Zejtin umesto dizela?

• Začetnik teme Začetnik teme Jary
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Jary

Elita
Poruka
16.498
Jutros sam cuo na radiju da preti nestasica jestivog ulja jer poljoprivrednici masovno kupuju zejtin u kutijama za 80ak dinara po litru i sipaju u traktore u odnosu 50:50% sa gasnim uljem koje je u prodaju.Razlog je sto stariji traktori duplo vise trose gasno ulje nego nekad D2..Kaze da traktori rade bez problema a Ruski rade i na 80% zejtina? E sad mene zanima kako to funkiconise obzirom da zejtin prilkom sagorevanja ostavlje tragove ,lepljiv je ...Ima li neko iskustva? ps.vozim auto na TNG ali me zanima.

Normalno radi motor,što bi mastio kad sve izgori u cilindru?
Ali plašim se da je razlog skupo dizel gorivo!
Recimo i to da se poodavno troši ulje uljne repice...
Ako još podignu akscize,voziće se na 100% Cvet Banata ili Dijamant ili...:roll:

Moj šurak vozi vw t4 kombi i već skoro godinu dana sipa zejtin, u garaži zejtina kolko hoćeš, jedino što ga meša sa euro dizelom, npr. ako sipa 20l dizela na to sipa 30l zejtina... njemu je itekako isplativo pošto prelazi mnogo kilometara svaki dan...nema gubitaka u performansama, jedino sto iza auspuha miriše pomfrit a ne dizel...

Moj šurak vozi vw t4 kombi i već skoro godinu dana sipa zejtin, u garaži zejtina kolko hoćeš, jedino što ga meša sa euro dizelom, npr. ako sipa 20l dizela na to sipa 30l zejtina... njemu je itekako isplativo pošto prelazi mnogo kilometara svaki dan...nema gubitaka u performansama, jedino sto iza auspuha miriše pomfrit a ne dizel...

stari dizelasi mogu da trose zejtin dok ovim novima crknu dizne i pumpa

Vozim malog ROVER 200 sa 2,0 TD motorom. Sasvim lepo ide na zejtin, najbolje na zejtin rade veliki motori (iza mase kamiona danas možete osetiti miris užeglog ulja kao jednog od produkta sagorevanja). Najbolje je kad se pomeša sa dizelom, nema primetne razlike u potrošnji, ne masti auspuh ni turbinu... Top gear je imao dobru emisiju na tu temu, kako bi se dodatno uštedelo u dizel su sipali korišćeno ulje iz friteze...

Proizvodnja biodizela kod nas nije dovolno isplativa, to nam pokazuje i sraman čin firme VICTORIAOIL koja je podignuta bespovratnim sredstvima Vlade Srbije, ali se zbog interesa prebacila na proizvodnju jestivog ulja (Iskon).

Back