Zdzislaw Beksinski

Ova slika, kojoj nisam našla naslov,....
Na mene ostavlja tako neobjašnjiv utisak...nije zastrašujuća , mada bi verovatno mnogima bila...
Nije ni prijatna , previše ima boli i tuge u njoj...
A opet tako smirena i moćna emocionalno ...
Silina zagrljaja iz kojeg se ne ispušta , u kojem se večno ostaje...

Zauvek....
Ništa nas ne može razdvojiti ...
Ni smrt...

1617014515569.png

@Black_star

Koja ti se slika najviše dopada, koja ostavlja najjači utisak na tebe?
Najjezivija mi je onde gde vidis ljude, izolovane nepremostivo, na kupolama uz logorsku vatru kao jedinu utehu. To mi je, ono, kapitalna slika uzasa..
Jedna od najlepsih je uvodna, a ima ih jos...Kad kosturi jasu bika, pa onaj pogled uvis na gradjevine sa ljudskim skulpturama, u crvenom... Ona lebdeca lica na nebu.:)

Najjezivija mi je onde gde vidis ljude, izolovane nepremostivo, na kupolama uz logorsku vatru kao jedinu utehu. To mi je, ono, kapitalna slika uzasa..
Jedna od najlepsih je uvodna, a ima ih jos...Kad kosturi jasu bika, pa onaj pogled uvis na gradjevine sa ljudskim skulpturama, u crvenom... Ona lebdeca lica na nebu.:)
Prolaznost života kakvog poznajemo..Neki drugi svet iza života.To je vizija koja
je strašna. Kao da je video pakao a raja nema u svetu Beksinskog.

Kazu da za estetski sud nikad nije presudno poznavanje biografskih podataka o autoru. To je sporedno, delo govori za sebe i to se najvise ceni.;)
I bez da sam saznao sta je tog coveka sve snaslo u zivotu, pored artukulisane tame i ocaja ja na njegovim slikama osecam neku neobicnu nadu,
ako ni u sta, ono u prezivljavanje, ali ono koje daje coveku lice dostojanstva...daje i oduzima. To je taj zivot kao kocka sama.:) Osecam onu skrivenu vatru,
jedan unutrasnji zar koji izbija u svakoj pukotini, u svakoj ivici ocajanja...Skoro je umro Vlasta Velisavljevic, on je imao to.:) Za razliku od njega, koji je isto svasta preziveo, a kog je krasila vedrina, ovde se to oseca jos samo kao ono poslednje, sto se ne moze unistiti cak i ako sve ostalo deluje unisteno.:cool:

Prolaznost života kakvog poznajemo..Neki drugi svet iza života.To je vizija koja
je strašna. Kao da je video pakao a raja nema u svetu Beksinskog.
On vidi pakao ne iza zivota, vec u zivotu samome prisutnome,
a raj oseca kao covekovo poslednje uporiste u sebi, koga ocaj ne zatire, vec oslobadja kroz viziju lepote koje nudi trans-dimenzioni pogled i put.;):cool:

Pogledajte prilog 893544
Da li je ovo bardo na Zemlji?
Jezivo stanje živih koji su preminuli a toga nisu svesni ?

Tibetanska knjiga mrtvih, je tekst čiji je cilj da nedavno preminulu osobu vodi kroz bardo smrti
kako bi postigla bolji preporod, a takođe i da pomogne svojim voljenima u procesu tugovanja.
Šta ti misliš o ovome @svesnaglista ,ti znaš mnogo o budizmu? Može li ova
slika da asocira na bardo?

"Potpuno je besmisleno pitati me šta prizori na mojim slikama znače.
Jednostavno, ni ja sam ne znam.
Štaviše, nisam uopšte zainteresovan da saznam."

У граду Саноку у Пољској, постоји музеј посвећен Бексињском. Музеј Бексинског има 50 слика и 120 цртежа и колекције Дмочовског. Његова дјела могу да се пронађу и у Градској Галерији Умјетности у граду Częstochowa у Пољској. Дана 18. маја 2012. године, многе познате личности, укључујући Министра за регионални развој, су присуствовали церемонијалном отварању Нове галерије Жђислава Бексињског, која је изграђена у обновљеном делу дворца. 19. маја 2012. године, галерија је отворена јавности.

Бексињскијев крст, који има карактеристичан Т облик, данас стоји у пустињи Невада.

Crteži i skice Ž.Beksinskog:

beksinski.jpg

tumblr_ninmgtPwlM1tnr89po1_1280.jpg

"Neko je već primijetio crijeva i kosti na ovoj [slici], dok ja mislim da je u pitanju ceremonijalna haljina."

Beksinjski nije mario za mišljenja kritičara koji su, na ovaj ili onaj način, pokušavali da mu dodijele epitete koje je prezirao. Često je bio kritičan prema samom sebi smatrajući da radove mora konstantno dorađivati i prepravljati. Jednom prilikom je čak spalio određene slike koje je smatrao nedovoljno dobrim ili, s druge strane, previše ličnim. Nije volio intervjue, naročito one sa intimnim pitanjima na koja je odbijao da odgovara. Izbjegavao je ljude, javne skupove, putovanja. Nije posjećivao ni sopstvene izložbe. Zbog njegove povučenosti, kao i zbog karaktera slika, ljudi su olako zaključivali da se radi o mračnoj, morbidnoj osobi. Istina je sve suprotno od toga.

gothic-dystopian-postapocalyptic-surreal-paintings-zdzisław-beksinski-10.jpg

Pogledajte prilog 893544
Da li je ovo bardo na Zemlji?
Jezivo stanje živih koji su preminuli a toga nisu svesni ?

Tibetanska knjiga mrtvih, je tekst čiji je cilj da nedavno preminulu osobu vodi kroz bardo smrti
kako bi postigla bolji preporod, a takođe i da pomogne svojim voljenima u procesu tugovanja.
Ali i stanje između dva sveta gde haraju halucinacije ...
nakon smrti i pre sledećeg rođenja, kada čovekova svest nije povezana sa fizičkim telom, čovek doživljava razne pojave. Oni obično slede određeni redosled propadanja nakon smrti....,, da bi prešli na zastrašujuće halucinacije....Postoje pripremljeni pojedinci za koje bardo nudi mogućnosti oslobođenja.(pretpostavljam da su ti pojedinci jači duhovno , bolje su poznavali i vodili sebe...) a za druge i to većinu... to može postati opasno i očajno mesto , jer te stvorene halucinacije nagone mrtve da misle , a misliti je nemoguće ...samim tim ne znaju gde su , ko su i šta rade ...Verovatno gube tu mogućnost ponovnog rođenja ...ostaju zarobljeni između ta dva sveta ...u agoniji i užasu neshvatanja ...

Mogla bi slika predstavljati tako nešto ...Oni se u gomili , zbijeni penju ,,,,Ka vrhu ...Izobličeni , mrtvi , neki svesni , mnogi ne znaju šta traže , ali slede tu deformisanu reku telesa...Ne vidi im se kraj ---I boja, boja ...u nedogled...ništa...

P.S.Pojma nemam o budizmu.

„Spoj radikalnih inovacija i duboko ukorijenjenog tradicionalizma“

samo je jedan od paradoksa koji su obilježili vijek ovog umjetnika. Žđislavljeva fantastična faza trajala je dugo, oko dvije decenije. U ovom periodu stvorio je veliki broj djela koja su ostala neimenovana iz razloga što nije htio da njihov naziv sugeriše neko skriveno značenje. Bio je veliki protivnik dubokog analiziranja, a još više se protivio stavljanju pečata morbidnosti i mračnjaštva na svoja djela.

4c49b-1981002455.jpg
a0332-1978002456.jpg

mrs-design12beksinski.png

Općenito se smatra da prvo razdoblje rada sadrži ekspresionističku boju, sa snažnim stilom "utopijskog realizma" i nadrealnom arhitekturom, poput scenarija sudnjeg dana.
Drugo razdoblje sadržavalo je apstraktniji stil, s glavnim obilježjima formalizma.

Kako god bilo,mislim da nešto nežnije i dirljivije nisam videla ni kod jednog slikara
takozvanog normalnog slikarstva..Tako bar ja vidim ovu sliku.

Ликовна критика има тенденцију да објашњава ствари и да их ставља у кутијице са налепницом под утицајем времена у коме настаје, па то онда остане у историји уметности.
Бексински спада у ону врсту сликара која се својим делом томе отима.У добром сликарском друштву је, сетимо се само Хијеронимуса Боша или Гоје, на пример.

Ja vidim i uzimanje životne energije..pored poljupca...
Lik koji nežno ljubi...
Predaje se (mislim svojevoljno ) , želi to ...
Ali zbog razgranatosti tih krvnih sudova koje se vide na glavi i tog stiska oko vrata-
Kao da gubi nešto svoje...iz sebe...
i da...
@Poli46

Da li je ovo njegova slika?
Jako mi je moćna.

Pogledajte prilog 895338
Jeste njegova je..mada ima nekoliko umetnika kojima je Beksinski uzor i slikaju
na njegov način.Ali vidi se gde je prava snaga..

art7.jpg

Zašto je Beksinski krstove uvek slikao u obliku slova T?
Na nekoliko mesta sam naišla na to pitanje i spominjanje tog krsta koji mu je bio čest motiv...

Moje mišljenje je da ti krstovi imaju veze sa njegovim sinom koji je izvršio suicid ...Sin mu se zvao Tomas..
Nekako vidim tu neku povezanost....

Pogledajte prilog 895644

Na nekoliko mesta sam naišla na to pitanje i spominjanje tog krsta koji mu je bio čest motiv...

Moje mišljenje je da ti krstovi imaju veze sa njegovim sinom koji je izvršio suicid ...Sin mu se zvao Tomas..
Vrlo je moguće.

Njegova se dela međusobno ne nadmeću, ali se međusobno pojačavaju.
Ali čak je i njegov digitalni rad (koji nije prikazan u galeriji) nespretan pokušaj
korištenja računara kao četke za slikanje kako bi ilustrirao iste vizije koje to
izvrsno radi u uljima.
Ne možeš kompjuteru da daš dušu.Veza između uma,duše i ruke nezamenjiva je.
untitled-ho-zdzislaw-beksinski-.jpg

Pogledajte prilog 895644

Разлог је много прозаичнији. Овако су већином распињани у доба Рима.

Back