Zbog cega me strah od razvoda?

• Začetnik teme Začetnik teme Iriny
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Hellen, ali razdvajanje je zapravo samo odugovlačenje ... mada, možda razdvajanje ne mora da bude korak ka razvodu, nego upravo korak ka nekom ''pomirenju'' ..... tačno, može da bude ''lakši korak'' .

Ali kad nešto ne funkcioniše ono ne funkcioniše i tu nema mnogo velike dileme ... samo treba to sebi priznati.

Moja svekrva se razvela,moja mama se razvela,i tako znam dosta zena...ali nijednoj to nije bio prvi naum.One tek sad vide i kazu sta smo cekale,sto ne ranije,ali to je taj STRAH...Jednostavno neke zene ne vide u tome buducnost,i mozda su u pravu,zele svoj zivot sa istim covjekom,da ostare sa njim,zele da se potrude da poboljsaju,ako mogu,jer tako bi bile sretne.Ljubav je pokretac svega,daje snagu da se izbore sa trenutnim problemima,da istraju,jer svoju buducnost vide samo tu,a ne u promjeni i razvodu.
U tim situacijama u zeni ispliva onaj iskonski nagon da ocuva i zastiti svoju porodicu...

Taska, niko se ne udaje da bi se razvodio ... i svi mi želimo da to bude za ceo život i da održimo porodicu na okupu .... ali, bitno je shvatiti da razvod nije kraj sveta i da nije kraj života, kao što mnogo žena misli.

Misliš da je meni sa 25 bilo lako da priznam sebi da sam napravila ogromnu grešku time što sam se udala ..... da priznam sebi da taj brak nije to ... da čovek pored koga spavam nije ''za ceo život'' .... Ali sve se da preživeti - samo je bitno biti u dosluhu i sa svojim srcem i sa svojom glavom.

Kad smo se vjencavali(potpisali)culi smo zavjete na koje smo pristali samim potpisivanjem.I sta tu kaze...volite,se,dogovarajte,postujte...u zdravlju i bolesti...u dobru i u zlu...Sve to se u podsvjesti prihvati vrrrrrrrlo ozbiljno...Sto znaci drugim rijecima,trebamo se boriti za brak i porodicu...e sad sto nekad nema svrhe,to je drugo ali se bar zna da je sve ucinjeno.

Taska, niko se ne udaje da bi se razvodio ... i svi mi želimo da to bude za ceo život i da održimo porodicu na okupu .... ali, bitno je shvatiti da razvod nije kraj sveta i da nije kraj života, kao što mnogo žena misli.

Misliš da je meni sa 25 bilo lako da priznam sebi da sam napravila ogromnu grešku time što sam se udala ..... da priznam sebi da taj brak nije to ... da čovek pored koga spavam nije ''za ceo život'' .... Ali sve se da preživeti - samo je bitno biti u dosluhu i sa svojim srcem i sa svojom glavom.

Eeeej,taman posla da sabotiram tvoje misljenje,pa evo sta napisah ja u prvom dijelu posta.
Natasa mi se opet naljuti...
Vjerum,cak naprotiv mislim za tebe svaka cast,i da u tim situacijama vise zena razmislja kao ti,ustedjele bi doooosta godina,i zivaca,i spoznale bi ranije da zivot i dalje postoji,ljepsi,bolji...
Sto me tako uvijek lose razumijes:sad:...ako te citiram ne znaci da te kritikujem;):)

Hellen, ali razdvajanje je zapravo samo odugovlačenje ... mada, možda razdvajanje ne mora da bude korak ka razvodu, nego upravo korak ka nekom ''pomirenju'' ..... tačno, može da bude ''lakši korak'' .

Ali kad nešto ne funkcioniše ono ne funkcioniše i tu nema mnogo velike dileme ... samo treba to sebi priznati.

Па, са првим делом поста се слажем. У сваком случају ја сам за ''трипут мери - једном сеци''.
Значи, то развајање не може да буде лоше, било да води разводу, било да води помирењу. Раздвајање је добра прилика да свако спусти лопту, да размисли, да рашчисти са собом, да се преиспита...па ако то буде водило поновном зближавању кроз решавање дотадашњих проблема и постављање брака на нове основе - па то је још боље! :)

А ако не - и то је добра ствар, зато што бар кроз тај период самосталног живота може да схвати да све то није тако страшно као што се чинило из перспективе неког ко је у браку.:)

Jesam vjernica i idem u crkvu i postim cjele poste ali nije ucenje crkve uticalo na moj karakter.Nekako sam oduvjek isla linijom manjeg otpora,izbjegavala velike promjene i nikada se nisam usudila ispustiti plijen zbog sjenke.Odudarala sam i od sopstvene porodice a ne od drustva,tek u crkvi sam nasla slicne sebi pa prvi put osjetila da pripadam nekom i necem.Crkva je mozda samo stavila tacku na moj karakter ali nije ga oblikovala.I crkva dozvoljava razvod...Samo krivac za propast braka tesko vise moze dobiti blagoslov za novi brak u crkvi...

Можда је скретање са теме, али ко одлучује у цркви ко је кривац за пропаст брака? И мора ли бити кривца?
(Стварно не знам како иду те ствари.)

Helen je odlično odgovorila na pitanje zašto je bolje za početak razdvojiti se, a ne odmah se razvesti. Ja sam duboko vezana za porodicu, to je jednostavno moja vera, religija i crkva. Ali više ne funkcioniše dobro, ni za mene, ni za njega, ni za decu. Helen je takođe rekla nešto što sam ja u sebi prepoznala. Kad on nije tu, meni je zapravo prelepo. Volim sebe, sviđam se sebi. Sve mi ide od ruke. Ali mi je takođe lepo to iščekivanje, kad će doći, a toga je sve manje. Često hvatam sebe, kako pomislim da mi je najlepše kad on nije tu. Da se vratim na početak - ne bih se odmah razvela iz prostog razloga što mi to razdvajanje daje prostor da oboje razmislimo i mozda se pomirimo, mozda konacno krene ono što medju nama najviše škripi, a to je nedostatak komunikacije. Mozda pozeli da počne iskreno sa mnom da razgovara. Ja bih volela.

Па, са првим делом поста се слажем. У сваком случају ја сам за ''трипут мери - једном сеци''.
Значи, то развајање не може да буде лоше, било да води разводу, било да води помирењу. Раздвајање је добра прилика да свако спусти лопту, да размисли, да рашчисти са собом, да се преиспита...па ако то буде водило поновном зближавању кроз решавање дотадашњих проблема и постављање брака на нове основе - па то је још боље! :)

А ако не - и то је добра ствар, зато што бар кроз тај период самосталног живота може да схвати да све то није тако страшно као што се чинило из перспективе неког ко је у браку.:)

Upravo sam na to mislila. Što bi se reklo "javilo mi se".

A za Natašu: Nije baš isto shvatiti da si pogrešio kad imaš 25 godina, i kad imaš, maltene duplo više. Drugačije se promene i dozivljavaju i prihvataju, i sve što uz to ide.

Jesam skrenula sa teme ali da odgovorim i ovo.Razvod u crkvi se moze desiti samo pod uslovom da je izvrsena preljuba ili skretanje jednog od supruznika totalno "bezboznickim putem" npr. prelazak u drugu vjeru ili sektu,ismijavanje svetinja,maltretiranje.Mislim da crkva ne poznaje: neslaganje karaktera,nedostatak razumjevanja,prestanak ljubavi i sl.U takvim slucajevima je lako procjeniti ko je krivac.

Nije, naravno da nije greh. Ali je svakako signal. Koji i kakav, to ti najbolje znaš.
U svakom slučaju, hvala vam na odgovorima, meni je to danas puno značilo. Šta ću sutra uraditi, videću. Garsonjeru sam našla, ali se još ne usuđujem da nazovem i dogovorim detalje. To će valjda biti, ono, prelomila sam. A nisam više ni sigurna da jesam. Onaj šamar od juče me tako peče i boli. Ne zamerite ako sam konfuzna, puna sam bensedina i kafetina i čajeva od nane, glava me boli, pritisak mi je skočio, tahikardija i ostalo, a on se još ne usuđuje da se pojavi kući. Nemam pojma gde je, a najgore je što me ni ne zanima gde je. Strašno.

Nije, naravno da nije greh. Ali je svakako signal. Koji i kakav, to ti najbolje znaš.
U svakom slučaju, hvala vam na odgovorima, meni je to danas puno značilo. Šta ću sutra uraditi, videću. Garsonjeru sam našla, ali se još ne usuđujem da nazovem i dogovorim detalje. To će valjda biti, ono, prelomila sam. A nisam više ni sigurna da jesam. Onaj šamar od juče me tako peče i boli. Ne zamerite ako sam konfuzna, puna sam bensedina i kafetina i čajeva od nane, glava me boli, pritisak mi je skočio, tahikardija i ostalo, a on se još ne usuđuje da se pojavi kući. Nemam pojma gde je, a najgore je što me ni ne zanima gde je. Strašno.

Drži se i nedaj se .... nemoj sebi narušavati zdravlje.
Odvoj se, razmisli i poslušaj svoje srce. Protiv sebe nemoj ići ..... Jer na kraju ipak ti ostaješ sama sa sobom i svojim mislima.

Da, to je to. Poslušaću svoje srce, moram sačuvati sebe, i radi sebe same i radi moje dece. Jer iako su veliki, trebaću im, a to mi je ogroman podstrek. Juče i danas sam mu dala šansu da se eventualno izvini, da prizna da je pogrešio (ne u smislu "ostani, ne mogu bez tebe", nego da se bar raziđemo kao ljudi, uz dogovor), ali od toga nema ništa. U svakom slučaju, imam dve garsonjere u vidu, dogovorila sam se agencijom da sutra idem da potpišem ugovor i da vidim da li mi odgovaraju. Hvala Bogu da sam u Beogradu, i dam sam zaposlena, pa nije nikakav problem naći smeštaj koji mi odgovara. Eto, to je to. Komunikacije i dalje nema, i ko zna zašto je to dobro. A ljudi, verovali ili ne, bila je to velika ljubav.

potresna tema i price nekih od zena. zelim da resite svoje probleme i da vam bude bolje...

nisam udata, ali, sto rece natasanatasa, i u vezama je slicno. bar meni rastanci idu tesko... merim sto puta i plasim se promene koja me ceka (namerno ne kazem samoce, jer mislim da me plasi to restukturiranje zivota, svakodnevice... malo se osecam izgubljeno... posle se obicno ispostavi da mi bude bolje vremenom...)

sto se privremenog razdvajanja tice... jedan moj ex je imao obicaj to da predlaze kad god se posvadjamo... meni je tada ulivalo strah i nesigurnost, delovalo mi je da je to drugo ime za kraj... u toj vezi (koja je pukla ko zvecka) razdvajanja su bila kontraproduktivna... ali drugo je dvogodisnja veza, a drugo visedecenijski brak...

Bitno je samo ne osvrtati se mnogo i ne misliti da tamo negde iza sebe nešto propuštaš ..... Korak napred je uvek bolji od dva natrag.

Ovo je nešto, što je tako velika istina (meni je beskrajno drago da to čujem od osobe koja je godište moje ćerke, od koje, da se razumemo, imam podršku), ali, nama koji smo malo stariji, to ipak malo teze ide. Međutim, iako sam starija, duhom sam beskrajno optimistična, da ne upotrebim onaj kliše "mlad si onoliko koliko se osećaš mladim". Mislim, (zapravo više zelim, nego što mislim), da je ispred mene još puno, puno lepih trenutaka. Zaboga, pa ja treba da ljuljam unučiće.
Mislim da ne treba ostati s nekim, samo zato da eto ne bi bio sam. Pa mozda i mene tamo čeka neko, ko je moj ispisnik, a isto je sam, pa se eto i nađemo. Čudni su putevi Boziji.

Nataša je carica.... A gde je Helen, ona ima jako puno dobrih saveta.

Back