Zbog čega cene građevinskog materijala divljaju?

Pretpostavljam da je u većoj meri posledica kovida, zbog karantina su proizvođači i fabrike prestajali da rade ili radili smanjenim kapacitetom, pa nema dovoljno materijala na tržištu. Takođe prevoz je poskupeo.
Meni deluje kao da je veštački izazvano. Komšija je menjao krov, bukvalno su mu rekli od prvog aprila sve skače skoro duplo i tako i bi.
Jasno je da ode npr 20 posto, ali ovde je za neke stvari više od sto posto otišlo.

Meni deluje kao da je veštački izazvano. Komšija je menjao krov, bukvalno su mu rekli od prvog aprila sve skače skoro duplo i tako i bi.
Jasno je da ode npr 20 posto, ali ovde je za neke stvari više od sto posto otišlo.

U celom svetu je tako. Mislim da stvarno potražnja debelo premašuje ponudu.

godinama se cena materijala nije drasticno menjala

zadnjih 10 god je mozda porasla 15 posto

sad hvata prikljucak sa ostalim poskupljenjima u tih 10 god
Могуће да јесте, али је скок огроман.
Слично се дешава и са ценом кукуруза и соје.
Мислим да ће ово имати ланчани ефекат, само се мало прича о томе.

Ne razumem se u ovo samo mi se cini da ima mozda neke veze sa ovim :
20210604_231430.jpg

Izasla mi tema setih se da je bilo neke price o cemu se tu radi / mozda postoji odgovor a koji je ne znam.

Pretpostavljam da je u većoj meri posledica kovida, zbog karantina su proizvođači i fabrike prestajali da rade ili radili smanjenim kapacitetom, pa nema dovoljno materijala na tržištu. Takođe prevoz je poskupeo.

Netacno.

Stampa se novac bez pokrica u abnormalnim kolicinama stoga sve sirovine poskupljuju pa samim tim i finalni proizvodi. Pogledajte koliko su skocili bakar, olovo, cink, nafta, zlato, srebro.

Srebro rast 70% za godinu dana.

U poslednjih dva meseca cene građevinskog materijala su drastično skočile
Npr
Trapezni lim za pokrivanje je sa 750 otišao na 1100 din po m²
Kutijasti profili od gvožđa 60*80 je bio 3650, sada je 7400 dinara
Štafle 8*6 sa 80 dinara na 170

Znate li šta je uzrok i dokle će da skaču cene?
To je prošlo, sad padaju cijene, razlog je da su se ljudi bacili na razne projekte jer im je ograničena sloboda kretanja zbog korone. Posto se sad sve više mogu kretati želja za građevinskim radovima opada.

Back