ZBOGOM domaćim serijama: Nova uredba preti da uništi srpsku produkciju

Poruka
21.524
Нова уредба – ко мисли да подстицаји заправо коче снимање серија

Нова уредба Владе за субвенционисање аудио-визуелног дела изазвала је велику пажњу међу филмским радницима. Неки кажу да ће то значити катанац за српску продукцију. О чему је заправо реч?

Подстицај служи да би се нешто подстакло, на пример филмска индустрија. Међутим, са Новом годином стигла је нова уредба Владе за субвенционисање аудио-визуелног дела.

Уместо 100.000 евра, колико је било потребно да кошта једна епизода серије, да би се вратило 25 одсто уложених средстава, сада мора да се потроши три пута више.

„Катанац за српску продукцију“, „Збогом домаћим сријама“ – то су коментари српских филмских радника.

„То практично значи да домаће игране серије и продуценти који раде домаће игране серије неће моћи да учествују у добијању субвенција, јер никада ниједна играна срија код нас у последњих неколико деценија није коштала 300.000 евра по епизоди“, објашњава продуцент Зоран Јанковић из „Кошутњак филма“.

Најскупља епизода домаће серије коштала је око 150.000 евра.

„Ви сада када формирате једну цену једне епизоде од 80.000 ту су, у тој цени, апсолутно сви трошкови. Значи код нас би требало да поскупи производња серија три пута да би ми дошли на тај неки ниво који је сада задат. То практично не може да се деси“, додао је Јанковић.

Да ли нова граница одговара странцима?
Држава је кроз систем подстицаја који је важио до 2019. године подржала око 140 пројеката. Користиле су их углавном стране продукције, али и оне су највише снимале пројекте до 300.000 евра. Подизање границе не одговара ни њима.

„То показује да стандарди који су постојали до 2019. године су уствари одговарали и ми смо навикли колеге из иностранства на један ниво стандарса и комуникације. Оно што је и друга позитивна ствар, јесте да када ви имате континуитет у дефнисаним стандардима, омогућавате Србији да се што боље позиционира према страним клијентима", рекао је др Игор Ковачевић, доцент Економског факултета Универзитета у Београду.

Анализа коју је урадио Економски факултет показала је да су се подстицаји вратили држави по реализацији пројекта. Тако смо од стране филмске индустрије, којој су одговарали доскорашњи подстицаји, имали велики девизни прилив.

„Анализа показује да на сваки евро које држава субвеционише, ми имамо инвестицију од 5,38. Значи готово пет пута већи буџети улазе у државу. Ове субвенције су омогућиле у претходном периоду да у просеку на сваки субвенционисани пројекат једног страног клијента доведемо четири додатна, значи да су у ствари ефекти много већи", каже доцент Ковачевић

У филмској индустрији се од 2016. до 2019. запослило 11.000 људи, што је приходе донело и туризму – остварено је 44.000 ноћења или око четири милиона евра.

http://www.rts.rs/page/magazine/ci/...-podsticaji-zapravo-koce-snimanje-serija.html

Kako vidimo ovo ne odgovara ni nasim producentima a ni stranim.. O cemu se ovde zapravo radi? Logicno objasnjenje se ne nazire.. Meni deluje da se negde upalila crvena lampica, negde gde se ni na jedan uspeh Srbije u bilo kojoj oblasti ne gleda blagonaklono..... Apsurdno je sto drzava ovim potezom sama sebi uskracuje prihode...
 

gost 401905

Elita
Poruka
19.065
Ne.. Bas naprotiv, u snimanju serija prednjace RTS i Telekomov, dakle drzavni Superstar kanal.. Dobro snima i Nova S ona jeste opoziciona, ali snima i Pink i Prva koji su prorezimski..
Odluka se tice i reklama, zar ne?
Ne znam cime se tacno Djilas bavi.

Pored toga, svojima ce nadoknaditi, ovako ili onako. Podigli su taksu za RTS.
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.