Zemlja gde svako plaća svoj račun

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.870
U Švajcarskoj se podrazumeva da, ako te komšija ili kolega pozovu na roštilj, poneseš svoje meso koje ćeš da jedeš. Zato što je meso skupo!

Zemlja u kojoj vozovi i ljudi nikad ne kasne. Zato što se to ne događa.

Zemlja u kojoj u restoranu svako plaća svoj račun, pa i supružnici.

Zemlja u kojoj supružnici ne znaju koliko njihova lepša ili jača polovina zarađuje. Zato što je plata tabu tema.

Zemlja u kojoj ljudi tiho hodaju i još tiše pričaju. Zato što je tako kulturno.

Zemlja u kojoj se biciklom ide na posao. Zato što je tako ekološki prihvatljivo, a ne zato što se nema para.

Zemlja u kojoj se ne čeka na šalteru i ne fali ti taj jedan papir.

Zemlja u kojoj ništa nije sramota i ništa se ne podrazumeva.

Učiteljica Marija, Švajcarska

677z381_svajcarska-deca-planina-epa-efe-g.e..jpg

U Švajcarskoj se podrazumeva da, ako te komšija ili kolega pozovu na roštilj, poneseš svoje meso koje ćeš da jedeš. Zato što je meso skupo!

Zemlja u kojoj vozovi i ljudi nikad ne kasne. Zato što se to ne događa.

Zemlja u kojoj u restoranu svako plaća svoj račun, pa i supružnici.

Zemlja u kojoj supružnici ne znaju koliko njihova lepša ili jača polovina zarađuje. Zato što je plata tabu tema.

Zemlja u kojoj ljudi tiho hodaju i još tiše pričaju. Zato što je tako kulturno.

Zemlja u kojoj se biciklom ide na posao. Zato što je tako ekološki prihvatljivo, a ne zato što se nema para.

Zemlja u kojoj se ne čeka na šalteru i ne fali ti taj jedan papir.

Zemlja u kojoj ništa nije sramota i ništa se ne podrazumeva.

Učiteljica Marija, Švajcarska

Pogledajte prilog 1161866
Dozivela :D

Grupa zena, na jednom projektu smo radile, jedna je bila iz Nemacke ili Svajcarske ne secam se. Kaze ona nama da joj je rodjendan da cemo posle ici zajedno na rucak, predlozi ona i restoran. Mi se posle na pausi nekako organizovale, kupile poklon. I tako porucila svaka od nas po nesto i na kraju pozove ona konobara i vadi neki sitnis i plati svoj rucak a mi ostadosmo ovako 😳 Mislim da se i konobar zbunio a nama bilo potrebno neko vreme da se osvestimo i pocnemo da vadimo novcanike.
Hahaha

Кад свако плаћа свој рачун, то је фантастично.

1) Не мораш да се устежеш колико наручујеш.
2) Не мораш да бројиш чији је ред да части.
3) Не мораш да подсвесно мрзиш другу особу јер увек наручују за 50 евра кад ти частиш, а ти наручујеш за 15 евра кад они часте.

Има још тисућу разлога зашто је то апсолутно фан факин тастично.

Ovo za supruznike da placaju svako svoj racun i da jedni drugima ne zaviruju u novcanike zvuci nerealno, pa kako odgajaju djecu? Procitah tekst i smrzoh se na tren koliko sam osjetio hladnocu. Meni se cini da citam o robotima a ne o ljudima.

Кад си у ресторану кажеш конобару "Одвојено", и онда свако плати свој део рачуна.

Постоје супружници са заједничким рачуном, али то су углавном старији људи.

Млађи живе дуго невенчани без деце, свако са својим примањима, и онда кад коначно стану на "луди камен" и размноже се, наставе да воде одвојене рачуне. Направе можда заједнички рачун у који се сваког месеца пребацује фиксна количина новца и из којег се црпи рата за некретнину, инфо стан, такве ствар.

Постоје екстремни случајеви где муж плаћа супрузи која је домаћица месечну плату за посао који ради по кући (плус њој остају вишкови од дечијег додатка и сл). Али постоје и случајеви у којима жена која ради плати мужу који остаје код куће за нпр. физичке послове по кући (нпр. ако је незапослен али прекречи фасаду и кућу и петља са електриком док је она на послу). Али ово је чак и за њих мало превише.

3) Не мораш да подсвесно мрзиш другу особу јер увек наручују за 50 евра кад ти частиш, а ти наручујеш за 15 евра кад они часте.

Do jaja,kad dodjes na svadbu ili rodjendan ponesi pare ili semenke da grickas

Do jaja,kad dodjes na svadbu ili rodjendan ponesi pare ili semenke da grickas

Не, на свадби или рођендану ти је то обезбеђено. Рецимо уопште се не очекује од тебе да носиш паре на свадбу, јер људи не рачунају с тим да ће од свадбе да зараде- "опросте се" од тог новца у старту и то буде то.

Овде се више мисли кад идеш овако са друштвом у провод, или изађеш на пиће или вечеру итд.

Не, на свадби или рођендану ти је то обезбеђено. Рецимо уопште се не очекује од тебе да носиш паре на свадбу, јер људи не рачунају с тим да ће од свадбе да зараде- "опросте се" од тог новца у старту и то буде то.

Овде се више мисли кад идеш овако са друштвом у провод, или изађеш на пиће или вечеру итд.
Ja ti kazem da hocu da ih prestignem ,da ja njima lupam standard retardiranosti,znaci ima da ti naplatim parkiranje dupeta na dvosedu jer je za mene to fakin fantastik

Da, kada se racinalno razmisli mora da se prizna da je to mnogo bolji način, iz, kao što kažeš, hiljadu razloga.

Nego smo mi slepci zavidni pa se podsmevamo u fazonu Švajcarci i Nemci stipse, sirotinja, svako svoj račun plaća nema tu duše bajo moj.

I valjda nam je toliko čudno jer smo navikli drugačije, pa se nagonski opiremo.

A da ironija bude veća, to dolazi od naroda koji ima izreku "čist račun, duga ljubav".

A ovo što piše u članku da su u Švajcarskoj ljudi hladni uopšte nije tačno. Totalno su kul, i otvoreni, i neposredni, i vole da se smeju(to je valjda ljudska stvar, a ne stvar toga da li si iz Srbije ili Švajcarske).

Da, kada se racinalno razmisli mora da se prizna da je to mnogo bolji način, iz, kao što kažeš, hiljadu razloga.

Nego smo mi slepci zavidni pa se podsmevamo u fazonu Švajcarci i Nemci stipse, sirotinja, svako svoj račun plaća nema tu duše bajo moj.

A da ironija bude veća, to dolazi od naroda koji ima izreku "čist račun, duga ljubav".

A ovo što piše u članku da su u Švajcarskoj ljudi hladni uopšte nije tačno. Totalno su kul, i otvoreni, i neposredni, i vole da se smeju(to je valjda ljudska stvar, a ne stvar toga da li si iz Srbije ili Švajcarske).
meni to mnogo otuzno deluje...ko koliko zaradjuje, u braku i medju prijateljima porodici...bukvalno nemas para, ne druzimo se ili sta se desi u braku? ti jedes zena ti gladuje ili obrnuto? kakav je to odnos? jedan jede meso drugi samo krompir?
nemamo oboje pare za letovanje, pa onaj koji nema ne ide?
tuga...bolje onda i ne biti u odnosu, braku...
plati ljubavnika/ljubavnicu kada imas da platis za koliko imas da platis i gotovo...

ali sve ostalo mi je ok...zna se red, disciplina...

Баш тако. У питању је само другачија култура, и другачији начини испољавања симпатија према некоме. Ми показујемо љубав тако што частимо, неке интровертније културе тако што те позову у свој стан, или тако што те позову да заједно проведете дан (не постоји већа част него кад Скандинавци то ураде) итд. То не значи да је неко "хладан" или "дистанциран", већ да се културолошки другачије односе према емоцијама.

Све је то лепо на свој начин, и свакоме одговарају различите ствари. Рецимо познајем доста србијанских интроверта који уживају у већој дистанци северњачких друштава јер нису под притиском да морају да се друже са неким, или рецимо доста германских екстроверта (нарочито из Аустрије) који једва чекају да оду у Београд где могу да буду бучни и весели у јавности, што рецимо не могу у Бечу итд.

meni to mnogo otuzno deluje...ko koliko zaradjuje, u braku i medju prijateljima porodici...bukvalno nemas para, ne druzimo se ili sta se desi u braku? ti jedes zena ti gladuje ili obrnuto? kakav je to odnos? jedan jede meso drugi samo krompir?
nemamo oboje pare za letovanje, pa onaj koji nema ne ide?
tuga...bolje onda i ne biti u odnosu, braku...
plati ljubavnika/ljubavnicu kada imas da platis za koliko imas da platis i gotovo...

То се не дешава, лол. У Швајцарској нико не гладује и свако може да приушти годишњи одмор. Само, неко може да приушти у Лошињу, а неко на Тајланду.

Људи се везују једни за друге зависно од имовинског стања. Прво, јер се углавном упознају на местима на којима бораве људи слични њима (факултет, посао), а ако се упознају "спотнатно", онда веза најчешће не успе већ након пар недеља када један партнер жели да једе у мишелин ресторану а други у Мекдоналдзу. Ако је жена "сиромашнија" онда је то мањи проблем, али ако мушкарац пристане да буде са сиромашнијом женом то исто има своје разлоге (нпр. жена из конзервативнијег друштва која свој лош материјални статус надомести тиме што је спремна да роди четворо итд).

Mozda i malo previse.

:mrgreen:

Meni ipak daleko vise kao ljudi leze Njemci, nalaze se izmedju ove dvije krajnosti Balkana i Svicarske, ali izmedju Svicarske i Balkana uvijek bi birao Svicarsku, jedino onaj njihov dijalekt, boze me sacuvaj, svaki put mi se naglo prisere kada otvore usta i krenu masakrirati njemacki.

Mozda i malo previse.

:mrgreen:

Meni ipak daleko vise kao ljudi leze Njemci, nalaze se izmedju ove dvije krajnosti Balkana i Svicarske, ali izmedju Svicarske i Balkana uvijek bi birao Svicarsku, jedino onaj njihov dijalekt, boze me sacuvaj, svaki put mi se naglo prisere kada otvore usta i krenu masakrirati njemacki.

Швајцарци не воле Немце, јер их виде као социјалне случајеве који су дошли да им краду послове, хаха.

Нарочито су неповерљиви према људима који живе у Констанци или Фрајбургу а раде у Швајцарској. Додуше, исто раде и Французи који живе у Француској а раде у Женеви, а о Жабосима да не причамо.

Аустријанци не воле Швајцарце јер мисле да су сморови. "Гробље у Бечу је забавније од Цириха суботом увече" и сличне форе су честе. Аустријанци виде чак и прелазне форме Аустрије ка Швајцарској (нпр. Форалберг) као нешто ужасно.

Иначе а про по акцента можеш да их тераш да причају Хохдојч, јер Хохдојч је писана форма. Значи ако не знају хохдојч, испада да су неписмени, а то ти никад неће признати па ће одједном да крену да парлају чисто као да су из Хановера.

Баш тако. У питању је само другачија култура, и другачији начини испољавања симпатија према некоме. Ми показујемо љубав тако што частимо, неке интровертније културе тако што те позову у свој стан, или тако што те позову да заједно проведете дан (не постоји већа част него кад Скандинавци то ураде) итд. То не значи да је неко "хладан" или "дистанциран", већ да се културолошки другачије односе према емоцијама.

Све је то лепо на свој начин, и свакоме одговарају различите ствари. Рецимо познајем доста србијанских интроверта који уживају у већој дистанци северњачких друштава јер нису под притиском да морају да се друже са неким, или рецимо доста германских екстроверта (нарочито из Аустрије) који једва чекају да оду у Београд где могу да буду бучни и весели у јавности, што рецимо не могу у Бечу итд.
To sto ti takvu pojavu nazivas kulturom ili emocijama ,znaci da ne razumes da je takav sistem programiran decenijama da napravi robove od ljudi,ako je moj brat ovde bio normalan ,pa posle par decenija gastarbajterisanja postao osakacen za emocije i svoj dzep ,ne znaci da je pokupio tudju kulturu,nego je prosto idiot ako nema osecaj da kupi detetu cokoladu od 50 centi,ni njemu se to nije dopalo kad je otisao i zalio je za normalnim zivotom ali usput postaje rob,ako sam juce isao kod drugog brata i kupio 6 kila jagoda za decu to sam uradio jer je normalno a ne jer tim cinom kupujem sebi emocije ili kod nekog bodove

То се не дешава, лол. У Швајцарској нико не гладује и свако може да приушти годишњи одмор. Само, неко може да приушти у Лошињу, а неко на Тајланду.

Људи се везују једни за друге зависно од имовинског стања. Прво, јер се углавном упознају на местима на којима бораве људи слични њима (факултет, посао), а ако се упознају "спотнатно", онда веза најчешће не успе већ након пар недеља када један партнер жели да једе у мишелин ресторану а други у Мекдоналдзу. Ако је жена "сиромашнија" онда је то мањи проблем, али ако мушкарац пристане да буде са сиромашнијом женом то исто има своје разлоге (нпр. жена из конзервативнијег друштва која свој лош материјални статус надомести тиме што је спремна да роди четворо итд).
shvatam...
ima i racia u tome... no...licno ako treba da napravim neku podelu ljudi prema materijalnom delila bih ih na parazite i one koji nisu...
i sve dok neko vredno radi i doprinosi zajednici bez obzira na to koliko, nije me briga koliko zaradjuje ni cime se bavi...

opet...kako se onda nase udaju za muskarce u Svajcarskoj? znam par primera...dakle vole i oni da kupuju i izdrzavaju "robu"...

Швајцарци не воле Немце, јер их виде као социјалне случајеве који су дошли да им краду послове, хаха.

Нарочито су неповерљиви према људима који живе у Констанци или Фрајбургу а раде у Швајцарској. Додуше, исто раде и Французи који живе у Француској а раде у Женеви, а о Жабосима да не причамо.

Аустријанци не воле Швајцарце јер мисле да су сморови. "Гробље у Бечу је забавније од Цириха суботом увече" и сличне форе су честе. Аустријанци виде чак и прелазне форме Аустрије ка Швајцарској (нпр. Форалберг) као нешто ужасно.

Иначе а про по акцента можеш да их тераш да причају Хохдојч, јер Хохдојч је писана форма. Значи ако не знају хохдојч, испада да су неписмени, а то ти никад неће признати па ће одједном да крену да парлају чисто као да су из Хановера.
Sto se tice akcenta, oni cak i kada pricaju na tv-u gdje moraju paziti meni zvuce jezivo.
To sto na druge gledaju s visoka nije im neka fora zbog toga sto bi se udarali nogama u guzicu trceci prihvatiti posao nekakvog radnika u Liechtensteinu.
Prosao sam kroz Svicarsku, nisam ih stigao upoznati, ali ovo sto sam ih upoznao radeci u turizmu, bozesacuvaj, cak su mi i oni Maori iz Apulije i Kalabrije drazi kada za Ferragosto coporativno navale na obalu kao ciganska cerga.

shvatam...
ima i racia u tome... no...licno ako treba da napravim neku podelu ljudi prema materijalnom delila bih ih na parazite i one koji nisu...
Ovo.

shvatam...
i sve dok neko vredno radi i doprinosi zajednici bez obzira na to koliko, nije me briga koliko zaradjuje ni cime se bavi...

Тако је и тамо. Већина људи се налази у некој златној средини. Друштво није егалитаријанско колико у Скандинавији, али је доста више него у, рецимо, Француској, Италији, па чак и Немачкој или Аустрији.
opet...kako se onda nase udaju za muskarce u Svajcarskoj? znam par primera...dakle vole i oni da kupuju i izdrzavaju "robu"...
Источноевропске жене важе као конзервативне које се не стиде да буду домаћице. Мушкарци који воле старији модел функционисања породице не могу да пронађу пуно таквих западних Европљанки, па се често скрасе са Српкињама, Албанкама, Украјинкама, Рускињама, Пољакињама, и наравно да им не смета што су скромнијег порекла, него им заправо импонује јер желе да буду глава породице. И то је скроз ок. Има и доста наших момака који желе касније да добију једно дете а до тада да живе мало слободније, и они се онда жене западним Европљанкама и добију децу са 35+. Људи желе од свог живота различите ствари и то је ок.

Back