Zbogom fudbalu kakav znamo. Formirana Superliga najbogatijih klubova.

Odlican post samo ne razumem bash za sta trebaju ovih 12 da se bori????
Uefa jeste mafija ali je.manje zlo.....
Ja sam.majkemi navijao za super cirkus ligu ali da budu izbacheni iz domacih takmicenja...sta vishe mislim da bi fudbal doziveo procvat renesansu bez ovih idiota....
Zbog toga sam i ja navijao za formiranje te lige. Izbace se iz lige u PL velika 6orka, RM, Barsa, Atletico, Juve, Milan, Inter itd.

Onda sansu za titulu ima Lester, Sevilja, Viljareal I ostali. Oni nikad zbog ovih ekipa nece moci do titule. Jako, jako tesko i retko. Sad ce napokon Juve da padne posle 8 godina. Za ravnopravne sanse I fudbal treba otkaciti velike koji guse male i srednje klubove da igraju makar Evropska takmičenja. Ove sezone Juve, Lpool, Arsenal u kanalu, Atletiko ce da, nadam se, skine Real i Barsu sa trona. To je kratkotrajno. Juve se nije promenio od Kalcopolija, nemojte se zavaravati. Zaseće oni opet. Nadam se ne uskoro. Nista bolje nije u malim ligama npr Grcka gde je Oliju ne mozes nista kao u nasem bljakbalu Zvezdi ili svojevremeno Partizanu, u HR Dinamu itd.

Misliš za šta bi se igralo u Super ligi. Pa za naslov prvaka Super lige. Za pehar i pare.
A ako je jedan totenhem recimo 9ti...
U toj ligi i.nrma.sanse da je osvoji a isyo tako plasman kakav got bio mu nista neznaci u engleskoj? Koliko bi oni igrali takmicarskog fudbala...
Pri tome nije dovoljno reci igrachima igracemo takmicarski jer pare i zabava znash...
Podsvesno odbijash da se trudis za tako neshto...jer Obrni okreni isto...
A uopste me nebi cudilo da rezultati budu 5:4 5:3 da bi to bio dogovor lige...jer daj sto vecu zabavu narodu....e vidish tu ZABAVU nece evropski navijac oce takmicenje naboj i strast...jer fudbal jeste i zabava i proizvod ali je mnogo mnogo mnogo vishe od toga...to je fenomen...koji su englezi sada svima prikazali..pa covece baba djed unuk unuka cale i keva gledaju tekmu...mozda sutra nebude tako...al onda je pravi sutra...prosto je neverovatno koliko su potcenili fenomen fudbala u evropi a pogotovo u engleskoj...

Sva sreca pa takva pogubna ideja nece zaziveti i nema podrsku ni sa jedne strane, ni od UEFA-e, ni od nacionalnih saveza, ni od ogromne vecine klubova i fudbalskih radnika i sto je najvaznije od navijaca, pre svega nema podrsku od navijaca i fanova zbog kojih se i igra taj fudbal.

Inace sva sreca pa sam ja jos na vreme shvatio u kom pravcu evropski fudbal ide pa sam skoro i prestao da ga gledam (ono tu i tamo pogledam neke highlightse ili ispratim ako se kladim) i fokusirao se skroz na Juznoamerikance, realo Juzna Amerika fudbalska majka i fudbal u pravom smislu te reci, ovo sto sad imamo u Evropi je samo biznis i cirkus i klubovi su maltene postali igracke nekim dokonim arapskim seikovima ili ruskim milijarderima koji su opljackali sopstvenu zemlju u vreme Jeljcina i izneli pare napolje i koji sad ne znaju sta ce vise od obesti i od viska vremena i para a pritom o fudbalu blage veze nemaju.

Mislim da je dovoljno to sto su u dobroj meri unistili kosarku u Evropi na taj nacin sa tom novom Evroligom i tim formatom kojim su prakticno obesmislili nacionalna prvenstva i lige , sad da na taj nacin uniste i fudbal mislim da bi bilo vec previse.

Inace ovo je samo pokusaj amerikanizacije evropskog fudbala , da sport bude zabava za bogate i da se od navijaca napravi jedna bezlicna masa (koja ni ne zna sta je fudbal i koja nece imati nikakav identitet niti ce moci neki stav da iznese bilo gde…) i pre svega konzumenti, jer to i jeste sustina neoliberalizma i ovoga sto nam namecu, znaci pravljenje jedne bezlicne i bezdusne amofrne idiotizovane radno-potrosacke mase.
Znaci njima ne treba neko ko misli svojom glavom ili ima stav o bilo cemu, neko ko ima neku kulturnu i istorijsku svest, niti je svestan bilo cega, cak idu dotle da brisu i razlike medju polovima da zbune ljude i da ljudi vise ne znaju ko je musko a ko zensko, vec pravu jednu totalno idiotizovanu, zombiranu radno-potrosacku masu koja je totalno amorfna i bezlicna.
Znaci njima treba bio-robot radilica (kao Borg iz Star Treka) , ne covek koji ima dusu, koji je svestan necega, koji pripada porodici, jednoj kulturi, zemlji, gradu, klubu i koji ima bilo kakvu vrstu identiteta a na zalost ti trendovi su dosli i u fudbal i zato imamo to sto imamo.
.
Inace ta ideja je dosla od tih nekih ljudi iz neoliberalnih krugova koji uopste ne poznaju sportsku kulturu u Evropi i pre svega ne razumeju sta je fudbal i fenomen fudbala , oni ne razumeju da ljudi nece da fudbal izgleda kao NBA, NFL ili sta god i da ih ne zanimaju pare, stalno isti klubovi, statistika, rekordni transferi, redovno rezultati kao sto su 5:4 , 7:6, 8:5, ta lazna politicka korektnost po svaku cenu vec pre svega strast , ljudi oce da vide borbu, strast , jednakost i da nema povlastenih vec da svi imaju jednake sanse i zele da vide da je moguce da neki manji i siromasniji klub moze da pobedi neke velikane, da igra LS , itd.

Mada srecom ovo nece zaziveti jer nema podrsku ni sa jedne strane, sto je najvaznije navijaci su protiv toga sto je opet neki pokazatelj mozda sporog ali sigurnog budjenja i ustajanja protiv sistema.

https://www.kurir.rs/sport/fudbal/3671081/superliga-uefa-sportske-vesti-real-barselona-juventus

OTKRIVEN TAJNI DOKUMENT SUPERLIGE! Poznato je kako bi klubovi delili novac! Uvelo bi se ograničenje za plate igrača!

Američki mediji obelodanili su tajni dokument koji su potpisali klubovi učesnici Superlige, a koji se odnosi na raspodelu para.
Pošto je novac suština stvaranja Superlige, onda su detalji postali zanimljivi široj javnosti. "Fajnešel Tajms" je objavio ekskluzivne informacije.

Klubovi bi za učešće u Superligi dobili po 350 miliona evra. Na to bi stigao i ugovor o TV pravima, gde je cifra mogla da dostigne i četiri milijarde evra.
U pomenutom dokumentu se navodi da će 15 klubova osnivača podeliti 32.5 odsto novca od komercijalnih prihoda, dok će još 32.5 odsto podeliti svih 20 klubova, odnosno 15 osnivača i pet onih koji bi uzeli učešće.

Klubovi Superlige će na osnovu ostvarenih rezultata deliti 20 odsto, dok će poslednjih 15 odsto biti podeljeno na osnovu broja publike koja će pratiti prenose utakmica. Čije se utakmice budu više gledale, ti klubovi će dobijati više para.
Razlika između pobednika i poslednjeplasirane ekipe biće svega 1,5 puta.
Klubovi će zadržati i sav novac koji će biti dobijen putem prodaje ulaznica i ugovora sa sponzorima.
Ono što je posebno zanimljivo je i neka vrsta "seleri kapa", nalik na onom u NBA ligi. Klubovi osnivači će moći da potroše najviše 55 odsto svog novca za "sportski sektor", odnosno na plate igračima, transfere i bonuse menadžerima igrača.

Takođe je dogovoreno i da porez bude jednak za sve klubove Superlige, bez obzira iz koje zemlje dolazi, a on iznosi 45 odsto.
Ipak, pošto se Superliga urušila u svega 48 sati, jasno je da je ovaj dokument ostao mrtvo slovo na papiru.

A ako je jedan totenhem recimo 9ti...
U toj ligi i.nrma.sanse da je osvoji a isyo tako plasman kakav got bio mu nista neznaci u engleskoj? Koliko bi oni igrali takmicarskog fudbala...
Pri tome nije dovoljno reci igrachima igracemo takmicarski jer pare i zabava znash...
Podsvesno odbijash da se trudis za tako neshto...jer Obrni okreni isto...
A uopste me nebi cudilo da rezultati budu 5:4 5:3 da bi to bio dogovor lige...jer daj sto vecu zabavu narodu....e vidish tu ZABAVU nece evropski navijac oce takmicenje naboj i strast...jer fudbal jeste i zabava i proizvod ali je mnogo mnogo mnogo vishe od toga...to je fenomen...koji su englezi sada svima prikazali..pa covece baba djed unuk unuka cale i keva gledaju tekmu...mozda sutra nebude tako...al onda je pravi sutra...prosto je neverovatno koliko su potcenili fenomen fudbala u evropi a pogotovo u engleskoj...
Igralo bi se za što se igraju američke profesionalne lige. NBA, NFL, MLB, NHL, i MLS

https://www.b92.net/sport/fudbal/vesti.php?yyyy=2021&mm=04&dd=23&nav_id=1847445

Nista od sankcija ni jednom klubu. 😆
Zato su sebi povećali platu kao nagradu ili su placeni od nekog drugog. Nagodili su se nesto oni koji nisu povukli clanstvo Real, Juve I Barsa.
******. Ipak su to klubovi od kojih UEFA ubire najviše para. Kako ih kazniti? Izbaciš ih iz Europe na godinu dana, kazniš igrače koji nisu ništa krivi i sebi smanjiš zaradu, jer se radi tih klubova gleda Liga prvaka, da se ne lažemo. Oduzmeš im bodove, opet kažnjavaš igrače. Jedino novčane kazne imaju smisla. Ne znam, nisam pametan.

Nema problema, sve ostale zemlje koje nisu taj krem neka ne otkupljuju prava super lige...
Uefa neka pokrene postupke izbaxivanja tih zemalja iz evropskog prvenstva... Neka sami sebi prave prvenstvo...
UEFA nema izgleda nikakve ingerencije za takve stvari.
A sto se tice otkupa prava,90% raje hoce da gleda Barselonu,Real,Mancester pre nego Surdulicu ili Kluz...
Ugalvnom sve se na kraju svodi na to da ce UEFA na kraju ipak morati da poveca procenat najbogatijima koji donose najvise ili ce isti ti izaci iz uefinih takmicenja.
Mada po meni licno superliga ne donosi nista novo i pogubno po fudbal,sve bi manje vise ostalo isto.
Liga od nekih 20 najboljih klubova sa 10/15 stalnih ucesnika a ostali kroz kvalifikacije,gde bi ucesce u takvoj ligi donosilo 300 miliona...

Back