Jedan deo detinjstva sam provela u Srbiji i na osnovu licnog iskustva bih mogla reci da se ta floskula "red, rad i disciplina", koju mi vezujemo za EU i "zapad" ne odnosi na vaspitanje dece.
Kod nas se deca jos uvek ne vaspitavaju vec "driblaju", tj od njih se trazi pokornost, dok se u nekim drugim zapadnim zemljama vise poklanja paznje slobodi. Deci je data sloboda da odlucuju. Greske se ne kaznjavaju brutalno, vec sluze kao deo iskustva koji bi u zivotu trebali steci. I to veoma utice na samopouzdanje, samostalnost, samopostovanje i postovanje.
Prvi dan u skoli. Nastvanica stoji pred talbom, katedra je ispred, djacki stolovi se nadovezuju jedan na drugi i stoje u obliku naseg cirilicnog slova "P". Devojka pored mene jede svoj sendvic i pije sok. Zacudjeno je gledam i cudim se da nastavnica ne reaguje. Nakon nekog vremena decko koji sedi preko puta, na drugom kraju ucionice, ustaje i bez pitanja izlazi napolje. Jos jedno iznenadjenje. Niko ne reaguje. Isti se vraca nakon 10-tak minuta. Opet bez reakcije. Kad se cas zavrsio pitala sam devojku koja je jela sendvic kako je nije strah da na sred casa jede. Ona me je zacudjeno pitala zasto bi je trebao biti strah. U skoli je dozvoljeno da kad je neko gladan ili zedan da najnormalnije jede i pije, ali je pozeljno da pritom ne pravi preveliku buku da ne bi uznemiravao ostale ucenike. Pitam je kako je onaj decko mogao tek tako izaci i vratiti se, ona se smeje i kaze."Pa morao je u toalet!" Cudila sam se i pitala zar nije trebao da o tome obavesti nastavnicu. Ona se jos vise nasmejala, pitala me da li dolazim iz Rusije i rekla da nema potrebe da se cak prekida zbog tako necega, jer ko mora u toalet on mora u toalet i naravno da je to dozvoljeno. Nece valjda pitati nastavnicu da li sme da ide u WC ako mu se ide. Nece mu to valjda neko zabraniti, cudila se ona.
Zacudjena ja, zacudjena ona.
Zamislite takvu skolu kod nas. Da li bi to uopste bilo moguce?
Jeste li primetili koliko su nasa deca i mladi uplaseni i nesamostalni i koliko smo zapravo pod pritiskom drustva u kojem zivimo?
Da se razumemo, ne mislim da je bilo gde idealno, ali gde mi gresimo? Od kuda tolika strogost i ocekivanje od dece da budu odrasli onda kada bi trebali deca ili da se ponasaju kao deca onda kada bi trebali biti odrasli?