Železnička stanica Prokop nema upotrebnu dozvolu

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
392.420
1.Prokop_station_21.jpg

Zgrada stanice Beograd Centar odnosno Prokop otvorena je 20. oktobra 2023. godine uz prisustvo srpskih zvaničnika. Iako su vozovi prolazili i stajali na Prokopu i pre izgradnje stanične zgrade, a karte prodavane u jednom delu postojeće zgrade, putnici su ulazili na perone spolja.

Glavna železnička stanica u Beogradu „Prokop“ počela je sa gradnjom 1977. godine. Iako je njena izgradnja odlagana, zaustavljana i nastavljana godinama, 2023. godine je zvanično otvorena kao „potpuno dovršena“ – ili je bar tako izgledalo. Ispostaviće se da je stanica radila i pre svečanog otvaranja te godine, da su nakon toga nastavljeni radovi u zgradi, ali da Prokop ni dan danas nema upotrebnu dozvolu.

Postavlja se pitanje, da li godinama ulazimo u zgrade i koristimo puteve koji nemaju dozvolu za korišćenje, a ni ne znamo da to radimo „na sopstvenu odgovornost“, odnosno na odgovornost investitora.link

Slažem se da ima širom Srbije ali ovo je forum Beograd i konkretno nas zanimaju objekti bez upotrebne dozvole u Beogradu
A jedan od objekata je i železnička stanica Prokop u Beogradu koja se nalazi u majdanu odakle se nekada uzimala zemlja za
nasipanje i isušivanje Bare Venecije za izgradnju želežničke stanice koja se protezala od nekadašnjeg Mosrata pa sve do stare Ž.stanice

Ma znam, samo kažem, čuvajte se gde god da ste, ne samo u Beogradu.
Inače taj Prokop je bio socrealistički projekat iz sedamdesetih pa je onda izgleda neko ipak shvatio koliki je to promašaj i tad se od cele priče odustalo.
E, onda su došli ovi sadašnji vlastodršci i umesto da imamo stanicu blizu Terazija lako dostupnu svima imamo Prokop. Zbog njega nisam ni putovao ovim novim vozom.

Još malo iz istorije Beograda i Prokopa

Kad je doneta odluka da se zgrada Glavne železničke stanice u Beogradu gradi na mestu Bare Venecije, pojavio se problem zbog močvarnog terena.
Bilo je neophodno nasuti zemljom sav prostor na kojem je trebalo zidati tako veliki objekat sa svim pratećim službama koje železnica zahteva.

Odlučeno je da se zemlja za nasipanje terena iskopava na prostoru koji se nalazio iznad Vajfertove pivare i nazivao se Smutekovac. Tako i bi.
Sa Smutekovca, koji je bio u vlasništvu kneginje Natalije, zemlja je odvožena do Bare Venecije. Umesto Smutekovca na tom mestu nastade velika rupa koja dobi naziv Prokop.

Stara Železnička stanica gradjena je izmedju 1882. i 1885...za 3 godine a ova nova žel.stanica Prokop gradi se od 1877 godine i do današnjeg dana nije izgradjena i završena.

Ma znam, samo kažem, čuvajte se gde god da ste, ne samo u Beogradu.
Inače taj Prokop je bio socrealistički projekat iz sedamdesetih pa je onda izgleda neko ipak shvatio koliki je to promašaj i tad se od cele priče odustalo.
E, onda su došli ovi sadašnji vlastodršci i umesto da imamo stanicu blizu Terazija lako dostupnu svima imamo Prokop. Zbog njega nisam ni putovao ovim novim vozom.
Postojali su predlozi da se stanica izgradi na "opštinskom Senjaku" u blizini Topčiderskog puta, kao i na prostoru današnje Autokomande,
"kuda drum iz Beograda za Kragujevac seče dolinu i rečicu Mokri lug". 4. maja 1881. godine izglasan je predlog da se stanica gradi na močvarnom tlu Bare Venecije.

Puno sam čitala i pisala o mom Beogradu,..čitavu temu o znamenitostima u Beogradu , pa i o izgradnji stare železničke stanice
https://forum.krstarica.com/threads/znamenitosti-beograda.758146/page-24#post-46351591

Železnička stanica - potop:​

Prokop nakon samo godinu dana prokišnjava, a narod zabrinuto​

šeruje ove fotografije i snimke​

Screenshot_32.png

Železnička stanica Prokop je otvorena zvanično pre godinu dana, ali danas ne izgleda tako svečano.

Na društvenim mržama se deli video stanice dan posle padavina.
Krovovi prokišnjavaju, kante koje skupljaju kapljice su na sve strane.
Kako su napisali iz Zeleno levog fronta koji je snimio video:

“Očekivali bismo da za 81 milion evra makar ne prokišnjava, ali ko zna šta još sve ne funkcioniše,
jer stanica Prokop – nema upotrebnu dozvolu! Pazite se”!

Screenshot_37.png

Ovaj užas koji može da postane veliki haos...

https://citymagazine.danas.rs/scena...du7Et&pv=891d44be-fe2e-464a-a192-9f48a67cc829

Сад се сетих колико је неквалитетно рађена Славија,
плочице тамо код клупа су биле поломљене још пре отварања !

Да, кад боље размислим
све што се радило за време СНС власти је крајње неквалитетно.

Стреха у НС је морала да се деси,
само да се на њој све заврши.

Не знам да ли је у питању крађа,
пре верујем да је превелика жеља да се што више тога изгради
са што мање пара.

Може, али ће ти радити мајстори који не знају чекић да држе у руци !

Сад се сетих колико је неквалитетно рађена Славија,
плочице тамо код клупа су биле поломљене још пре отварања !

Да, кад боље размислим
све што се радило за време СНС власти је крајње неквалитетно.

Стреха у НС је морала да се деси,
само да се на њој све заврши.

Не знам да ли је у питању крађа,
пре верујем да је превелика жеља да се што више тога изгради
са што мање пара.

Може, али ће ти радити мајстори који не знају чекић да држе у руци !
jedan od mnogih konkretnih primera.

pricao sa jednom pijandurom koji "radi keramiku"
hvalio se da radi na "onoj velikoj kuli u bejograd na vodi"

kaze da je njegov posao bio da postavlja keramiku oko kadica i tus kabina jer je ostalo vec bilo gotovo
nije bilo jos struje na svim spratovima pa sam na dosta mesta morao da svetlim sa mobilnim dok lepim keramiku

bahati pijandura koji nije majstor
lepio plocice po mraku po delovima kupatila gde treba keramika da je besprekorno stavljena da bi beogradska elita mogla slobodno i bahato da se brcka u svom kupatilu

mogu misliti na sta je taj posao licio. ali jbg. nema majstora. isli pokupovali svaku sedu glavu koji "hoce da radi" a nije ni za ku*rac

u tom sam zanatskom svetu pa sam prestravljen kada vidim kakvi kadrovi rade najskuplje kvadrate u Srbiji

Tokom vikenda sam, nakon što sam u medijima pročitao o navodnoj sanaciji greda na Železničkoj stanici Beograd - Centar (Prokop), odlučio iz čiste radoznalosti da obiđem lokaciju.
Kao diplomirani građevinski inženjer, statičar konstrukcija i glavni projektant više desetina objekata visokogradnje, moram da kažem da me stanje koje sam zatekao - šokiralo!
Na licu mesta je vidljivo pucanje dve nosive grede u blizini oslonaca (stubova). Pukotine se nalaze upravo na mestu gde, zbog dilatacione fuge, ne postoji mogućnost preraspodele opterećenja – drugim rečima, na tom mestu nema nikakve rezerve nosivosti.
Tačno iznad ovih greda nalazi se petospratna zgrada, za koju mediji navode da uopšte nije ni bila planirana kada je prvobitna konstrukcija projektovana i izvedena.
Tokom obilaska sam video da se pukotine premazuju malterom, bez ikakvog konstruktivnog ojačanja ili podupirača, dok stanica i zgrada iznad normalno funkcionišu – ljudi svakodnevno putuju vozom i prolaze iznad njih. Nakon toga je sve brzo okrečeno i postavljena je neka čelična utega za koju nije jasno da li ima ikakvu konstruktivnu funkciju.
Kao statičar, u Austriji bih imao profesionalnu i zakonsku obavezu da upozorim na ovakvu neposrednu opasnost po ljudske živote.
Ne znam kojoj instituciji u Srbiji treba prijaviti ovakav slučaj, ali osećam dužnost da ovo javno iznesem.
Moje mišljenje:
• Stanicu je potrebno odmah zatvoriti.
• Zgrade na platou iznad treba evakuisati dok se ne obavi ozbiljna statička provera.
• Statički proračun ovog javnog objekta mora pod hitno biti stavljen stručnoj javnosti na uvid, radi nezavisne provere.
Nadam se da će se ovo uraditi pre nego što bude kasno.

Back