Zeleni smuti za bolji imunitet

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
392.140
Zeleni-smoothie-2-696x530.jpg

Zeleni smuti je idealan u toku zimskih dana, kada je energetski deficit pristutan kod velikog broja ljudi.Naravno, smuti ne sme i ne treba da bude zamena za obrok,
ali je preporučljivo da ga popijete pre ili posle zdravog doručka koji bi trebalo da obiluje proteinima.
Kombinacijom svežeg voća i zelenog lisnatog povrća možete dobiti hranljiv i osvežavajući napitak koji obezbeđuje potrebne količine vitamina i minerala.

Nekoliko recepta:

1.
Potrebno je :1 očišcena i narezana jabuka, 4 lista kelja, ½ svježeg krastavca, 100 g španaca, po 100 ml kokosove vode, obične vode i bademovog mleka,
sok od 1 limuna ili pomorandze. Priprema: Sve sastojke staviti u blender dok se ne usitni.. Procedite po potrebi.
Kokosova voda se moze izbaciti a bademovo mleko moze da zameni kravlje mlčeko ili jogurt

2.
Potrebno je: jedna banana, 50 gr spanaća, pola stabljike celera, jedna zelena jabuka, 100 ml vode i led. Bananu, spanać, celer i jabuku iseckajte i stavite u blender.
Kada se voće pretvori u kašu, dodajte vodu i led, pa ponovo uključite blender.
Moze i bez leda a i da se doda jos neko dugo povrce po želji

3.
Smuti sa spanaćem

2 šolje spanaća, 1 šolja ceđenog soka od pomorandže, 1 velika banana, 1 jabuka, 1 kivi
U blender stavite svež spanać i sok od pomorandže, pa dobro izmiksirajte. Ukoliko je previše gusto, dodajte malo vode. Zatim ubacite preostalo iseckano voće.

(izvor internet mediji)
spanac-smuti-830x0.jpg

banana + nešto zeleno (bilo šta) - to bi trebalo da je OK. može da se doda i još neko voće (za povrće ne znam, to je uvek malo rizično ;) ). npr može limun, ako hoćete neku boju onda pazite na to. stavljala sam zelenu salatu npr i to je OK i limun. ovo sam ispratila maju volk
znači banana reši gorčinu. dodavala sam i urme za slatkoću, može valjda i med al sad nešto imam urme. limun sam tri puta pomenula :D

međutim pre neki dan sam probala da smućkam avokado, zelenu salatu, malo peršuna i mirođije, po nekom internet receptu i bilo je baš neprijatno gorko :confused: nije mi jasno zašto, nekako se jedva izvadilo, dodala sam milerama; možda su stabljike od mirođije. inače su mi ovi zeleno-smuti eksperimenti uglavnom OK

blender OK radi ali mu pomogne kad se sipa neka tečnost, ne mora mnogo al inače onako drnda, ovo ga ubrza

Naspitak-od-krastavaca-696x976.jpg

Napitak od krastavca za detoks

Sveži sok od krastavca povoljno deluje na rad bubrega potičući uklanjanje toksina i smanjujući potrebu njihovog izlučivanja preko kože. U danima nakon što preteramo sa hranom i pićem , to je posebno korisno jer izbacuje mokraćnu kiselinu i alkalizira telo. Kod detoksikacijskih programa, celer je savršen dodatak soku od krastavca jer potiče probavu, pomaže uklanjanju viška tecnosti iz tela i umanjuje potrebu za slatkim.

Potrebnmo je : 2 narezana krastavca, 4 stabljike celera, 1,5 cm dug koren đumbira i 1/2 tanko oguljenog limuna. Sve dobro izmiksajte u glatki smoothie i odmah popijte.

mislim da je ovo za kulinarstvo pre, ili bar iskopiraj :D
ponovila sam eksperiment avokado + zeleno lišće ;) (peršun i rukola)
znači 1 avokado, neka količina zeleniša (šaka dve rekla bih), malo limunovog soka, kivi i voda. opet je gorčilo :aaa: dodala sam još jedan kivi i ukupno 4 urme i mislim da je sad ispalo OK. banana bi pretpostavljam sve rešila al evo da je ne trpam ovaj put
stavila sam baš malo vode pa je ispala zelena kašica. ako ovo pokušavate nemojte dodavati slane stvari tipa beli luk bar dok ne probate, prvo sam mislila išlo bi ali ne
možda je ovo za kulinarstvo :think:

možda je avokado ipak naj kad mu se samo doda so + beli luk, tzv gvakamole :D ovde se malo izgubi ali eto

Back