Zbogom fudbalu kakav znamo. Formirana Superliga najbogatijih klubova.

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
46.440
Šuškalo se, naslućivalo,pregovaralo ali od juče je i zvanično.
UEFA se desio njen ULEB.

"Dvanaest najvažnijih evropskih klubova danas je postiglo dogovor o pokretanju novog takmičenja – Superlige, kojim će upravljati klubovi osnivače. Milan, Arsenal, Atletiko Madrid, Čelsi, Barselona, Inter, Juventus, Liverpul, Mančester junajted, Mančester siti, Real Madrid i Totenhem su se ujedinili kao osnivači, a biće pozvana još tri kluba da se priključe pre inauguralne sezone koja će početi što je pre moguće", navodi se u zajedničkom saopštenju 12 klubova osnivača."

To su: Milan, Arsenal, Atletiko Madrid, Čelsi, Barselona, Inter, Juventus, Liverpul, Mančester junajted, Mančester siti, Real Madrid i Totenhem.

Protivrečne su informacije ali iako za sada odbijaju Bajern i PSG pitanje je da li će i oni ući kao i Porto,Borusija D, Lajpcig. Naročito ovo važi za PSG jer izgleda da nije dobrobit fudbala bila razlog odbijanja nego imaju primedbe finansijske prirode tako da je za očekivati da i oni vremenom pristupe.

Reakcije od sinoć su žestoke i od strane UEFA i skoro svih nacionalnih liga, kao ivećeg broja legendi fudbala i ovih klubova koji su se odmetnuli, ali pitanje je da li će La Liga da se odrekne dva glavna tima a Premijer liga velike šestorke tek tako.
Vesti se menjaju iz sata u sat, mediji prate kao da je rat izbio,

Danas se održavaju sastanci i biće jasnije neke stvari ali definitivno prisustvujemo odlučujućoj borbi za fudbal kakav znamo.

https://nova.rs/sport/fudbal/udarac-ligi-sampiona-formirana-superliga/
https://sport.blic.rs/fudbal/evrops...-evrope-liga-sampiona-vise-ne-postoji/xj7srx7
https://www.b92.net/sport/fudbal/vesti.php?yyyy=2021&mm=04&dd=19&nav_id=1844863

skysports-european-super-league_5347590.jpg

Poslednja izmena od moderatora:
Znaci nema favorita iz senke.
Tacno se zna ko sme,a ko ne sme da bude prvak Engleske a ko ne.
Kao i u svemu.
Stvara se nova elita.
A ostali nek crknu od gladi.
Koja svrha Evropskog prvenstva u fidbalu.
Elita je odavno stvorena,ovo je proces koji sada samo kulminira. Ali su ostali barem mogli da se provuku i uđu u to društvo a svi ovi velikani su morali dobro da se pomuče da uopšte dođu do LŠ mislim pre svega na klubove iz PL, pa neki i kvalifikacije da prođu. Uvek je postojala šansa da David iznenadi Golijata, da bljesne Ajaks,Šahtjor,Benfika,Roma....ili Zvezda,Salcburg i Dinamo i da skinu neki skalp,pomrse račune.

Ja govorim sa stanovišta nekoga ko navija za Liverpul. Ja ne želim da gledam ovo, meni je gušt kada gledam Mersisajd,meni je gušt kada Brajton bije Mančester, ili kada se namušiš sa Vesthemom i daš gol u nadoknadi pred derbi sa Čelzijem. Uvek sam na onom matičnom topiku pričao da mi je važnija PL nego Liga Šampiona. Ni ušati pehar nije mogao da potisne razočarenje što titula nije uzeta za taj bod jedan te godine. Sve je to imalo neku draž, onu iskonsku. Ovo u startu me podseća na NBA, gde igrači nemaju nikakvu lojalnost ni obavezu i gde je lična statistika i račun važnija od tima, a želja za osvajanjem samo deo tog puta na punjenju računa ne primarni motiv.

Iskreno se nadam da će im PL zapretiti izbacivanjem ...pa da vidimo šta je važnije.

Elita je odavno stvorena,ovo je proces koji sada samo kulminira. Ali su ostali barem mogli da se provuku i uđu u to društvo a svi ovi velikani su morali dobro da se pomuče da uopšte dođu do LŠ mislim pre svega na klubove iz PL, pa neki i kvalifikacije da prođu. Uvek je postojala šansa da David iznenadi Golijata, da bljesne Ajaks,Šahtjor,Benfika,Roma....ili Zvezda,Salcburg i Dinamo i da skinu neki skalp,pomrse račune.
sa jedne strane ih kapiram
imaju igraca koji kosta 20..30 i vise miliona dolara i onda dodje neki drvoseca i slupa ga na godinu dana..
ali jbg... preterano se i ulaze u igrace.. cene su vec postale besmislene za najbolje igrace.

trebalo bi uvesti salary cap u evropskom fudbalu jer je ovo postalo divljanje i desetak najbogatijih timova drze banku.

da su sad pametni i da nijedna televizija iz drugh zemalja ne otkupi prava na prenose utakmica
ako im ne trebaju timovi iz drugih zemalja, onda im ne treba ni novac iz drugih zemalja.
Ako sada ne bude reakcije posle će biti kasno. I UEFA i nacionalni savezi, i TV mreže i sami navijači tih klubova.

ma da..oni ovo rade da bi novac ostao kod njih jer im treba sve vise para..
ako ostanu bez novca od tv prenosa vec su sebe torpedovali i imace manje nego i sad.

ovo oko zabrane igranja za reprezentaciju je i ovako i onako jer i sad neki igraci odbijaju da igraju (doduse to je izrazeno u kosarci, ne i u fudbalu, ali je pitanje dana kad ce i u fudbalu biti masovno)

napravice se i dosada... svake godine isti timovi..nece vise biti uzbudjenja kao sad

imaju igraca koji kosta 20..30 i vise miliona dolara i onda dodje neki drvoseca i slupa ga na godinu dana..
ali jbg... preterano se i ulaze u igrace.. cene su vec postale besmislene za najbolje igrace.

trebalo bi uvesti salary cap u evropskom fudbalu jer je ovo postalo divljanje i desetak najbogatijih timova drze banku.
Koji drvoseca? A ovaj ce iz Juventusa Kjelini bas nekoga da stedi...u spuerligi ili recimo Ramos ce nekoga postedeti....a danas fudbaleri zasticeni ko beli medvedi na terenu....
Ovo je cista pohlepa...tih 12 je svakako najbogatijih...i u njih ce lova svakako ulaziti....ali zamisli molim te smor je da lova udje kroz rezultat(izmedju ostalog) nego ajmo mi nashu ligu i samo.mi cemo biti Bogovi da se tovimo...
Inache Uefa ima mehanizme i domace lige da ih izbace...pa cemo da vidimo...kakav je to manchester koji vishe neigra englesku?
A kad se vrati publika...pa bude polu prazan stadion nek pune indijci ili kinezi....
I kolko ovo mozhe biti zanimljivo??? Kolko dugo?

Evo potencijalne grupe...

GRUPNA FAZA

ENGLESKA: Lester, Vest Hem, Everton, Lids

NEMAČKA: Bajern, Lajpcig, Volfzburg, Ajntraht

ITALIJA: Atalanta, Napoli, Lacio, Roma

ŠPANIJA: Sevilja, Viljareal, Betis, Real Sosijedad

FRANCUSKA: Lil, Pari Sen Žermen, Monako

PORTUGALIJA: Sporting, Porto

HOLANDIJA: Ajaks

RUSIJA: Zenit

BELGIJA: Klub Briž

TURSKA: Bešiktaš

UKRAJINA: Dinamo Kijev

Ako mene pitate ja jedva chekam.mech Lajpcig Lids...i Atalanta Sosijedad...

evo ti ga prvi gobelja z:mrgreen:

ali slazem se sa tobom.. cista pohlepa
zato im i treba iseci priliv novca i da tv stanice ne otkupe prava prenosa utakmica.

takodje obavezno uvesti salary cap u evropski fudbal..nisu ameri loodi sto su to uradili..zato imaju znimljiva takmicenja..
salary cap i draft su osnova ravnopravnog trzisnog takmicenja.

evo ti fa prvi gobelja z:mrgreen:

ali slazem se sa tobom.. cista pohlepa
zato im i treba iseci priliv novca i da tv stanice ne otkupe prava prenosa utakmica.

takodje obavezno uvesti salary cap u evropski fudbal..nisu ameri loodi sto su to uradili..zato imaju znimljiva takmicenja..
salary cap i draft su osnova ravnopravnog trzisnog takmicenja.
Ovo nek gledaju kinezi i indija al preko strima nekog dobrog 🤣...uskoro ce se pridruziri Inter Majami koji ce se naravno presliti u London...Nemogu im iseci TV prava jer to trzhiste diktira...pa ameri guraju projekat odmah ce njihove kuci kupiti....ali iako krene nece ovo uspesti...
Ja majkemi mozda mislite da sam lud kad vidim ove neke klubove...srce mi zaigra da ce biti top...fudbala bez ovih 12 otvoreno u fullu i da ce grupe biti extra zanimljive...i nece ovo biti kao Kup Uefa jer ce zarade biti odlicne idalje u Ligi Sampiona...pa nece vecina klubova da izlazi kombinovano kao u Ligi Evrope...nego u fullu...

Ovo nek gledaju kinezi i indija al preko strima nekog dobrog 🤣...uskoro ce se pridruziri Inter Majami koji ce se naravno presliti u London...Nemogu im iseci TV prava jer to trzhiste diktira...pa ameri guraju projekat odmah ce njihove kuci kupiti....ali iako krene nece ovo uspesti...
Ja majkemi mozda mislite da sam lud kad vidim ove neke klubove...srce mi zaigra da ce biti top...fudbala bez ovih 12 otvoreno u fullu i da ce grupe biti extra zanimljive...i nece ovo biti kao Kup Uefa jer ce zarade biti odlicne idalje u Ligi Sampiona...pa nece vecina klubova da izlazi kombinovano kao u Ligi Evrope...nego u fullu...

Gledaće. To i jeste poenta. Zato i prave ovo. Platiće šeici,japanci,kinezi,indijci....eto ti više od pola svetske populacije. A sve su platežniji. Nisu oni mutavi da ne uračunuju rizike. Ako ti prodaš više dresova na Tajlandu ili Singapuru nego na Enfildu ili Santjago Bernabeu...šta ti to govori. A i pola ovih sa Enfilda i Santjaga je došlo turistički iz Kine :lol:

Ali opet ako naiđu na pravi otpor u Evropi sada ima neke šanse. Takođe Bajern da se ne predomisli i ostali Nemci, jako je bitno.

Што би гробаљи рекли, каква је Евролига без Партазаиа. Каква је то ова Суперлига без Звезде. Наравно, ми нисмо гробаљи у тавком друштву немамо шта да тражимо. Овде наравно не говорим о традицији, већ о конкурентности. Она наша учешћа у Лиги шампиона јасно су нам ставила до знања да је Лига Европе неки ниво где можемо бити конкурентни.

Јер европски фудбал је постао Суперлига још одавно, само је ово последњи чин. Још од времена када је Уефа прешла са куп такмичења на ово мешовито групно и на то у Лиги шампиона учествује више клубова из најјачих земаља, док је остатак морао да игра мукотрпне квалификације и да прође сито и решето да би добацио до такмичења, постављени су темељи овога данас. Све до овога данас је било само унапређење система који је намењен за елитне клубове. Овај последњи пакао од четири кола квалификација за сиротињу је био врхунац и тако је отежао добром делу клубова чак и средњег нивоа да учествују у ЛШ, да је боље да су овај затворени систем одмах направили, а да препусте да се остала такмичења прилагоде остатку Европе.

Уефа се једино зајебала јер је она довела овај елитни систем ЛШ скоро до савршенства, а опет јој је тај систем исклизнуо из руку. Јер појавили се богатији играчи од УЕФА који сада праве фудбалску НБА лигу. Фудбалско такмичење које се ионако заснива само на новцу, сада је само нашло богатијег газду. Тако да ме је најмање жао Уефе због свега овога, јер је изгубила своје златне коке за које је штимовала и правила овај систем који је постојао у ЛШ. Нека сада они прете и глупирају се, ко их је-бе.

Немамо ни ми пуно тога да кукамо, макар када су наши клубови у питању. Да ли бих радије гледао Звезду како је у парампарчад разбија ПСЖ са својих неколико стотина или пар милијарди евра буџета, или да се кољемо са неким у Лиги Европе, или неком сличном такмичењу, изабрао бих ово друго. Једино што је овим ускраћена шанса за тако неку представу Давид против Голијата у којој Давид тријумфује, као ономад против Ливерпула. Али опет, те победе против Ливерепула доказује само да и најјачи могу да киксну, а да опет освоје ту Лигу шампиона, али не и да сиротиња може да освоји ЛШ. Ово више видим као карму за Уефа за све што су сами правили и ко им је.бе матер.

Ali ovo sa Murinjom je nesto najjace hahahahahahahahahahahahahahahahahahahah znaci lik ih je tako ukanalio ono kejn dizhe sidro nema evrope Levi se konta ni digumici nece ostati od nas posle ovoga Murinja....Onda totenhem "ni kriv ni duzhan" dobije poziv za ovu super ligu i sve probleme reshava nemozhe da veruje...i onda Murinjo pravi ovakav potez razjebe ih uzme im 40 milki i jos mu se ceo svet klanja 🤣🤣🤣bogotac 🤣🤣🤣

Gledaće. To i jeste poenta. Zato i prave ovo. Platiće šeici,japanci,kinezi,indijci....eto ti više od pola svetske populacije. A sve su platežniji. Nisu oni mutavi da ne uračunuju rizike. Ako ti prodaš više dresova na Tajlandu ili Singapuru nego na Enfildu ili Santjago Bernabeu...šta ti to govori. A i pola ovih sa Enfilda i Santjaga je došlo turistički iz Kine :lol:

Ali opet ako naiđu na pravi otpor u Evropi sada ima neke šanse. Takođe Bajern da se ne predomisli i ostali Nemci, jako je bitno.
Pa naravno da ce se gledati otud i ova lova ali ovo u evropi ce naici na jak otpor verujem.al tu su kina indija i ameri valjda...to za dresove je mit jer prozodjac uzima najvishe al nebitno...tv prava ubedljivo najvishe nose...uglavnom evo Perez preti tuzbama sudovima ako ih izbace iz Lige...videcemo sta ce biti...
Ono sto ja zaista vidim kao plus je sto ce grupna faza LS biti itekako interesantna bez ovih...

Predsjednik Aston Ville nazvao je projekt grotesknim.

"Ova ideja nema veze sa sportom. Omogućila bi malom broju klubova da se u njoj natječe i bila bi čista suprotnost onome zbog čega milijuni ljudi vole nogomet. Osnivanjem Superlige žele reći da je suština sporta, a to je nezivjesnost, natjecanje i kompetitivnost, nešto što uništava poslovne modele tih klubova. Dakle, oni bi ostajali u toj ligi bez obzira na rezultat, na lošu sezonu ili na kvalitetu igrača. To vama zvuči kao sport? Meni to zvuči groteskno", rekao je Christian Purslow.

Daily Mirror je Superligu nazvao "kriminalnim djelom protiv nogometnih fanova".

Juventusove dionice skočile su 7.3 posto nakon što je klub objavio da kreće s novim natjecanjem.

Talijanski sportski listovi na nož su dočekali odluku o osnivanju Superlige.

"Jeste ludi? Superliga ubija nogomet", stoji na naslovnici Tuttosporta.

Prosto i jednostavno veca je lova u Superligi a i najveci i najaci klubovi Evrope nece da igraju utakmice protiv banana timova...
A ima tu jedna caka dokle ce ta lova biti veca?...nesumnjam da ce sada odmah uskociti sponzori...
ali pazi ovo ce biti sistem kao nba...i svako malo manchester barsa kolko ce te lezerne tekme biti? i sta kad neka ekipa vidi da nema teorije da osvoji oce da tankuje ko ovi iz nba? oce uvesti plej off? a dotada igrati fudbal bez briga... ja mislim da je ovaj projekat osudjen na propast...jer ces dobiti cirkus of fudbala kao kad onu u aziju ili u ameriku psg real i igraju 5:4...JA sam negde ubedjen da ovo ljudima nece biti zanimljivo...

Finansijski fer plej je totalna glupost i služi da se očuva dominacija sadašnje elite tj ako se pojavi neki bogat kupac i recimo kupi Čukarički i reši da uloži u tim i kupi kvalitetne igrače da parira najjačim timovima, e nemože bato, ne da elita. To se desilo Mančester Sitiju i Pariz Ser Žermenu na primer.

Back