Zdravlje u Kanadi

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

vladster

Primećen član
Poruka
771
Interesuje me kako nasi ljudi koji su se preselili u Kanadu podnose promene I kako pokusavaju svakodnevno da zive zdravo.

Da dam svoj primer:

Kada sam se preselio jos davne 1992 zadnja stvar mi je bila na pameti da se zdravo hranim. U kanadi su slatkisi I koka kola (u poredjenju sa nasom zemljom) jako jeftini. Svi znamo da je gmo hrana u Severnoj Americi malte ne svuda na raspoloaganju I ako zelite da jedete bilo sta "organic" morace te da odresite kesu za najmanje 200% vise.

Prve godine kada sam se preselio u Kanadu, dobio sam sinsunitis. U zivotu na nista nisam bio alergican ali promena sredine mi je potpuno zatvorila nos I od tada ne mogu normalno da disem. Isao sam na 2 operacije I nista, Pre 2 godine sam posle bronhitisa na plucima (koji doktori u Kanadi nisu mogli da konstatuju I dadnu jednostavan antibiotic) sam dobio Astmu. Imam svaki dan problema sa disanjem I moram da se krkam stereoidima. Vec godinu dana citam uzroke astme posebno kod ljudi koji su to dobili u srednjim godinama I malte ne svuda pise da je zbog ishrane. Ako pogledate zemlje u kojima astma dominira to su u glavnom razvijene zemlje poput Kanade, USA Australije I UK. Tek u poslednje vreme slucajevi se pogorsavaju u Aziji verovatno zbog vesternizacije zapadne hrane I zagadjenja vazduha. Posto vise ne zivim u Kanadi ja sam potpuno promenio nacin ishrane (ali ne 100%, to je tesko) I izbegavam zapadne lance kojih ovde ima u ogromnoj kolicini. Takodje idem u gym I trcim 4-5km dvevno. Astma se poboljsava ali jako sporo. Jednom nedeljno odem na pizzu I to mi je greh.

Jos nesto. Sto se tice famoznog basplatnog "healthcare" koji svi toliko pevaju u Kanadi primetio sam jednu veliku laz.

Naravno healthcare nije besplatan, sve se to placa kada pocnete da radite. Kada sam kupio lek u Kanadi za Astmu platio sam oko $110. Isti lek ovde gde sam kosta $42 (to nije kopija nego potpuno ista marka). Medjutim totalni sok sam doziveo kada sam pricao sa nekim ljudima iz Velike Britanije. To su ljudi koji imaju dobre poslove znaci drzava im ne pomaze. Oni taj lek placaju 8 funti (ili 15 dolara).

Jos jedna napomena.

Ja sam u Kanadi u glavnom radio za sebe. Znaci nisam se gusio po kancelarijama ili jeo previse nezdravo. Meni je sada 40 godina I jos uvek izgledam normalno. Ljudi mojih godina u Kanadi izgledaju jako, jako lose, posebno zene.

Znam da je ovaj post vise rant nego neki informativni post I zato bih zeleo da vidim postove od ljudi koji zive u Kanadi duze vreme.

Dobra tema. Stvarno bi bilo dobro da ljudi koji su tamo, ili proveli neki period tamo, podele sa nama ovako neka iskustva. U procesu sam apliciranja, i ovde se vec hranim dosta zdravo, pa nameravam i tamo to da nastavim. Nema veze, spreman sam da imam manji tv (mogu i da ga nemam), slabiji racunar, jeftin telefon, ali za kvalitetnu hranu uvek.

I meni se baaaaas svidja ova tema :) Inace sam veliki pobornik zdravog zivota i sporta i apsolutno zelim da odrzim taj trend i u Kanadi... Hajde Kanadjani, javljajte svoja iskustva nama buducim Kanadjanima :) Gde kupujete hranu, ima li natpis organic, dajte neku preporuku... I to kako ste se prilagodili klimi i je li kod vas bilo pojava nekih promena u zdravlju zbog hladnije klime i tako dalje. Ko je raspolozen neka napise koji redak, hvala unapred :) :) :)

На вестима Крстарице прошле(можда чак и претпрошле:think:) године био је чланак да се по први пут после много деценија у САД смањила дужина очекиваног животног века.
Не видим зашто би то мимоишло Канађане.

Ako hoces sve sa natpisom organic, minimum duplo skuplje
Najkvalitetnija i najskuplja hranu Vankuveru se prodaje u Whole Foods i Urban Fare

Inace ako hoces da jedes McDonalds, ne vidim razliku da li se time hranis u Kanadi, Australiji ili Srbiji. Znaci izbor je svakog od nas sta zeli i koliko zeli da plati.
Svakako je u Kanadi hrana veoma znacajna stavka u budzetu.

Ja kad sam dosao u Albertu imao sam krvarenje iz nosa jedno 2-3 meseca,zbog suvog vazduha kazu...
Posle sam se preselio u BC, ne osecam nikakve promene u odnosu na Evropu

Ako hoces sve sa natpisom organic, minimum duplo skuplje
Najkvalitetnija i najskuplja hranu Vankuveru se prodaje u Whole Foods i Urban Fare

Inace ako hoces da jedes McDonalds, ne vidim razliku da li se time hranis u Kanadi, Australiji ili Srbiji. Znaci izbor je svakog od nas sta zeli i koliko zeli da plati.
Svakako je u Kanadi hrana veoma znacajna stavka u budzetu.

Ja kad sam dosao u Albertu imao sam krvarenje iz nosa jedno 2-3 meseca,zbog suvog vazduha kazu...
Posle sam se preselio u BC, ne osecam nikakve promene u odnosu na Evropu

Hvala za preporuke :) Sad sam pogledala kataloge ovih prodavnica i posto sam ja neko kome se ishrana 80% sastoji od voca, vec vidim da je bolje da iznajmim kucu sa imanjem tamo i sama ga gajim :D Drago mi je ipak da postoji izbor i da se moze covek hraniti zdravo, odnosno, onako kako zeli ;)

Savet.

Ako nemate izbora da cesto jedete nesto zdravo od prvog dana preporucujem da kupite supplement vitamin.... jedno od najvaznijih je fish oil. Americka hrana je puna nezdravih Omega 6 fatty acids sto prouzrokuje zdrave omega 3 nedostatke. Da sam to ranije znao izbegao bih gomilu problema.

Savet.

Ako nemate izbora da cesto jedete nesto zdravo od prvog dana preporucujem da kupite supplement vitamin.... jedno od najvaznijih je fish oil. Americka hrana je puna nezdravih Omega 6 fatty acids sto prouzrokuje zdrave omega 3 nedostatke. Da sam to ranije znao izbegao bih gomilu problema.

I onda su to neke radioaktivne ribe iz Pacifika
Moj savet je obratiti više pažnje na minerale
Nikad ne jesti brzu hranu, snđite se drugačije
Ne jedite ništa sa šećerom, kukuruzom, gluten om, modified milk ingredients, dugačka lista sastojaka, nepoznata imena sastojaka, gugl ajte sastojke, izbegavajte sve žitarice maksimalno
Pijte dovoljno vode, krećite se maksimalno
Nemojte se stresirati

I za kraj suplementirajte se sa jodom

Poslednja izmena:
I onda su to neke radioaktivne ribe iz Pacifika
Moj savet je obratiti više pažnje na minerale
Nikad ne jesti brzu hranu, snđite se drugačije
Ne jedite ništa sa šećerom, kukuruzom, gluten om, modified milk ingredients, dugačka lista sastojaka, nepoznata imena sastojaka, gugl ajte sastojke, izbegavajte sve žitarice maksimalno
Pijte dovoljno vode, krećite se maksimalno
Nemojte se stresirati

I za kraj suplementirajte se sa jodom
Реално.
Гледао сам сателитске фотографије Пацифика, због морских струја Јапанци из Фукушиме враћају мило за драго 45. за Хирошиму и Нагасаки, цео појас од Сан Франциска до Аљаске има преко 5 пута већи ниво радијације од уобичајеног.
Ниво радионуклеида расте, а како ствари стоје с Фукушимом санираће је на свети никад.

Jako dobra tema. Mi smo dosli u Toronto pre dve godine. nismo kupovali organic hranu jer je uzasno skupa. nikad nismo obracali paznju na natpise, msg, boje, prezervative itd. u novembru prosle godine mom muzu je dijagnostikovan vrlo agresivan limfom. da li ga je dobio od ove hrane ili je to jos pocelo u Srbiji niko nikada nece znati.on se hranio lose celog zivota. to je cinjenica. bio je na hemoterapiji celu zimu.nismo platili nista jer je dobio ODSP. bio je u jednoj od najboljih bolnica. poslednji rezultati su bili dobri. Znam da u Srbiji ne bi imao nikakve sanse. isto tako sam cula milion prica i kako skoro svako ima nekog ko je imao karcinom...precesto..to me plasi..sada kupujemo organic i strogo pazimo sta jedemo...vrlo skupo i opet ne znam da li ce pomoci...hrana je opasna ovde ako ne gledas sta jedes....gmo,pesticidi,hormoni,boje,prezervativi.....i ne samo hrana..kozmetika,hemija za ciscenje.....

Uplatio sam preko agencije turisticki aranzman za suprugu i mene putovanje za Kanadu. Dobio sam itinerer putovanja i rezervaciju avionske karte od agencije kao neka garancija. Da li je to dovoljno za dobijanja turisticke vize uz sva nasa ostala dokumenta. Moram da napomenem da supruga radi i da je prijavljena vise od 10 godina a ja radim kao vozac u spediciji ali nisam prijavljen. Imamo jedno dete koje ne bi vodili (nadam se da je to velika garancija da ce da se vratimo), a i supruga mi je u drugom stanju treci mesec. Imamo solidno para na deviznom racunu. Sta mislite da li ce predstavljati problem moj radni odnos (nisam prijavljen)? Za sad toliko. Nadam se da ce te mi pomoci sa vasim iskustvima bice mi potrebni. Unapred zahvalan.

- - - - - - - - - -

Uplatio sam preko agencije turisticki aranzman za suprugu i mene putovanje za Kanadu. Dobio sam itinerer putovanja i rezervaciju avionske karte od agencije kao neka garancija. Da li je to dovoljno za dobijanja turisticke vize uz sva nasa ostala dokumenta. Moram da napomenem da supruga radi i da je prijavljena vise od 10 godina a ja radim kao vozac u spediciji ali nisam prijavljen. Imamo jedno dete koje ne bi vodili (nadam se da je to velika garancija da ce da se vratimo), a i supruga mi je u drugom stanju treci mesec. Imamo solidno para na deviznom racunu. Sta mislite da li ce predstavljati problem moj radni odnos (nisam prijavljen)? Za sad toliko. Nadam se da ce te mi pomoci sa vasim iskustvima bice mi potrebni. Unapred zahvalan.

Greskom sam tu postavio poruku

Na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu je bio jedan stari profesor koji je jako davno pricao o tome kako ce doci vreme kada ce hrane biti u izobilju ali nece smeti da se jede. Zvucao je kao Nostradamus. Danas je relativno zdrava hrana jako skupa, luksuz. Zivim u Beogradu i nemam bas cesto priliku da jedem organsku hranu, osim kada dobijem od svekrve sa sela voce i povrce. Meso jedino jagnjece je organsko ukoliko je paslo samo travu, bez koncentrata. Kada sam bila dete,mala mi je cesto pricala o tome kako se zivelo kad je ona bila dete, pa kad je baka bila dete i tako dodjemo na temu deterdzenata za pranje sudja i praskova za ves. Kaze mama - nekada se sve pralo u lugu, posudje, cak i kosa. Odeca sa domacim sapunima i tako dalje. Njoj je to pricala njena baka, a ona meni. Kazem ja mami - kako je dobro sto smo mi sad moderni, pa imamo praskove. Mama se nasmeje i kaze - pa da, imamo i moderne bolesti. I tako moderan zivot i covekovo udaljavanje od prirode ima svoju cenu koja je nazalost prevelika. Zdravlje. Zdravlje na ulazi ali i bolesti. Tesko je verovati deklaraciji kupovne hrane, U Srbiji nema GMO oznake, iako je kobajagi GMO nepozeljan ovde, ali Srbija je ovo. Kod vas na americkom kontinentu verovatno mora da bude tacna deklaracija ali verujem da je problem da se nadje zdrav proizvod. Generalno, ko ima kucicu i malo dvorista, i vremena naravno, mozda moze da uzgoji nesto domace. Bar pod improvizovanim plastenikom.

Na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu je bio jedan stari profesor koji je jako davno pricao o tome kako ce doci vreme kada ce hrane biti u izobilju ali nece smeti da se jede. Zvucao je kao Nostradamus. Danas je relativno zdrava hrana jako skupa, luksuz. Zivim u Beogradu i nemam bas cesto priliku da jedem organsku hranu, osim kada dobijem od svekrve sa sela voce i povrce. Meso jedino jagnjece je organsko ukoliko je paslo samo travu, bez koncentrata. Kada sam bila dete,mala mi je cesto pricala o tome kako se zivelo kad je ona bila dete, pa kad je baka bila dete i tako dodjemo na temu deterdzenata za pranje sudja i praskova za ves. Kaze mama - nekada se sve pralo u lugu, posudje, cak i kosa. Odeca sa domacim sapunima i tako dalje. Njoj je to pricala njena baka, a ona meni. Kazem ja mami - kako je dobro sto smo mi sad moderni, pa imamo praskove. Mama se nasmeje i kaze - pa da, imamo i moderne bolesti. I tako moderan zivot i covekovo udaljavanje od prirode ima svoju cenu koja je nazalost prevelika. Zdravlje. Zdravlje na ulazi ali i bolesti. Tesko je verovati deklaraciji kupovne hrane, U Srbiji nema GMO oznake, iako je kobajagi GMO nepozeljan ovde, ali Srbija je ovo. Kod vas na americkom kontinentu verovatno mora da bude tacna deklaracija ali verujem da je problem da se nadje zdrav proizvod. Generalno, ko ima kucicu i malo dvorista, i vremena naravno, mozda moze da uzgoji nesto domace. Bar pod improvizovanim plastenikom.
Interesantno je da ovde sve po bastama uspeva organsko, bez ikakvog prskanja. Mi sada zivimo prakticno u sumi, ni komarce nemamo i paukova je manje nego dole u gradu. Slepi misevi navodno jedu komarce... drugacije je kada si u prirodi ovako, sve te bube imaju svoje prirodne neprijatelje... a nocu cujemo sove kako hucu :) mada moramo da se pazimo medveda i puma i ujutro kada idemo moramo polako da vozimo jer uvek naletimo na jelene pored puta. Mislim da treba da nabavimo pusku i idemo u lov, i da jedemo divlje meso umesto ono u radnjama. Treba nam samo veliki zamrzivac.

Уствари из тарабићевог пророчанства, дословно:
Хране ће бити, али нико неће смети да је једе!

Уствари из тарабићевог пророчанства, дословно:
Хране ће бити, али нико неће смети да је једе!

Kakve ti veze imas sa Kanadom ? Nemoj pricati kada ne znas.
Organic food nije tako skupa u Kanadi u provigo pr organic maline 5,99, a obicne 4,99 i tako niz proizvoda. U Kanadi je sada velika kampanja protiv mesa i promocija ishrane namirnicama biljnog porekla.

Eh sada I ti.... nasao jedan primer I to maline.

Koliko kosta piletina u Kanadi? Kupim 2 chicken breast filea I kosta me 10 dolara I to nije ni organic. Garantujem ti da je organic piletina najmanje 50% vise. To vazi I za ostalo meso, mleko, itd....

Usput, maline se puno puta mogu naci za $2.50 barem u Ontariju sto znaci da su organske eto vise nego 100% skuplje.

Poslednja izmena:
Kakve ti veze imas sa Kanadom ? Nemoj pricati kada ne znas.
Organic food nije tako skupa u Kanadi u provigo pr organic maline 5,99, a obicne 4,99 i tako niz proizvoda. U Kanadi je sada velika kampanja protiv mesa i promocija ishrane namirnicama biljnog porekla.
Јасно бре, у леденој пустоши Канаде једва чекају да живе на разнО зелењавО.
Ускоро ће и Ескими прећи на коприве, бобице и остала сена...
Веганац, ово није ни тема, ни ПДФ за пропаганду веганизма.

Jeste, samo je u Srbiji sve kvalitetno i zdravo. Hm, odakle da počnem - da li od aktuelnih buđavih torti ili crkotina sa deponija koje su završile u kobasicama, crnim hlebom koji se crni zbog kafe, mlevene cigle u alevoj paprici, aflatoksina u mleku, Matijevićevih đakonija, biraj!

Poslednja izmena od moderatora:
Jeste, samo je u Srbiji sve kvalitetno i zdravo. Hm, odakle da počnem - da li od aktuelnih buđavih torti ili crkotina sa deponija koje su završile u kobasicama, crnim hlebom koji se crni zbog kafe, mlevene cigle u alevoj paprici, aflatoksina u mleku, Matijevićevih đakonija, biraj!

Tako je! Da ne pominjem sto se hrana ni na jednoj pijaci u Srbiji ne kontrolise, to je CINJENICA, a u tzv. pijacama hipermarketa namirnice dozrevaju na jedinstven nacin. Jos tek posle poplava, dodatno nemas izbora i nemas pojma cime te truju. U Kanadi imas hranu iz celog sveta pa biraj.

Pri tom je totalna dezinformacija o veganizmu!
Ne postoji nikakva vladina akcija koja ljude tera na promenu ishrane... Ali uce decu u skolama da treba da jedu i voce i povrce... Ne zato sto ne treba da jedu meso, nego zato sto deca jedu junk i voce im nije dovoljno slatko, a povrce je uvek ono... Mislim ko voli stvarno to povrce?

- - - - - - - - - -

Ja cu jos jednom skromno da kazem da je hrana u Kanadi sjajna ako znas da kuvas i sam sebi spremas hranu. Celo organicko pile me kosta od 12-15 dolara, a ne samo da dobijem dva bela mesa, nego indrugo meso i pilecu supu... Tj dobijem dva obroka umesto jednog.
Ali treba znati kuvati!
Ali i kupiti pressure cooker koji nije jeftin :) ja sam moj platila 310 dolara plus porez.

- - - - - - - - - -

I generalno pravilo je koliko para toliko muzike... Imas zacin za dva dolara i zacin za sest dolara... Taj za dva dolara je bacen novac. Na primer :)

Da li si bio nekad u Kanadi ?
City of Vancouver proclaims country’s first Meatless Monday
http://www.ctvnews.ca/canada/city-of-vancouver-proclaims-country-s-first-meatless-monday-1.1320580

Da li si bio nekad u Kanadi ? Nisi, onda nemoj lupetati gluposti i zamarati ljudi tvojim izmisljotinama.
City of Vancouver proclaims country’s first Meatless Monday
http://www.ctvnews.ca/canada/city-of-vancouver-proclaims-country-s-first-meatless-monday-1.1320580

Jesi bio ti nekad u Vankuveru? Tamo ima jako puno vegetarijanaca... Ipak, najpopularniji nacin ishrane u Severnoj Americi generalno medju ljudima koji se bave svojim zdravljem je Paleo, a veganizam je vise stari diet fad... Ali ima puno tih azijskih religija koje propagiraju vegansku hranu.

Jesi bio ti nekad u Vankuveru? Tamo ima jako puno vegetarijanaca... Ipak, najpopularniji nacin ishrane u Severnoj Americi generalno medju ljudima koji se bave svojim zdravljem je Paleo, a veganizam je vise stari diet fad... Ali ima puno tih azijskih religija koje propagiraju vegansku hranu.

U Kanadi vrsi se promocija veganstva.
From pro athletes to CEOs and doughnut cravers, the rise of the vegan diet
http://www.cbc.ca/news/canada/from-...-cravers-the-rise-of-the-vegan-diet-1.1049116
KFC Canada adds vegan 'chicken' to menu
http://www.thestar.com/life/health_wellness/2008/06/01/kfc_canada_adds_vegan_chicken_to_menu.html
Vegetarian Thanksgiving: Vegan dishes to enjoy for Thanksgiving
http://canadaam.ctvnews.ca/recipes/...an-dishes-to-enjoy-for-thanksgiving-1.2044695
Going vegan for the new year
http://globalnews.ca/video/1755745/going-vegan-for-the-new-year

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back