Zbog danonoćnog izvlačenja šljunka iz Velike Morave, reka ostaje bez vode: Investitori tvrde da "ne vide" ograničenja

Svim rekama je opao vodostaj zbog suše, nema to veze sa vađenjem šljunka.

Ali svakako se slažem da treba regulisati vađenje šljunka.
Ima veze još kako, redovno održavanje korita reke je produbljivanje plovnog puta a ujedno se izvlači pesak. Time se održava plovni put a reka drži u koritu.

Ovo što rade sa bagerima na obali je čista krađa peska, devastiranje obale i kasnije bilo kakav povećan vodostaj reke izaziva velike poplave, uništavanje useva, puteva i ostale infrastrukture.

Da ja vama kazem kako je u praksi ...
Znaci ako hoces npr ja da uredis obalu , da bi napravio vidikovac za neku svoju upotrebu , ne komercijalnu ali nek bude i komercijalnu , vodoprivreda ce ti izvaditi oci , zatezati , traziti mito , korupciju , a zelis da uredis priobalje, da ima vise ribe, nije da sam strastveni ribolovac, ali volim brate da ima da je ziva...

A plus sto mozes da regulises da mnogo manje ili ni malo ne plavi njive, poplavi sitno ali velika povrsina...na nekim mestima...

Ali ne mozes to kao obican gradjanin, da odradis...

Rekoh , vodoprivreda je drzavna a cim je drzavna to je znak da ko tamo radi hoce kajmak a nece da radi u interesu koga, ko zivi ovd,e niko , sve jajare, znaci ko ebe jajare, i u pravu su ako zive samo jajare u Srbiji..

E onda tebe odhebu tako , sto zelis da uredis obalu i recni tok, hoces i to , jer kanalizacija ide u reku , pa ima plastike, trave, a ti hoces nesto da ti se i vrati od investicije, pa da jos vise pametno razvijas taj deo recnog korita, , pametno naglasavam, a ne koristoljubivo...
Hoces da osetis neki grad, neku obalu kao svoju..

Ali ebi se ti sa svojim utopistickim ili realnim idejama kad je narod Srbije gladan para i korupcije....
I onda gledas kako 10km pre i 10 km posle rastu 5 sljunkara i peskara, vecina ok, znaci izvuce 10 kamiona nedeljno , tj paze da ne poremete izgled, ne biozivot reke, to ih zabole, nego izgled recnog korita...i ne prave kratere i jezera...rupetine..

Ali svaka prilika i situacija je dozvola nekom da uradi vise i ono sto mu se hoce i onda na 10 normalnih za seljake koji traktorom dodju da natovare pesak i sljunak, eto ti jedno mesto koje je majdanpek u malom, znaci ovo kao na slici izrokano i sta ga boli dupe...a tu je shebano sve, i riba i priobalje, sto je vazno za ribu , ne za izgled..

I tako ti sa namerom i projektom da napravis i priobalje da ima skrivalica, da se mladj moze skriti i da naraste riblji fond, da ima sta za grickanje toj ribi, mozes da ga poduvas u Srbiji , a ko ima velike snove, znaci gradjevinar, dodji iskopaj za 3 meseca i nestani , jer niko ne proverava ako se nista ne desava sta se desio, e onda moze sve..

Zato sam ja rekao da zelim da budu svi uslovi definisani i onda znas kao urbanisticki plan sta je dozvoljeno a sta nije, ali to je duboka filozofija, jer npr ja zelim da napravim kao sto u valjevu ima na jednom mestu , mini igracka vodenica, tj vodenicni tocak za decu da mogu da pridju da gledaju iz bliza a na sredini male recice...
Znaci nikad ta reka nece biti bujicna, uvek je to samo kao npr u Prilikama pored restorana ima kao vodenica vise turisticki , ili ima u Prijedoru slicno ...
Ali je u koritu reke, znaci nadlezna je vodoprivreda , e to je onda zaebano ....tj ako si politicko jaje moze, ako nisi ne moze..

Ma najgore je kad namerno izazivaju poplave, to je najgore, sto sam ja video..

A ovo je drugo po velicini , tj zabole ih sto je smanjen protok velikih reka jer je manje padavina, i onda oni hoce svoj deo , necete da ih prevarite..

E sad uzmite kao posledicu to sto ja imam projekat koji sam sam razvio o poribljavanju jednog dela obale, koji mene interesuje, a nisam pecaros, ali me interesuje, i da uredim obalu , nemam kafic nemam kafanu nemam motel, hotel, 10 hotela..

Ali me interesuje i za to mi treba da imam i neke cevi koje idu iz reke i idu u reku , i neke kaskade, da odvlace djubre iz reke, to sam video kao nova tehnologija, da se samo odvaja plastika i djubre, takko se napravi recni tok i onda se samo odvaja...i samo treba oblikovati , a nece spreciti protok ribe, ako je ima mnogo ili malo u tim gov.njivim rekama, mada ja nisam za to da se ukida kanalizacija u reke, za mali gradic od 10 000 stanovnika, mnogo skupo je to da oni grade kolektor i da to regulisu , nanece vise stete nego da ispuste to u reku , ali zato tu mogu ja da pomognem da se to lepo razlozi u reci i da ne bude ni smrdljiva kao kanalizacija sto cesto jeste, osetis piletinu na 4km....niti da bude prljava niti da bude zagadjena niti toksicna, mislim na bioloski toksicna, ko ne veruje, nek upadne posle pancevackog mosta u rukavac u dunav, i nek izadje posle 2 min, ja mu garantujem zuticu odmah za 10 dana, ne mora nista da se sablaznjava i cudi...

Samo nek upadne u reku , toliko je zarazena bio otpadom da mu nema sanse da zaobidje..

Ne mogu ni da pomislim da je moj projekat ostvariv, a nije skup, nemam ja tih velikih para, ali je privlacan i mnogi bi volonterski ucestvovali , ...ali to je utopija u Srbiji..
A bacite pogled na svajcarske reke i jezera..
Ali zamislite srpsku stoku da zivi pored svajcarskih reka i jezera, da li bi jezera tako izgledala...ne nego pravac Novi Pazar pa gledaj na sta izgleda kad su Srbi u blizini..

1754229026496.png

Poslednja izmena:
Aj što sns ubice izazivaju poplave i suše nego spaljuju čitava sela po srbiji kako bi proterali stanovništvo zbog rudarenja!
Pa narod je glup pa valjda lakse vidi kad je pozar namesen, ali ovo za poplave je daleko od njihove inteligencije, ne mogu to da provale, video sam da niko ne provaljuje, a vidim da je namerno , tako da da je odgovorno , svako bi ono sto vidi mogao da kaze a da ne bude shizofren nego lepo se proveri za 20 minuta ode se na mesto gde ti kazes , javna bezbednost je to nekad mogla da radi a i negde i radila i utvrdi sa se desava, napravi zapisnik..

A ne nije se desilo a posle cujem namerno izazvano prelivanje jedne brane , sto je tehnoloski zabranjeno , nikad se ne dozvoljava da voda ide mimo ispusta na brani , jer moze da potkopa dno sa druge strane...niti da preliva jer onda ostecuje samu strukturu brane..

Maj 2021 godine krenuh ka manastiru Tumane. Očekujem da pređem preko mosta rijeke Velike Morave. I čekaj čekaj sad će pređoh i iznenadih se da je Velika Morava kao 2 - 3 Kolubare u sred Valjeva ljeti razdvojene u više rukavaca. Očekivao sam u najmanju ruku da će to biti rijeka kao Sava kod Šapca.

Bageri na Velikoj Moravi danonoćno rade. Vade šljunak za izgradnju puteva. A cena? Meštani okolnih sela tvrde da je previsoka, da im reka kopni iz dana u dan zbog neregulisanog vađenja šljunka. Dok investitori tvrde da rade po slovu zakona, stručnjaci kažu - upravo zakonitost njihovog poslovanja je koren problema zbog kog je ugrožen ekosistem, ne samo Morave već i svih reka u Srbiji iz kojih se vadi šljunak.

https://n1info.rs/vesti/zbog-danono...ode-investitori-tvrde-da-ne-vide-ogranicenja/
To je počelo još regulacijom Velike Morave za vreme Miloša Obrenovića, skraćena je za više desetina kilometara i zbog toga je tok ubrzan a nivo značajno opao - u Srednjem Velu su Velika i Južna Morava bile bila plovne, sve do ušća Nišave, a Nišava par kilometara do Niša.

Maj 2021 godine krenuh ka manastiru Tumane. Očekujem da pređem preko mosta rijeke Velike Morave. I čekaj čekaj sad će pređoh i iznenadih se da je Velika Morava kao 2 - 3 Kolubare u sred Valjeva ljeti razdvojene u više rukavaca. Očekivao sam u najmanju ruku da će to biti rijeka kao Sava kod Šapca.
Pre regulacije u XIX veku je bila kao Sava, vijugava, spora ali sa puno vode, sada je brža, ali ima znatno manje vode - bitno brže otiče.

Na zapadu država plaća da vade šljunak iz reka i tako oslobode tok
Činjenica je da se time oslobodi tok, međutim tako se ubrzava tok i automatski smanji količina vode u rečnom koritu, što je u slučaju Velike Morave veoma izraženo - već joj je regulacijom sredinom XIX veka značajno spušten nivo, još 1840. je u Ćupriji bilo pristaništa a pošta i putnici se prevozili stalnom bridskom linijom do Beograda.

Da li je tebi jasno da unistavanje rijeke i to jedne Morave je nesaglediv zlocin protiv prirode? Ili, mozda mislis, nema veze, ako se sns ne buni, onda neka kinezi rade sta god hoce?
Problem o kome se piše je poznat još iz doba SFRJ, i još tada je zaključeno da je rešenje koje ne podrazumeva izbor između isušivanja i stalnih sezonskih poplava izgradnja cele kaskade brana, što ni jednom režimu nije ni na kraj pameti. Vađenje šljunka je samoanji deo problema.

Pre regulacije Velika Morava je plavila sva mesta na obali praktično svake godine, posle toga je ubrzanjem toka smanjen nivo vode - poroblem postiji i pre AV ( i pre Miloševića), a biće tu i posle njega.

Back