ŽEĐ ZA OSVETOM

gost 337958

Iskusan
Poruka
6.814
Da li ste osvetoljubivi? Odakle ta zedj za osvetom ? Prave se citavi planovi, "sacekuse "... Sta se osvetom dobija, a sta gubi? Covek postaje zaokupljen osvetom, zapostavlja sve drugo, jedino sto mu je vazno da vrati "milo za drago" pa makar upropastio sopstveni zivot.

Da li ste osvetoljubivi? Odakle ta zedj za osvetom ? Prave se citavi planovi, "sacekuse "... Sta se osvetom dobija, a sta gubi? Covek postaje zaokupljen osvetom, zapostavlja sve drugo, jedino sto mu je vazno da vrati "milo za drago" pa makar upropastio sopstveni zivot.
podrzavam,covecanstvo ce mu biti zahvalno sto ce spreciti razmnozavanje stakora

Učinjena nepravda uglavnom ljudima daje dva izbora za rešenje, osvetu i oprost.

Osveta je primitivniji oblik rješenja, dok je za oprost potrebna mudrosti, tehnika, produhovljenost itd.

Ova tema se veže za onu o opraštanju, koja je bitnija po mom mišljenju
jer osvetoljubivost i taj osjećaj nepravde je boljka, a opraštanje lijek bezbolan za obe strane.
Vraćanje milog za drago ili osveta je mač obavezno sa dvije oštrice,
te oštrice mogu biti različito naoštrene, dakle u nekim slučajevima osvete možda će više koštati osvetnika ili obrnuto.

Ono što ljudi traže inače u životu je mir tj. da budu duhovno jaki i stabilni u svakoj situaciji.
Ako vas pogodi nečiji nepravedan postupak prema vama, onda dolazi do emocionalnog disbalansa, vi ćete reagovati negativnim emocijama,
ako tražite osvetu ili oprost onda tražite rešenje da izbalansirate te emocije.

Što se mene tiče nisam imao nekih većih e-disbalansa, a ono što sam do sada imao rješio sam metodom oprosta.

Postoje ekstremne situacije nepravde, ubistva, silovanja itd. takođe imajte na umu da postoje osobe
koje su i ove nepravde riješile metodom oprosta!

Ako nekoga više interesuje ova oblast, preporučujem knjige Lujze Hej.

Ne svetim se, vec gledam da se sklonim od zla sto pre.

Ponekad moze da boli dugo vremena ako te je neka osoba povredila,izneverila.
Ako vratis, i ti naskodis toj osobi...lakse ti je da ostavis ceo dogadjaj iza sebe.

to nije u redu pred Bogom :aha:

Da, nije u redu pred Bogom, a u mnogim slucajevima i pred ljudima. Bog je savrsenstvo, a mnogi od nas su daleko od toga. Mozak je cudo. Verovatno se kod vecine javljaju razne pomisli o osveti ali se ne sprovode u delo ( srecom jer bi u suprotnom bilo krvi do kolena). Ostaju tu, u glavi da "zagadjuju okolinu". U glavi se konstruisu razne varijante, nacini osvete. Covek se ne sveti onako "opipljivo" ali se opet sto bi se reklo narodski - zdere i smislja sto takodje utice na kvalitet zivota. Da li smo toliko fini i cisti pred Bogom ( kad si vec pomenula Boga) sto se nismo nekome delanjem osvetili, a ovamo smo ga u mislima vec ubili, sahranili, ispsovali , osamarili......

Poslednja izmena:
Ne svetim se, vec gledam da se sklonim od zla sto pre.

Ponekad moze da boli dugo vremena ako te je neka osoba povredila,izneverila.
Ako vratis, i ti naskodis toj osobi...lakse ti je da ostavis ceo dogadjaj iza sebe.

Mozda jeste lakse da ostavis sve iza sebe , cinjenica je da ostaju bol, gorcina ali moze li i to ignorisanje osobe koja nas je povredila da lici na malu mrvicu osvete?

Poslednja izmena:
Mozda jeste lakse da ostavis sve iza sebe , cinjenica je da ostaju bol, gorcina ali moze li i to ignorisanje osobe koja nas je povredila da lici na malu mrvica osvete?

Po mom misljenju - ignorisanje osobe je najpametnije...
I ne treba razmisljati o tome - sta ta osoba sada misli, radi, kako se oseca sa time kako se ponela ,kako joj je sad itd. ?

vec nastaviti svoj zivot optimisticno, i njeno mesto zameti drugom osobom :)

- - - - - - - - - -

Ko veruje u Boga, zna da ce Bog namiriti racune - i nase i njihove.
Ko ne veruje - neka ima pouzdanja u karmu, i da ce mu/joj se vratiti vec u ovom zivotu, i nece biti srecan/a.

Ako ste zaista religiozni, vi ćete oprostiti.
Upravo ovakvi testovi i iskušenja nepravde su test samog čovijeka koji se predstavlja vjernikom koliko je on kvalitetan vijernik u stvari.
Svjedok sam u nas srba da 98% nas pravoslavaca nema veze sa onim što se propagira kroz bibliju i vjeronauku, nit ko poštuje zapovjesti,
nit ko ima pojma... zaista, leba mi...

Isus je propovedao oprost, to je zapisano u bibliji, a i u samoj molitvi "Oče naš".
Vijekovna mudrost je to znala davno, a i današnji psiholozi propagiraju oprost kao rješenje.

Upravo ovakvi testovi i iskušenja nepravde su test samog čovijeka koji se predstavlja vjernikom koliko je on kvalitetan vijernik u stvari.
Svjedok sam u nas srba da 98% nas pravoslavaca nema veze sa onim što se propagira kroz bibliju i vjeronauku, nit ko poštuje zapovjesti,

Isus je propovedao oprost, to je zapisano u bibliji, a i u samoj molitvi "Oče naš".
Vijekovna mudrost je to znala davno, a i današnji psiholozi propagiraju oprost kao rješenje.

Sticajem okolnosti skupismo se sa svih strana iz raznih religija, verskih zajednica. Medjutim pitanje je za sve , za one koji su u veri i za one koji to nisu. Slazem se sa ovim sto si napisao. Ima puno toga zapisanog u evandjeljima o prastanju. Bio vernik ili ne korisno je za svakoga i kad bi se toga pridrzavali zlo bi bilo svedeno na minimum. Medjutim nije dovoljno samo reci “oprastam”, vec treba stvarno imati veeeeeeeeliko srce i puno ljubavi pa oprostiti.
Nisu dovoljni samo “spoljasni efekti”, sam cin ,verbalno oprastanje, vec treba oprostiti iz duse, sto priznaj nije lako. Retko ko je u stanju da oprosti iz duse.Zato je jako bitno , a i korisno da se ljudi trude, da rade na sebi , sve dok ne nauce iskreno da prastaju . Svima bi bilo mnogo lepse. Kad bi to naucili ne bi bilo ni osude, osvete i ostalog sto nam zagorcava zivot.

nije ni pretpostavio da ce se ovoliko olosa zapatiti,sigurno ne bi propovedao gledajte svakodnevno kako vas ugnjatavaju i oprastajte

Sticajem okolnosti skupismo se sa svih strana iz raznih religija, verskih zajednica. Medjutim pitanje je za sve , za one koji su u veri i za one koji to nisu. Slazem se sa ovim sto si napisao. Ima puno toga zapisanog u evandjeljima o prastanju. Bio vernik ili ne korisno je za svakoga i kad bi se toga pridrzavali zlo bi bilo svedeno na minimum. Medjutim nije dovoljno samo reci “oprastam”, vec treba stvarno imati veeeeeeeeliko srce i puno ljubavi pa oprostiti.
Nisu dovoljni samo “spoljasni efekti”, sam cin ,verbalno oprastanje, vec treba oprostiti iz duse, sto priznaj nije lako. Retko ko je u stanju da oprosti iz duse.Zato je jako bitno , a i korisno da se ljudi trude, da rade na sebi , sve dok ne nauce iskreno da prastaju . Svima bi bilo mnogo lepse. Kad bi to naucili ne bi bilo ni osude, osvete i ostalog sto nam zagorcava zivot.

E vako,

Rekoh ja gore onomad "za oprost je potrebna mudrosti, tehnika, produhovljenost",
dakle da se zaključiti da ja pod oprostom podrazumijevam nešto komplikovano.

Produhovljenost.
Veliki vijernik sa već odavno utemeljenim shvatanjima će vjerovatno moći oprostiti recimo ubici, to se dešavalo.
Ta vjera je takođe polako godinama prodirala u tu osobu ne preko noći, zato je on u sposobnosti da oprosti odmah.

Tehnika i mudrost.
Većina ljudi realno nema sposobnost da oprosti odmah, ako je čovijek mudar onda će prepoznati zlo osvete,
ako se odluči da oprosti, trebaće mu tehnika,
nisam đžaba preporučio knjige Lujze Hej jer ona tamo opisuje baš dosta tehnika što se ove teme tiče.
Navešću primjer jedne od mnogih tehnika,
Ako vas je povrijedila neka osoba, legnete u krevet pred spavanje,
zamišljate tu osobu na pozorišnoj sceni,
a sebe kako sjedite sami u tom istom pozorištu, i zamišljate kako se toj osobi dešava sve najbolje,
da je srećna itd. takođe ove tehnike se rade nekoliko sedmica uzastopno dok polako ne prodre u podsvijest.

we-are-anonymous-we-are-the-legion-we-do-not-forgive-we-do-not-forget-expect-us.jpg

Izvini, ali tvoja tema mi deluje malo licemerna. Dan pre nego si istu otvorila delila si savete kako ubijati ziva bica a ovde raspravljas o moralnosti, puna stomaka.

Ima veze, psiholozi su pisali o tome. I to veza bas sa osvetom, problem je taj sto mnogi osvetu vezuju samo za ljudsko bice dok se sav ostali ekosistem zanemaruje. Ubijati ziv svet kada nije nuzno isti ubijati (kada ne preti opasnost po zivot) vodi ka psihopatiji.

Ima veze, psiholozi su pisali o tome. I to veza bas sa osvetom, problem je taj sto mnogi osvetu vezuju samo za ljudsko bice dok se sav ostali ekosistem zanemaruje. Ubijati ziv svet kada nije nuzno isti ubijati (kada ne preti opasnost po zivot) vodi ka psihopatiji.

Pa da ne preti ne bi ni slusala to o mravima. A sta ako preti? Imas bebu u sobi , a mravi na sve strane, sve se crni od njih. Sta onda? Da ih vodis organizovano u posetu ZOO vrtu ! ?

Prvo sto si trebala odraditi je dobar temelj i pozvati dobrog majstora koji postavlja parket, brodski pod, plocice ili laminat. Ako to nisi odradila a nisi jer ti se pojavljuju mravi, onda si trebala jer su se pojavljivali i prosle godine i pretprosle i natprosle godine i .... naci metod kako se istih resiti prirodnim putem a ne ubiti. Naravno, tebi nije do toga, neki se bolje osecaju kad lise zivota drugo bice.

Prvo sto si trebala odraditi je dobar temelj i pozvati dobrog majstora koji postavlja parket, brodski pod, plocice ili laminat. Ako to nisi odradila a nisi jer ti se pojavljuju mravi, onda si trebala jer su se pojavljivali i prosle godine i pretprosle i natprosle godine i .... naci metod kako se istih resiti prirodnim putem a ne ubiti. Naravno, tebi nije do toga, neki se bolje osecaju kad lise zivota drugo bice.

Hvala na savetu.

Back