice bilo lose. Neko belo vino u bokalcicima sipano, ko zna kakva hemija… a nisam se napila, nisam popila vise od onoga koliko mogu da podnesem, da me opusti.
Sitne ti rucice...

Mm da al zato divni dusevni nebeski Srbi odu u Grcku u Septembru i trose tamo struku da peku paprike. Al Svajcarci su ipak nekako nakaradni i interesdzije.
Ja mislim da je ovo o paprikama cista izmisljotina.
Gdje god sam bila u Grckoj u apartmanima imaju samo neki reso na kom jedva i kafu mozes skuvati.Obicno polupokvaren.
Na cemu bi se onda pekle paprike da mi je znati?
I da li je iko ikad od tih pametnjakovica pravio ajvar?Znate li koliko tu ima posla,kabastog i velikog ,posudja,tegli...i bas ce neko sve to da nosi u Grcku da trosi njihovu struju.Osim toga,paprike se peku na sporetu na drva,a ne na ringli.
Mislim,citava logistika oko ajvara ne dozvoljava ovako glupe teorije.

Divim se tvojim besmislenim recenicama.😁

Bas me zanima u kojoj zemlji ima vise isterivanja djavola, u CH ili u SRB

653111_capture_f.webp

Ja mislim da je ovo o paprikama cista izmisljotina.
Gdje god sam bila u Grckoj u apartmanima imaju samo neki reso na kom jedva i kafu mozes skuvati.Obicno polupokvaren.
Na cemu bi se onda pekle paprike da mi je znati?
I da li je iko ikad od tih pametnjakovica pravio ajvar?Znate li koliko tu ima posla,kabastog i velikog ,posudja,tegli...i bas ce neko sve to da nosi u Grcku da trosi njihovu struju.Osim toga,paprike se peku na sporetu na drva,a ne na ringli.
Mislim,citava logistika oko ajvara ne dozvoljava ovako glupe teorije.
Poenta je: gledaj prvo svoje dvoriste, pa onda pljuj po komsijinom.
Evo moje zadnje letovanje u Grckoj, porodica, znaci Bekam i Bekamova fazon, ima se moze se, al zato svaki dan kobaje dime iz apartmana. Cvrci. 40 plus. Uvece cajna, suhomesnato, domaca hrana, sve u gepeku. Ajte ima se moze se. Ne znas kako da ih odbijes. Ozbiljno! Giros da kupi za uzinu i to je to.
Pazi, ne osudjujem. Ok, zivi kako hoces, ispeci i dupe za letovanje, ali isti takvi ce da odu u tu Svajcarsku, Nemacku, gde god i onda ce da pljuju po tim narodima, neosnovano i da upravo krive tu neku logiku glupavim teorijama.
Dakle, da te ne zbunjujem puno.
Ne kazem da su Svajcarci uber nacija a mi nekakvi ne znam sta, vec kazem: Svoje gledaj a tudje, ne svidja se? Zaobidjes.
A ja bih rekao da mi imamo malo tu, losu naviku, da gledamo tudje. Vid ga ovaj kaki je, vid ga ova kaka je.

Back