ZBOGOM domaćim serijama: Nova uredba preti da uništi srpsku produkciju

Poruka
21.519
Nova uredba Vlade Srbije o subvencijama za televizijske serije i reklame potresla filmski esnaf. Janković: Počinje eliminacija srpskih producenata. Bajić: Otvara se prostor samo za strance

https://www.novosti.rs/vesti/kultur...Nova-uredba-preti-da-unisti-srpsku-produkciju

Ceo tekst na linku. Ne znam sta i ko se krije iza ovoga, to ce se mozda tek saznati, ali ovo ozbiljno moze da zaustavi domacu hiperprodukciju, sto je jako lose. Uvek je bolje i za gledaoce, i za glumce i autore, pa i emitere, da imamo godisnje 30 premijera sto je sada slucaj nego 3 sto je bilo do pre nekoliko godina.. Ne znam kome to moze da smeta i zasto.. Sta vi mislite?

:think:

Ako sam ja razumeo sta su oni hteli da urade, Bog me ubio

Do sada je bio na snazi zakon da ako utrosis po epizodi 100k + dobijas povracaj od drzave u iznosu od 25 odsto. Producent Zoran Jankovic je izjavio da je prosek 80-90k sto znaci da su produkciono nesto zahtevnije serije itekako mogle racunati na taj povracaj.. A sada je vlada donela novu uredbu prema kojoj je minimalan prag 300 hiljada evra.. U prevodu neces gledati nastavak Korena - Vreme smrti i Vreme zla, mozda ni Senke 3 i jos gomilu serija...

Do sada je bio na snazi zakon da ako utrosis po epizodi 100k + dobijas povracaj od drzave u iznosu od 25 odsto. Producent Zoran Jankovic je izjavio da je prosek 80-90k sto znaci da su produkciono nesto zahtevnije serije itekako mogle racunati na taj povracaj.. A sada je vlada donela novu uredbu prema kojoj je minimalan prag 300 hiljada evra.. U prevodu neces gledati nastavak Korena - Vreme smrti i Vreme zla, mozda ni Senke 3 i jos gomilu serija...

Mamu im lopovsku ; mada .... nista cudno

Ко хоће да добије поклон од државе, мора прво обилно да потроши.

Ко жели да направи нешто по српским трошковима, може без сметње то и даље да ради, само неће имати подршку државе. Ако можемо да имамо довољно добру продукцију, не видим да ће да буде већих промена.

Једино ако су те паре од државе биле некоме значајне за нешто... Или је политика пожелела да се кити туђим перјем (странцима).

mozda ce se poceti snimati serije sa par epizoda , dobrom radnjom i kvalitetne.

nek traje epizoda duplo duze i eto resenja, ne da dave samo da bi imali sto vise epizoda.

bolje nego hilj epizoda babe sto se ceslja

To sam i ja pomislio, da je mozda cilj snimati skuplje serije, ali znas kako, ne znam da je bilo gde praksa pokazala da se moze roditi kvalitet bez kvantiteta...

Za jednu zemlju koja ima tako malo stanovika stancujemo serije kao da smo Indija.

Kvalitet domacih serija je stravican, losa gluma, losa rezija, los scenario... Bacanje para i nista drugo.

Bolje da snime par serija dobrog kvaliteta, ili tima mini series sa odlicnom tematikom nego neke serije koje stanucju epizode po principu Beverly Hills, Dinastija, Dallas...
Ono sto je HBO uradio sa Chernobyl ( iako Rusi kazu da bas nije tako ). Odlican scenario, odlicna doslednost ( vrmenski period fanasticno uradjen ), gluma fenomalna, scenario, scene, muzika, zvuk...

Pa nadam se da ce ova uredba dovesti do toga da se snimaju kvalitetne serije, a ne samo smece da bi se snimilo. Da ce da obaveze da se snima nesto sto je gledljivo a ne retardirano. Videvsi ko najvise kuka mogu samo da podrzim uredbu. Ovo ce spreciti Radosa Bajica da snima stotine epizoda Babe koja se ceslja gde se ne zna koja je retardiranija od koje. Sprecice brdo onih socijalnih drama i onih komediija u pokusaju koje jos samo gledaju nasi gasterbajteri kada ih pukne nostalgija. Je.bo mater mozda ce cak dovesti do toga da se ti glumci plate dovoljno da ne treba da kukaju kako su socijalna kategorija.

Kapitalizam treba da stigne i u filmsku industriju. A to znaci da vise nema SFRJ, pa da svaku seriju i film plati drzava. Morace ljudi nesto da snimaju sto ce zaraditi novac. Jer ako ti citava filmska industrija zavisi samo od toga koliko ce ti drzava dati para, onda na kraju bolje i da ne postoji.

Чекај. Серија кошта у просеку 80 иљада, држава ти да колац да избијеш очи. Значи, просечне серије нису добијале субвенцију ни пре овога. Држава ће да плати само квалитетно и сад су се изјаснили. То је добро за народ. Пукни 300 сома у Србији, ја ћу да ти вратим 75, остаје 225 у Србији (а ја држава ћу после да се снађем како да узмем назад тих 75 што сам дао). Србија добија рекламу у квалитетној серији која може да се прода у многим земљама. Паметно.

Poslednja izmena:
Врло паметно.

Како се доказује колико кошта серија, па фактурама. Ако си повлашћен направићеш договор да ти се одштанцује потребан број фактура, теби дају субвенције, ти даш тал, неко опере паре и сви задовољни.

То је било слабо са 100 000, али 300 000, то је већ нешто.

А и политичка подобност ће ту играти улогу, дупло корисно.

Зато не отписујте прерано Радоша Бајића.

Нова уредба – опело за домаћу продукцију

Милица Божанић, директорка Српске филмске асоцијације, сматра да нас нови пропис тржишно елиминише када је реч о странцима, јер они негде другде могу да пронађу атрактивније локације за снимања

Уколико овај пропис заживи, то ће бити опело за домаћу продукцију – каже глумац Радош Бајић, коментаришући уредбу о подстицају инвеститорима да у Србији производе аудио-визуелно дело, која ступа на снагу првог фебруара. Њом је прописан нов минимални праг за пројекте који могу да аплицирају за државне субвенције – уместо ранијих 100.000 евра, да би добио повраћај средстава за серију или снимљену рекламу, продуцент сада мора да уложи по епизоди 300.000 евра. Такође, домаћи и страни филм добиће субвенције ако продуцент потроши најмање 300.000 евра. Реклама добија повраћај новца од 20 одсто, играни филмови 25.

Бајић наглашава да не постоји ниједна домаћа серија која може да уложи 300.000 по епизоди, додајући да је највећа цена 150.000, а продуцент Драган Ђурковић наводи да ће производња серија пасти на нулу.

– Тешко да ико у Европи у епизоду улаже толико. Можда Америка или Британија. Странци неће потрошити више од 60 одсто средстава код нас, тако да се чак ни они не квалификују за повраћај новца. Један од најважнијих разлога да снимају изван својих земаља је управо подстицај у страној земљи – каже Ђурковић, додајући да је просечан буџет за рекламе у Европи 250.000 евра.

Према његовим речима, до сада је праг за снимање рекламе код нас био 150.000, а за епизоду серије 100.000 евра. То је довело је до бума производње и запошљавања филмских радника.

– Од увођења подстицајних мера за протекле четири године запосленост у филмском сектору порасла је за 57 одсто. За сваки исплаћени евро кроз подстицајне мере у буџет се врати 2,4 евра, док се у економију кроз продукцијску потрошњу слије између 5,2 и 5,7 евра – наводи Ђурковић.

Од 50 до 300 домаћих филмских радника ангажује се на страној продукцији: од угоститеља, грађевинара, текстилаца до занатлија. Тако се ствара прилив у буџет јер продукција плаћа порезе на куповину робе и услуга.

Милица Божанић, директорка Српске филмске асоцијације, сматра да нас нови пропис тржишно елиминише када је реч о странцима, јер они негде другде могу да пронађу атрактивније локације за снимања.

Захваљујући подстицајима за рекламе у претходном периоду, додаје, у земљу је ушло 15,9 милиона евра вредности страних пројеката, а у 2019. рекламе су креирале око 1.000 пројектних послова.

– Са Министарством привреде разматрамо бенефите ове одлуке. Од када су 2019. прописани нови услови, нико се није пријавио за субвенцију. Србија једина у Европи има подстицај за рекламе, али овом уредбом странцима је отежан долазак – каже Милица Божанић.

Из Министарства привреде нисмо успели да добијемо изјаву овим поводом.

http://www.politika.rs/scc/clanak/446654/Nova-uredba-opelo-za-domacu-produkciju

Back