Sticajem okolnosti skupismo se sa svih strana iz raznih religija, verskih zajednica. Medjutim pitanje je za sve , za one koji su u veri i za one koji to nisu. Slazem se sa ovim sto si napisao. Ima puno toga zapisanog u evandjeljima o prastanju. Bio vernik ili ne korisno je za svakoga i kad bi se toga pridrzavali zlo bi bilo svedeno na minimum. Medjutim nije dovoljno samo reci “oprastam”, vec treba stvarno imati veeeeeeeeliko srce i puno ljubavi pa oprostiti.
Nisu dovoljni samo “spoljasni efekti”, sam cin ,verbalno oprastanje, vec treba oprostiti iz duse, sto priznaj nije lako. Retko ko je u stanju da oprosti iz duse.Zato je jako bitno , a i korisno da se ljudi trude, da rade na sebi , sve dok ne nauce iskreno da prastaju . Svima bi bilo mnogo lepse. Kad bi to naucili ne bi bilo ni osude, osvete i ostalog sto nam zagorcava zivot.
E vako,
Rekoh ja gore onomad "za oprost je potrebna mudrosti, tehnika, produhovljenost",
dakle da se zaključiti da ja pod oprostom podrazumijevam nešto komplikovano.
Produhovljenost.
Veliki vijernik sa već odavno utemeljenim shvatanjima će vjerovatno moći oprostiti recimo ubici, to se dešavalo.
Ta vjera je takođe polako godinama prodirala u tu osobu ne preko noći, zato je on u sposobnosti da oprosti odmah.
Tehnika i mudrost.
Većina ljudi realno nema sposobnost da oprosti odmah, ako je čovijek mudar onda će prepoznati zlo osvete,
ako se odluči da oprosti, trebaće mu tehnika,
nisam đžaba preporučio knjige Lujze Hej jer ona tamo opisuje baš dosta tehnika što se ove teme tiče.
Navešću primjer jedne od mnogih tehnika,
Ako vas je povrijedila neka osoba, legnete u krevet pred spavanje,
zamišljate tu osobu na pozorišnoj sceni,
a sebe kako sjedite sami u tom istom pozorištu, i zamišljate kako se toj osobi dešava sve najbolje,
da je srećna itd. takođe ove tehnike se rade nekoliko sedmica uzastopno dok polako ne prodre u podsvijest.