Zdrav zivot... Rasprava sa ocem...

Nodi-wolf

Domaćin
Poruka
3.965
E ovako...
Moj otac tvrdi da to sto ne spavam od 00h do 02h ujutro,
(i to ne radim stalno vec ponekad npr 3X nedeljno i ustajem izmedju 10 i 11h),
moram da nadoknadim san sa sest sati sna duze nego inace,
jer ta dva sata u tom vremenskom periodu(od 00h do 02h ujutro) su "najbitniji od svih sati sna",
znaci ako legnem u 2h ujutro i spavam do 10h,
to nije dovoljno mom organizmu vec cu ja spavati jos 4-6 sata duze da bih to nadoknadila,
(valjda zbog polozaja meseca u to vreme(izmedju 00-02), ne znam :zroll: ),
sto ja tvrdim po svom organizmu da je neistina,
kad god da legnem spavam oko 6 do najvise 10h, sto zavisi od najvise od fizickog umora i sl...
Takodje ja njemu pokusavam da objasnim da to sto u "mladost" (imam 22god.) ne lezem pre 00h ko kokoska,
a to cu sigurno raditi kasnije, kad prodje "mladost", i ne budem imala pametnija posla od spavanja,
je daleko manje nezdravo od toga sro je on pusac pa jedno 35godine...
(a i nesto mi govori da ni on nije legao u krevet kad je bio mlad pre 00h, al' 'ajde...)...
Dakle ja ne pijem, ne pusim, ne drogiram se, trudim se da se hranim zdravo koliko to studentski zivot dozvoljava(meso jednom nedeljno, 3 jajeta nedeljno, mlecni proizvod svaki dan, povrce svaki dan, voce ne volim te retko ga jedem, zitarice... Suhomesnato samo kad dodjem kod njih kuci... trudim se), krecem se dosta,
u sustini mnogo zdravije od ljudi koje poznajem...
samo ne spavam u to vreme kad on kaze da treba,
(odnosno ne lezem kad i kokoske i ne ustajem sa prvim petlovima bez potrebe...)
Uglavnom on tvrdi da je to dokaz mog nezdravog zivota,
i da je manje opasno to sto on pusi preko 35god. ..?
Da li je on u pravu..? Ja ne tvrdim da je nebitno kad se leze i ustaje,
ali ne verujem da je toliko bitno koliko on tvrdi...
Mislim da je bitnija kolicina sna...
I sigurna sam da je to manje opasno od gore navedenih nezdravih stvari...

Пар година живим на сличан начин, лежем јако касно, не спавам довољно. Отац ми је говорио да не могу тако и остало. Ево сад сам у тоталном расулу. Пуцам психички, јако се плашим да сам озбиљно нарушио здравље. Да могу да вратим време 2 године уназад послушао би оца и легао би око поноћи, не би толико висио на рачунару и остало... Некад је добро послушати старије, ма колико нам они необавештно изгледали.

E ovako...
Moj otac tvrdi da to sto ne spavam od 00h do 02h ujutro,
(i to ne radim stalno vec ponekad npr 3X nedeljno i ustajem izmedju 10 i 11h),
moram da nadoknadim san sa sest sati sna duze nego inace,
jer ta dva sata u tom vremenskom periodu(od 00h do 02h ujutro) su "najbitniji od svih sati sna",
znaci ako legnem u 2h ujutro i spavam do 10h,
to nije dovoljno mom organizmu vec cu ja spavati jos 4-6 sata duze da bih to nadoknadila,
(valjda zbog polozaja meseca u to vreme(izmedju 00-02), ne znam :zroll: ),
sto ja tvrdim po svom organizmu da je neistina,
kad god da legnem spavam oko 6 do najvise 10h, sto zavisi od najvise od fizickog umora i sl...
Takodje ja njemu pokusavam da objasnim da to sto u "mladost" (imam 22god.) ne lezem pre 00h ko kokoska,
a to cu sigurno raditi kasnije, kad prodje "mladost", i ne budem imala pametnija posla od spavanja,
je daleko manje nezdravo od toga sro je on pusac pa jedno 35godine...
(a i nesto mi govori da ni on nije legao u krevet kad je bio mlad pre 00h, al' 'ajde...)...
Dakle ja ne pijem, ne pusim, ne drogiram se, trudim se da se hranim zdravo koliko to studentski zivot dozvoljava(meso jednom nedeljno, 3 jajeta nedeljno, mlecni proizvod svaki dan, povrce svaki dan, voce ne volim te retko ga jedem, zitarice... Suhomesnato samo kad dodjem kod njih kuci... trudim se), krecem se dosta,
u sustini mnogo zdravije od ljudi koje poznajem...
samo ne spavam u to vreme kad on kaze da treba,
(odnosno ne lezem kad i kokoske i ne ustajem sa prvim petlovima bez potrebe...)
Uglavnom on tvrdi da je to dokaz mog nezdravog zivota,
i da je manje opasno to sto on pusi preko 35god. ..?
Da li je on u pravu..? Ja ne tvrdim da je nebitno kad se leze i ustaje,
ali ne verujem da je toliko bitno koliko on tvrdi...
Mislim da je bitnija kolicina sna...
I sigurna sam da je to manje opasno od gore navedenih nezdravih stvari...
E ovako...
Najvažniji san je negde od 21-22h pa na dalje... Ako ti propustiš taj voz da zaspiš..on ti ode... z:poz: U tom periodu se luču prirodni hormon melatonin koji treba da nas podmladi i regeneriše. Kokoške to dobro znaju. Zar je jedna kokoška pametnija od tebe? z;)
Čovek noću treba da se odmara, a danju da radi...Ma koliko savremeni čovek želeo da se menja i da radi noću, organizam ga ne može slediti.
Koliko sam razumeo, vaša rasprava je bila oko toga ko je u pravu, a ne oko toga šta svet radi....Kada bi sledili šta svet radi...ništa pozitivno ne bi uspeli da nađemo.

Svakako da je pušenje mnogo veći problem. Savremeni čovek jako nezdravo živi, a ipak misli da živi zdravo pa ovo oko spavanja i ne obraća pažnju....ali problemi i nezdrave navike se samo gomilaju, dok se jednog dana ne skljokamo i obolimo...

U nedavnom istraživanju u SAD-u 51% muškaraca i 42% žena reklo je da bi išlo ranije na spavanje kad ne bi imali televiziju ili pristup internetu. Toliko o pametnijim stvarima...

Ovo su stvari koje se mogu vrlo lako proveriti...Dovoljno je da legneš ranije, da odvojiš jedan dan za taj "eksperiment", negde oko 21h, a pre toga da si večerala negde oko 18h, da ne ideš u krevet punog stomaka, dakle, 3-4h pre spavanja. Videćeš koliko ćeš se ujutro lepše osjećati.

Ali na žalost, mi žrtvujemo zdravlje da bi sledili svet i savrmene materijalističke standarde.

Пар година живим на сличан начин, лежем јако касно, не спавам довољно. Отац ми је говорио да не могу тако и остало. Ево сад сам у тоталном расулу. Пуцам психички, јако се плашим да сам озбиљно нарушио здравље. Да могу да вратим време 2 године уназад послушао би оца и легао би око поноћи, не би толико висио на рачунару и остало... Некад је добро послушати старије, ма колико нам они необавештно изгледали.
Nemoj sada da tražiš izgovore u prošlosti...ne postoji stanje koje ne možemo popraviti.. Potrebno je samo da se danas uozbiljiš i da misliš na svoje zdravlje. Ako danas nisi spreman da promeniš loše navike, ne bi bio spreman ni tada.

Ma osecam se i ja najbolje,
ali moj najveci problem je sto imam nenormalno dobar sluh i cujem sve i svasta sto niko drugi u mojoj porodici ne cuje,
npr. Cale cuje neko sustanje, ja cujem da komsija slusa pesmu i to koju pesme...
I ne mogu da zaspim dok svi ne zaspe,
makar i legla u krevet...
Dok brat npr. kuca na tastaturu ili samo brujanje kompa mi ne da da spavam...
Jutros u sest me probudio komsija koji je gledao neki meni nepoznat crtac...
I dok su svi spavali ja sam bila budna dok nisam nagurala vatu u usi...
A i da nemam problem ove prirode ne bih legala u 21h,
jer je to nemoguce svaka dan raditi...
Dosasio bi mi zivot totalno,
imam pametnija posla od kokosaka...
(pritom ne mislim na internet i sl...,
ja cak nemam kompijuter...
Ovo je mog brata,
a ja sam za praznike navratila do njih...)

ali moj najveci problem je sto imam nenormalno dobar sluh i cujem sve i svasta sto niko drugi u mojoj porodici ne cuje,
npr. Cale cuje neko sustanje, ja cujem da komsija slusa pesmu i to koju pesme
...
Ovo je mog brata,

to je zato što si mlada :) i navikavaj se.
imala sam sličan problem, preselila se u veći grad, buka stalno u zgradi, žurke, pa sam na kraju i navikla na svu tu buku.
sad i kad prave žurku ništa ne čujem dok spavam :aha:
nama su u srednjoj govorili da je vrlo važno da se legne pre 00h, pa makar i pola sata pre, a i sama primećujem da kad legnem kasnije, ujutru nisam odmorna iako ustanem kasnije i spavam isto koliko i kad legnem pre 00.
tako da je tvoj tata s te strane u pravu.
i moram da pitam..na čemu živiš kad toliko malo proteina unosiš? mislim 3 jaja nedeljno - ja toliko pojedem za jedan obrok :neutral:
isto i meso moraš da unosiš više. ne, meso ne goji, naravno ako ne jedeš masnoće i te idiotarije, ali čisto meso ne goji koliko slatkiši npr., ako se viška kilograma plašiš.

to je zato što si mlada :) i navikavaj se.
imala sam sličan problem, preselila se u veći grad, buka stalno u zgradi, žurke, pa sam na kraju i navikla na svu tu buku.
sad i kad prave žurku ništa ne čujem dok spavam :aha:
nama su u srednjoj govorili da je vrlo važno da se legne pre 00h, pa makar i pola sata pre, a i sama primećujem da kad legnem kasnije, ujutru nisam odmorna iako ustanem kasnije i spavam isto koliko i kad legnem pre 00.
tako da je tvoj tata s te strane u pravu.
i moram da pitam..na čemu živiš kad toliko malo proteina unosiš? mislim 3 jaja nedeljno - ja toliko pojedem za jedan obrok :neutral:
isto i meso moraš da unosiš više. ne, meso ne goji, naravno ako ne jedeš masnoće i te idiotarije, ali čisto meso ne goji koliko slatkiši npr., ako se viška kilograma plašiš.

Jedem ribu, povrce, mlecne proizvode,
i ja ta tri jaja pojedem za jedan obrok... XD
Pojedem nekad i vise za nedelju dana,
3 je u proseku...
(npr jedno jaje i mslo mleka je dovoljno da napravim przenice za dorucak ili pohovani karfiol za rucak...)
Mese jedem jednom nedeljno, uglavnom piletinu,
(sad ga jedem cesce dok su praznici i kuci sam,
pa kuva mama...)...
Ribu ne racunam u meso,
iako jeste,
ali je mnogo zdravija, pa makar i konzervisana...
Nisam ja uopste mrsavica neka,
ne jedem malo, ako se gleda kolicina...

Jedem ribu, povrce, mlecne proizvode,
i ja ta tri jaja pojedem za jedan obrok... XD
Pojedem nekad i vise za nedelju dana,
3 je u proseku...
(npr jedno jaje i mslo mleka je dovoljno da napravim przenice za dorucak ili pohovani karfiol za rucak...)
Mese jedem jednom nedeljno, uglavnom piletinu,
(sad ga jedem cesce dok su praznici i kuci sam,
pa kuva mama...)...
Ribu ne racunam u meso,
iako jeste,
ali je mnogo zdravija, pa makar i konzervisana...
Nisam ja uopste mrsavica neka,
ne jedem malo, ako se gleda kolicina...

pa tako kaži, uplaši se čovek kad pročita koliko malo proteina :lol:
samo tako nastavi :ok: i da, riba jeste zdravija :)

npr. Cale cuje neko sustanje, ja cujem da komsija slusa pesmu i to koju pesme...
Ovo je mog brata,
Pa sad... Ti stavljaj vatu u uši ako je potrebno...
Ali očigledno da ovo nije problem, već to da tvoja generacija ostaje kasno u noć, pa moraš i ti....u suprotnom će te proglasiti kokoškom.
zviratka26.gif
. .
emoce088.gif

Pa i ne moraš svaki dan, ali eto, poželjno je da se čovek odmori, regeneriše, podmladi..
Čovekov život gubi smisao zbog drugih stvari, ne zbog toga kada će krenuti u krevet.
Šta to radiš pametnije od kokoške u to vreme molim te?
emoce053.gif

Mislim nije dzabe receno da je potrebno 8 sati sna od radnog dana i obaveza..svako od nas je izlazio i menjao dan za noc i izgledao raspalo mnogo starije..ok svako to treba proci ali pitanje je koliko se ko pogubi u tome..realno prvom prilikom kad se zaposli i iscrpi nema vise tripova nego san slomi rano..nije to samo do zdravog zivota vec i stres..razlog zasto se neko budi bez nekih tezih problema..znaci unutrasnji nemir i nestabilnost..dosada i razdrazljivost

Ево текста из ВИКИПЕДИЈЕ о БИОЛОШКОМ ЧАСОВНИКУ

Биолошки часовник означава ритмичност психофизичких збивања у човеку а која су у вези са ритмичним збивањима у природи. Обзиром да у природи владају различита ритмична збивања као што је смена годишњих доба, ритмично појављивање дана и ноћи, плиме и осеке основано је претпоставити да се то одражава на човека у виду најразличитијих ритмова тзв. биолошких ритмова.
Тако су до сада идентификоване следеће промене у биолошком часовнику;
циркадијални ритмови, односно дневни ритмови условљени смењивањем дана и ноћи,
био-ритмови или месечни ритмови (бар код жена),
сезонски (годишњи ритмови), повезани са променом годишњег доба и други.

Супрахијазматично језгро се налази у области укрштања оптичких путева (лат. Chiasma)

Дијаграм илуструје утицај промене светла и таме, преко супрахиазматичног језгра на промене циркадијалног ритма, физиолошке промене и понашање
Извесна истраживања физиолога и психолога потврђују значај ритмичног понављања збивања у човеку на његово понашање и посебно, на његову радну активност. Актуелност тих истраживања је дошла до изражаја са ширењем сменског рада који у значајној мери нарушава уобичајене ритмове који се одвијају у човеку што има за последицу повећање броја повреда на раду, менталних потешкоћа и сл.
Најновије студије показују да је мозак централни хронометар — биолошког часовника који регулише циклусе буђења и спавање — и има два дела која испадају из синхронизације током промена интензитета светлости у току рада у сменама од шест сати, или времена које је потребно да прелетимо преко Атлантика. Тим истраживача са Универзитетског центра у Вирџинији и Универзитетског Медицинског центра у Холандији објавио је своје истраживања о утицају промене временских зона на организам, и његов биолошки часовник (у часопису Current Biology).
Истраживања су показала да је дорзални и вентрални део супрахиазматичног језгра (СХЈ), мозга, централни хронометар, прилагођавања различитим нивоима сменских промена светлости, који потенцијално узрокује потешкоће у периоду прилагођавања, од којих људи највише пате након летења кроз неколико часовних зона. (СХЈ) садржи око 20.000 нервних ћелија и налази се у хипоталамусу, делу мозга, управо изнад места где се укрштају оптички живци очију.
Истраживачи су открили да се вентрални део супрахиазматичног језгра (СХЈ), који је директно повезан нервним завршецима за очитавање светла на ретини ока, брзо синхронизује са новим распоредом светла, чак и радикално мења распоред прилагођавања. Али дорзални део супрахиазматичног језгра (СХЈ), захтева неколико додатних дана за прилагођавање. То резултира сложеним импулсима који имају штетан утицај на функционисање ткива и органа у организму у периоду од неколико дана.
Као последица нарушене ритмичности биолошког часовника настаје тзв.циркадијална дисритмија, која подразумева ремећење (десинхронизацију) нормалног биолошког часовника, циркадијалног ритма, спољним узроцима (нпр. циклус дан—ноћ, светло—тама) и један је од битних чинилаца појаве преморености у готово свим професијама које своје активности обављају у сменама (возачи, пилоти, лекари, војници, полицајци итд), или у току рада пролазе кроз већи број часовних зона (пилоти, астронаути, стјуардесе итд). Циркадијални ритам има периодичност од 24 до 26 часова и карактеристичан је за правилно функционисање великиког број органских система, чија десинхронизација најчешће прво доводи до појаве премора.
Наука која истражује «биолошки часовник» код човека и животиња назива се хронобиологија. Основни циљ хронобиологије је да покреће заједничке пројекте истараживања у следећим областима: дневно мерење функционалности циркадијанских система, прецизна дијагноза циркадијалних поремећаја ритма са квантификацијом знакова и симптома, израда дефиниција и клиничких смерница везаних за циркадијалне поремећаја ритма човековог биолошког часовника и квантификација успешности примењених смерница.[1]
:

Pa sad... Ti stavljaj vatu u uši ako je potrebno...
Ali očigledno da ovo nije problem, već to da tvoja generacija ostaje kasno u noć, pa moraš i ti....u suprotnom će te proglasiti kokoškom.
zviratka26.gif
. .
emoce088.gif

Pa i ne moraš svaki dan, ali eto, poželjno je da se čovek odmori, regeneriše, podmladi..
Čovekov život gubi smisao zbog drugih stvari, ne zbog toga kada će krenuti u krevet.
Šta to radiš pametnije od kokoške u to vreme molim te?
emoce053.gif

Ucim, citam, slikam ili gledam TV...
Prestala sam da izlazim u trecoj godini
(imam 23god...)...
Tek ponekad, (nekada ni jednom u mesec dana),
a i tada ne ostajem do kasno,
jer ne mirisem ljude bas,
i sve mi je to postalo besmisleno...
Volim da budem sama sa sobom...

Back