Zdrava ishrana, zdrava hrana i zdrav zivot?

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Ne razumem se bas u kuvanje, tako da me zanimaju par stvari, prvenstveno sto se tice zdrave klope.

Koji je najbolji nacin ishrane za ljude i ujedno najzdraviji i moze li mi neko reci nesto vise o tome?
Verujem da je vegeterijanski ili cak veganski verovatno najzdraviji i najbolji po ljude, ali cak i kod takvog nacina ishrane dobar deo hrane se termicki obradjuje przenjem, pa me zanima koliko je przenje hrane u suncokretovom ulju zdravo po ljudski organizam.

Naravno suncokretovo ulje se mora koristiti i kod pecenja, pa me zanima da li treba brinuti o stetnosti ili ne, ili jednostavno obradjivati hranu iskljucivo kuvanjem?

Ne razumem se bas u kuvanje, tako da me zanimaju par stvari, prvenstveno sto se tice zdrave klope.
Koji je najbolji nacin ishrane za ljude i ujedno najzdraviji i moze li mi neko reci nesto vise o tome?
Verujem da je vegeterijanski ili cak veganski verovatno najzdraviji i najbolji po ljude, ali cak i kod takvog nacina ishrane dobar deo hrane se termicki obradjuje przenjem, pa me zanima koliko je przenje hrane u suncokretovom ulju zdravo po ljudski organizam.
Naravno suncokretovo ulje se mora koristiti i kod pecenja, pa me zanima da li treba briuti o stetnosti ili ne, ili jednostavno obradjivati hranu iskljucivo kuvanjem?

Najbolje i najzdravije je uzimati obroke razumne veličine sa odgovarajućom količinom svake potrebne materije (proteini, masti, skrob, celuloza, ovaj i onaj vitamin i mineral itd.).
To što se većina hrane prži, to je zato što ljudi vole da jedu prženo. Prženje u malo masnoće ima svoje opravdano mesto kod određenih namirnica (npr u početnoj fazi pravljenja mnogih jela treba da propržiš luk da se karamelizuje do određenog nivoa), ali je jedenje krofni, bureka i sličnih stvari nezdravo kako god okreneš i nema nikakvo zdravstveno opravdanje.
Isključivo kuvana hrana je naravno dosadna i neukusna u poređenju sa drugim načinima pripreme iste namirnice, i posle nekog vremena dosadi. Masnoće su neophodne za organizam - od njih se sastoji omotač nervnih ćelija i moraju se unositi u određenoj količini svakog dana, inače dolazi do oboljenja nervnog sistema, ali je naravno najbolje tako organizovati pripremu hrane da većina te masnoće bude već u sastavu same namirnice. Npr. zna se da plava morska riba ima omega-3 masne kiseline, plus je dobar izvor proteina; žumance ima dosta masnoće ali ima i vitamin A i druge stvari; kikiriki je istovremeno izvor masti i proteina.
Sve u svemu, povrće koje je blago protrljano uljem (i začinima) a posle toga ispečeno često je ukusnije od samo barenog povrća, i lakše izaziva osećaj zadovoljstva i sitosti (što je važno za nas koji se prežderavamo na nervnoj bazi). U nekim slučajevima dobija se sasvim drugačije jelo (kod krompira npr.)

Poslednja izmena:

Back