Zeleni čaj - kralj toplih napitaka

cappyscy

Zainteresovan član
Poruka
187
Zeleni čaj pomaže prilikom mršavljenja - uz redovno ispijanje možemo izgubiti jedan kilogram mesečno. On je prirodni antioksidans koji reguliše probavu, topi masne naslage i razbuđuje organizam.

green-tea2_1305543761_670x0.jpg


Razgrađuje masne naslage
Ako ste pojeli previše masne ili slatke hrane, šoljica zelenog čaja smanjuje štetne posledice kaloričnog obroka. Za to je pre svega zaslužan katehin koji podstiče razgradnju neželjenih masnih naslaga.

Ubrzava metabolizam
Kalorije se brže troše uz zeleni čaj. Istraživanja su pokazala da osobe koje redovno piju zeleni čaj dnevno potroše 6% više kalorija od osoba koje ga ne konzumiraju. Drugim rečima, ako dnevno unosimo oko 2300 kalorija, 138 možemo anulirati uz zeleni čaj.

Smanjuje glad
Zeleni čaj nivo insulina drži pod kontrolom, što znači da je i nivo šećera u krvi stabilan pa organizam traži manje slatkiša. Glad smanjuje i ugodna toplina čaja.

Celulit i izdržljivost
Kako je zeleni čaj antioksidans koji podstiče izlučivanje štetnih materija, a kožu čini glatkom i čvrstom, pomaže i u smanjenju celulita. Proces je posebno delotvoran u kombinaciji s fizičkim aktivnostima. Takođe, zeleni čaj povećava izdržljivost za 25%.

Prva pomoć za probavu
Ako vas muče probavni problemi, popijte veliku šoljicu zelenog čaja s nekoliko kapi limuna. Čaj je učinkovit i u slučaju zatvora.

Razbuđuje
Osećate se umorno i iscrpljeno? Zeleni čaj osvežava organizam, podiže raspoloženje i stimuliše cirkulaciju.

Koliko šoljica popiti?
Optimalna dnevna dozu koja iscrpljuje sva pozitivna svojstva zelenog čaja kreće se oko šest šoljica. U čaj po želji možete dodati malo limuna ili mleka. Listiće zelenog čaja nikada nemojte preliti kipućom vodom jer prevelika toplina uništava korisne materije.
 
I ja sam cuo da od previse zelenog caja zna da strada jetra, ili se dobija neko trovanje. Secam se da sam od njega imao bolove kada sam ga pio svakodnevno.
Zanimljivo je sto se zeleni caj ne sprema sa kljucalom vodom vec na 60-80 stepeni i stoji potopljen 2-3 min, inace postaje gorak i gubi neka svojstva.
Takodje sam cuo da ga ne valja piti na prazan stomak, sad ne znam.
 
Pio sam ga nekad, dok na kutije koje se prodaju nisu stavili kod HACCP. Sve to važi za pravi zeleni čaj, onaj što se ubere u prirodi, a ne za ovo gowno što se prodaje u kutijama. :rida:

Tako je, pravi zeleni cajs e pije samo u Japanu ( zato su valjda svi i vitki,a i zive 100 goodina) ali se tamo ne kuuje u kesicama, a ima svoju bogami prilicno visoku cenu.
Ov st mi kupjemo u kesicama to je caj iz Kine, uglavnom otpaci od tog pravog zelenog caja.Ali su i "obogaceni" kojekakvimm otrovima.
 
Свакодневно пијем зелени чај! :cool:

Zeleni čaj

- drvenasta biljka rasprostranjena na Dalekom Istoku, posebno u Kini i Japanu. Od 19. veka proširila se u ostale tropske i suptropske predele. Izraste do 3 m visoko i obrasla je duguljastim, zimzelenim lišćem. U lišću su zastupljene bioaktivne materije: tein, teobromin, teofilin i eterično ulje, radi kojih se i gaji ova biljka.
U Kini je u upotrebi više od 5000 godina, a poznata je i stara kineska poslovica da je “bolje 3 dana bez hrane, nego 1 bez čaja”.
Ovaj čaj pokazuje antikancerogeno dejstvo, sprečava razvoj ateroskleroze (začepljenja krvnih sudova) i srčanih oboljenja, ubrzava metabolizam i sagorevanje masti. Takođe, snižava nivo holesterola, pa se primenjuje i kod povećnog nivoa holesterola u krvi. Zeleni čaj sadrži fluoride, koji sprečavaju razvoj karijesa. Bogat je antioksidansima, koji sprečavaju razvoj oštećenja ćelija u organizmu. Koristi se kod infekcija, prehlada smanjujući oštećenja ćelija pod dejstvom virusa.
Ako imate problema sa zadahom iz usta, ranicama u usnoj duplji ili čestim infekcijama grla razmislite o tome da uvedete konzumiranje zelenog čaja ili ispiranje grla istim. Takođe, možete očistiti ranice u ustima vaticom natopljenom čajem.
Koristi se i za povećanje krvnog pritiska.
Osnovno dejstvo zelenog čaja, kao i svih drugih napitaka koji sadrže kofein, jeste povećanje budnosti i saznajnih kapaciteta. Antioksidansi u zelenom čaju su nekoliko desetina puta efikasniji od vitamina C i E, koji važe za dobre antioksidanse. Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala i time pomažu u borbi protiv starenja. Oni takođe sprečavaju nastanak i širenje malignih ćelija (ćelija raka).
Zeleni čaj se tradicionalno koristi za regulaciju nivoa šećera u krvi. Japanski naučnici su dokazali da ekstrakt zelenog čaja pomaže u zaustavljanju virusa HIV-a.
Teoretski, zeleni čaj može smanjiti usvajanje gvožđa, pa se ne preporučuje upotreba kod anemije.

Prerada lista zelenog čaja
Zeleni čaj izrađuje se u Kini tako što se ne vrši fermentacija (vrenje), ne razara se hlorofil, već se odmah brzo isprži. Ukoliko se primeni drastičniji tehnološki postupak tada se dobija vrlo poznat i omiljen ruski čaj.
Čaj za domaću upotrebu Kinezi veštački raznovrsno namirišu prema ukusu svojih potrošača. Raširi se tanak sloj raznog mirisnog cveća (jasmin, gardenija i sl.) i ostavi izvesno vreme, pa se ukloni, a na njegovo mesto raširi se sloj prženog čaja. To se ponavlja nekoliko dana dok čaj ne primi miris dotičnog cveća.
Listovi se prže u sudovima od tuča iznad žara i izruče u korpu da se na promaji ohlade. Zatim se uvijaju među dlanovima, razvijaju i ponovo uvijaju i razvijaju. To se ponavlja nekoliko puta, sve dok iz lista ne prestane da izlazi zelenkast sok. Ponovo se razviju, ubace u kazan za prženje, izvade, zavijaju i razvijaju, proseju, osuše nad žarom, brižljivo odaberu i odstrani se sve što ne valja, i još toplo hermetički pakuje u gleđosane ili lakovane metalne kutije obložene kalajem (to su lepe kutije koje posebno vole Englezi).
 
Zanimljivo je sto se zeleni caj ne sprema sa kljucalom vodom vec na 60-80 stepeni i stoji potopljen 2-3 min,
Шта мислите о овој варијанти спремања зеленог чаја да се само потопи у воду и остави да одстоји преко ноћи у фрижидеру?

" U litar negazirane mineralne vode stavite tri kašike čaja i ostavite u frižideru deset do 12 sati. Najzgodnije je, naravno, da to uradite uveče - ujutru ćete imati već pripremljen napitak, na vama je samo da ga u toku dana pijuckate (ovaj napitak može da stoji nekoliko dana, ako je potrebno). Nije loše da mu pre pijenja dodate krišku limuna, tada je još ukusniji."
http://zivot.krstarica.com/l/zene/hladan-zeleni-caj/
 
Ево да освежим мало ову тему . . . занима ме, читао сам премного различитих мишљења и ставова, шта је истина о зеленом чају? Колико тачно сме да се пије дневно? На који начин се мора спремати? Читао сам и да не сме после 17ч да се пије . . . Да ли уопште вреде они у кесици или само онај на меру у форми листа, или шта већ? Да ли стварно помаже при мршављењу?

Много питања и превише различитих одговора . . .
 
Bolji su oni u prodavnicama zdrave hrane rinfuzni. Smesna cena recimo za 100 grama a traje dugo. Naravno da mrsa Japanke su jedne od najvitkijih zena na svetu upravo zahvaljujuci zelenom caju. Nikada ne prelivaj caj kipucom vodom jer bice bljak na ukus ribe. Nego fino kad krenu oni sitni mehuricici na 70-80 onda zalij.
 
Ја не знам где да купим, колико видим сви кукају да нигде не ваља и да није поуздан, што је и разумљиво. Али ми се нешто баш не иде у Јапан по пар листова чаја . . .

Imas kod Kineza... Mada ni ovaj iz kesica nije los, samo treba isprobati koji ti odgovara. Po meni je bitnije pripremiti ga kako treba...
 
Ne treba zaboraviti da se Camelia sinensis danas gaji uglavnom plantažno, u dosta gustom skopu. Zahteva primenu najsavremenije agrotehnike i navodnjavanje.
Zbog primene pesticida, mineralnog hraniva i mašinske berbe ne bi se smela ni kategorisati kao lekovita biljka. Hemijski sadržaj lista joj se drastično razlikuje od autohtone divlje biljke koja raste u prirodnim uslovima Kine, Indije, Cejlona i dr.
Zeleni čaj kao i crni uostalom, od Camelije sadrži dosta kofeina i može izazvati niz tegoba.

Nedavno je potvrđena sumnja da ima poguban uticaj na jetru. U nekim zapadnim zemljama je već zabranjen.
http://www.livestrong.com/article/121663-camellia-sinensis-side-effects/
.......................................................................................................................................................................................
Zeleni čaj izrađuje se u Kini tako što se ne vrši fermentacija (vrenje), ne razara se hlorofil, već se odmah brzo isprži. Ukoliko se primeni drastičniji tehnološki postupak tada se dobija vrlo poznat i omiljen ruski čaj.
......................................................................................................................................................................................................................................................
Jedna velika beskrupulozna laž koja se koristi u komercijalne svrhe.

Ruski čaj - Epilobium angustifolium, je sasvim druga biljka. Samonikla, divlja, jednogodišnja, zeljasta biljka severnih predela (Sibir, Aljaska). Jedna od 5 najlekovitijih biljaka na svetu. Od skoro se može naći i kod nas preko ruskicaj.rs

Sama bagatelno niska cena zelenog čaja, govori o nagloj spoznaji njenih štetnih efekata, i njenog povlačenja sa tržišta nekih razvijenih zemalja.

Na žalost, mi na Balkanu uvek poslednji saznajemo o stvarima koje nam život znače.
 
Da nebi bilo zabune... zeleni čaj ne topi masne naslage (naroćito ne ako se pije sa šećerom),. Zeleni čaj ubrzava metabolizam te na taj način osoba koja je u kalorijskom deficitu može brže doć do željenih nedostataka. Dakle ako ćete pit litre čaja dnevno (sa hrpom šećera) jedino što možete izazvati je nesanica zbog količine kofeina kojeg ste unijeli. Da ne govorim o kočilini šećera i kalorija koji se unosi.

Dakl, zeleni čaj se pije bez šećera, i općenito treba izbacit šećer u svim mogućim i nemogućim oblicima iz prehrane. Da i voće je šećer i ako želite smršavit potrebno je smanjit ili u potpunosti izbacit voće.
 

Back
Top